Manolo logotype

Barbisio, hattmakaren från Biella

Bild 313882

Att hitta snygga hattar är vilket konstaterats tidigare en konst. Brister det inte formmässigt så känns hantverket med största sannolikhet klart bristfällig. Men det finns undantag där båda dessa kriterier uppfylls – som anrika Barbisio

Märkets som grundades redan 1862, upplevde sin kanske främsta storhetsperiod under 40- och 50-talet. Med återförsäljare över hela världen var Barbisios anglofilt inspirerade formspråk en viktig del i det italienska modeundret. Mest kända är märket tveklöst för sina filthattar, vilket med tanke på att märket grundades och fortfarande har sin produktion i italienska väverimeckat Biella, inte är särskilt konstigt.

Att skapa en filthatt är intressant process. Efter att ha valt ut de fibrer som håller måttet pressas dessa samman till ett kompakt formbart tyg. Den som äger eller någon gång haft förmånen att testa märkets kavajer från den numera nedlagda konfektionslinjen kommer inse att känslan i dessa tyger faktiskt i hög utsträckning påminner om känslan i filthattarnas. Inte minst det kompakta tyget och formbarheten. Efter att tyget pressats samman formas hatten sedan utifrån mallar på hattkronan. Slutligen sys hattens alla delar sys fast.

Bild 313883
Delar av processen bakom Barbisios filthattar. För att se hela processen klicka här.

Märkets utbud är idag indelat i tre kollektioner; Tradition, Classic och Innovation. Den förstnämnda innehåller som namnet antyder främst traditionellt formella hattmodeller som bowlern och höghatt, medan Classic snarare innefattar hattar för mer vardagligt bruk med modeller som Trilbyn. Den något djärvare kollektionen Innovation designas av ingen mindre än Pierangelo D'Agostin, som tidigare också ansvarade för märkets konfektionsdel. Nu rymmer inte kollektionen några fickor för iPhonen i hattkronan, men väl tryckpressade mönster och nedfällbara öronskydd.

Bild 313884

Bild 313885

Bild 313886

Bild 313887

Bild 313888

Bild 313889

Bild 313890
Barbisios hattar kommer snart bland annat att säljas i J.Lindebergs flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan. Via nätet finns Barbisio även att köpa via RMR-hats.com.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Hatt

Andra artiklar om varumärkena: Barbisio
#1 lano säger
2010-04-21 20:29 - Anmäl

Kul inlägg!
Manolo har varit väldigt bra på sistone!
#2 Calle Z säger
2010-04-21 22:20 - Anmäl

Att köpa en hatt via nätet är modigt. Är det någon accessoar man verkligen bör prova innan man köper, såvida man inte redan har gjort detta i butik för specifikt märke & modell, så är det just hattar.

/C.
#3 Greve säger
2010-04-22 06:23 - Anmäl

Det här med hatt är svårt. De allra flesta av oss ser mer ut- än uppklädda ut i hatt.

Panamahatten på lantstället är kanske det säkraste kortet.

Trevlig dag på er alla!
#4 Nyshoppad säger
2010-04-22 08:23 - Anmäl

Är stetson ett bra hattmärke?
Jag köpte en panamahatt från dom samt ett par blåa mockaskor från Morelli på Agassi i stinsen igår.
#5 Pesherton säger
2010-04-22 09:36 - Anmäl

Kul att hatten uppmärksammas!

Jag är själv "bara" 25, men använder hatt emellanåt, och tycker att det är riktigt snyggt till rätt utstyrsel. Som någon tidigare skrev så är det svårt att komma ifrån en viss känsla av att vara utklädd de första gångerna, men med frekvänt bärande kommer också den rätta känslan att infinna sig.

Eftersom hatten kommer forma sig något efter bäraren så kan det vara bra att bära den hemma några gånger och "stuka" den lite för att brättet ska inta rätt form. Efter lite användande på hemmaplan kommer du säkert ha rätt form på hatten, ett par kit att matcha med och den rätta känslan när du tar steget att använda den ute bland folk!
#6 Petter säger
2010-04-22 11:25 - Anmäl

Hatt är som sagt svårt att bära, men inte alls omöjligt om man inte väljer fel modell(har t.ex svårt att se mig själv i cylinderhatt).
#7 Jonas säger
2010-04-22 12:54 - Anmäl

Hatt bärs inte inomhus och allting som man skall bli av med från utomhus till inomhus ger upphov till problem.
#8 Olof säger
2010-04-22 13:14 - Anmäl

Upphov till problem? Det är inte den muntraste inställningen till kläder jag hört.. ;)
#9 xyz säger
2010-04-22 13:29 - Anmäl

Jag kan inte hjälpa det, men jag tycker så gott som alla karlar ser urlöjliga ut i hatt. Alldeles oavsett hur mycket självförtroende, självkänsla, attityd etc. de har.

Det här är naturligtvis kulturbundet. Jag hade förmodligen tyckt annorlunda om det varit för säg 60 år sedan. Och skulle det nu råka bli en stor fluga bland tonåringar att ha hatt kanske också det allmänna klimatet så småningom skulle svänga, och till och med jag skulle kunna sätta något sådant hemskt på huvudet.
#10 Bear säger
2010-04-23 17:57 - Anmäl

Är hur coolt som helst om man kommer i land med det, dvs ofta detsamma som att man känner sig bekväm med det. Nån gång ska jag ge det ett försök...
#11 tommy säger
2010-04-26 13:55 - Anmäl

Jag känner igen känslorna kring hatten.
På något sätt har hatten blivit främmande i vår nordiska kultur, även om vårt klimat med förlov skulle påbjuda det motsatta. På 50 talet var hatten väldigt in i Norden och det var både moderiktigt och tufft att bära hatt.

Sedan försvann den för att så småningom efteträdas av luvan som i ungdomskulturen tagit just hattens position.

Själv köpte jag (litet på risk) för tio år sedan en australisk overlander-hatt (se exempel på http://www.overlanderhats.com.au/bushranger.html).
Overlandern är kanske en av Australiens kändaste hattmärken och ikoner, lärde jag mig.

Det tog mig ett tag att våga mig ut med den, men med en märkbrun jacka ifrån Gant, sitter den faktikst som handen i handsken. Jag håller med om att man måste bli "van med sig själv i hatt", vilket tar en stund.
Jag tycker att lyckade hattkombinationer nog är ganska stiligt och avviker på ett positivt sätt från den ganska tråkiga massan i stadsbilden.

Även Bo Kaspers har gjort en insats för att öka accpetansen för hatten ;-) .

PS #4: Stettson är ett anrikt amerikanskt hattmärke (ungefär vad Borsalino är för italienarna). De tillverkar bl.a. mycket dyra och fina (eftertraktade) cowboy-hattar.
#12 Jonas säger
2010-04-26 14:42 - Anmäl

Jag har en ärvd +30 år gammal Stetson som är hur snygg som helst.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen