Manolo logotype

Om Galoscher

Bild 313423

Jag hör till dem som svurit på att aldrig bära galoscher. Fulare, osexigare och töntigare plagg får man leta efter. Tills man står där med förstörda skor och genomblöta strumpor. Och det räcker faktiskt med att snabbt ifrågasätta sina värderingar för att inse att detta egentligen är ett genialt koncept.

Få stilproblem väcker så många frågor som passande skor för vintern. Det räcker inte med att hitta rätt modell utan sulan, färgen och minst materialet måste stämma fullt ut. Något som i lynnigt svenskt väder är enklare sagt än gjort. Något förenklat går det att hitta tre lösningar på problemet; 1 - Köpa ett par allroundskor som fungerar att bära både på kontoret som till och från jobbet. Nackdelen är att i rådande väder tvingas bära omkring på gummisulade monster även inomhus. Alternativ två är att bära rejäla skor till jobbet för att sedan, väl på kontoret, byta till ett par mer inomhusvänliga alternativ. Skonsamt för kontorspjucksen, men lite besvärligare.

Och så finns då Galoschspåret. Ett alternativ som många för bara några säsonger sedan inte ens övervägde. Men med norska Swims succé är galoschen på väg att återupprätta sin status. För idén är faktiskt lika enkel som smart. Att slippa sula om sina lädersulade favoriter för att istället trä på en överdragssko av gummi när vädret sviker en. Även om det inte ger fullt skydd på skons ovansida så är skyddet faktiskt betydligt bättre än om du exempelvis väljer att lägga på en tunn gummisula på skorna.

Bild 313424

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Swims
#1 Oskar i Malmö_ säger
2010-01-20 13:59 - Anmäl

Hej Olof
kul att även Du har upptäckt fördelarna med Swims galoscher!
Köpte ett par i Köpenhamn för 3 år sedan. Tycker fortfarande att de är ganska fula (trots kulörinslag) och ngt klumpiga men... Fördelen att slippa få mina läderskor förstörda av den skånska salt/snösörjan överväger.

Glömde häromdagen galoscher hemma och gick ca 600 meter i 10 cm ren snö. Skorna blev helt förstörda av vätan! Fick kämpa rejält med lädertvål insmorning, skokräm mm. Slipper allt detta om Swimsen är på.
#2 Lundabon säger
2010-01-20 14:55 - Anmäl

Galoscher är ju hur bra som helst, kanske inte snyggast men bra. Har sett andra modeller (mer liknande gamla tiders galoscher) som jag personligen tycker är snyggare. Se exempel här : http://sv.wikipedia.org/wiki/Galosch
Här var ett annat exempel, dessutom är ju priset väldans facilt, http://www.skotornet.se/product_info.php/galoscher-p-597

Frid
#3 Niklas säger
2010-01-20 14:59 - Anmäl

Jag använder ett par ilsket brandgula Swims sedan flera årtillbaka. De är helt oumbärliga under alla årstider, men främst på vintern.

Fula? Ja kanske, men förstörda skor är ännu fulare.
#4 Ernst säger
2010-01-20 15:45 - Anmäl

Fyfan vad småborgerligt. Har du inte råd att använda dina skor köp billigare eller använd skor anpassade för väderleken. Varför sätta på sig "fina" skor om du sedan ska dra en färgad kondom ovanför? De syns ju ändå inte.
#5 DT säger
2010-01-20 15:51 - Anmäl

Trevlig artikel, och snygga bilder som vanligt Olof!
Skulle vara kul om det ploppade upp fler (i sammanhanget) snygga alternativ än Swims framöver. De modeller som annars brukar finnas hos skomakarna ser sällan speciellt roliga ut. För att skydda hela skon finns även en modell av Swims med insydd neoprendamask som går upp på vaden.
#6 Gäst säger
2010-01-20 15:58 - Anmäl

Alternativ två är väl i så fall att föredra och inte är det besvärligt på något sätt, om du frågar mig. Då skulle du och alla som bär omkring på annars tomma tote bags från Mismo få riktig användning för dessa.
#7 DT säger
2010-01-20 15:59 - Anmäl

Ernst, att ta väl hand om sina saker är vare sig småborgerligt eller snålt. Visst kan man dra på sig rejäla vinterkängor när man går ut, men då får man se till att ha ombyte med sig när man kommer in. Och visst kan man gå runt i grusigt brunt slask med nätta skor för flera tusen och hoppas att dom ser torra och välputsade ut när man kommer fram. Och visst, bor man i Florens så behöver man inte bry sig mycket alls om regn och slask.
#8 Olof säger
2010-01-20 16:01 - Anmäl

Oskar i Malmö - Ja, de är inte supersnygga, men samtidigt när det är snöslask som nu eller spöregn så känns det inte direkt som att man tänker på att visa upp sina skor.

DT - Tyvärr vet jag inga andra märken som gör snygga galoscher utöver Swims. Kanske har någon annan något alternativ?
#9 k säger
2010-01-20 16:34 - Anmäl

Off topic - Någon som varit på rean på Gabucci och vet om det är värt att masa sig till Stockholm? Är intresserad av kostym och attribut därtill...
#10 lano säger
2010-01-20 17:52 - Anmäl

Jag är mest intresserad av vilka skor du har på översta bilden? riktigt snygga ser dem ut att vara! Är ett stort fan av monkstraps.

Sen tycker jag vi borde fokusera på att få vägverket att sluta använda vägsalt, istället för att propagera för (något så fult som)galoscher :) Blöta skor kan man ju råda bot på men blöta saltade skor går snart sönder...
#11 kristian säger
2010-01-20 18:39 - Anmäl

Jag kör alt 2 med RMW Comfort Craftsman till och från jobbet och har tre par lågskor på kontoret. Skobytet som tar c:a 60 sek uppvägs lätt av komforten med torra fötter i skor med lädersula! Är själv inte främmande för ett par Swims men tycker att de är lite väl dyra i förhållande till vad man får men men...

@ #8 Jag var där igår lunch och då fanns det ganska mycket att fynda. Det beror ju lite på vad du har för storlek. Som exempel fanns cashmirtröjor från Borelli i strl 46 för 1500, ganska mycket kostymer, kavajer och uddabyxor i olika storlekar. Ring och fråga 08-678 07 30, så svårt är det inte.
#12 ... säger
2010-01-20 19:29 - Anmäl

Varför krångla till det? Jag brukar ha ett par rejäla vinterkängor när jag går till jobbet. Väl framme drar jag helt enkelt på mig ett par funktionella ESD-tofflor. Har två par liggande för variation, ett par klassiskt enfärgat svart, och det andra lite färggladare med en gul dekal på vardera sida.
#13 xm67 säger
2010-01-20 19:42 - Anmäl

Jag tycker galoscher tillhör garderoben. Inte snyggt, inte alltid lätt att veta om man ska ta grova skor/kängor eller galoscher men otroligt bra vid vissa tillfällen.

Det jag vill understryka är att vatten eller väta är ju en barnlek jämfört med salt... Så på vintern kan jag rekommendera skointresserade att testa galoscher. Det tar dock ett tag att lära sig hur man gör. När ska man använda? Vart ställer man dem om man inte är på eget kontor? Och som jag redan nämnt tycker jag det svåraste är att avgöra om man ska ta på grova skor eller galoscher.

Sedan är det kul att se minen på folk när man kränger av sig galoscherna när man är på besök. På ett kontor fick en tjej spelet när jag ställde ned de blöta gummibåtarna på fina obehandlade trägolvet. Så såg nämligen "garderoben" ut. Kolla på ert eget kontor om det finns något att ställa galoscherna på. Hos oss finns inget men å andra sidan har vi inte trägolv i "garderoben".
#14 rja säger
2010-01-20 20:25 - Anmäl

Olof, de skyddar ovansidan om man har "normal" byxvidd (vilket jag personligen inte rekommenderar)...
#15 Gäst säger
2010-01-20 20:57 - Anmäl

Alternativ 2 [punkt]
#16 James T Kirk säger
2010-01-20 22:39 - Anmäl

#10

Det var altså du som plockade på dig alla 46or... Jag fick bara tag i en ljusblå rundhalsad...
#17 Simon säger
2010-01-21 07:27 - Anmäl

Haha... ESD-tofflor!
#18 P-R säger
2010-01-21 07:37 - Anmäl

Min förra arbetsplats hade krav på ESD-skor/tofflor och det var bland det värsta jag burit. Så klumpiga och fula så hälften vore nog. Sen att jag även var tvungen att bära ESD-rock gjorde inte saken bättre.

Gillar idén med galoscher, men aldrig något jag själv kommer ta på mig... än.
#19 LK säger
2010-01-21 08:52 - Anmäl

jag har burit galoscher många år o tycker det är suveränt. Jag tycker t.om. att det är snyggt, åtminstone ser det sofistikerat, elegant o klassiskt ut. Däremot är jag inte intresserad av Swims. Bär jag galoscher vill jag bära "klassiska" av t.ex. modeller som finns på Jerns. Ett par för svarta, ett för bruna skor. Fattar inte resonemanget att det skulle vara onödigt. Visst, byta skor på kontoret men i vissa fall passar inte grövre skor till kläderna/byxorna för arbetet för att sedan bytas till "tunnare". Att de inte syns är ytterligare ett resonemang jag inte förstår, de syns ju när man kommer in o tar av sig. Är man bara ute o promenerar använder iaf inte jag galoscher utan bara som ett "ytterplagg" till o ifrån. Men som vanligt, smaken o användandet är som baken...
#20 Xms67 säger
2010-01-21 09:33 - Anmäl

Ni som företräder alternativ 2 med utroppstecken. Hur tänker ni er att man ska ta sig till möten på andra kontor? 1. På med grovkängorna och sedan sitta på mötet med dem?
2. På med grovkängorna för att sedan sitta i strumporna på mötet?
3. Ta finskorna genom slask och salt för att dyka upp i blöta och plaskande finskor?
4. Ta med finskorna från egna kontoret och byta till dem på andra kontoret?

Alternativ 4 låter ju logiskt i ert sätt att resonera. Mitt problem är att jag nästan aldrig sett en man praktisera det.
#21 kristian säger
2010-01-21 09:55 - Anmäl

@ #15 Nope, konstaterade bara att det fanns. Blev kostym, och byxor...

@ #19 Det finns slasktåliga skor som inte är grovkängor men det är heller inte fel att ta med sig skopåsen...
#22 Heidelberg säger
2010-01-21 10:25 - Anmäl

Jag har kavaj, kostym och en uppsättning skor i ett privat skåp på jobbet. Eftersom jag cyklar (en omväg för motionens skull) till jobbet måste jag ta en dusch när jag kommer fram. Så om jag ngn gång skulle gå till jobbet kan jag med fördel ta på ett par tåliga skor. Och går jag från jobbet är det fint väder!

Lite jobbigt att jag om jag söker nytt arbete måste ta med skåp, omklädningsrum och dusch i beräkningarna, dock... ;-)
#23 Heidelberg säger
2010-01-21 10:27 - Anmäl

@ #19 xms67:

Ofta tar man ju taxi om man skall på möte, så då behöver man ju egentligen inte bekymra sig om vare sig ytterrock eller oömma skor! :-)
#24 Xms67 säger
2010-01-21 11:35 - Anmäl

# det ligger det onekligen något i. Och man kan ju faktiskt ta en Taxi om det är för dåligt väder för skorna..:-)
#25 Niles Crane säger
2010-01-21 12:38 - Anmäl

Har själv ett par Swims sedan någon månad tillbaka och de har revolutionerat min skovård. Om man försöker vara duktig med sin skogarderob och har 8-10 par ordentliga randsydda skor som aldrig används två dagar i sträck så är galoscher oslagbara. När man kommer till jobbet och tar av dem ser skorna fortfarande nyputsade ut och man slipper en fyramånaders putsorgie där de 10 paren ska tas omhand efter typ två användningar. Sen kan jag absolut se att skor på jobbet är ett alternativ om man nu tycker att galoscher är det vidrigaste man skådat. Valet beror väl på om man prioriterar enkelhet eller inte.
#26 Lee säger
2010-01-21 13:13 - Anmäl

Är inte galoscherna väldigt hala?
#27 Lukas säger
2010-01-21 13:15 - Anmäl

haha fula men säkert väldigt sköna. Frågan är då om man ska satsa på snyggheten på outfiten med ett par snygga läderskor eller satsa på smarta och komfortabla skor, så som swims?
#28 rasmus säger
2010-01-21 13:42 - Anmäl

Jag brukar ha på mig SATS blå skoskydd. Detta oavsett om jag är på kundbesök, bio eller middag. Eftersom de är så snygga händer det även att jag sitter med dem hemma.
Seriöst! På vilket sätt avhandlar galoschernas vara eller icke-vara ett stiltema. Det är gräsligt. PUNKT.
@Ernst:Right on the money!
#29 DT säger
2010-01-21 14:26 - Anmäl

För den oinvigda massan är galoshen bara en ful gummiklump, man ser bara ytan och kan förmodligen inte relatera till de kvaliteterna som döljer sig därunder.

För de invigda däremot fungerar galosher mer som ett igenkännande, en markör om att bäraren är medveten och försöker upprätthålla viss klass. Även om galoshen i sig självt inte är världens stiligaste accessoar så signalerar den stil på ett djupare och mer subtilt plan. Det handlar bara om att kunna läsa av dessa signaler och veta att uppskatta dem.

Vilket är du?
#30 Simon säger
2010-01-21 14:45 - Anmäl

DT; Word!
#31 S säger
2010-01-21 15:18 - Anmäl

DT:

Ja, med betoning på; "försöker".
#32 lano säger
2010-01-21 17:25 - Anmäl

Faktum kvarstår, om vi bara hade kunnat få vägverket att sluta använda vägsalt, så hade världen blivit lite snyggare utan alla galoscher :D
#33 O säger
2010-01-21 22:14 - Anmäl

DT - du kan väl i alla fall lära dig stava. Sh är inte svenska.
#34 LK säger
2010-01-22 07:56 - Anmäl

>25 LEE, Näe, de är mönstrade. Mina är iaf det o ger ofta mycket bra "fäste". Fast det gäller nog inte # 27 erfarenheter.. :-)
DET vet jag efter många års lämnande o hämtande på dagis :)
>28 DT, den andre!!
>31 Lano, *host* bullsh*t
>32 O, patetiskt
#35 tommy säger
2010-01-22 11:06 - Anmäl

Hej.
Jag har redan två par Swims (olika färg) och använt dem flitigt. Jag är myckjet nöjd. Swims har definitivt lyckats modernisera ett plagg som annars hann bli litet 'förgubbat'.
I priset ingår en dubbelsidig nylonskopåse som är vattentät och som kan knäppas ihop. Den kan man lägga in dem i när man kommer in, och t.ex. sätta dem i sin egen portfölj.
Ifall man glömmer dem eftersig, har påsen också en adresstag, för helt billiga är dom ju inte...

När jag rest från sol och anlänt i skyfall/snöslak har det varit oerhört praktiskt att bara dra på dem och snabbt. De glider på lätt för de har ett tyg på insidan av hela skon.
#25: De är inte hala.
#28: Jag delar faktikst helt din uppfattning - mycket väl skrivet, må jag säga.

Vilken inställning man sedan har till detta plagg må vara var och ens ensak, men en klar mission har det nog i vårt sko-ovänliga klimat. Enär inte jag heller kan bosätta mig i Florens för att det skulle passa mina skor bäst, får jag välja andra lösningar. Denna funkar utmärkt.
#36 Leo säger
2010-01-22 11:47 - Anmäl

DT, jag håller också med dig. Tycker att galoschen är en utmärkt grej. Har visserligen klarat denna Göteborgsvintern ändå, jag har två par lämpliga skor med gummisula, men snart så blir det väl slask när det 0-gradiga förbyts i +4...
#37 rasmus säger
2010-01-22 13:01 - Anmäl

@#34 LK

Du borde verkligen göra något åt din bitterhet...
O, patetiskt?!
#38 Oskar i Malmö_ säger
2010-01-22 13:17 - Anmäl

Är det någon som varit modig och har de orangea Swimsen? Undrar hur folk reagerar på dessa. Ingen diskret kulör. Har själv bruna och violetta och dessa "försvinner" i mängden så att säga. Vågade inte riktigt satsa på de orangea fast jag tyckte att de var väldigt "kul"
#39 JohanMalmö säger
2010-01-22 14:07 - Anmäl

Jag såg en snubbe på bussen i morse med jeans, bruna skor och orange galoscher. Vet ej om det var Swims eller ej, men det såg rätt coolt ut.
#40 LK säger
2010-01-22 14:36 - Anmäl

Rasmus, vad menar du med bitter? Det jag menar är att kritisera/anmärka på hur man stavar, på en blogg el forum känns patetiskt. Är jag bitter då? 3vlig helg nu!!
#41 Jonas säger
2010-01-23 00:29 - Anmäl

Jag kollar på folks fötter och alla har tygskor, sneakers och andra skräpskor. Dessutom i Landet Göteborg där jag kommer ifrån så skottar vägverket vägarna. Om jag får snö uppepå skorna så stampar jag på marken så ramlar det av direkt och Randsydda skor är mer vattentäta än andra skor. Helt vattentätt blir ändå aldrig läder men för helvete. Vintern är snart över! Ge fan i att ha golesher på er! Jag har sett folk ha golesher helt torra dagar!
#42 filip säger
2010-01-23 10:37 - Anmäl

20# - själv tycker jag galoscher kan vara riktigt coolt men vem säger att man inte kan ha grova kängor på jobbet.....kolla på Angelli!
#43 Anton säger
2010-01-23 17:28 - Anmäl

Jag bär alltid galoscher över lackskorna till nyår. De är dock svarta - vilket, enligt mig, är det enda acceptabla.
#44 Jonas säger
2010-01-24 11:43 - Anmäl

#43, det låter som en bra idé faktiskt. Då lackskor är ett kapitel för sig...
#45 xm67 säger
2010-01-24 14:10 - Anmäl

Kul med sådant engagemang för en så ovanlig del av garderoben. Jag tror jag kommer använda dem mer och mer. Kanske ska jag slå till på ett par Swims då jag idag har klassiska gubbmodeller.

Det tråkiga är dock när man kommer till lunchrestauranger i Sverige så är det inte alltid helt enkelt att veta vart man ska göra av sitt gummi. JAg skrev ovan om det problemet på vissa kontor. Men i fredags var jag och åt lunch och hamnade på en restaurang där man enkelt la rocken/jackan över stolen. Hade inte varit med om det förut.
#46 Lovis säger
2010-01-25 07:36 - Anmäl

VAd ska man säga, konceptet är ju genialiskt, att kunna komma fram till kontoret, genom allt slask ta av sig sina galoscher och fram tittar ett par skinande engelska randsydda skor som om det varit vårväder ute. I LOVE IT...
#47 tommy säger
2010-01-25 14:34 - Anmäl

#38: Jag har som sagt två par: ett par svarta och ett par gröna.
Skulle jag välja någon annan färg vore det nog bruna eller kanske dom lila. Men både orange och knallgull skriker såpass mycket, att man verkligen ska vilja att folk tittar på ens skor.
Dessa färger går säkert bra ihop med jeans, men med jeans behöver jag inte galsocher utan där klarar jag mig åter med grova skor eller kängor...
Har man 44:ans labb, vet jag inte om det slutligen blir så lyckat i signalfärger... Kanske jag bara är typiskt tråkig och inte vågar...:-)
#48 Stefan säger
2010-01-27 17:01 - Anmäl

Kanske inte riktigt inom ämnet, men jag skulle gärna höra hur andra gör ang skinnsula/gummisula dilemmat?
Köpte 2 par Church igår här i London. - De erbjöd halva priset på klassiska halv/hel brouges och Oxfordmodellen i deras egen butik i Westfield!!!
Jag önskar såklart att använda skinnsulan, men är bittert medveten om vad asfalt gör med den =(
Galoscher löser dilemmat på vintern o vid regn, men inte en vårdag med massa sand kvar på marken!
#49 Jocke säger
2010-01-27 17:47 - Anmäl

#48

Jag trotsar asfalten och knallar runt i mina lädersulor ändå. Har haft goodrich från church's i 3 år nu. och lämnade in dom för första gången på nybrogatan igår och dom tyckte inte ens att det behövdes sulas om...
Så kör på, lädersulor ska vara lite repiga annars har man inte levt!
#50 Jonas säger
2010-01-27 21:33 - Anmäl

#48 vad har asfalt med saken att göra? Hur länge tror du vi har haft gummisulor som standard? 40-50 år kanske? Hade inte skorna varit gjorda för användning så hade det inte gått att använda dem! Eller snarare Church tillverkar inte svindyra skor bara för att du skall gå till en klackbar och förstöra dem.. Dessutom så håller bra lädersulor bättre än dåliga gummisulor. (Ja, jag går igenom snön med mina lädersulor och får inga särskilda märken, dessutom så är det mindre halt än mina randsydda stövlar med blank gummisula och mina kängor med vibram... Läder is the shit alltså... dock är det inte jättebra med våta lädersulor på nybonade stengolv, då känner man sig som bambi på hal is).
#51 xm67 säger
2010-01-27 21:50 - Anmäl

#48 Du behöver inte sula om. Och absolut inte för torrt väder. Asfalt sliter bara normalt på lädersulor. Grusiga vägar sliter lite mer men fortfarande inom normalnivån. Själv tycker jag man förstör känslan i riktigt fina skor om man sular om dem. Varje dag jag har mina randsydda skor med lädersula så tänker jag på känslan. Inget annat klädesplagg eller typ av plagg har gett mig denna långvariga lycka. Sedan kanske jag inte skulle gå i snö med lädersulor... Men det skulle jag inte även om jag lagt på en tunn gummisula.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen