Manolo logotype

Greetings from Milan

Bild 314040

Manolo har gjort en snabbvisit i Milano för att sondera utbudet bland några av stadens otaliga modebutiker. Här är några tips för den som planerar en shopping- eller inspirationsresa till modestaden.

Egentligen är hela centrala Milano ett enda modemecka. Gå med en ögonbindel från domen och du hamnar med största sannolikhet i en Tod's eller Prada-butik. Utgångspunkten för centrala Milanos modeshopping är den gyllene triangeln som bildas av gatorna Via Montenapoleone, Via Sant'Andrea och Via della Spiga. Längs dessa tre gator och tvärgatorna runt omkring finns i princip alla stora modemärken representerade med egna flagshipstores.

Modegraden är överlag väldigt hög, men det finns tveklöst alternativ även för den mer klassiskt lagda. Nedan några alternativ.

Doriani (via Sant'Andrea, 2) – En liten pärla i centrala Milano – producerar under eget märke med totalt tre butiker i hela Italien. Sinnebilden av klasiskt italiensk stil med fantastiska material och suveränt snitt. Inga utsvävningar utan bara oförskämt välklätt. Prisnivån är genomgående hög utan att kännas helt ripoff.

M.Bardelli (C.so Magenta 13) – Representerar klassikt milanesiskt mode som hämtat stor inspiration från britterna. Butiken startade redan 1941 och är sedan dess en given punkt för den som vill handla det bästa från Italien med märken som Attolini och Brioni eller brittiska märken som Edward Green och Church's.

Bild 314041
Skyltfönstret hos Doriani

Al Bazaar (Via A.Scarpa, 9) – Al Bazaar är med sin karaktäristiska ägare Lino Ieluzzi en institution inom italienskt herrmode. Till skillnad från många italienska märken som satsar på en subtil framtoning är Al Bazaar genomgående extravagant med mycket färg och mönster. Hit går kunden som vill hitta skjortor med full spread-kragar och ofodrade dubbelknäppta kavajer.

Neglia (Corso Venezia 2) – Även detta en av Milanos äldre butiker som startade 1942. Idag består märket av toppkonfektion från bland annat Kiton och Brioni, men även märket som Incotex, Ballantyne och Fay finns representerade.

Mariano Rubinacci (Via Montenapoleone, 18) – Mariano Rubinacci har visserligen sitt ursprung i Neapel och "The London House", men butiken i Milano är absolut väl värd ett besök. Rubinacci nämns ofta som en av pionjärerna inom det napolitanska skrädderiet.

Bild 314042
Borsalinos flagskeppsbutik i Galleria Vittorio Emanuele.

Borsalino (Galleria Vittorio Emanuele II 92) – Den världsberömda hattmakaren har en välsorterad butik i Galleria Vittorio Emanuele – väl värd ett besök för den som vill hitta panamahatten med rätt form.

Luigi Borrelli (via Tommaso Grossi, 1)– En annan av Neapels stoltheter, Luigi Borrelli, har självklart en respektabel butik i Milano. Utanför butiken är också en säker punkt för att hitta oförskämt välklädda italienare.

Via Gesu – Liten tvärgata där bland annat superexklusiva Kiton, och Brioni huserar med egna butiker, men även Santoni, Aqua di Parma och excentriska skotillverkaren Lattanzi. Ett mindre känt namn på gatan är Tindaro de Luca, som hör till en av Milano äldsta skrädderier.

Bild 314043
Butikerna i all ära – Milano är inte minst en fantastisk inspirationskälla för den som uppskattar italiensk stil. Även om Milano främst förknippas med relativt hög modegrad är det inte svårt att hitta män i alla åldrar som uppvisar en perfekt dressad stil. Alltid med finess och något oväntat.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Fredrik säger
2010-05-18 14:47 - Anmäl

Butiker med lägre prisklass:

Boggi
Libero
#2 Alexander säger
2010-05-18 15:59 - Anmäl

Riktigt fin guide! Gillas stark, undrar om ni skulle kunna göra en liknande guide för London? Skulle uppskattas ofantligt!
#3 Mathias säger
2010-05-18 18:50 - Anmäl

Någon som vet om någon bra secondhand-butik i Milano? Skulle verkligen uppskattas :-)

Mvh
#4 Snuffy säger
2010-05-18 21:37 - Anmäl

Sa Borrelli finns kvar an sa lange? horde rykten om att de var pa vag att ga under. I usa har alla borrellibutiker bytt namn, och de saljer andra neapolitanska marke istallet. Kul att de finns kvar i Italien iaf
#5 Petter säger
2010-05-19 07:16 - Anmäl

Vill tipsa om outletbutiken Il Salvagente som visserligen ligger lite off men ändå på gångavstånd från city. Mest kvinnokläder men även klassiska Burberrytrenchar och skjortor från Barba och Truzzi m m. Ofta rabatter på 60-70%.
#6 Eric Eliasson säger
2010-05-19 18:19 - Anmäl

Den här guiden var lite väl tunn för att behandla kanske världens (efter New York) mest intressanta stad i detta sammanhang. Istället för att skriva de självklara adresserna skulle du kanske valt att fokusera mer på områden och hur de är sett till "shoppingmöjligheter". Vem som helst med fet plånbok kan gå runt Montenapoleone och köpa svidar som sitter gudomligt för 1000EUR och uppåt... Guiden fångar heller inte själen i den milanesiska stilen, den snarare basunerar ut namn på märken som går att hitta runtom stora delar av Italien och världen, med undantag för Al Bazaar. Milano som för mig är en av de mest inspirerande och originella städerna har så mycket mer att erbjuda än det du gör gällande här, vilket jag tycker är väldigt synd. Jag skriver inte detta för att såra, snarare för att uppmuntra till en större fördjupning i den italienska stilen (livsstilen)
#7 Danne säger
2010-05-19 18:59 - Anmäl

Ska till Rom nästa vecka. Någon som vet ifall de finns någon bra outletbutik med märken som borrelli, caruso, boglioli etc.? Eller andra bra butiker med liknande utbud till bra priser?
#8 Staffan säger
2010-05-19 19:04 - Anmäl

Danne,

Om jag var du skulle jag hyra en bil en dag och åka upp till Florens, det är ca 20mil. Där hittar du enligt mig några av de bästa outlets som finns i Italien, Prada har sin factory store där och kolla även på The Mall.

I Rom ligger den mesta shoppingen runt piazza di spagna samt i Prati området nära Vatikanen. Det finns två outlets söder om Rom ett i Valmontone och det andra har jag glömt vad det heter, men du kör ut via EUR mot Napoli men inte på A1:an utan på små vägar. Men de är inte hälften så bra som de som ligger uppe vid Florens.
#9 jj säger
2010-05-19 19:40 - Anmäl

Nice butik med kule klær..

30 Via Vincenzo Monti, Milan, Lombardy, Italia
#10 lano säger
2010-05-19 22:10 - Anmäl

Själv har jag hört att Milano skall vara en ganska tråkig och grå industristad. Har inte hunnit ta mig dit ännu, men flera källor bekräftar ryktet...!
#11 Olof säger
2010-05-20 07:09 - Anmäl

Eric Eliasson - Konstruktiv kritik uppskattas alltid! Tyvärr hann jag inte vara i Milano särskilt länge utan jag var egentligen där för en helt annan sak. Tänkte bara passa på att ge några butikstips. Om du har några bras tips så får du gärna fylla på med dessa.
#12 DeTomaso säger
2010-05-20 07:42 - Anmäl

#10 Milano är tillsammans med Turin Italiens viktigaste industristäder där klädindustrin är ett exempel på Italienska exportprodukter. Vill man uppleva italienska storstäder utan att vara särskillt intresserad av att köpa kläder skall man nog åka vidare till Florens eller Rom. Skall man till Milano kan jag varmt rekomendera en biltur till sjöarna Como och Garda som ligger i ett fantastiskt område nära gränsen till Schweiz och Österrike.
#13 Micke N säger
2010-05-20 11:31 - Anmäl

#3 Snuffy
Var för första gången inne på Hans Allde igår och vi pratade kort om Borrelli och då specifikt herr Luigi Borrelli. Han jag talade med har herr Luigi Borrelli "lurat" EU på pengar och har därför hamnat i trångmål. Tydligen skall någon med stöd av personalen köpt företaget och det verkar rulla på som vanligt, men det kan förklara varför butikerna bytt namn i staterna.
#14 Micke N säger
2010-05-20 11:32 - Anmäl

"Han jag talade med har herr Luigi Borrelli " skall såklart vara:
"Han jag talade med sade att herr Luigi Borrelli"
#15 SHabba säger
2010-05-22 15:28 - Anmäl

Steffan-> tak for dit tip angående rom .. mht området omkring spagna er der nogle specielel butikker du kan fremhæve/anbefale? eller er det bare almindelige topmærke butikker som i alle andre storbyer i europa?
håber du forstår mit danske :)

Ps: kan du anbefale nogle gode spisesteder?
#16 Gäst säger
2010-05-23 11:29 - Anmäl

Var själv i Milano för några veckor sedan,och hittade ett jeans märke som jag aldrig sett tidigare,Richard J Brown.Såg dem i riktigt exclusiva butiker,men även de fräcka.Även mycket PR i modeblaskor jag köpte.
Någon som sett dem eller vet var man kan köpa dem här hemma?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen