Manolo logotype

Greed is Good. Not

Bild 313572

Reflektion: Den som någon gång studerat ekonomi har med säkerhet upplevt att två filmer tydligt präglat idén om hur man klär sig i affärsvärlden; American Psycho och Wall Street. Båda om två obotliga psykfall med en förkärlek för svindyra kläder och sig själva. När uppföljaren till Wall Street nu når biograferna i vår är det tydligt hur dessa två filmer fortfarande spökar och får unga affärsmän att känna sig helt vilsna i sättet att klä sig.

En god vän som jobbar på ett medelstort revisionsbolag berättade om hur det på en anställningsintervju kommit en helt nyexaminerad civilekonom iklädd dubbelknäppt kritstrecksrandig kostym, ljusblå skjorta med vit krage, manschettknappar i guld, svarta gucciloafers och en knallröd sidenslips. Frånsett en halvtanig kropp och alldeles för stora kläder en karbonkopia av Gordon Gekko med alla tänkbara attribut. Fick han jobbet? Nej.

Historien är knappast särskilt ovanlig utan det är många som tycks lida av en förvrängd bild kring affärsvärldens klädkoder. Och är det inte Gordon Gekko som spökar är det med största sannolikhet Patrick Bateman. Och även om uppföljaren till Wall Street, utifrån det trailern visar, känns betydligt modernare i sin stil bävar jag mig inför ett eventuellt upplyft för yuppiestilen.

Bild 313573
Shia LaBeouf och Michael Douglas i Wall Street - Money Never Sleeps.

För vad är en lyckad klädsel för exempelvis en revisor, affärsjurist eller investerare? Egentligen är en välskuren kostym, sober skjorta och ett par snygga skor allt som behövs. Det kan låta löjligt enkelt, vilket det också är. Men det händer något med mäns (företrädelsevis unga som läst på Handels) självbild så fort de tar på sig kostymen. Istället för att finslipa de små detaljerna anammar de ett förelagat yuppieideal i hopp om att utstråla så mycket makt som möjligt där ingenting är tillräckligt.

Så innan du stoppar in axelvaddar innanför skjortan för rätta power-looken, spana exempelvis in den italienska affärsmannen Matteo Marzotto som bevisar att känsla för de små detaljerna står över girighet i alla lägen.

Översta bilden: Tombolini.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Marcus säger
2010-02-20 15:30 - Anmäl

Jag som precis har skaffat en skjorta med horisontella ränder att ha på premiären, ingen vit krage dock...
#2 A säger
2010-02-20 15:48 - Anmäl

Matteo Marzotto klär sig och är inte så där jätte snyggt...
#3 Bitter säger
2010-02-20 16:37 - Anmäl

Matte Marzotto är typ världens mest välklädda man. Vad är det som inte är snyggt?
#4 Johan säger
2010-02-20 16:51 - Anmäl

Klok artikel -- men tyvärr har vi nog inte sett den siste Handels-klonen trilla runt på Stureplan när han får sitt första jobb där.

Går man förbi där dagligen som jag gör är det nästan gulligt att se dessa karbonkopior av finanspojkar som ser likadana ut och just förnyat sin "spännande" - not - garderob för de senaste bonuspengarna: Svart kostym, vit skjorta (ljusblå om det ska vara helt crazy -- lätt mönstrat för den riktigt riktigt modige) och trist slips (röd eller blå, så anonymt mönstrad som möjligt). Helt rent från mönster, kombinationer, färg och asseccoarer som kan liva upp. De måste antingen ha EN svart kostym som används 5 dar/v eller så har de en hel garderob identiska svarta kostymer för att kunna "variera" sig.

I vilket fall: Så otroligt trist ! Visar att inte ens begåvning och god inkomst kan köpa spännande stil som vågar sticka ut. I stället ser de ut som en armé av likadana Gecko-wannabe.

Man kommer att tänka på Willy Crawfords textrader om det här med att vilja vara annorlunda men inte våga... "Alla vill ha samma typ av annorlunda saker ... Vara som alla andra på ett helt eget sätt"

// Johan -- enligt egen uppfattning unik eftersom jag aldrig skulle klä mig i den dötrista, anonyma finans-army-looken ;-)
#5 Krone säger
2010-02-20 16:58 - Anmäl

Helt utmärkt artikel, detta är något jag själv funderat på en del. Jag måste nog också erkänna att jag kollat extra noga på Bateman's outfits och efterliknar dom gärna.


Jag tycker mig dock finna en viss dubbelmoral hos dig Olof då du å ena sidan hyllar "engelska godsherrlokken" och å andra sidan "bävar inför ett upplyft för yuppiestilen". Det är okej att vara macho på landet men inte i staden?
#6 Victor 2 säger
2010-02-20 17:20 - Anmäl

Det känns fel att peka ut power-suktande yuppies. Det svenska kostymmodet är katastrofalt för i princip alla som bär plagget. Herregud man känner sig ju helt crazy i det här landet om men ens bär en marinblå kostym.
#7 Zzz säger
2010-02-20 17:53 - Anmäl

Det finns ju olika sätt att se på det. Använder man kostym som arbetskläder, och speciellt som konsult hos klienterna, så är ju en enfärgad kostym (skulle själv använda blå eller grå istället för svart) och enfärgad skjorta med en enkel klassisk slips aldrig fel. Sedan kan ju en diskret klocka och ett par snygga enkla skor göra det lite roligare, men som arbetskläder handlar det om att kläderna måste passa in i sammanhanget.

Personligen tycker jag snarare att man skiljer ut de juniora med att de inte förstår att man inte kan mixa mönstrad kostym, skjorta och slips (kanske även 'bryta av' med en näsduk och guld manschetter) när de arbetar. Det handlar om vad man kommunicerar med sitt utseende och lika tråkigt som det är att inte sticka ut alls på fritiden, lika misslyckat är det att sticka ut på ett sätt som stör budskapet i en arbetssituation.

Vill för denna saken skull inte försvara svart kostym / vit skjorta som jobbkläder, överlag väljer jag bort svart kostym utom vid valda tillfällen.
#8 Ricky säger
2010-02-20 18:04 - Anmäl

För det första är det endast total-ufon som klär sig enligt filmer som utspelar sig under 80-talet, för det andra tror jag inte du ens sett en handelsstudent på bild. Kan säkert ha smugit in ett och annat stolpskott där med, men de jag känner (och de är ganska många) klär sig mer eller mindre oklanderligt. Själv siktar jag på att börja där till hösten och eftersom jag klär mig ganska likt det du beskriver på den här bloggen så var kanske inlägget lite ogenomtänkt.
#9 Anders säger
2010-02-20 18:06 - Anmäl

Jag tycker, summa summarum, att det handlar om att inte va så jävla hård i magen hela tiden... Att inte ta sig själv och omgivningen på så jädra stort allvar. Det ÄR jättekul att ta på sig schyssta kläder, det ÄR viktigt att kunna respektera sammanhanget, men det är heller inte mer än så. Efter många år i ekorrehjulet med viss, iallfall i ytlig mening, framgång, kan jag konstatera att det inte är där det avgörs.
#10 Whedda säger
2010-02-20 18:07 - Anmäl

ZZZ - Jag vill inte påstå att jag lever i en värld samt jobbar med något där jag har krav på den typen av klädsel (enfärgad kostym, skjorta och slips) men jag kan definitivt säga att om jag skulle anställa någon så skulle matchandet av en prickig slips med svagt rutig kostym inte försämra hans chanser. Visst ställer det en hel del krav på stilmedvetenhet men det visar även på ett starkt självförtroende och pondus enligt mig. Jag skulle definitivt bli mer skeptiskt till någon med en illasittande kostym, fula budgetskor men som fortfarande skulle gå under kategorin enfärgad kostym, slips och skjorta samt oxfords.
#11 Johan säger
2010-02-20 19:22 - Anmäl

Håller med whedda -- med självförtroende och pondus kan man nästan styra ut sig hur som helst och ändå "komma undan" med det. Eftersom man bär upp det med den självklara pondus den har som kan kombinera med stil och smakfullhet utan att det blir vulgärt.

Då kan en ganska skarpt mönstrad kostym till en randig skjorta med en sober men färgglad slips fungera utmärkt. Utan att man blir clown.

Men för dom som
i) inte har den estetiska förmågan att kombinera med finess, och/eller
ii) inte vågar uppträda i annat än klon-arméns standard-outfit,
...funkar förståss inte detta...
#12 Berliner säger
2010-02-20 19:34 - Anmäl

Ja det finns alla sorter :) Även i UK, som den här bloggen brukar hylla. Jobbade en kort tid i London och populäraste klädseln på kontoret var svart/mörk kritstrecksrandig kostym kombinerat med lila skjorta, och även ibland lila slips faktiskt.
#13 Nils säger
2010-02-20 19:48 - Anmäl

Gekko-looken fungerar väl helt okej på nån chef på en investment bank (förutsatt att han har det där lite buskiga utseendet som Douglas har), men att klä sig som en DÅLIG kopia (ex. den röda slips snubben) när du söker till en revisionsfirma?! Då är du inte riktigt klok.
Vet inte om jag gillade den italienska snubbens stil men den funkar nog betydligt bättre för en revisor, om du tar en vit eller blå näsduk istället. Är det viktigt för dig att du kan ha en Etro-liknande stil på jobbet så är nog inte revisor rätt.
#14 Zzz säger
2010-02-20 20:13 - Anmäl

@11,12

Absolut, för de som klarar matchandet kan givetvis ta ut svängarna, och med tillräckligt självförtroende och pondus klarar sig nog både en mycket enkel klädsel eller ett mera vågat matchande.

Problemet är snarare när man kanske vill lite för mycket och inte har den pondusen som krävs, och då speciellt i en arbetsroll. Att hamna i ett möte och känna sig felklädd är inte kul, speciellt inte i början av karriären.

Personligen har jag gärna ränder, rutor, mönster eller enfärgat beroende på tillfälle, men är det en arbetssituation och jag inte vet vilken klädsel som förväntas så kör jag gärna med säkra kort..

Sedan kan jag även tycka att en enfärgad grå eller blå kostym med bra passform och en vit skjorta under tillsammans med ett par snygga skor, bälte, klocka och kanske en näsduk kan vara otroligt snyggt på rätt person.
#15 Jonas säger
2010-02-21 00:36 - Anmäl

Jag hatar idioter som har grå/blå-kostym med blå/brun/tan/gröna-skor någon rutig/randig skjorta som sticker ut, slips och/eller fickduk (gärna mönstrad) och ett par manchettknappar och flätat bälte. Finns inget vidrigare - om det inte är en asdyr fritidsskjorta till en asdyra illasittande kostym med dåliga skor.
Jag älskar Mörkgrå/antracit kostym med enfärgad matt skjorta i fin twill med pärlemorknappar och med diskreta manchetter (oavsett modell), enkelt skärp med stålspänne och engelska randsydda skor med öppen snörning. Gärna med en mörkblå/mattröd/mörkgrön/lila/stickad svart/grå/rost-slips och en vit/svart/antracit fickduk i bomull/linne med knästrumpor i tunn bomull/ull (inte siden).
#16 Jonas säger
2010-02-21 00:44 - Anmäl

På krogen så är det tvärt om. Då hatar jag business och älskar gröna/rosa/blå/gula/orange/svarta skjortor i smårutigt/storrutigt/smalrandigt/bredrandigt/mönster till svart/antracit/ljusgrå enfärgad/glencheck/saltopeppar/ i ull/bomull kostym med mörkbruna/grönsvarta/rödsvarta/lilasvarta/svarta skor i valfri modell (anpassat efter byxvidden) med snygga färgade manchettknappar i optisk fiber/sten/vitguld/plast och flätat/slätt tyg/skin skärp och svarta/antracit knästrumpor i ull/siden. Dessutom är det inne med kontrastkrage alltså är det ute och något man bör undvika!
#17 Banker säger
2010-02-21 01:05 - Anmäl

Det är möjligt att du är hur stilsäker som helst men är du yngst på firman och går klädd på det sätt som många verkar förespråka i denna tråd så kommer du att se ut som firmans maskot med din bröstnäsduk och ditt flätade bälte. Att just folk från Handels skulle anamma någon sorts yuppiestil á la Gordon Gekko känns rätt så verklighetsfrämmande då unga Handels-studenter med siktet inställt på London vet att bröstnäsduk och manschettknappar är en dödssynd för en junior medarbetare.
#18 VII säger
2010-02-21 01:36 - Anmäl

@Jonas
Slappna av!

Mannen gör kläderna men i ditt fall verkar det som om det vore vice versa vilket är helt fel :)
#19 Heidelberg säger
2010-02-21 02:56 - Anmäl

Som en liten tankeställare kan jag berätta en liten episod från min tidigare arbetsplats; ett företag inom mediabranschen. Jag och min chef skulle omförhandla ett kontrakt med en tjänsteleverantör. Eftersom det rörde sig om en ganska stor affär dök leverantören upp med kvinnlig VD samt två manliga produktspecialister. Vi var alltså sammanlagt fyra män på mötet. Och, kan ni tänka er, SAMTLIGA fyra hade på sig bruna mockaskor, mörka tajta otvättade jeans, rosa skjorta med ngt litet mönster samt svart kavaj.

Så jävla töntigt. Själv var jag iofs väldigt snyggt klädd, då samtliga plagg var av mkt god kvalitet och med perfekt passform - men det föll liksom platt i ljuset av vår kollektiva, patetiskt välkoordinerade mediauniform.

Efter denna skräckupplevelse kör jag alltid kostym vid externa kontakter.
#20 Capstan säger
2010-02-21 05:45 - Anmäl

#18 Helt korrekt iaktagelse!

#16 våga vara lite mer individuell! För mig låter det som du läser innantill i din nyinköpta stilbok;)
#21 R säger
2010-02-21 08:39 - Anmäl

@jonas
slappna av/ta det lugnt/ta en valium.

"gröna/rosa/blå/gula/orange/svarta skjortor i smårutigt/storrutigt/smalrandigt/bredrandigt/mönster"

vad sägs om färgglada, mönstrade skjortor?
#22 Ola säger
2010-02-21 08:58 - Anmäl

Wall Street, film av ren perfektion. Nämndes och framställdes så redan under den första finansföreläsningen i Lund.

Gekko
#23 Gäst säger
2010-02-21 10:19 - Anmäl

Jobbade 5 år som investment banker och såg aldrig någon klädde sig ens i närheten som Gordon Gekko. De flesta är konservativt och lite tråkigt klädda av respekt för dem man möter i sitt jobb. De affärsjurister och rådgivare från revisonsfirmor som man mötte i jobbet hade samma klädkod som en själv. Dessutom har man en så pass hyfsad lön så man kan måttbeställa kostymerna & skjortorna, dvs välskurna kläder. Vidar har man förmågan inse att det inte enbart räcker att köpa ett antal par avC&J, de måste putsas och vårdas också. Klädstil avsevärt mer lik Matteo Mazottos än Gordon Gekkos mao. Tycker du är ute och cyklar i detta inlägg Olof dock lite kul läsa.

I övrigt kan jag inte annat än instämma med kommentarerna till Jonas: Slappna av!
#24 JohnnyBoy säger
2010-02-21 11:22 - Anmäl

Svensk businessklädsel är sorglig. De flesta man ser gå runt på gatorna har en svart illasittande kostym. Ett par svarta skor från Din Sko eller någon liknande skobutik. Vit eller blå skjorta med en tråkig slips.
#25 McMan säger
2010-02-21 12:15 - Anmäl

När skall manolo skriva om tatueringar.
#26 Olof säger
2010-02-21 12:25 - Anmäl

Min någon snedvridna uppfattning kan bero på att jag pluggat på Lanthandels (Göteborg). :)

Näh, men det är klart att det finns positiva undantag. Det som dock förvånar mig är att Gordon Gekko och Patrick Bateman fortfarande är sådana starka förebilder. Jag menar, känns de inte sjukt omoderna?
#27 Per säger
2010-02-21 13:38 - Anmäl

Ja, i filmatiseringen av American Psycho är det ju uppenbart att man strävar efter att looken ska kännas daterad för tittarna, för att skapa kontrast mot den överdrivna självsäkerhet Bateman uppvisar i sitt bärande av kläderna. Dock uppmuntrar jag att man inte går för hårt åt Batemans glasögon - Oliver Peoples O'Malley. Bågarna är ju idag ganska starkt förknippade med Bateman, men den runda formen är ju snarare klassisk än daterad. Namnet O'Malley fick bågen efter en L.A. Dodgerscoach, som använde just sådana runda glasögon. Dessutom är ju bågen inte helt olik Riley som är så populär idag. Något rundare och med de runda nitarna sittandes vertikalt medan de sitter horisontellt på Riley. Varför är detta nu så intressant? Jo för att O'Malley nu reproduceras av Oliver Peoples och kommer att kunna köpas från April i år (dessutom med clip-on, precis som med Riley).
#28 rja säger
2010-02-21 14:19 - Anmäl

Fast vad spelar det för roll om en "look" är omodern, tycker att det kan finnas ett värde i att löpa linan ut och klä sig extremt mycket som någon annan person, följa vissa ideal oberoende av rådande tidsanda osv. Skulle bli jätteglad om jag såg någon Handelsstudent som ens var i närheten av en Gordon Gekko-stil (eller ännu hellre Dexy's Midnight Runners under "Don't Stand Me Down"-tiden) , hittills har jag inte sett en enda... tycker att de klär sig i princip lika illa som alla andra, fast till ett högre pris.
#29 jh säger
2010-02-21 15:44 - Anmäl

När jag pluggade ekonomi var preppyn helt klart dominerande med fritidskläder från Ralph Lauren, Barbour etc. Ungefär i stil med Manolos journalistiska fokus 2007-2008. En skön lirare envisades dock med att dyka upp på varje föreläsning iklädd en välsittande kostym (aldrig svart), sköldpadsmönstrade glasögon, shysst läderportfölj och en skön New England-frisyr. Vid kostymrelaterade evangemang plockades dock en hel del finansskjortor, eller mäklarskjortor som vissa kallar dem, fram ur garderoben :)

Bra artikel Olof, mycket högt läsvärde.
#30 Daniel säger
2010-02-21 21:42 - Anmäl

ja lyssna på killen som skriver denna bloggen som springer runt och leker originell i ett par glasögon som ej passar på honom
#31 Daniel säger
2010-02-21 21:42 - Anmäl

ja lyssna på killen som skriver denna bloggen som springer runt och leker originell i ett par glasögon som ej passar på honom
#32 Frasse säger
2010-02-21 21:57 - Anmäl

Jag har haft nöjet att bedöma ett par omgångar trainees och nervösare klädsel får man ofta leta efter. Att klä upp sig för att träffa en konsult - varför liksom? Du kan komma i pyjamas och det skulle inte påverka min bedömning särskilt mycket. Den svenska business-stilen är ju ett resultat av ett ointresse i kläder, men vem bryr sig så länge man ger ett bra ROI? Att klä sig som en VP (vilket ju Bateman var, trots allt) på en intervju, well, det blir ju rätt roligt.
#33 JP säger
2010-02-22 00:11 - Anmäl

Personligen så har jag svårt att se vad i Patrick Batemans stil som är omodernt och daterat. Enligt min mening bär han välsittande välsydda kostymer, skjortor med perfekt cutawaykrage samt snygga överrockar. Och inte minst lagom breda slipsar.
I kontrast med dagens J Lindeberg-mode á la parodiskt smala kavajslag och två centimeter långa kragsnibbar kanske det ter sig omodernt, men då föredrar jag Batemans kläder alla gånger.
#34 Per säger
2010-02-22 07:53 - Anmäl

Javisst är det trevligt att pendeln svängt tillbaka gällande slag och framförallt slipsar. Jag tilltalas också av Batemans stil, liksom en hel del annat som också känns tidsbundet. Många av dragen i Batemans stil är klassiska men försök komma undan med kombinationen pinstripes och feta axelvaddar utan att kännas 80-talsyuppie...
#35 Meo säger
2010-02-22 08:34 - Anmäl

Haha, det här inlägget infriade alla mina fördomar om Manolos läsare! Det är ingen slump att det blir så många kommentarer när inlägget handlar om ekonomers klädstil. Har alltid misstänkt att läsarna till största del utgörs av ekonomer/businessmen/jurister eftersom kommentarerna alltid osar av en extremt tråkig inställning till kläder och stil. Olofs artiklar i all ära, men maken till tråkigare kommentarer får man leta efter...zzzz...varför måste ekonomer/businessmen/jurister vara så erbarmligt tråkiga och konservativa (och då menar jag inte bara deras kläder), kommer det med modersmjölken eller är det en 5-poängskurs på Handels?
#36 Gäst säger
2010-02-22 09:16 - Anmäl

Re 35. Jag vill ge dig lite rätt. Det är en korrekt men tråkig klädkod som gäller i affärslivet. Det är ingen skillnad om du åker till t ex London, New York. Konservativt och välsytt är vad som kännertecknar "uniformen" idag. Om det är många från affärslivet som läser Manolo låter jag vara osagt (känns mer som studenter med lite plånbok) men din kommentar blir lite motsägesfull då Manolo står för en klassisk stil med twist. Varför skulle då "affärsfolk" läsa? Eller menar du att Manolo står för en tråkig och konservativ klädkod?
#37 Hans säger
2010-02-22 12:02 - Anmäl

Klädseln i affärslivet syftar inte till att skapa ett så personligt uttryck som möjligt inom en given dresscode. Istället handlar det om att ge ett trovärdigt och affärsmässigt intryck som inte distraherar och tar fokus från affären. Det betyder tyvärr att det som är snyggast i andra sammanhang ofta blir onödigt utstuderat. Om man saknar den fingertoppskänsla som alla Manolos tycks besitta, är min erfarenhet (11 år på investmentbank) att man gör klokt i att välja ett något nedtonat yttre.
#38 Buster säger
2010-02-22 15:19 - Anmäl

Ett besläktat tema som jag funderat på är hur folk klär sig i allmänhet och inte bara på jobbet. Ett exempel: Om jag går en sväng på stan (Malmö i mitt fall) en lördag på våren/hösten när det är lagom klimat (inte för varmt eller kallt) ser jag inte många som bryr sig hur de ser ut. Det är samma uniform nästan överallt: jeans och en jacka. Om det inte fanns jeans hade nog folk stannat hemma... Jo jeans är också snyggt, men man kan väl variera lite! En kille i kavaj? Glöm det! Har man det på sig tittar en del lite på en, ja faktiskt ofta gillande!
En readag när man ser alla dessa månniskor köpa lite hyfsade kläder i fina butiken undrar jag; När har ni på er den snygga kavajen eller den slipsen? Är det bara på bröllop eller?
Hur ser det ut där ni bor? Bättre eller lika illa? Fram för lite mer dressat folk , även damer, även om jag tycker man ser fler välklädda kvinnor än män på stan...
#39 Besviken säger
2010-02-22 15:20 - Anmäl

En diskussion och ett inlägg som inte är värdig(t) den här bloggen. Orka peka ut en viss skola.. Skärpning!
#40 Shoeman säger
2010-02-22 15:59 - Anmäl

Kul artikel, som väcker många känslor, och det är ju det en skribent skall göra!

#4 Johan: endast affärsmän utan koll går omkring i svart kostym på dagen. Den diskrete affärsmannen bär en mörkgrå eller en mörkblå kostym, vilket måste anses vara den mest korrekta affärsklädseln. Svarta textiler är kvällstextiler. Tänk vilken lätt "regel"! ;)
Seriösa affärsmän klär sig välskräddat (med fokus på passform och inte material eller accessoarer) och diskret för att du skall fokusera på vad de säger, inte hur de ser ut!

#7 ZZZ: jag håller med dig i mycket, men visst fasiken kan man mixa mönster även i konservativa branscher; det är just här som man sållar Nybörjarna från den Mondäna Gentlemannen. Att lyckas blanda mönster så det fortfarande ser elegant och ej flamboyant ut är något som endast en rutinerad karl med gott öga för klädsel lyckas med.

#19 Heidelberg: En mycket rolig och korrekt observation av mediebranschen (låter som en reklambyrå, för PR-konsulter brukar vara något mer formellt klädda).

#33 JP: rolig observation gällande J. Lindeberg. Håller med dig till 100%. Har mycket svårt för dem.

En film som jag skulle vilja rekommendera om man vill titta på fin skräddarkonst är Public Enemy med Johnny Depp! Oerhört mycket snygga kostymer! Jag måste erkänna att jag i hemlighet längtar tillbaka till en tid då det endast var rallare och hamnarbetare som inte bar kostym till vardags! :)
#41 Jonas säger
2010-02-22 16:41 - Anmäl

Sedan är frågan om varför man måste hävda sig hela tiden? Att ni har så grå personligheter att ni måste via era kläder visa upp den - som om vi i andra fall hade missat er. Visst att kläder är en kultur och statusspridare. Att folk med likadana kläder tänker likadant. Textilindustrin (inte bara mode utan sport, sjukhus, industri etc) är en av de största och viktigaste industrierna vi har. Men när allt kommer omkring så handlar det om skydd. Skor som skyddar mot liktornar, skoskav, grus och halka. Strumpor som skyddar mot kyla, kostym som värmer eller svalkar. Till och med näsduken har en praktiskt användningsområden att man kan räcka över den till gråtande kvinnor vid begravningar (efter att ens pappersnäsdukar har tagit slut). Slipsen kan man torka sig runt munnen med.

Jag är antagligen mer avslappnad kring kläder än andra. Men man skall inte prata med fula människor - då kan de få för sig att det är okej att se ut på det viset! Samma sak borde gälla dåligt klädda människor. Varför äger folk fula kläder - speciellt hundägare.
#42 Jonas säger
2010-02-22 16:43 - Anmäl

#39 vi har tidigare pekat ut chalmers i göteborg ett flertal gånger...
#43 Gäst säger
2010-02-22 16:49 - Anmäl

Re Jonas. Kan du inte söka översätta din kommentar till svenska? Mer förvirrad kommentar får man leta efter här på Manolo.
#44 Lars säger
2010-02-22 18:28 - Anmäl

...och i Silicon Valley signalerar kostymen att man är springpojk. Vilket väl är ett tilltalande drag med sant entreprenörsdrivna miljöer och high-tech företag: mer intelligens, mer kreativitet, färre människor som på allvar tycker att glorifierade revisorer tjänar någon mer nytta än som ren hygienfaktor. Eller som Bud Fox pappa säger: "Stop going for the easy buck and start producing something with your life." Men att inbilla sig att filmens sensmoral skulle gått fram till 20-åringar på Handels är väl att hoppas på för mycket.
#45 En Pojke säger
2010-02-22 19:51 - Anmäl

Jag orkar inte ens läsa hälften av kommentarerna men alla vet ju att just revisorer skall klä sig tråkigt, för det är ju vad dom är - tråkiga. Men visst, det finns många GGG i Sverige. GGG - Gordon Gecko Galningar.

Sen gillar jag inte svarta kostymer, såvida man inte är på begravning eller möjligtvis nyår/fest.
#46 Student säger
2010-02-22 20:26 - Anmäl

Utgår från #4 Johan själv aldrig kom in på Handels och därför hyser detta agg mot en skola som enligt flera klär sig mer rätt än något annat svenskt lärosäte. Näringslivets täta kontakt med HHS gör att det dagligen besöker en mängd märkligt klädda till Sveavägen 65 och det är säkert dessa du sett...
#47 Banker säger
2010-02-22 22:44 - Anmäl

#44 Det kanske är för att filmens sensmoral bygger på Marx's arbetsvärdeteori - vilken övergavs av nationalekonomerna redan vid 1800-talets slut - som den inte övertygar moderna människor? Vad vet jag. Kostym i Silicon Valley signalerar snarare att man är VC. Men du verkar ju lite bitter så det är väl bara att fylla bröstfickan på din kortärmade skjorta med miniräknare och kulspetspennor och köra på i det kreativa spåret :D
#48 Lars säger
2010-02-23 07:25 - Anmäl

#47 Nej, filmens sensmoral bygger inte på Marx's arbetsvärdeteori. Men en dag i det kreativa spåret ska det bli, dock utan skjorta! :) Hursomhelst: ingen kan på allvar mena att den typiska ekonomen eller juristen har ett kreativt och skapande yrke. Så det kanske är ur det perspektivet man skall se klädkoden - ett litet uns tröst och en liten skvätt skaparglädje på en karg och innehållslös arbetsplats.
#49 Pomperipossa säger
2010-02-23 10:45 - Anmäl

Olof träffar bra med artikeln. Detta torde dock bero på att han och de flesta av hans läsare aldrig satt sin fot på en seriös arbetsplats och därför gått och trott att alla på Vinge är "jätteunika" och går klädda som Gordon Gekko och Pat Bateman.
#50 Frasse säger
2010-02-23 12:36 - Anmäl

@47 - Med tanke på vilka helt galna finansieringslösningar och värdepapper som lett fram till de respektive finanskriserna så får man nog säga att vi pratar om rätt kreativa yrken här. :-)

Och vad beträffar kreativitet i klädsel i relation till yrket så är det här väldigt hierarkiska organisationer, och därför signalerar klädseln status. Ju högre upp i hackordningen, desto mer kan du klä dig precis som du vill. Eftersom de flesta som är högt upp i ordningen ofta har varit med ett tag så är de i regel urleda på att klä sig som påfåglar. En chef i Sverige på en bank känner du ju igen på ned slarviga stilen eller den skitdyra. För drönarna (inget illa menat) så är kostymen en uniform som inte får avvika för mycket.

För konsultbranschen gäller ju att ta det väldigt lugnt. Dina kunder är ju ofta industrifolk och andra vars syn på dyra konsulter inte gärna skall förstärkas av en dyr kostym :-)
#51 David säger
2010-02-24 09:07 - Anmäl

Att folk orkar bli så upprörda! Det är ju jättebra om just DU klär dig jättebra och gick på handels. Faktum är dock att många har lite märkliga erfarenheter av dessa nyexade ekonomer från diverse lärosäten som tror lite för mycket om sig själva.

De jag känner som är riktigt framgångsrika inom finans och juridik klär sig i kostymer från dressman och HM. De vill helt enkelt inte slösa pengar på arbetskläder. Det går ju emot den mesta ekonomiska teorin att spendera 200% mer för någonting. Att du spenderat flera tusen på en slips under studietiden är ett tecken på dåligt omdöme. Ingenting jag skulle anställa. Själv jobbar jag med redovisning på ett marknadsledande företag. Går ibland i kavaj, ofta i jeans och luvtröja.
#52 Mrsartorial säger
2010-02-27 06:05 - Anmäl

Passform är viktigare än kvalité!!!!! , köp bespoke, så får du kvalitén på köpet.

Enligt mig så kan man mixa färger och mönster, men det är extremt svårt att få till det, linjen är fin mellan snyggt, kontinentalt inspirerat och en total katastrof. Ligger du på fel sida så ska du inte eftersträva att ha en personlighet som kompenserar eller balanserar eländet.

Sammanfattningsvis: Satsa på passform och ska du vara vågad så läs på samt ha på hög kvalité i materialvalet.
#53 Peter, student Handels säger
2010-03-01 14:05 - Anmäl

Jag vill inte vara den som är den men vart går folk klädda såhär dagligen? Betyder en svart kostym dagtid att man tillhör GGGs?
Inte för att jag själv bär det utan mest en undran? Tycker personligen bättre om den sportiga looken á la 2007-2008 manolo alt. Ralph Lauren-looken som är nämnd ovan i ironi skulle jag tro.
En annan fråga jag tycker är intressant då jag läser kommentarerna är vad jobbar ni med egentligen?
Tydligen inga civil ekonomer då detta agg mot Handelsstudenter lyser igenom.
#54 Oskar säger
2010-03-01 17:24 - Anmäl

Älskar människor utan distans. "Varför är alla irriterade på oss? Vi är ju de enda med stil" samt "Alla j*vla ekonomer klär sig som övertända yuppies".

Sanningen måste ju ligga nånstans mitt i mellan måntro? Så länge du trivs så trivs du. Att seriöst irritera sig på hur andra människor klär sig, med undantaget de riktiga stilbrotten, känns ju lite tråkigt.

Och #53 Peter, tror knappast att någon hyser agg. Jag har besökt Handels några gånger. Beroende på vad man är van vid kan jag i alla fall känna viss förundran över hur folk klär sig.
#55 Oskar säger
2010-03-01 17:26 - Anmäl

Vart ett något förvirrat inlägg. Skyller på internationell processrätt. Skall vara så länge du trivs i kläderna och beroende på vad man är van vid kan olika människor nog känna viss förundran över hur folk klär sig.

Smårolig artikel dock. Anekdoter underhåller alltid.
#56 Flygel stores säger
2010-05-05 19:51 - Anmäl

<strong>Flygel stores...</strong>

This post was very nicely written :), and it also contains a lot of useful extra facts. I enjoyed your professional way of writing this post. Thanks, you have made it very easy for me to understand Interesing Links in http://www.NO.Grand-Pianos.Org Tha...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen