Manolo logotype

Måttsytt med Mabro II

Bild 313136

Vad är viktigt att tänka på för när man låter måttsy en kostym och vad är egentligen den stora skillnad mot färdigsytt? För att avsluta artikelserien om måttsytt har Manolo testat Mabros made to measure-service.

Modell: Min bild av den önskade kostymen var ganska tydlig. En tvåknäppt kostym i smal silhuett med mjuk axel och figurnära byxor. Jag sneglade lite på en dubbelknäppt, men tyvärr fanns den bara med rak axel. Det är viktigt att poängtera att även om valfriheten är stor så är man alltid begränsad av tillverkarnas grundmodeller. Var därför noga med att välja en tillverkare som har en modell du gillar.

Bröst: Eftersom jag är relativt smal runt bröstet tog vi in kavajens bröstparti något. Detta är en detalj som kan vara relativt svår att justera varför det är väldigt viktigt att välja en grundmodell som sitter relativt bra från början.


Bild 313137

Ärm och ärmhål: Fördelen med en lite rundare axel är att det tillåter ett grundare ärmhål. Ärmarna togs in cirka en centimeter. Ett bra råd Christoffer gav när man syr upp sin allra första kostym hos en ny tillverkare är att inte sy med öppna knapphål, vilket gör det i princip omöjligt att justera ärmlängden i efterhand. Är man noga med denna detalj är det enkelt att bara att be en ändringsskräddare öppna upp efteråt.

Axel: Jag är vanligtvis väldigt kräsen när det kommer till kavajaxlar och det finns inget jag avskyr mer än tygöverflöd i axelpartiet. Men Mabros Pro Posta-axel gör ingen besviken.

Bild 313138

Tyg: Att välja tyg var faktiskt bland det svåraste. Jag visste att jag ville ha en relativt klassisk kostym i marinblått. Efter att suktat lite efter Dormeuils tyger fastnade jag till slut för ett Super 150-tyg från Guabello i betydligt humanare prisklass. Ett lätt tyg med fin struktur för att bära under hela året.

Bild 313139

Byxor: Byxornas togs ut 4 centimeter för att sitta bra kring höften. Fortfarande med en smal silhuett. Jag valde även en smalare fotvidd på cirka 20 centimeter och med något kortare avslut vilket lämpar sig bra till exempelvis monk straps.

Längd: Att fritt kunna välja kavajen och byxornas längd är kanske det främsta argumentet för att måttsy ett plagg. Färdigsydd konfektion är alltid knepigt att justera längdmässigt. Eftersom jag är relativt lång (196 centimeter) gjordes kavajen något längre.

Bild 313140

Sammanfattningsvis har jag inget annat än gott att säga om Christoffer som tog måtten och Mabro. Precisionen och följsamheten i kostymen är grym. Men jag vill ändå poängtera att jag märkt av en klar övertro till måttsytt och att det alltid skulle vara överlägset färdigsydd konfektion. Som jag ser det, kan inte tillverkaren sy ordentligt spelar det ingen roll om måtten stämmer.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Mabro
#1 Sonny säger
2009-11-21 12:32 - Anmäl

Det får du ursäkta men jag tycker att detta är fullständigt värdelöst. Bilderna skall stödja texten, men är så mörka och illa bildbehandlade att det är omöjligt att se detaljer.

Ett bottennapp, en omer!
#2 Victor 2 säger
2009-11-21 12:45 - Anmäl

Intressant att du vakde så höga spetsiga slag på en enkelknäppt kostym. Kan du utveckla?
#3 rja säger
2009-11-21 12:46 - Anmäl

#1: Skulle tro att det är din bildskärm som är mörk, på min dator är ljuset lagom.

Ser bra ut, även om jag är skeptisk till slagen (men det är ju inget som skräddaren kan lastas för). Kanske lite mycket tyg i ärmarna? Tycker att det ofta blir så med kavajer, är svårt att undvika...
#4 A säger
2009-11-21 13:01 - Anmäl

Jag sitter med kalibrerade bildskärmar och håller med #1, bilderna är för mörka. I övrigt en väldigt intressant artikelserie. Vad blev slutpriset för denna kostym?
#5 Gäst säger
2009-11-21 13:56 - Anmäl

Jag är intresserad av pris prisskillnaden mellan olika tyger. Vad hade exempelvis varit skillnaden mellan ett tyg från Dormeuil och det Super 150-tyg från Guabello som du valde i slutändan?
#6 E.G.N. säger
2009-11-21 14:34 - Anmäl

Bilderna är ju helt okej tycker jag, inget att klaga på, trots min värdelösa laptop.
Väldigt tjusig kostym! Gillar slagen. De ger lite udd till det hela utan att bli för mycket. Så vad landade detta på? Är också nyfiken på prisskillnad tygerna emellan.
#7 eric säger
2009-11-21 19:05 - Anmäl

När kommer Manolo titta närmare på Sapologie?
#8 Gäst säger
2009-11-22 00:53 - Anmäl

#4: Kallibrerad efter vad? bara för att dina skärmar är kalibrerade behöver det inte betyda att de är rätt inställda...
#9 Micke N säger
2009-11-22 10:03 - Anmäl

#8 Det finns så kallade standarder inom färgrymder...
#10 Micke säger
2009-11-23 18:24 - Anmäl

För att vara måttsytt tycker jag inte att denna kavaj sitter riktigt bra över dina axlar. Enligt bilden är den också ganska uppbyggd och inte speciellt mjuk? Ser ut som att den skulle behöva huggas av 1-2 centimeter till samt göra ärmhålet lite trängre för att det ska se smart ut! Ser annars väldigt trevlig ut och helhetspassformen var väldigt snygg.
#11 En Pojke säger
2009-11-25 21:12 - Anmäl

Jag är ledsen Olof men utifrån vad bilderna säger så måste jag tyvärr hålla med de andra, det finns saker som ser konstiga ut. Men det kan ju också vara så att du vill ha det lite speciellt vilket jag inte vet. Men om jag skulle nämna ett par grejjer som jag skulle ha gjort annorlunda så är det följande:

1. Axlarna verkar falla bra med din kroppsbyggnad men tyvärr förstörs intrycket lite av de spetsiga slagen. Den yttersta spetsen på slaget når axeln, vilket ger ett konstigt intryck. (bild 1,2,3)

2. "Ärmhålepartiet" borde vara något högre/smalare iom att du är lång och har en väldigt smal kostym. (bild 3)

3. Byxorna ser väldigt smala ut vid låren, detta kan ju dock vara något du vill ha, men hur bekväm är kostymen när du sitter ner om man får fråga?

Som sagt, detta är vad bilderna säger så det kanske ser annorlunda ut i verkligheten. Men betyget från Min sida är 2/5, oavsett tyg och pris. Men så länge du är nöjd så är allt frid och fröjd.

/En Pojke
#12 Andreas Weinås säger
2010-06-20 08:47 - Anmäl

Läs om min första måttsydda erfarenhet på http://www.modetrumman.se
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.