Manolo logotype

Skokonstruktioner: Durksytt

Bild 313617

Artikelserien om skokonstruktioner fortsätter med den durksydda. En konstruktion som av många kritiker principiellt förkastas som billig och undermålig för kvalitetskor. Men är det verkligen så enkelt?

Grundprincipen bakom den durksydda konstruktionen är egentligen ganska simpel; En enkel sömnadsrad fäster bind- och slitsulan med skons ovandel. Fördelen med denna konstruktion är att den tillåter en nätt sula som kan fästas väldiga nära skons ovandel. Dessutom blir formen överlag väldigt rörlig. Den som någon gång jämfört ett par durksydda skor med ett par randsydda vet att skillnaden är markant.

Den stora nackdelen med konstruktionen generellt är känsligheten mot väta. Till skillnad från den randsydda konstruktionen har den durksydda direkt kontakt mellan slitsulan och bindsulan vilket gör att vatten från marken lättare kan tränga in i skon. Likaså eftersom skorna saknar rand är skyddet mot väta från sidan obefintligt. Ett annat problem som ofta framhålls med konstruktionen är svårigheten att sula om denna typ av skor, vilket helt enkelt beror på att det inte går att lossa slitsulan utan att också lossa skons bindsula från ovandelen. Något som långt ifrån alla skomakare kan göra.

Ett sätt att komma ifrån delar av problemen är vidareutvecklingen av konstruktionen som på engelska ofta kallas för Blake Rapid, som innebär att tillverkaren syr fast en extra slitslita i undersulan. Detta hindrar vatten från att tränga in underifrån och gör det dessutom enklare att sula om skorna. Formen blir något robustare, men fortfarande betydligt nättare än den randsydda.

Bild 313618
Durksydd konstruktion. Ordet durk kommer från tyskan Durch (genom). På Engelska kallas konstruktionen ofta för Blake.

Bild 313619
Blake Rapid, durksydd sko med extrasula.

Nu kan det låta som att den durksydda konstruktionen är något av en kompromiss av den randsydda, men det bör snarare ses som två olika skolor, skapade utifrån helt olika förutsättningar. Den randsydda som främst förespråkas av brittiska tillverkare och den durksydda som används flitigt av italienska och sydeuropeiska tillverkare. Simon Crompton som driver bloggen Permant Style, likställer skillnaden mellan den durksydda och randysdda konstruktionen med en kostym i tunn super 180-tyg och en brittisk tweedkostym. Den sistnämnda kommer ha en absolut längre livslängd, men kommer aldrig att bli lika lätt i sin form.

Jämförelsen är långt ifrån hundraprocentig, men generellt sett har Crompton en viktig poäng. Det allra viktigaste är alltid att konstruktionen motsvarar användarens önskemål och skomodellens användningsområden. Det finns många tillverkare som förordar den durksydda konstruktionen för att skornas form blir extra framträdande. Som Franska Berluti, vars extravaganta skor väcker habegär bland skofantaster över hela världen. Men det är heller inga skor som någon person med vett innanför pannbenet springer i lera med.

Bild 313620

Bild 313621

Bild 313622
Skor Santoni, privata. Foto & illustration: Olof Enckell.

Källor: Permanentstyle.blogspot.com
Handmade Shoes for Men, Laszlo Vass, Magda Molnar, Georg Valerius
The-Last-Shall-Be-First.blogspot.con
Bexley.com

Tack till Magnus Ericson (Italigente, Kavat) för information!

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

Andra artiklar om varumärkena: Berluti Santoni
#1 Johan säger
2010-03-03 16:19 - Anmäl

Intressant läsning!
#2 Bitter säger
2010-03-03 16:59 - Anmäl

Kul att se en mer ingående artikel om durksytt, randsytt har man sett förut och har inte orkat ta mig igenom artikeln på permanen style av någon anledning.
har själv ett par durksydda loafers från santoni som inte fått komma ut än, och det kommer nog dröja ett tag tills snön och gruset försvunnit. Dock ska de följa med till Neapel i mars.
#3 Martin säger
2010-03-03 17:15 - Anmäl

Bra artikel!

Är det verkligen allmänt känt att man kan skilja på Engelska och Italienska skor på det sättet? Det vore annars intressant att se vilka märken som gör randsydda repektive durksydda skor.
#4 Olof säger
2010-03-03 17:37 - Anmäl

Martin - Det går inte att skilja engelska från italienska skor genom att titta på konstruktionen. Santoni använder exempelvis 5 olika konstruktioner, därbland randsytt. Samma sak är det för till exempel Mantellassi. Men Durksytt är betydligt vanligare bland italienska tillverkare än engelska. Troligtvis beroende på att det torra sydeuropeiska klimatet lämpar sig bättre för durksytt än det brittiska.
#5 Martin säger
2010-03-03 18:07 - Anmäl

Ok, tack för informationen Olof! Du skulle ju kunna skriva ett uppslagsverk inom det här området! :)
#6 PS säger
2010-03-03 19:45 - Anmäl

Någon som har bra sidor för skoköp?
#7 Andreas Weinås säger
2010-03-03 19:59 - Anmäl

Ännu en mycket bra artikel i ämnet. Tycker det absolut viktigaste i texten är att konstruktionerna har olika för och nackdelar och lite "var sak har sin plats". Jag gillar personligen randen på randsydda skor så länge skon är av en smal och elegant läst men ett par randsydda skor känns betydligt tyngre och sämre anpassade till ett somrigt klimat. Tycker det är väldigt konstigt att en del hävdar att Randsytt är det enda men samtidigt inte ens vågar bära skorna vid ett svagt duggregn. Det borde ju trots allt vara en av de stora fördelarna med just randsytt att man inte behöver vara lika orolig för väta då yttersulan ganska lätt kan bytas ut när den är nersliten?
#8 benjamin säger
2010-03-03 20:36 - Anmäl

Randsytt verkar enligt mig helt klart överlägsen när det kommer till vår/höst-skor i form av Chelseaboots och Chukkaboots. Men när sommaren närmar sig, så blir ett par nätta durskydda italienare helt klart intressanta. Var sko har sin tid på året, och om sommaren är bra, så skulle jag nog föredra en durksydd (utan erfarenheter).

Men hur är det med att sula om durksydda skor? Gör det sig möjligt?

Till sist: Något bra tips på ett par schyssta sommarskor, sydda med just denna teknik?

fridens
#9 Michael säger
2010-03-03 20:44 - Anmäl

PS, http://www.pediwear.co.uk/ är väldigt bra för brittiska skor.
http://www.shopthefinest.com/ har också en del intressanta skor, främst ifrån sutor mantellassi och santoni.
#10 vetaren säger
2010-03-03 21:41 - Anmäl

Durksydda skor går att sula om, men det måste göras i samma hål som innan vilket oftast bara kan göras 1-2 gånger.
#11 Xms67 säger
2010-03-03 22:18 - Anmäl

Ytterligare en strålande artikel! För egen del tycker jag att randsydda är som klippt och skuret för det Svenska klimatet.

#6 PS Två riktigt bra sidor är Pediwear.co.uk och herringshoes.co.uk. Jag har beställt från båda och det har varit till full belåtenhet. På Pediwear köpte jag ett på C&J Handgarde för ett mycket bra pris. Utgångspriset var väldigt bra. Sedan visade det sig att de hade en leveranstid på tre veckor. Då erbjöd de 10% rabatt eller att avboka ordern. Det tycker jag är fantastiskt!
#12 Anonym säger
2010-03-03 22:36 - Anmäl

Lite märklig bild - jämför med bexley.coms mockasin/durksko. Dock är mockasiner sydda med durksöm - skillnaden ligger i avsaknad av bindsula och att ovanlädret går under hela foten.

Att slipa bort sulan för att limma fast en ny sula kan vilken klackbar som helst göra. Problemet är när man skall sy fast den nya sulan efter att ha limmat den då skomakaren behöver en durksömmaskin.
#13 Mr Sartorial säger
2010-03-04 05:35 - Anmäl

Tack Olof för en intressant artikel, ska också i ärlighetens namn erkänna att jag inte hade en aning om att Berlutis bespoke collection var durksydd, intressant. Håller med #7 om att tekniker passar i olika klimat.

#6 på min blogg, och en hel del andra, finns ett kort inlägg om hur och var man kan beställa skor till bra priser.

Har du tid och lust så har jag ett par nya inlägg på min blogg som kanske kan intressera - VÄLKOMMEN
#14 Sir säger
2010-03-04 07:28 - Anmäl

Olof, har du lagt en gummisula på dina Santoni eller är det min skärm som spökar?
#15 Olof säger
2010-03-04 07:37 - Anmäl

Sir - Det är mycket riktigt en gummisula, men den satt på från början.

Mr Sartorial - Jag tror deras Bespoke-del erbjuder även randsytt, men vad jag förstått så är många av deras ready-to-wear just durksydda.

Anonym - Du har en poäng i att ovandelen inte borde fortsätta så långt under skon. Skall försöka fixa till det under dagen!
#16 Desmond säger
2010-03-04 08:03 - Anmäl

#8, 9, 11 Det går ganska lätt att sula om durksydda skor om de är gjorda enligt det som kallas "Blake Rapid" ovan. Då bir det precis som att sula om en randsydd sko - det är bara slitsulan som byts ut, och själva durksömmen som går genom ovanlädret rörs inte. På den nedre bilden är det alltså bara den vänstra sömmen som berörs. Vill tillägga att de flesta durksydda skor jag sett i Sverigen har varit av "Blake Rapid"-typ. Jag har flera par själv, de har hållit länge, och klarat flera omsulningar. Det är inga problem att lägga på en slitsula av gummi på en "Blake Rapid"-sko heller.
Förresten - om man vill identifiera en durksydd sko, så känns de igen på att man kan se sömmen inne i skon (oftast lägger man ingen innersula över). Sedan kan man se om den sömmen ligger exakt över sömmen under sulan. Gör den inte det är det en "Blake Rapid" med mellansula. Ser man ingen söm är den antingen randsydd eller limmad. En av fördelarna med randsytt är att man inte sliter med fot och vidhängande fukt direkt på sömmen, som man gör på durksytt.
#17 rja säger
2010-03-04 09:25 - Anmäl

Jag föredrar personligen helt klart durksydda framför randsydda skor, uppskattar enkelheten/renheten, nättheten och ungdomligheten i durksydda skor. Berluti framför Church's anyday, inte för att jag använder något av det men...
#18 benjamin säger
2010-03-04 11:16 - Anmäl

#16

Var köper du dina durksydda skor?
#19 En Pojke säger
2010-03-04 12:19 - Anmäl

Jag gjorde misstaget att köpa ett par durksydda Chelsea boots, gör inte om det kan jag säga. Väta är ett konstant problem.
#20 Shoeman säger
2010-03-04 13:36 - Anmäl

Hej, Olof du är en klippa, bra inlägg!

#17 Jag förstår ditt argument, men jag tycker att du baserar det på fel grunder. Det finns gott om nätta randsydda modeller, det är inte bara bulkiga "gubbmärken" som Church's och Tricker's som tillverkar randsydda skor. Kolla in Corthay, Crockett & Jones, Gaziano & Girling, Edward Green med flera, de har alla smärta fina randsydda skor.

Att ha en durksydd sko i vårt klimat = galenskap!
#21 clas säger
2010-03-04 14:29 - Anmäl

Mr Sartorial: håll käften nu.
#22 En Man säger
2010-03-04 14:44 - Anmäl

#19 hahaha :) Jag har bara randsydda skor, kängor och stövlar. Jag har haft blöta fötter hela vintern :( Gummistövlar är det enda rätta. Det handlar mycket om hur bra man har smörjt in skorna och tur tror jag. För några timmars promenad med tunn lädersula utomhus i och kring snö och man får blöta fötter. Tro inte att det hjälper med gummisula för blöta fötter får jag med riktiga randsydda gummisulor också (typ dainite). Gummistövlar ger faktiskt högst komfort så här års!
#23 Martin säger
2010-03-04 15:07 - Anmäl

#22 - Hört talas om galoscher?
#24 Shoeman säger
2010-03-04 17:00 - Anmäl

#22 En bra randsydd, eller becksömssydd sko, med en dainite-, ridgeway- eller crepesula räcker i alla lägen, skall ej släppa igenom fukt, så tillvida du inte trampar omkring i vattenpölar. Då är det som sagt dags att ta på sig gummistövlarna. Men aldrig annars! :)

#23; Oh nej, inte en galoschfreak nu igen! :)
#25 Gäst säger
2010-03-04 18:39 - Anmäl

Bra artikel där du tagit fram fördelar och nackdelar istället för att jämföra två skilda värdar.


MVH

PELLE
#26 lano säger
2010-03-04 19:27 - Anmäl

kul inlägg! Jag aser att durksydda skor har lika självklar plats i garderoben som randsydda skor, nästan oavsett var man bor.

Sen kan vi också konstatera att bärande av galoscher borde sakna preskriberingstid.
#27 Anonym säger
2010-03-04 22:07 - Anmäl

#24 Nja, kapilärverkan plus snö... det håller inte hur länge som helst. Berätta gärna mer än om Ridgeway. Men du har en poäng - men poängen är inte hela sanningen. Sedan är det ett problem och det är att skor med gummisulor tar längre tid på sig att torka.
#23 Det är aldrig någonsin okej att nämna det där ordet igen - någonsin.
#28 Anonym säger
2010-03-04 22:10 - Anmäl

Ridgeway är inte skönt.
http://www.pediwear.co.uk/glossary.php dök upp på google och hade bilder.
#29 DT säger
2010-03-05 09:01 - Anmäl

Galosher signalerar att bäraren bryr sig om sina kvalitetsskor.

Galosher är betydligt stiligare än de gummistövlar (!) som tidigare nämnts. Galosher och torra skor är även stiligare än att komma tillbaka från lunchen med kalla, sandiga och dyngsura lågskor med saltränder. Nätta välpolerade lågskor med lädersulor är helt enkelt inte lämpade för slask och vattenpölar, hur vattentät skarven mellan sula och ovanläder än må vara. Enda vettiga alternativet för den som bryr sig är att snöra på sig grövre infettade ombytesskor (eller billiga skräpskor) när man går ut i slasket, vilket är rätt omständigt om man bara ska springa ut i ett kort ärende.
#30 Desmond säger
2010-03-05 10:09 - Anmäl

#18 De flesta skoaffärer har durksydda skor, många amerikanska och tyska skor, utöver italienska, är durksydda. Det är egentligen mest engelsmännen som framhärdat med randsytt.
Sedan måste jag hålla med flera föregående talare - man blir ungefär lika blöt i durksytt som i randsytt. Det handlar mer om kvalitet på material och arbete, och skötsel (skofett, skokräm) än om tillverkningsmetod
#31 Shoeman säger
2010-03-05 11:00 - Anmäl

#29; Ha ha, håller inte med. Det går mycket snabbare att torka av slask med en tygtrasa än att dra på/av sig galoscher, dessutom är galosher anskrämligt fult. Vinter/slask kräver kängor, inte galoscher. Är man hyfsat bevandrad när det gäller skor så kan man hitta snygga kängor, utan att behöva tumma på det estetiska. Kolla exempelvis nedan, samtliga går att få med en tålig gummisula av valfritt slag.
http://blog.leffot.com/2009/10/13/gaziano-girling-suedes/
http://blog.leffot.com/2010/01/02/rider-balmoral/
http://blog.leffot.com/2008/10/08/the-morgan/

#30; Jag är ledsen, men där har du fel. En durksydd sko håller INTE bort vätan lika bra. Det är ett totalt felaktigt påstående. Titta närmare på konstruktionen så ser du enklet varför. En durksydd sko är helt enklet inte tillverkad för ett blött klimat, utan medelhavsklimat. Men även italienska, spanska och franska tillverkare av kvalitetsskor producerar randsydda skor(Carmina, Corthay, Enzo Bonafe med flera), och alltså inte bara engelsmännen. Det enda skälet till att man durksyr skor är för att det är en mycket billigare produktionsform och de blir något nättare.
#32 oscar säger
2010-03-05 12:55 - Anmäl

Mr Sartorial, att du i varje inlägg måste marknadsföra din blogg känns inte helt korrekt. Skaffa en vettig layout utan den extremt jobbiga svarta bakgrunden så ska jag eventuellt börja läsa din blogg.
#33 Peder säger
2010-03-05 13:35 - Anmäl

#Shoeman: Alltså, jag förstår faktiskt inte det där med att Church eller Trickers skulle vara klumpiga. Deras dressade skor är ju väldigt nätta. Visst, de är ju inte förlängda på samma överdrivna vis som C&J's, G&G's eller EG's italieninspirerade läster, men det gör dem väl inte "bulkiga". Vurmen för långa och smala tådelar går ju stundtals lite väl långt här, med Italigente som avskräckande exempel...
#34 Shoeman säger
2010-03-05 14:51 - Anmäl

#33; Peder, jag tog dem som typexempel. När jag tänker på dessa märken ser jag bulkiga, lite gubbiga, men samtidigt mycket klassiska skor framför mig. Jag är skyldig till kategorisering! :) Italigente tycker jag inte vi ska nämna i samma sammanhang som EG, G&G etc. Fördelen med Edward Green och Gaziano & Girling är att du ju kan välja läst på alla modeller, de kommer därför i mer varierat utbud om du frågar mig. Enbart min åsikt såklart, alla måste inte hålla med. :)
#35 Xms67 säger
2010-03-05 15:21 - Anmäl

Och så slant vi in på Galoscher..:-) Även om jag är lite tveksam till användandet av dem så är de ändå suveräna i vissa lägen. Om det vore enbart för vätan skulle jag kanske inte äga Galoscher. Men när vi kommer in på mitt favorithatobjekt - salt, så finns inget bättre än det omdiskuterade gummit...
#36 Peder säger
2010-03-05 20:31 - Anmäl

Jodå Shoeman, jag förstod kanske vad du menade. Bara lite trött på att allt som inte är långsmalt och spetsigt ska kallas klumpigt och gubbigt. Jag provade Trickers Epsom på NK förra veckan, en kort läst men nätt och med smal midja, definitivt inte klumpig. Perfekt till lite kortare smala byxor. Långa spetsiga skor och Incotexsmala byxor ser ju bara komiskt ut, oavsett om det handlar om G&G, EG, Santoni eller Italigente.
#37 Daniel w säger
2010-03-06 11:38 - Anmäl

Som lärling inom "bespoke" skomakeri ser jag väldigt mycket välgjorda skor medblandade konstruktioner och vill nämna att här i England kan vi göra en " hidden welt" konstruktion vilket innebär att vi har en riktig rand på skon men utan att sulan sticker ut utanför skon. Med denna konstruktion har kan man byta sulan lättare. Få det nätta utseendet av en durksydd konstruktion och få plats med trevlig kork mellan slit och bindsula. Väldigt stilig konstruktion. Dock bara möjlig genom handarbete. Har aldrig sätt denna konstruktion sydd på maskin så priset blir tyvärr väldigt högt.
#38 Desmond säger
2010-03-06 17:47 - Anmäl

#31 Du uttalar dig om skorna efter att ha tittat på bilderna, jag uttalar mig om skorna efter att ha använt dem. När jag talar om durksydda skor menar jag den typ som kallas "Blake Rapid" ovan. Används t.ex. på flera typer av militärkängor. Om yttersulan är sydd på en mellansula fungerar det utmärkt. Sedan är det naturligtvis billigare att producera durksydda skor än randsydda, och som jag skrev ovan, kan randsydda skor , om de är av likvärdig kvalitet förmodas hålla längre. Men man bör inte titta på den översta bilden och uttala sig om hur durksöm fungerar, de flesta durksydda "formal shoes"som säljs i Sverige, är av den nedre modellen.
#39 Peder säger
2010-03-06 20:40 - Anmäl

Håller inte med om att blake/rapid skulle vara vanligare bland durksydda dressade skor. Däremot ser man ofta vanliga blake-skor som försetts med en dekorsydd rand runtom. Lätt att avslöja eftersom sömen under sulan då sitter längre in än sömmen i randen. Garanterat blött om fötterna...
#40 DT säger
2010-03-06 21:59 - Anmäl

#31, vad du än tycker om det så går jag hellre i nätta lågskor än blöta kängor på kontoret. Du äger förståss själv minst tre par i den stilen du förespråkar så posta gärna dina egna bilder, för du lever väl som du lär. Glassiga katalogbilder från nätet kan vem som helst leta fram...
#41 Jonas säger
2010-03-07 02:23 - Anmäl

#40, jag har läst en hel del om folk som skriver att en savile row-kostym är en väl värd investering. Folk som verkar vara i tjugoårsåldern.
#42 Whedda säger
2010-03-07 09:52 - Anmäl

"Som verkar vara i tjugoårsåldern" - vad baserar du detta på? Hur vida en Savile Row-kostym skulle vara en investering har väl snarare med personlig ekonomi, användningstillfällen och intresse i frågan. Har man inte ett liv där man bär kostym ett antal gånger i veckan eller har ett intresse i frågan har jag svårt att motivera ett köp i den prisklassen.
#43 tommy säger
2010-03-08 12:41 - Anmäl

Ett par kvalitetsgummistövlar av typ Aigle eller Hunter kan väl passa bra också inom staden och även för oss män på fritiden. Det har dom gjort på Sloan Street i alla tider...

Inte har det väl gått så långt här i regniga/slaskiga/stromiga Norden att gummistövlar vore förbehållet enbart quinnorna??
Det vore väl för trist ändå!
#44 David G säger
2010-03-08 12:53 - Anmäl

Vad är det för galningar som går i snö med lågskor? Har du en galosch som går upp över ankeln eller?? Du kanske inte har bil och slipper oroa dig för att kliva ut i snödrivor. Mina kängor har räddat mig ett antal gånger i vinter, och ingen tittar snett på mig för jag har dem på jobbet det är för fasiken VINTER. Man måste vara korkad om man går ut i en lågsko i detta väder, galosher eller ej.
#45 DT säger
2010-03-08 14:48 - Anmäl

David G, vi klarar oss alldeles fint här inne i stan så oroa dig inte i onödan. Man drar på sig galosherna på 7-8 sekunder(!), går något blött kvarter i city för att köpa lunch och sen tillbaka till kontoret. Svårare än så är det inte. Nej man byter inte till kängor eller gummistövlar för den lilla promenaden, och det är inte självklart med vinterkängor inne på alla arbetsplatser. Om jag tvingats trampa runt i slaskiga dikeskanter om morgnarna så skulle jag ta på mig ordentligare skodon, men där är jag inte.
#46 Shoeman säger
2010-03-08 16:14 - Anmäl

#45 DT; Du reser antagligen kommunalt, för jag känner igen det där med att kliva ut i en snödriva, inte nu, men för ett par veckor sedan. Dock så reser även jag kommunalt ibland, och oroar mig i trängseln för att någon skall trampa på skorna och repa dem, vilket även har hänt! Där har vi det, användningen för galoschen!!! Alla som åker kommunalt, använd galosher! I alla andra lägen, undvik dem, förutom om ni tycker det är fint förstås, och då kan ni väl säga det rakt ut istället för att hitta på bristfälliga argument för de praktiska egenskaperna hos galoschen ! ;)

Nåt som vore kul att se mer av, om vi kan lämna den här förbannade diskussionen om galoscher, som aldrig kommer att komma nån vart , är damasker! Det är riktigt retrosnyggt! Kanske inte så praktiskt, men det är ju inte galosher heller. Kanske får det bli ett inlägg om damasker i Herrskobloggen framöver helt enkelt!
#47 DT säger
2010-03-08 16:34 - Anmäl

Vi säger väl så, Shoeman, att ska man göra rätt så är det skorna du förespråkar som gäller i alla lägen. Ett annat namn för dom är "granny boots" och har man inte större än strl 39 så är utbudet enormt. Min flickvän t.ex. har två par. :P
#48 Jonas säger
2010-03-08 16:59 - Anmäl

Shoeman: Det är skor! Det är normalt att de får fläckar, att bussen kör förbi och skvätter på dem, att barn sätter sig på dem (hände mig när jag stod vid slottet i uniform och kollade på vaktparaden för några år sedan), att din danspartner trampar på dem. Det är det som är meningen med skor - att de skall skydda fötterna från slitage. Sluta behandla dina skor med silkesvantar - för de är gjorda för att tåla riktigt hårda tag!

När du får repor så putsar du skorna. Du behöver inte ens putsa dem särskilt då du ändå putsar dagens skor varje dag innan eller efter användning.
#49 Jonas säger
2010-03-08 17:04 - Anmäl

Ibland undrar jag om jag är den enda på bloggen som har roligt. När jag har roligt går jag på konserter, utekvällar, leker i snön, går på äventyr, hoppar på stenar, dansar, åker kollektivt...
#50 Shoeman säger
2010-03-08 18:56 - Anmäl

Jonas; Om det är någon som förespråkar att skor skall användas ordentligt så är det jag, jag har varken damasker, galoscher eller bryr mig särskilt mycket om saltfläckar (de ger lädret en ruggad, snygg look på grövre skor, så länge man inte låter det gå för långt för då spricker lädret). Så du "skäller uppför fel träd". :) Det sagt så vill jag hellre att mina skor åldras av saltfläckar, hoppande på stenar och stadsvandring än genom att stressade människor (antagligen DT i sina durksydda skor) trampar på dem. ;)
#51 DT säger
2010-03-08 19:50 - Anmäl

Shoeman, du är bara tröttsam med ditt substanslösa raljerande så lägg ner nu. Har du inga poänger så är det bättre att låta bli.
#52 Shoeman säger
2010-03-08 21:51 - Anmäl

DT; Um, vem är det som är substanslös DT...
#53 Jonas säger
2010-03-08 22:04 - Anmäl

Att inte ta bort saltfläckar är inte samma sak som att acceptera att man får dem.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen