Manolo logotype

Detaljnivå - Pantherella

Bild 313766

Många lägger åtskilliga timmar åt att hitta rätt kostym, skjorta eller skor för att sedan gå och bulkshoppa strumpor i närmaste butikskedja. Men vikten av snygga och välsittande strumpor skall inte underskattas - den som någon gång testat Pantherellas kommer inte göra om samma misstag.

Bild 313767
Den handlänkade tån är kanske Pantherellas främsta signum. Tekniken innebär att tån sluts genom att para ihop sömmarna på vardera sida av strumpan för att sedan fästa dessa med en enkelsöm. Resultatet blir en väldigt mjuk övergång i tån. Bland sämre strumpor används ofta en överlappningsteknik, vilket skapar en tydligare skarv på strumpans insida, vilket kan vara till irritation för tårna.

Bild 313768
Även om detta är ett till synes väldigt enkelt plagg så är det en enorm skillnad mellan olika strumpors passform. Många strumpor tenderar att tappa sin form efter ett par tvättar och irrationen över strumpor som aldrig håller sig på sin plats är ett starkt argument för att satsa på en bättre tillverkare.

Bild 313769
Hälen är en viktig detalj för strumpornas passform. Många har säkert upplevt känslan av strumpor som glider ner från hälen vilket i hög utsträckning är ett resultat av dålig passform. Det är relativt stor skillnad mellan olika tillverkare så ett bra tips är att testa lite olika märken för att se vilka som passar ens fötter bäst.

Bild 313770
Genom direktkontakt med huden är strumpornas material extra viktigt. Många förespråkar bomullsstrumpor för lättheten att tvätta. Fördelen med ullkvalitéer är en bättre andningsförmåga, men även att ull som material har antibaktriella egenskaper vilket gör att det räcker att tvätta strumporna i 40 grader för att de skall bli rena. Pantherella använder merinoull som är betydligt lättare än många andra ullkvalitér, men med samma hållbarhet. För att ytterligare stärka livslängden är ullgarnerna blandade med 10% nylon. För den som vill ha lite lyxigare strumpor har märket självklart även kashmir- och sidenstrumpor.

Bild 313771
Pantherella hör idag till en av världens mest ansedda strumptillverkare. Från början var produktionen helt fokuserad på kvinnliga strumpor och strumpbyxor. Märket var banbrytande när de på 30-talet valde att gå ifrån de grovt stickade strumpor som då dominerade herrmodet för att istället producera lätta och tunna strumpor även för män. Och det dröjde inte länge innan andra märken snappade upp Pantherellas tunna och eleganta strumpor. All produktion sker fortfarande i märkets fabrik i Leicester, England med återförsäljare över hela världen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Strumpor

#1 Ziss säger
2010-03-27 13:42 - Anmäl

Tut tut! Ullstrumpor ska absolut inte tvättas i 40 grader. 30 grader fintvätt går bra, men allra helst ullprogrammet om sådant finns. Efter det hängtorkas de, och ska inte köras i torktumlare.
#2 Dress Mann säger
2010-03-27 13:51 - Anmäl

Håller på och testar mig igenom Falkes utbud. Har fastnat för en modell som heter Shadow samt modellen Family till "hemmabruk".

Många lovordar Pantherella så jag får väl ta och kolla in dessa också! Hur är hållbarheten?
#3 Joacim säger
2010-03-27 14:17 - Anmäl

Hållbarheten hos Pantherella tycker jag är riktigt bra! Dock så har vissa av mina far tappat passformen efter ungefär fem- sex tvättar. Dock är Pantherella strumpor min absoluta favorit!
#4 Xms67 säger
2010-03-27 16:45 - Anmäl

Var faktiskt ute och köpte strumpor idag. Jag håller Ull som överlägset bomull. Möjligen är hållbarheten något lägre?

Dock har jag aldrig förstått dessa olika blandningar och hur lite ull man kan ha och ändå hävda att det är en ullstrumpa. 1%, 49% eller 51%?

Dagen första har följande "innehåll": 58% ull, 24% silke, 17% bomull och 1% elastan. Det andra paret "innehåller": 60% ull, 25% bomull, 13% Polyamid och 2% elastan.

Någon strumpexpert som kan säga vilken som är "bäst"?

Vart köper man Pantherella i Stockholm? Jag var på NK och tittade efter dem men såg inga. Och vad "innehåller" Pantherella?
#5 oscar säger
2010-03-27 17:18 - Anmäl

Förtstår mig inte på det här med ullstrumpor som det snackas så flitigt om här på manolo. Har testat på en rad av ullstumpor, samtliga ger mig varma å svettiga fötter. Efter att använt dem ett fåtal gånger så blir det hål. Senast köpte jag exakt lika dana som ovan, plus ett gäng i bomull. Det paret som var av ull är nu slängt, medan de i bomull funkar fint fortfarande.
#6 Xms67 säger
2010-03-27 17:28 - Anmäl

#5 Oscar; Jag tycker den stora fördelen är att man inte blir lika varm/svettig i ullstrumpor. Där ser man hur olika man kan tycka.

Dessutom blir jag inte lika kall med ull som med bomull. Hållbarheten undrar jag dock också över. Jag har inte använt ullstrumpor till vardags så länge. Däremot har jag använt ullstrumpor på fritiden och i pjäxor. Och då har jag noterat lite dålig hållbarhet. Men å andra sidan köpte jag ett par dyra och tunna bomullsstrumpor i London för ett tag sedan. De var utslitna otroligt fort.
#7 Twitter Trackbacks for Manolo.se » Arkiv » Detaljnivå - Pantherella [manolo.se] on Topsy.com säger
2010-03-27 19:40 - Anmäl

[...] Manolo.se " Arkiv " Detaljnivå - Pantherella manolo.se/2010/03/27/detaljniva-pantharella – view page – cached Många lägger åtskilliga timmar åt att hitta rätt kostym, skjorta eller skor för att sedan gå och bulkshoppa strumpor i närmaste butikskedja. Men vikten av snygga och välsittande strumpor skall inte underskattas - den som någon gång testat Pantherellas kommer inte göra om samma misstag. Filter tweets [...]
#8 Wiktor Rosett säger
2010-03-28 01:20 - Anmäl

Jag vill para poängtera att det är skillnad mellan bomull och bomull, samt ull och ull. Sea Island cotton och Merinoull är de två du vill ha. Men det är klart: om du går från Happy Socks bomullstrumpor till Pantherellas ullstrumpor kommer du naturligtvis märka en massiv skillnad. Men om du går från Pantherellas bomullsstrumpor till deras ullstrumpor är skillnad mindre påtaglig.

Nackdelen med ull, är naturligtvis som vissa nämnt, svårigheten att tvätta, att de tenderar att gå sönder relativt lätt och att passformen inte alltid håller i längden. Fördelen är att de andas; för en person som har väldigt varma fötter är ull den enda egentligen alternativet.

Tack vare ulls antibakteriella förmåga räcker det många gånger att bara hänga ut dem i det vackra (?) vädret och låta de friska vårvindarna blåsa igenom dem ett par gånger. På detta sätt undviker man onödigt slitage i tvättmaskinen. Förövrigt som ovanstående påpekade rekommenderas ullprogrammet (om ens tvättmaskin nu har ett sådan't) framför 40 grader.

Vi ska inte enbart stirra oss blinda på kashmir och ull, utan även ett tredje och fjärde alternativ finns: Nämligen silke och bambu. Silkestrumpor tenderar att vara än mer ömtåliga men känslan är snäppet bättre än både ull och kashmir (enligt mig). Stora nackdelen är dock efter redan ett pars gånger användning ska man inte vara alltför förvånad om det går hål. Silke har inte heller någon "värmande" effekt, utan det känns mer som om att gå barfota.

Om vi nu ändå pratar om antibakteriella strumpor kan jag rekommendera strumpor av bambu. Pantherella producerar även strumpor av detta om än mer antibakteriella material. (Passa på? Bara £6.50 på http://www.woodsofshropshire.co.uk för ett par bambustrumpor av Pantherella)

För att svara på: "Dagen första har följande "innehåll": 58% ull, 24% silke, 17% bomull och 1% elastan. Det andra paret "innehåller": 60% ull, 25% bomull, 13% Polyamid och 2% elastan.", skulle jag gissa p
å att strumpa #1 är något mer skonsam mot foten, medan strumpa #2 har en något längre livslängd. För som Olof nämner blandas syntetmaterial in för att öka hållbarheten, men även för att göra så att strumpan "sitter uppe" bättre.

Förövrigt tycker jag (med många andra) att Falke (som nämns i kommentarerna) håller lägre nivå än de engelska/italienska märkena. Jag skulle vilja slå ett slag för Marcoliani. Förövrigt tillverkar en stor del av de engelska märkenas sockar/strumpor av just Pantherella och Burlington.
#9 Mr Sartorial säger
2010-03-28 07:25 - Anmäl

Är i London för ögonblicket och var inne i en butik med just Pantherellas produkter. Är ingen strumpexpert och kommer nog aldrig att bli, men priserna låg på ca 10 pund paret för ull och ville man ha kashmir så var det en femhundring. Köpte ett antal av den enklare kvalitén, som iaf verkar hålla samma standard som 300-kronors varianten på Rose & Born.
#10 Ziss säger
2010-03-28 10:27 - Anmäl

@Oscar - det är skillnad på ull och ull. Jag tror att ullstrumpor har fått rykte om sig att vara svettiga och varma för att folk köper för billiga strumpor.

@Xms67 - Butiken Prince på Nybrogatan har Pantherella. Jag har för mig att jag sett dem på Ströms också.
Vad det gäller material - det viktiga är att det är merinoull i ganska hög grad. Den har de egenskaper som lämpar sig bäst för en strumpa. Köp inte annat. Alla strumpor innehåller en del syntet också. Det är nödvändigt för att de ska bli lite "stretchiga" och hålla sig uppe runt benet.

Jag har några Pantherellastrumpor. De är av bra kvalitet, men jag tycker inte att de sitter så bra på mig. Det beror dock lite på hur man är formad, vissa tycker att Pantherella sitter perfekt. Jag testade en bunt olika märken innan jag till slut fastnade för Falkes modell "Airport", som innehåller en liten mängd bomull förutom merinoull. De sitter bra på mig och är ruskigt sköna. Pröva er fram!
#11 Jonas säger
2010-03-28 11:45 - Anmäl

#10 airport som rekommenderas tidigare här köpte jag 6 par av som alla hasar ner. Burlington sitter dock bra på mig och nu är jag mer än sugen på pantherella.
#12 Joe säger
2010-03-28 17:54 - Anmäl

Har ej testat Pantherella, men kör hårt på Falke Airport i ull/bomull, och på vintern blir det Falke Lhasa i kashmirblandning. Oftast brukar jag dock köra en storlek mindre på strumpor, jämfört med skostorleken, för att få lite bättre passform.
#13 En Pojke säger
2010-03-29 12:07 - Anmäl

Har aldrig testat Pantherella, dock varit nära på. I övrigt gillar jag Falkes Airport.

För er som funderar på att köpa Gants strumpor så gör Inte det, aldrig varit med om sämre kvalitet i förhållande till priset.

Paul Smiths är bra, håller inte så länge men är väldigt sköna.

Slår också ett slag för Burlingtons, väldigt sköna och håller i evigheter!
#14 Erik säger
2010-04-01 08:42 - Anmäl

Precis varit på Hans Allde och införskaffat mig ett dussin pantherella, riktigt bra! Säljaren var dessutom väldigt påläst om just blandningen i strumpor. Fastnade även för Duchamp. Brittiskt märke som gör en "exklusiv happy sock" schyssta färgkonsetelationer o riktigt bra kvallé...
#15 Fabian säger
2010-04-03 10:57 - Anmäl

Angående att vissa upplever ullsockar som väldigt varma och svettiga, det kan bero på, precis som några nämner, att det är för dålig kvalité på ullen. Det kan också bero på att sockan är för tjock. Stickningen är tjockare och binder mer luft(bulk) etc vilket gör den för varm, så satsa i sådana fall på en tunnare ullsocka. Ull är det ultimata materialet för en socka, det värmer på vintern och håller foten torr och faktiskt ganska luktfri på sommaren, men som sagt, tänk på tjockleken. Tjocka sockar är ämnade för vintern.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen