Manolo logotype

Arfango Firenze, den vita ugglan

Bild 314025

På tal om diskretion. Eller snarare dess totala antites. För den som på allvar vill anamma italiensk dandystil finns det egentligen bara ett alternativ till skodon, sammetsmockasiner från Florensmärket Arfango.

Märket grundades redan 1902. Med traditionellt florentinskt läderhantverk blev Arfango, vars namn och logotyp kommer från den turbringande vita ugglan "L'Harfang Des Neiges", snabbt uppskattade för sina handgjorda mockasiner och lädervaror. Under 60- och 70-talet upplevde märket sin verkliga storhetstid där de tillsammans med Gucci och Salvatore Ferragamo var en central del av den italienska modeindustrin. Efter några knackiga årtionden återlanserade Alberto och Andrea Morretti märket 2006, varefter intresset för den vita ugglan har ökat markant.

Även om Arfango tillverkar hyfsat vardagliga skor förknippas märket tveklöst främst med sina "Velvet Shoes". Silkessammeten som används har liksom mocka en kort lugg, vilket ger en väldigt levande yta som ändrar skepnad beroende på rådande ljusförhållande. Lägg därtill en smäcker form i en bred färgskala och Arfangos sammetstofflor har blivit ett måste bland Italieninfluerade dandys.

För svenska förhållanden är detta långt ifrån optimala skor, men ibland måste också stil få gå före funktion. Till festligare tillfällen en varm sommarkväll är det få skor som har samma attityd som dessa. Tänk till en använd linnekostym eller varför inte en lättare smoking. Självklart då utan strumpor.

Bild 314026
Skorna ovan hör till en specialkollektion på fem skor som såldes exklusivt i fem olika städer.

Bild 314027
Stilfulla flip flops med remmar i sammet.

Bild 314028
Arfango gör vid sidan av egna märket även skor åt bland annat Lapo Elkanns Italia Independent. Skorna ovan tillhör dock den egna kollektionen.

Bild 314029
För som tycker sammetsskor är väl magstarkt erbjuder Arfango även skor i tvättat reptilskinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Arfango
#1 lano säger
2010-05-12 16:47 - Anmäl

Måste erkänna att suget efter sammetstofflor väcktes en smula ;) Åtminstone att bära till fest! Till vardags, hemma är det för varmt med tofflor med foder!
#2 Lundabon säger
2010-05-12 18:13 - Anmäl

Sammetsmockasiner, bara ordet får mig att rysa, men vill man dra ti. Att inleda en mening med "Stilfulla flip flops . . . " hmmm, en självmotsägelse i sig. Mockasinen på matbordet kunde varit snygg, utan tofsar alltså.
#3 Malmöbon säger
2010-05-12 19:05 - Anmäl

@ #2 Stilfulla flip flops syftar nog på att den på bilden visade modellen är stilfullare än de flesta flip flops snarare än att flip flops är ett stilfullt skodon i sig.

Förstår inte varför du kommer med ett så ogenomtänkt inlägg då du uppenbarligen inte processerar den information du läser utan istället kommenterar innan du förstår dess innebörd.

Kan tillägas at jag ser framemot att träffa dig på stranden, under solsemestern, iklädd: ljus linnéskjorta, färgglada badshorts och ett par snygga svarta oxfords. Underbart harmonisk "outfit" för stranden.
#4 Lundabon säger
2010-05-12 19:40 - Anmäl

@3 ! Det går att läsa in väldigt mycket i en enkel text än vad som egentligen är skrivet, som du väl har bevisat. Att jag i mitt första inlägg släppte iväg en ofullständig text retar tydligen en malmöbo. En bedrift som jag ständigt strävar efter.
Sen måste jag göra dig besviken, skulle du till äventyrs se mig på en strand kan du ge dig på att jag varken bär shorts eller svarta oxfords.
Däremot ett par bomulls eller linnebyxor i ledigt snitt ett par lättare skor, kanske mocka eller varför inte ett par co respondent skor? Linneskjortan lyckades du pricka, det är ett tänkbart alternativ.
Men stek du dig i västra hamnen, med vilka smaklösa ursäkter för skor du än kan hitta på. Men sluta för guds skull fabulera ihop sagor.
#5 Lundabon säger
2010-05-12 19:43 - Anmäl

Förresten, vad jag skulle skrivit i mitt första inlägg var.
"Sammetsmockasiner, bara ordet får mig att rysa, men vill man dra ti" ll sig onödigt stor uppmärksamhet så kan det ju vara ett sätt.
#6 Malmöbon säger
2010-05-12 20:02 - Anmäl

$ #4 Ser fram emot att se dig bada i dina linnebyxor ty du läser ännu en text utan att processera dess innehåll. Förresten vad gör du i Lund om du inte besitter denna enkla kunskap eller ens känner till innebörden av sarkasm, inte är du väl studerande? Helst ville jag inte fortsätta på ditt spår med påhopp men det är ju ack så svårt med tanke på din inkompetens...
#7 Lundabon säger
2010-05-12 20:31 - Anmäl

@ #6 Måste säga att du har konstig smak om du ser fram emot att se vuxna män bada. Ber ödmjukast om ursäkt för min oförmåga att "processa" dina texter och ser fram emot fler visdomar från ditt håll. Ska verkliogen bli lärorikt.
Godnatt på dig!
#8 lano säger
2010-05-12 21:30 - Anmäl

Detta är tyvärr det största problemet med Manolo, det har blivit en lekplats för folk som vill hävda sig. Kan inte ni båda bara ta och uppskatta innehållet istället för att försöka trycka ner på varandra?
#9 Entusiast säger
2010-05-12 21:34 - Anmäl

Flamewar i smått misslyckad intelligentiastil var länge sedan sist på Manolo.

Både sammetsmockasinerna och flip-flopsen var förvånansvärt stilfulla exempel. Inte minst förvånad över de sistnämnda. Kan verkligen förnimma den lena känslan av sammeten som smeker fotens bara ovansida.
#10 Utlandssvenskar säger
2010-05-12 22:38 - Anmäl

Sammetstofflor... verkligen? Friskt vågat hälften vunnet. Jag har uppenbarligen bristfällig erfarenhet av den belevade svensken som bär upp dessa under våra sommarmånader förutom en och annan s.k. "brat" utklädd till sin egen pappa. xD Ja, att leka mr Hamptons i likstela Sverige är lika tabu som att du klär ut dig i kvinnokläder när ingen ser på, skillnaden är att "sammetstofflorna" gör det offentligt, i grupper på båtar istället. xD
#11 motsols säger
2010-05-13 00:27 - Anmäl

#9 Håller med. Personligen tycker jag det är skönt med lite mer extravaganta uttryck inom herrmodet, det knuffar fram gränsen och lekfullheten får sin rättmätiga plats. det är ju trots allt bara kläder. vem vet, vi kanske får se en genuin dandy på våra breddgrader tillslut:)
#12 DeTomaso säger
2010-05-13 06:47 - Anmäl

På tal om Florens...
Är det någon som kan tippsa om trevliga kläd- och skoaffärer där? Skall dit om några veckor.
#13 Rufus säger
2010-05-13 10:37 - Anmäl

Sammet är mer vinter än sommar.
#14 Tim O säger
2010-05-13 23:06 - Anmäl

Olof!! Var kan jag få tag i dessa, hittar bara delar av deras sortiment på internet eller ska jag boka min resa till Milano redan nu?
#15 Johan säger
2010-05-14 06:43 - Anmäl

Att gå strumplös är äckligt.
#16 Rufus säger
2010-05-14 08:48 - Anmäl

Johan, är det så du resonerar när du har strumpor i dina sandaler?
#17 Greve säger
2010-05-17 11:58 - Anmäl

Sammetstofflor utan strumpor till smoking? Vaba? Ska jag ta tandborsten i bröstfickan också?

Smoking är smoking - pajaserier något annat...
#18 Johan säger
2010-05-18 07:41 - Anmäl

Nej, Rufus. Sandaler är sandaler. Skor är skor. Eller har du sandaler till "lättare smoking" (vad nu "lättare smoking" är)? Jag är väl kanske gammalmodig, men hur fräscht är det att gå runt en hel dag i täckta skor utan strumpor?

Fast det ska bli kul att se i sommar hur många bajsnödigt moderiktiga pojkar som skuttar runt på leriga gräsmattor i sina genomsvettiga sammetstofflor... :-). Något att se fram emot!
#19 Rufus säger
2010-05-19 06:55 - Anmäl

Jag går strumplös så gott som hela tiden från april till oktober om tillfället inte kräver att man har strumpor. I "vanliga" skor.

Skulle inte få för mig att ta på mig sammetstofflor på sommaren. Inte på Rivieran eller någon annanstans heller för den delen. Till smoking. Fine. I övrigt? På hösten i så fall.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen