Manolo logotype

Skidmode

Bild 313386

Det har kommit in en hel del förfrågningar kring artiklar om skidmode. Och även om det ligger lite utanför Manolos vanliga bevakningsområde så känns det absolut som att frågan hur man behåller stilen i skidbacken förtjänar ett inlägg.

Modemärkenas strävan efter att täcka hela den moderna livstilen har inte exkluderat skidbacken. Paul Smith gör liksom Dunhill egna skidor, Gucci ski goggles, Prada har sedan 1999 en separat skidkollektion och nyligen hade Ralph Lauren Sverigepremiär för sin klädlinje RLX ski. Bland de svenska modemärken är kanske J.Lindeberg mest tongivande med sin skidkollektion i figurnära snitt och moderna funktionsmaterial. Sedan finns det utpräglade sportmärken som exempelvis Peak Performance, vars tidigare VD Stefan Engström nu rattar just J.Lindeberg, som gör en omvänd resa genom att markant höja modegraden. En italienska skidmärket Moncler som blivit kultförklarat och nu har en självklar plats i modevärlden.

För den enskilda bäraren är det betydligt svårare att hitta en lämplig stil för skidbacken. Många har säkert upplevt inbitna alpinisters mer eller mindre outtalade regler kring hur påkostad skidutstyrseln egentligen får vara där amatörer som lägger allt krut på att se bra ut till after skin står lägst i kurs.

Rent stilmässigt finns det egentligen två vägar att gå; retroinspirerat eller futurism. Den förstnämnda, där 70-talets Ingemar Stenmark är en säker stilikon, är kanske bäst lämpad för den skidlivsnjutaren som föredrar glidiga åk i välpistade backar. För den moderna stilen ligger allt fokus på funktion. Känslan skall vara strömlinjeformad med lätta och högteknologiska material. Oavsett val så är nog de allra flesta överens om att det är åkningen som imponerar i backen. Men det är samtidigt inget fel på att vara välklädd och åka som en kratta.

Bild 313387
Dunjacka från amerikanska Gerry.

Bild 313388
J.Lindeberg

Bild 313389
Moncler

Bild 313390
Sparsmakade skidor från Moncler.

Bild 313391
Mössa Moncler (Colette)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: J.Lindeberg Moncler Peak Performance
#1 Rs säger
2010-01-11 19:34 - Anmäl

Snyggare än Monclers jackor blir det nog inte. Pust, man blir ju helt tagen.
#2 Lurken säger
2010-01-11 21:16 - Anmäl

Monclers jackor var superba måste jag säga. En jacka jag sett mycket på senaste tiden är en som liknar J.Lindebergen på bild två efter texten. Det står "Dolomite" med relativt stor snirklig text på ryggen. Har letat mycket men förgäves.. Någon som har uppgifter?
#3 Anton.B säger
2010-01-11 22:28 - Anmäl

En mycket välkommen artikel måste jag säga =)
#4 A Milly säger
2010-01-11 23:04 - Anmäl

Olof. du är bra, men håll du ditt på det torra. Den här artikeln var tyvärr vedervärdig. Är skidåkare och gillade rubriken. Skarpt. Men: du ansträngde dig inte, eller så satt du inte inne på mer information. Färre, men bättre artiklar, säger jag. Är det inte det du som har lärt mig det?
#5 CJ säger
2010-01-11 23:51 - Anmäl

@Lurken

Sealife har "Dolomite".

Är inte Moncler franskt? viva la France!
#6 Olof säger
2010-01-12 07:46 - Anmäl

A.Milly - Tråkigt att du tycker så. Detta är som jag försökte antyda i ingressen inget ämne jag har stenkoll på. Men jag tvekar inte en sekund på att ni läsare sitter på betydligt fler och bra tips om skidkläder??
#7 Göran säger
2010-01-12 07:51 - Anmäl

håller inte med om slutklämmen,

att komma till Riksgränsen med exklusiv utrustning och sen åka som en kratta är mycket pinsamt.
#8 Daniel säger
2010-01-12 08:33 - Anmäl

Jag hoppas att det inte var någon läsare som förväntade sig de senaste funktionsplaggen från Arc'Teryx eller "balla" detaljer som nitbälten och snowboardgoggles med graffitimotiv, sånt man aldrig i livet skulle vilja bli sedd i utanför liftområdet. Skidmodet behöver helt klart lite mer stil och klass vid sidan om all praktiskt funktion och streetinfluenser. Jag tycker därför du gjorde ett bra försök Olof även om det kanske inte är ditt kärnområde. Hade varit kul att se lite mer (i sammanhanget) vågade kläder som t ex Moncler Gamme Bleu. Blir kanske mer Après än extremskidåkning över det, men ändå.
#9 Jocke säger
2010-01-12 10:13 - Anmäl

Man får ju inte glömma Club Des Sports grymma jackor från Brescia, Norra Italien..

Smidiga och vändbara dunjackor i riktigt läckra färger.
Jackorna går att få tag på i Sverige om man kollar store locator på deras hemsida..
#10 Erkan säger
2010-01-12 11:04 - Anmäl

Enligt mig är detta inte något bra exempel på hur man "håller stilen i backen". Jag tycker bara att man ser dum ut om man åker runt i kläder som dessa. Kläderna ser ju inte direkt ut att vara anpassade för skidåkning. Dunjackan från Gerry var i och för sig snygg, men det finns många bättre alternativ som passar bättre för berget eller fjället.
#11 DT säger
2010-01-12 12:17 - Anmäl

Är det inte snyggt med vanliga skidjackor på stan så är det inte snyggt på fjället heller. Sen må det så vara att skidjackor av tradition SKA se ut på ett visst sätt, gå i förutbestämda färgskalor osv, och en skidjacka kan vara snygg sett i relation mot andra skidjackor. I grunden är dock vanliga skidkläder av skandinaviskt snitt knappast förknippat med stil och klass. Detta sagt av en hyfsat aktiv snowboard- och skidåkare sedan ca 20 år som klär sig precis som alla andra uppe i backen.
#12 Klas säger
2010-01-12 17:17 - Anmäl

Säger bara Klättermusen när det handlar om allt som har med kyla att göra ! http://www.klattermusen.se
#13 glenn säger
2010-01-12 21:44 - Anmäl

Jag måste säga att Club de Sport hade den coolaste hjälmen jag någonsin sett. Kanske är lite mer köra vespa än åka skidor, men retro så det förslår.
#14 kristian säger
2010-01-13 00:42 - Anmäl

Vad hände med Gerry tävlingen?
#15 Olof säger
2010-01-13 07:46 - Anmäl

Kristian - Sorry, jag som glömde skriva ut vinnare till den tävlingen. Kommer förhoppningsvis hinna skicka ut resterande vinster i julkalendern under veckan.
#16 Heidelberg säger
2010-01-13 10:04 - Anmäl

#5 CJ:
Moncler var franskt fram till år 2003, då märket köptes av italienaren Remo Ruffini.
#17 Seavaas säger
2010-01-14 21:03 - Anmäl

I mina ögon är alla bärare av Moncler jackor eller jackor av liknande snitt på någon som helst annan plats än just i skidbacken tämligen stillösa. Ett så fult plagg som dunjackan borde förbjudas, svagt ögonblick från en i övrigt lysande skribent.
#18 Tore Jonsson säger
2010-01-15 09:48 - Anmäl

#11: Är det ens relevant att jämföra? Kanske ska man inte försöka efterlikna stiliga vardagskläder i något så funktionsbetonat som skidkläder (eller i vägarbetarkläder, sjukhuskläder, dykardräkter eller löparkläder...)?

Själv gillar jag inte heller skidkläder på stan (och så bor jag i Östersund...) men i backen håller de vad de lovar. Hängande byxor i citycamo eller sprejgraff-goggles åsido, men funktionella skaljackor eller dunkläder (för att inte tala om pjäxor och skidor) har förtur pga sin funktion. Kan man då inte låta funkiskläder ha sin egen nisch, och bedöma dem mot varanda istället för mot vardagskläder? (och givetvis låta bli brottet att gå runt i softshell och lavinspade till vardags?)
#19 DT säger
2010-01-15 10:03 - Anmäl

Tore, jo det var nog ungefär så jag menade även om jag inte fick fram det så bra. Skidkläder gör sig bra i backen och funktion borde komma i första rummet för de flesta. Det jag ville komma till var att även skidkläder borde ändå kunna få en gnutta stil, det ena utesluter inte alltid det andra.

Kan man designa snowboardbyxor så att dom ser ut och känns som stentvättade skejtarjeans, då borde man även kunna designa en skidjacka för mer vuxna skidåkare så att den ser ut som t.ex en tweedkavaj eller duffel. Kanske sätta i ett snyggt midjebälte, knappar i mässing eller horn, eller något annat kul?
#20 Tore Jonsson säger
2010-01-15 10:21 - Anmäl

#19: Ok, jag förstår, men jag håller inte med. Även om jag vet att det är sjukt mycket trender även i funkiskläder (och då menar jag även riktiga funktionskläder, inte skejtarungarnas snowboardplagg), så är jag inte säker på att jag vill se imitationer av "civila" kläder i backen.

Exempel: I gränsen för två år sen såg jag en snubbe vars täckjacka och -byxor var en väldigt trovärdig kopia av en smoking, komplett med fluga. Det såg fanimej ut som när Ika i rutan (nån som minns den?) drog på sej skelettdräkten på 80-talet...

Vad skulle bli nästa? Slalompjäxor som imiterade snörkängor? Nej tack.
#21 DT säger
2010-01-15 11:41 - Anmäl

Jag menade egentligen inte att man ska kopiera ett annat plagg rakt av, utan mer att det helt klart borde finnas utrymme att frångå gängse mall för hur skidkläder alltid ser ut. Inom snowboardmodet är man mycket bättre på att få influenser från annat håll och kläderna är designade med stil i åtanke.
#22 Esse säger
2010-01-15 13:36 - Anmäl

Kom precis hem från lite rea-shopping i Milano och kan konstatera att det finns en hel del snygga skidkläder där. Det mesta är ju dock anpassat till Alperna i mars-april och knappast något för Åreskutan eller Riksgränsen i februari.

Själv har jag åkt sedan jag var sex år gammal, så jag vet inte hur jag skulle resonera om jag var kass på att åka. När det kommer till golfen, som helt klart går sådär, på sin höjd, tycker jag att jag i alla fall kan se snygg ut om jag är så kass :-)
#23 Niklas säger
2010-02-16 17:26 - Anmäl

En sent kommen kommentar. Vissa norrmän kan verkligen klä sig med stil i skidbacken. De kör traditionella vadmalskläder tillsammans med ett par gamla telemarksskidor. Alltid lika vassa i backen på åkningen.
#24 xss säger
2010-06-12 08:03 - Anmäl

<a href="www.monclerdoudoune.fr " rel="nofollow">moncler </a> Tous nos articles sont 100% originaux, certifié par

la marque Moncler. Nos prix sont direct usine c'est pourquoi nous vous proposons ces produits haut

de gamme a des prix compétitifs. Aussi nous pensons que la meilleur réputation est votre confiance

et votre satisfaction
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.