Manolo logotype

Måttsytt med Mabro I

Bild 313114

Personligt val av tyg och modell med perfekt passform. Argumenten för att låta måttsy en kostym är inte särskilt svårbegripliga. Men hur stor är egentligen skillnaden mellan olika tillverkare och vad är viktigt att tänka på för att det skall bli rätt. Manolo vänder sig till italienska kostymspecialisten Mabro för att i en tvådelad artikelserie ta reda på hur det går till att måttsy och själva prova på att sy upp en kostym.

Att måttsy en kostym innebär förenklat att tillverkaren utifrån befintliga modeller anpassar plagget efter kundens individuella mått. Själva processen kan se lite olika ut. De allra flesta börjar med att ta grundläggande mått av kunden som längd, midja, axel- och bröstvidd för att sedan välja en grundmodell att utgå ifrån, även kallat masterplagg. Inte sällan har butiken ett utbud av standardmodeller som kunden själv kan prova för att den som måttar skall kunna skapa sig en uppfattning vilja justeringar som behövs, men även för att kunden själv skall se plaggets snitt. Sedan noteras eventuella justeringar i passformen, varefter kunden får välja tyg och andra detaljer. Den som måttar skickar all information till fabriken som sedan syr upp plagget innan det slutligen når kunden.

Det kan låta som en relativt enkel process, men Christoffer Parling, som är svenska agent för Mabro och Antichi Telai, menar att det krävs ett tränat öga för att det skall bli rätt:
- Det handlar främst om känsla för plaggets balans. Det är också vad som utmärker personer som kan ta mått. De har en helt annan förståelse för hur plagget skall sitta. Att ta själva måtten är egentligen en väldigt liten del av arbetet utan det handlar lika mycket om att hitta en modell som är smickrande för bäraren och se vilka justeringar som krävs.

Vad tittar du på när du måttar?
- För kavajen är de mest kritiska partierna frånsett längden första knäppningen och uppåt. Att den sitter bra över axlarna är centralt för att den skall falla snyggt. En person med något runda axlar, även kallat buteljaxlar, får ofta veck i ryggpartiet precis runt ärmhålen. Likaså har kunden väldigt raka axlar bildas lätt en nackhylla, där kavajen stramar åt just kring nackpartiet. Inte sällan är man lite ojämn i axelpartiet vilket måste kompenseras. Sedan kollar man på bröstet och kragen om brejdeln måste justeras något för att slagen skall falla snyggt över brösten, eller om det är någon annan del som ska justeras.
- För byxorna gäller de främst att de sitter snyggt runt stussen för att få en snygg passform. En platt stuss kan innebära att byxlinningen bör höjas något. För en person med lite vidare stuss är det ofta att rekommendera att sänka livet lite fram.

Bild 313115

Vad är den största fördelen med måttsytt?
- Du kan hitta en välsittande färdigsydd kostym, men om du verkligen är mån om detaljerna så erbjuder måttsytt en helt annan nivå. Det går verkligen att finjustera varje del. Sedan är självklart valfriheten där du själv får välja modell, snitt och tyg ett starkt argument.

Det finns ett enormt prisspann mellan olika tillverkare av måttsytt. Hur stor är egentligen skillnaden?
- Personligen tycker jag att skall man väl måttsy så bör man tveklöst satsa på en tillverkare som syr med full kanvas-konstruktion. Med en klistrad konstruktion är du väldigt begränsad i vilka delar som går att justera och det går inte att vara lika noggrann i ändringarna, vilket är det främsta argument för att välja full kanvas. Sedan är det självklart en fråga om plaggets livslängd. Jag har sett tillverkare som erbjuder superexklusiva vikunjatyger, men som syr kostymen med klistrad konstruktion. Det känns lite tråkigt att betala 80-90 000 för ett plagg vars konstruktion kommer att släppa efter ett par års användning.

Bild 313116

Vad är viktigt att titta efter när man väljer tillverkare?
- Det är svårt att ge generella råd, men man skall gå till en butik som verkar veta vad de sysslar med. Alla de italienska Full Kanvas-tillverkarna är bra. Valet däremellan är mer en smaksak. Vissa gillar Corneliani eller Belvest. Andra Mabro eller Zegna. Kolla gärna på deras färdigsydda konfektion för att få en känsla för märkets snitt. Sedan skulle jag aldrig handla måttsytt från nätet. Man måste kunna känna på tygerna och modellerna innan.
- Självklart är det även viktigt att ha förtroende för den som tar måtten. Jag minns när jag jobbade på Hans Allde och trogna kunder som skulle måttsy sa direkt åt mig att hämta Lasse eller Anders (Alldes mest erfarna måttagare, egen anmärkning). De skulle aldrig låta någon som är helt grön för dem ta måtten. Men det är något man måste ha respekt för. Det är ett relativt stort köp där det är oerhört viktigt att den som måttar är lyhörd. Sedan finns det självklart vissa rimliga gränser. Jag kommer inte rekommendera en två meter lång person att sy en Thom Browne-kort kostym.

Vad skall man tänka på när man väljer tyg?
- Det är väldigt individuellt, men välj ett tyg som du vet att du kommer kunna använda ofta. Byxorna tar alltid mest stryk, varför jag inte rekommenderar någon att sy upp en hel kostym i kashmir. En väg kan vara att låta sy upp två par byxor, vilket fördubblar kostymens livslängd. Likaså är det alltid bra att kunna använda kavajen som uddablazer för att skona byxorna.

Slutligen, har du några råd för den som skall sy upp sin allra första kostym?
- Jag rekommenderar en klassisk modell som man får mycket användning för. Även om det kan vara supersnyggt med en dubbelknäppt kostym i storskaligt glencheckmönster kanske man skall börja lite lättare. Sedan är det alltid viktigt att tänka på helheten och att kostymen passar i ens garderob. Välj inte en modell med breda flundraslag om du bara har smala skjortkragar eller 17 centimeters fotvidd om du bara bär låga kostymskor.

Bild 313117

Bild 313118

Bild 313119
I Stockholm går det att sy upp en kostym från Mabro hos Agassi, Alexis, Hans Allde, Hugo samt Lund & Lund. En måttsydd kostym kostar från 9000 kr.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Mabro
#1 Uffe säger
2009-11-16 16:54 - Anmäl

Jättebra artikel. En fråga bara: vad är egentligen "brejdeln" som det hänvisas till ovan? Får nästan inga träffar på Google.
#2 Archibald säger
2009-11-16 20:29 - Anmäl

<a href="http://manolo.se/2009/05/12/flytande-mellanlagg/" rel="nofollow">"... Brejdel, som är bandet bakom slagen, går då att korta. "</a>
#3 Daniel säger
2009-11-16 21:35 - Anmäl

Kanonartikel Olof! Beställde själv en Corneliani Su Misura i veckan hos Götrich av herr Götrich själv. Kul erfarenhet ska bli intressant att se resultatet då jag inte upplevde att vi tog så jättemånga mått. Han var ganska bestämd med vad som passade min kroppshydda :)
#4 c säger
2009-11-16 22:42 - Anmäl

Vad får man pröjsa för en skräddarsydd kostym från A.W. Bauer &amp; Co nuförtiden?
#5 kristian säger
2009-11-16 23:11 - Anmäl

Jag ska köpa ny kostym och har tittat på bl.a. Caruso som ligger runt 10'. Hur skulle du resonera ang. valet mellan konfektion och måttsytt Olof? Jag älskar verkligen min Caruso-kavaj men har inget annat av samma kaliber att jämföra med egentligen...
#6 Daniel säger
2009-11-17 01:00 - Anmäl

Har en Caruso-kostym som jag är mycket nöjd med. Hittar man bara rätt storlek och modell får man en otroligt välsittande kostym eftersom de är så lite uppbyggda. En duktig skräddare kan ju alltid justera axlarna lite för max en tusenlapp så har du i princip måttsytt. Å andra sidan så börjar ju Zegna Su Misura på 12 000 om man kör deras basic-tyger (typ super100) så det avgörs nog mer av vilket snitt man gillar. Och hur kul man tycker det är att få välja tyg helt själv. Angenäma problem det här :)
#7 Daniel säger
2009-11-17 01:01 - Anmäl

Skräddarsytt på Bauer från 25000. Sky is the limit.
#8 Whedda säger
2009-11-17 11:05 - Anmäl

Varför bör man inte välja 17 cm fotvidd om man endast har lågskor?
#9 Olof säger
2009-11-17 14:03 - Anmäl

Kristian - Jag är själv ett stort fan av Caruso och tycker väldigt få kan mäta sig med deras kostymer i den prisklassen. Nu är detta min allra första måttsydda kostym och jag kommer förklara i en seperat artikel vad jag tyckte om resultatet. Men jag kan säga att det skall väldigt mycket till för att jag skall sluta köpa Caruso även om det är kul med lite variation. Men det beror också helt på ens kroppsform.

Whedda - I regel gör sig en smalare och kortare byxvidd något bättre till exempelvis monk straps eller chukka boots än klassiska oxfords som kanske passar bättre till en mer "korrekt" fotvidd.
#10 Wictor säger
2009-11-17 14:08 - Anmäl

Vad får man betala för att få en skräddarsydd från Götrich t.ex?
#11 max säger
2009-11-17 15:02 - Anmäl

Är Caruso "full canvas" ?
#12 Olof säger
2009-11-17 15:35 - Anmäl

Max - Ja, Caruso använder sig av full kanvas-konstruktion.
#13 pichao säger
2009-11-17 17:10 - Anmäl

I Göteborg finns en möjlighet att få skräddarsydda kläder till en rimlig penning på skräddarns hus
www.skraddarns hus.se

Priset är cirka 10 000 kr + material för en helt skräddarsydd kostym. Jag syr upp min andra kostym där och är mycket nöjd med den service jag får. Man kan alltså styra prisnivån beroende på hur exklusiva tyger man väljer.

Pichao
#14 JP säger
2009-11-17 20:29 - Anmäl

#13 picchao,

Det låter (i sammanhanget) för billigt. En skräddarsydd kostym, sydd efter dina mått från början (bespoke) borde ligga på runt 25 000 kr och uppåt, som Bauer tar t ex enligt #7.
#15 pichao säger
2009-11-17 20:49 - Anmäl

Jp

Det rör sig om true bespoke med mellan 3-4 provningar.
Min skräddare har gjort sin praktik på AW Bauer, så det är ingen skillnad.

Enda nackdelen är att det tar det tar tid - Ett par månader innan man får en tid - ett par månader för att slutföra produkten. Räkna med att en kostym kostar cirka 14 000 inklusive material. Väljer man exklusivare material ökar givetvis priset.

Jag tror att skillnaden i pris delvis beror på lägre hyreskostnader, etc. Dessutom har man gått ut relativt lågt prismässigt för att få en stadig kundkrets.

Med min ekonomi är detta enda sättet att få "true bespoke"
#16 JP säger
2009-11-17 21:04 - Anmäl

Pichao,

Aha, det låter ju riktigt intressant får jag säga! Kul med en sån seriös verksamhet i Göteborg. :-)
#17 Jonas säger
2009-11-17 22:10 - Anmäl

Finns ett antal skräddare som gör bespoke i Göteborg. Har fått en uniform uppsydd på Evas design och ataljé och senast jag var där och skulle ändra en kavaj så frågade jag just om hon syr upp hela kostymer.
#18 Daniel säger
2009-11-18 00:17 - Anmäl

Skillnaden i hyra ger max 1 000 kronor i påslag på en kostym. Beräknat utifrån att hyran är ca 250 tusen per år i Stockholm mot 150 tusen per år i Göteborg för en skräddarateljé på 100kvm i vilken två skräddare antas tillverka 50 kostymer vardera per år.

Man kan ju också roa sig med att beräkna hur många timmar skräddaren kan jobba på din kostym utifrån dessa kostnadsantaganden.

En månadslön på 22 000 (28 000 inkl sociala avgifter) och lokalkostnader på 10 000 kronor i månaden (om två skräddare delar på lokalen) samt övriga kostnader på 5 000 (förbrukningsmaterial, kaffeautomat osv) ger en månadskostnad på ca 43 000 kronor. Vilket blir per timme 270 kronor. Priset var 10 000, vilket är 8 000 efter moms (alltså det som skräddaren får behålla).

8 000 delat på 270 är 30. Skräddaren kan alltså lägga 30 timmar på din kostym och samtidigt få affärerna att gå runt. Känns ju som en rimlig kalkyl om man förutsätter att det är en ung skräddare som vill bygga upp sitt namn och kundkrets och kan tänka sig en låg lön under några uppbyggnadsår.
#19 Gäst säger
2009-11-18 01:03 - Anmäl

Har någon erfaranhet av att skräddarsy kostymer i Polen eller Ungern? Fick höra att en rätt skräddare kan åstadkomma ett riktigt under där, till mycket billig penning.
#20 max säger
2009-11-18 14:34 - Anmäl

#19 Polacker kan laga tänder billigare än här hemma också, men varför chansa? :)
#21 Nils säger
2009-11-18 19:29 - Anmäl

Verkar ju rätt så vettlöst att betala 9000 kr för en skräddarsydd kostym. Typiskt svenskt. För sedan sys den upp i Asien i alla fall. Bättre att hitta en bra skräddare i Thailand - som jag - och få 10 kostymer i kashmir med extra par byxor till för samma pris.
#22 Jonas säger
2009-11-18 21:52 - Anmäl

#21: kashmir? Konstruktion? Har du läst artikeln?
#23 Jonas säger
2009-11-18 21:54 - Anmäl

#18 det är bara förutsatt att man hela tiden har en kostym att sy, men sedan finns det även prästtunikor och sömnadstjänster som ger ganska mycket. Förkorta byxa? 10 minuters jobb a 250 kr.
#24 Raderad säger
2010-12-30 23:45 - Anmäl

Måttsy inte med Mabro!

Har provat att beställa en måttsydd kostym hos Mabro och fått en mycket negativ erfarenhet. De tog emot beställningen, och jag var beredd att vänta två månader. Den blev dock aldrig färdig utan efter 43 dagar fick jag veta att det tyg jag valt "tog slut" och att jag var välkommen att välja något annat.

Jag förstår att tyg ibland kan ta slut, men det krävs väl inte 43 dagar för att meddela det. Huruvida Mabro är skicklig på sitt arbete fick jag inte erfara eftersom jag valde att inte göra en ny beställning.

De tar ganska mycket för sitt arbete (Mabros billigare tyg imponerar inte, man väljer ändå dyrare alternativ) och då förväntar man sig en bra service. Så blev det inte fallet. Företaget som marknadsför sig under namnet "Mabro" nonchalerar sina kunder.
#25 Raderad säger
2011-01-01 10:15 - Anmäl

#24: Som verksam i en herrmodebutik kan jag misstänka att det inte är Mabro utan återförsäljaren där Du beställt din kostym som är problemet. Visserligen finns det undermåliga leverantörer som dröjer med besked osv, men det troligaste är nog ändå att butiken i fråga slarvat i sin kommunikation med Dig...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.