Manolo logotype

J.Lindeberg - Made to Measure

Bild 313120

J.Lindebergs avdelning för måttsytt är ett tydligt bevis på varumärkets ompositionering mot ett mer sofistikerat stilideal. Borta är halvtrötta rockattribut och blaffiga logotyper. Nya J.Lindeberg rymmer napoliaxlar och Super 160-tyger från Loro Piana.

Ledorden för J.Lindebergs nysatsning har varit Techno Couture där chefsdesigner Pierangelo D'Agostin, med bakgrund på bland annat Jil Sander och Gieves & Hawkes, tillsammans med VD:n Stefan Engström främst står för den tekniska biten medan Lalle Johnson ansvarar för märkets skräddade avdelning med måttsytt i märkets flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan i Stockholm. De måttsydda kavajerna och kostymerna sys av Parmabaserade Gianfranco Bomenzzadri.

- Jag kom först i kontakt med Bomenzzadri när jag arbetade med Pierangelos tidigare märke Hlam som sydde all sin konfektion där. Grundare Gianfranco Bomenzzadri, arbetade som 14-åring tillsammans med Raffaele Caruso innan de både valde att starta eget. Idag syr Bomenzzadri bland annat alla Bottega Venetas kostymer och kavajer liksom Zegna som syr sin topplinje Napoli där.

Vad är det som gör dem unika?
- Kanske främst deras känsla för extremt lätta konstruktioner, vilket väldigt få behärskar. Vi gjorde en kavaj där som var helt ofodrad utan några mellanlägg. Det är en helt outstanding detaljnivå med full kanvas-konstruktion och flera handsydda moment.

Hur växte idén till att starta måttsytt inom Lindeberg?
- Stefan (J.Lindebergs VD) är liksom jag väldigt förtjust i hela konceptet att kunna erbjuda kunden full valfrihet. Därför åkte vi ner till Parma för att på prov sy upp lite plagg hos Bomenzzadri. Timingen visade sig vara helt rätt och intresset för vår måttsydda avdelning har bara ökat.

Bild 313121
På tygsidan återfinns välkända leverantörer som Loro Piana och Scabal , men även mindre leverantörer som brittiska Harrisons.

För kavajer utgår J.Lindeberg från två grundmodeller; en relativt klassisk modell med markerad cigarraxel samt en något smalare och kortare modell med mjuk napoliaxel. Sedan kan kunden vid sidan av tyg själv välja knäppning och övriga detaljer. Lalle poängterar dock att valfriheten sträcker sig betydligt längre:
-Dessa två modeller är egentligen bara en utgångspunkt. Det går att kombinera lite som man vill. Vi kan sy en kavaj med helt ofodrad napolitansk skjortaxel eller göra cigarraxeln ännu mer markerad om kunden ber om det.

Vad är det svåraste att få till när det gäller måttsytt?
- Tveklöst axeln, vilket är grunden för hela kavajens form. Där ligger de italienska tillverkarna verkligen i framkant. Ingen gör så vackra kavajaxlar.

Vad utmärker en måttsydd kostym?
- Det är helt och hållet känslan. Du har inget häng på skuldrorna som så ofta är på färdigsytt. Du får full komfort utan att behöva kompensera med en för stor storlek. Har man väl provat så är det väldigt svårt att gå tillbaka till färdigsydd konfektion.

Hur stor skillnad är det på tillverkare av måttsytt?
- Enorm. Den bistra sanningen är ofta att ju högre priset är desto bättre blir resultatet. Det kan vara svårt att argumentera för. Men det måste vara rätt gjort annars blir det inte samma känsla. Våra priser börjar på runt 10 000 för en kostym, men jag brukar säga att en kostym i regel landar kring 12-15 000 kronor. Många ryggar tillbaka för priset, men sett för vad man får det så är det riktigt bra. Det finns många tillverkare som syr likvärdiga färdigsydda produkter för 15 000 och då måste du ändå besöka en ändringsskräddare för att justera plagget utan att alltid få samma resultat.

Hur ser du på de lite billigare alternativen?
- Det har dykt upp ganska många budgettillverkare där kunden skriver in sina mått på tillverkarens hemsida, vilket för mig är rena döden. Det måste finnas en kunnig person som tar mått och ser till kostymens helhet för att det skall bli bra. När de dessutom använder en helt klistrad konstruktion så är det lika bra att köpa färdigsytt direkt. Det är samma sak för kostymer som sys upp på semesterresan till Thailand. De har varken tygerna eller kunskapen för att det skall bli bra.

Vid sidan av kostymdelen måttsyr J.Lindeberg i samarbete med Mastai Ferretti även skjortor där grundpriset för en skjorta är cirka 1500 kr. I vår kommer en liknande tjänst i samarbete med Truzzi, som äger just Ferretti. Grundpriset förväntas hamna runt 2500 kr för en skjorta, som då till stor del sys för hand. Vilka argument finns det då för att måttsy en skjorta?
- Det är dels en fråga om passformen. Det är relativt vanligt att ha en bred hals, men en i övrigt smal kropp vilket gör att man måste gå upp i storlek och få en för vid skjorta. Sedan är det kanske främst valfriheten. En standardskjorta i butik kostar idag runt 1200. Det räcker att betala några hundralappar mer och du får en betydligt bättre sydd skjorta där du själv kan välja krage, tyg, och detaljer, avslutar Lalle.

Bild 313122

Bild 313123

Bild 313124

Bild 313125
Grundmodell i klassisk form med något markerad cigarraxel

Bild 313126
Axeln i närbild

Bild 313127
Grundmodell med kort och smal silhuett.

Bild 313128
Napolitansk skjortaxel, vilket går att få på sin kavaj.

I nuläget tittar J.Lindeberg även på att komplettera utbudet av måttsytt med ett något billigare alternativ som använder sig av en halv kanvas-konstruktion där startpriset är strax under 6000 kronor för en kostym.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Victor säger
2009-11-17 18:34 - Anmäl

Låter riktigt frestande med måttsydda halvkanvas kostymer för 6000kr. Är sugen på att måttsy en kavaj, då borde det landa på en bit under 6000kr för en halvkanvas. Det vore kalas!
#2 Sam säger
2009-11-17 18:36 - Anmäl

Skjortorna ser sjukt gudda ut
#3 Fredrik säger
2009-11-17 18:46 - Anmäl

Olof, det här var sannerligen din bästa artikel någonsin. Bravo!
#4 buffett säger
2009-11-17 20:35 - Anmäl

Grymt bra artikelserie Olof! Även om jag är redo att lägga pengar på kvalitet och känsla, och är grymt sugen på måttbeställt fullcanvas, så känns tyvärr 15k i nuläget för mycket för en kostym, mest pga att den kan gå sönder, få fläckar, har begränsad livslängd, ens kropp ändras etc.. Hade den hållt sig fin och suttit bra i 20 år som ett par kvalitetsskor så hade det inte varit några problem.. Men tyvärr har kostymer alldeles för begränsad livslängd vid vanligt användande. Hellre då hitta en kvalitetskostym som sitter bra på 50-70% rea och göra en mängd ändringar hos skräddaren - då kommer man undan till kanske halva priset ovan och med näst intill samma slutprodukt..
#5 JP säger
2009-11-17 20:44 - Anmäl

#1

Håller med till fullo. Runt 6000 spänn är ju klart mer realistiskt för en normalinkomsttagare än 12-15 000. Skall bli riktigt intressant att följa detta projekt.
#6 Ingo säger
2009-11-17 22:09 - Anmäl

Om man fattar något om kläder, och affärsverksamhet i allmänhet, så bör man oroa sig när märken outsorcar skjortor dit, kostymer hit, byxor här skor där. Förstår ni hur många leverantörer och mellanhänder ett märke som J Lindeberg har? En lindeberg kollektion är som ett trevligt pussel, men kan man tänka själv och inte är märkes kåt så kan man hitta bättre saker för en billigare peng någonannanstans.
#7 kristofer B säger
2009-11-17 22:41 - Anmäl

Den här serien artiklar är antagligen det bästa som publicerats på manolo hittills. Tack för det.
#8 Victor 2 säger
2009-11-17 23:46 - Anmäl

#6: de agerar väl snarast distributör åt ett skrädderi som måttsyr. Ingenting konstigt med det väl? Det hade knappast blivit bättre om J.Lindeberg, som förmodligen kan väldigt lite om att måttsy, hade startat ett eget skrädderi eller helt enkelt köpt något mindre känt skrädderi än de man arbetar med nu.
#9 Daniel säger
2009-11-18 00:22 - Anmäl

De agerar återförsäljare åt ett skrädderi, en distributör säljer till återförsäljarledet. Antar att #6 menar att det går att skära bort ett led genom att köpa MTM direkt från Mastai eller Bomenzzadri - men går det? Jag tror inte att de säljer direkt till konsument.
#10 matz säger
2009-11-18 07:31 - Anmäl

Bor i Hong Kong för tillfället och har hittat en skräddare som syr upp riktigt trevliga kostymer med tyger som t.ex. Zegna Super100 för endast 7000 :- Och då pratar vi givetvis bespoke.

Finns ingen poäng i ovanstående mer än att ni som är en längre stund i Asien bör kolla upp bra skräddare (inte såna som tar 200 kr/skjorta), åtminstone för skjortor eftersom en kostym tar minst två månader.

#9 Man kan köpa MTM direkt från Mastai men då får man snällt pricka in någon av deras expon som de brukar hålla med jämna mellanrum i bl.a. New York och Florens, se hemsidan/events för datum. Ang. Bomenzzadri har jag inte den blekaste.
#11 leif säger
2009-11-18 07:38 - Anmäl

Jag tycker detta är intressant men tycker det lider brist på folk som är duktiga måttagare i butiker. Kan du göra en liten kartläggning över duktiga personer, som har lång erfarenhet av den egenskap. Jag har erfarenheter att t.om. när man köper "vanliga" plagg som behöver korrigeras, att uppläggningar etc inte blir helt perfekt. Jag skulle hata att lägga ut pengar på M2M och att det ändå inte blir perfekt. Lista gärna topp5-personer i åtminstone storstäderna som har de mest erfarna skräddarna i sina butiker. Nån som har liknande erfarenheter o behov??
#12 Tobias säger
2009-11-18 08:59 - Anmäl

Hur kan man sy en kavaj "helt ofodrad utan några mellanlägg" och kalla den "full canvas"?

Sedan visar näst sista bilden på det olämpliga i att lägga till en ticket pocket när det gäller en kort kavajmodell.

I övrigt mycket intressant och inspirerande. Skíllnaden mellan half och full canvas är nuförtiden inte så stor, mer än priset då förstås...
#13 Victor 2 säger
2009-11-18 09:38 - Anmäl

Rörande skjortor tycker jag Douglas är bra. Ligger på Nybrogatan på Östermalm. Men visst, jag har haft samma farhåga. T.ex. säljer Nitty Gritty måttsytt Mastai Ferretti. De må kunna hur mkt som helst om fashion, men några skräddare är de inte.
#14 Thomas säger
2009-11-18 13:07 - Anmäl

Jag är kanske blind men jag såg ingen lista på var Lindbergs måttsydda kläder kan köpas på deras hemsida. Är det kanske så enkelt att man går till närmaste MQ eller Brothers affär och blir uppmätt av affärens skrädderiexpert:-)
#15 Gustaf i Lund säger
2009-11-18 14:04 - Anmäl

Olof!

#11 Leif kräver naturligtvis alldeles för mycket! Däremot skulle det vara fantastiskt om det på något sätt gick att lägga upp en rad skräddare på hemsidan. Sedan får vi läsare betygsätta de man provat. Vi tillhandahåller uppgifterna och du samordnar dem.

Detta är det bästa förslag du fått, vad gäller Manolo. Varsågod!
#16 max säger
2009-11-18 14:16 - Anmäl

#11 Skulle säga desto finare konfektion desto bättre expediter, NK undantaget. Inte många butiker som skulle riskera att ett mått för 10.000 - 25.000 blir pannkaka tack vare en färsking med hybris.
#17 W00t säger
2009-11-18 15:45 - Anmäl

#15 (Gustaf I Lund)
Du har bra mycket bollar du, är du säker på att de inte är så stora att du inte snubblar på dem?

Bra idé förvisso, man tackar, men den bästa? Njae..
#18 EzRider säger
2009-11-18 16:36 - Anmäl

Vad skall man med M2M från JL till när man kan åka till Charvet och få M2M från 1300€?
#19 Gabriel säger
2009-11-18 16:38 - Anmäl

Kul att ett svenskt märke tar initiativ till något i den här stilen. Klart eftersträvansvärt tycker jag.
#20 max säger
2009-11-18 18:40 - Anmäl

#12 Tobias säger:

onsdag 18 november, 2009 kl. 8:59 f m +0

Hur kan man sy en kavaj "helt ofodrad utan några mellanlägg" och kalla den "full canvas"?


Haha klockren iakttagelse!
Känns som att Lindeberg-gubben mest surrar, tycker jag känner igen artikeln från en tidigare på manolo också. Fortsätt klistra J.L
#21 Anders säger
2009-11-18 19:22 - Anmäl

Sydde upp kostym på Pari och tillbringade under och efter detta en längre tid med att fundera och diskutera. Kort, och med res för att jag inte är någon expert: Det hela tycks mig bestå av fyra komponenter - 1. Tyget 2. Hur väl det sys 3. Snittet 4. Passformen.

Tyget är ju lätt att se till att man får bra. Hur väl det sys hänger väl åtminstone till någon del ihop med region i världen?! Lät nämnda portugal-sydda kostym undersökas av proffs, och de bedömde den som bra sydd. Dock: Jag inser i efterhand att jag tänkt igenom snittet för lite; hur stor betydelse slagens bredd och knapparnas placering får för helheten hade jag svårt att föreställa mig innan jag såg resultatet. Läropengar på det. Dessutom: 1 tom 3 i all ära, men om inte personen som tar måtten har JÄRNKOLL så kan det inte bli perfekt.

Vidare för Gbg:
Jag har suttit vid några tillfällen med tjejen som syr upp kostymer på skräddarnas hus, och hon verkar ha riktigt bra koll. Man får dock räkna med 13-14 kSEK.

Om man skall vara säker på optimal M2M i Gbg så kan jag omöjligt tänka mig ett bättre alternativ än Herr Karl. Den herrn har precis sådan järnkoll på 1 tom 4 som man kan hoppas på! Tror att Olof skulle hålla med där.
#22 Leo säger
2009-11-18 21:40 - Anmäl

Kan bara hålla med om Herr Karl (Ingemar), när jag provade min Caruso-kostym så tyckte jag att kavajen kändes bra men Ingemar påpekade att "sådär skall den absolut inte sitta". Den syddes in lite och nog blev det bättre.

För att byta spår lite så undrar jag över alla de som sågar kinesiska skräddare; har alla verkligen alltid kött på benen när de sågar dem? Jag har själv ingen erfarenhet men har svårt att tro att man kan dra alla över en kam, även om jag inte kan tänka mig att 1000 kr räcker till en bra kostym från Kina.
#23 Thomas säger
2009-11-19 07:37 - Anmäl

Det här känns som rätt tillfälle att påminna alla E-On kunder att Dressman ger 40% rabatt på hela sortimentet. Ut och fynda!!!
#24 leif säger
2009-11-19 08:43 - Anmäl

#16 Hörru Maxen, det är sånt som inte stämmer. Desto finare konfektion desto bättre expediter". NK nämner du själv. Jag köpte en Mabro kavaj där som inte blev bra. Vidare har jag (dålig) erfarenhet av Götrich, inte nöjd alls. Köpte o villa "bygga om" en kostym som heller inte blev som jag önskade. Men jag kan hålla med om att en listning av Olof kanske är för mycket begärt. Menar inte att han skall springa runt men jag tror han (du Olof) har bättre koll än åtminstone mig.
#14 tror det bara finns på Biblioteksgatan i "stan" än så länge men jag kan ha fel...
#25 max säger
2009-11-19 08:58 - Anmäl

#24 Jag skrev NK undantaget om du läser om.
Får man fråga vilken kavaj du köpte på götrich och om det var ord. pris eller rea? Valde du modell själv eller fick du hjälp? Det är ju ofta det kommer in folk utan insikt som ska ha t.ex. tigerkostymer fastän dom borde ha Boss vidaste modell och gärna dubbla framveck på byxorna pga. enorm stuss och feta lår t.ex.
#26 Thomas säger
2009-11-20 08:40 - Anmäl

#22Angående Kina, min bror bodde nåt år i Shanghai. Jag beställde måttsydda skjortor genom honom, dvs jag skickade ner en måttsydd och beställde några precis likadana. Den första skräddaren var dålig och billig, den andra var billig och ganska bra. Brorsan lät också sy upp några blazers och kostymer som han är nöjd med. Jag tror alltså att man kan hitta bra grejor till bra pris om man bor där någon längre tid och undersöker marknaden eller om man känner någon som gör det.
#27 leif säger
2009-11-20 10:40 - Anmäl

Max, jag noterade det där om NK, varför jag skrev "NK nämner du själv." i mitt inlägg. Inte skälla nu! :)
På Götrich köpte jag en kostym från Canali som jag ville få lite omsydd men den blev alldeles tokig i mitt tycke. Kanske inte det absolut mest exklusiva men ändå betalade jag dryga 10 000 för den. Så jag blev besviken.
#28 max säger
2009-11-20 12:48 - Anmäl

Då förstår jag att du blev besviken, det är fan inte okej.
Prova att gå tillbaka och visa vad du inte är nöjd med så kan dom säkert åtgärda den då dom har väldigt duktiga skräddare.
#29 Erik säger
2009-11-20 16:48 - Anmäl

Mastai Ferretti finns att sy upp på; La chemise (Grev Turegatan), Agassi (Alvik), Nitty Gritty, Hans Allde (Birger Jarlsgatan 58, det har även Truzzi som äger Mastai och som sys upp i 9!! handgjorda moment)
#30 Esse säger
2009-11-23 01:19 - Anmäl

@Leif och Max - Leif, jag måste ställa mig på din sida här - jag har inget förtroende för Götrich. Särskilt inte för Madame själv. Tämligen dryg person med marginell kunskap och än mindre god ton. Jag besöker dem inte igen på grund av en skjorta. En struntsak men det är för struntsaker man skall döma ut någon - det är med struntsaker man bäst kan se exakt hur kortsiktiga och snikna vissa är. Som när Ralph Lauren-butiken på NK för många många år sedan ville ha 30 kr för att sy i en knapp som hade ramlat ur några veckor efter köp. Då är man inte rädd om sina kunder :-)
#31 Olof säger
2010-01-24 17:13 - Anmäl

Kommer JL köra på halvcanvas-idén? 6000 låter inte alls farligt.
#32 Olof säger
2010-01-24 17:32 - Anmäl

Olof - Jag tror den billigare linjen kommer använda sig av halvcanvas där plaggen produceras i Kina. Kommer definitivt återkomma till det när Lindeberg fått till konceptet!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.