Manolo logotype

Bildinspiration: Dubbelknäppt

Bild 312993

Elegant, välklädd och full med attityd. Efter att ha varit standardklädsel för övervintrade yuppies har den dubbelknäppta kavajen senaste säsongerna väckt nytt intresse. Men glöm trötta klubblazrar i säckig silhuett. Den dubbelknäppta kavajen skall sitta snortight.

Den dubbelknäppta kostymen är ett relativt svårburet plagg som ställer väldigt höga krav på silhuett och passform. En högt placerad knäppning är liksom en figurnära silhuett med smalt skurna ärmhål viktigt för att känslan skall bli rätt. Investera därför i en bättre kavajtillverkare som behärskar ett smalt snitt för att slippa behöva kompromissa med plaggets följsamhet eller form.

Axlarna får gärna vara något markerade, men absolut inte raka och stela, vilket för tankarna till yuppiekavajen modell 80-tal. Utanpåliggande fickor är en bra detalj för att avdramatisera plagget och ge en något ledigare känsla. Våga även använda kavajen separat till uddabyxor som jeans. Tänk på att välja en välbalanserad skjortkrage till de relativt vida slagen och inte minst slanka skor som ger ett snyggt avslut.

Bild 312994

Dubbelknäppt kostym Raffele Caruso (7950 kr / Gabucci)
Skjorta Truzzi (säljs bland på annat Hans Allde)
Slips Second Hand
Skor Santoni (privat)
Näsduk Luigi Borrelli (privat)

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Luigi-Borrelli Caruso Santoni Truzzi
#1 Greve säger
2009-10-19 12:25 - Anmäl

Möjligen kan den sitta snortight om man avser att stå upp hela tiden, med armarna rakt ner. Mingla på bröllopsmottagning med låg champagneföring, kanske?!

Ska kavajen användas under en normal arbetsdag för oss kontorsråttor, så håller inte detta. Bara skrynklor och ärmar som kniper är ju inget drömscenario precis...

Angenäm måtta rekommenderas i detta fall, precis som i nästan alla andra...
#2 Pacemeister säger
2009-10-19 12:35 - Anmäl

Snortight skall det vara.
#3 Erik säger
2009-10-19 13:03 - Anmäl

Håller med dig Olof ang. plaggets svårburhet. Jag var i sommras nära på att slå till på en dubbelknäppt Zegna på Nk-rean, men när jag såg mig i spegeln kändes den väldigt krystad. Har du tips på andra tillverkare?
#4 Jonas säger
2009-10-19 13:19 - Anmäl

Ge fan i dubbelknäppt säger jag. Skitsnyggt, askoolt, sofistikerat men bara så fel för 99% av oss och av de övriga 1%en sitter den som skit ändå.
#5 andreas säger
2009-10-19 13:25 - Anmäl

Det är klockrent med dubbelknäppt, både som kostym men framför allt som Olof nämner till udda byxor. jag skulle rekommendera udda kostymbyxor snarare än jeans även om det senare fungerar det med.
#6 Gustav säger
2009-10-19 16:30 - Anmäl

sen när är jeans inte byxor?
#7 Uffe säger
2009-10-19 16:51 - Anmäl

Min erfarenhet av dubbelknäppt är att de måste sys in så hårt att man knappt kan andas. Och då är det ändå nästan att man ser lite fetlagd ut ... :) Det där med att inte ha för uppbyggda axlar är också skitviktigt. Jag brukar plocka ut mina axelvaddar helt. Det blir inte alls så väckigt och dant som man kanske befarar, utan ser jävligt schyst ut. När det kommer till knäppningen så tycker jag att det ända som går är 6x2:or (snyggast), 4x2:or, och möjligen, 1x1:or. 6x1:or och dylikt tycker jag ser groteska ut.
#8 Jonas E säger
2009-10-19 17:31 - Anmäl

Hmm... om jag får säga det själv så har det proklamerats i flera år nu om att "dubbelknäppningen är tillbaka", men tycker inte att det har blivit mycket mer än en eller två kavajer i någon höstkollektion, likväl... kanske just för att de är så otroligt svårt att bära för att det ska se snyggt ut?
#9 lord säger
2009-10-19 17:44 - Anmäl

jag behöver ju ingen djävla inspiration, jag behöver pengar!
#10 Danne säger
2009-10-19 18:03 - Anmäl

Någon som vet var man hittar en snygg i Malmö?
#11 Nils säger
2009-10-19 18:32 - Anmäl

Håller med #9
Väldigt snygg kostym dock. Tycker inte det är så svårburet, har en svart som vädras ibland. Men den är visserligen rätt smalskuren.
#12 Entusiast säger
2009-10-19 18:46 - Anmäl

#1: Men just dubbelknäppt kanske man inte använder så ofta i kontorsmiljö?

#9: Haha, så rätt.

Stor anhängare av dubbelknäppt hursomhelst. Svårburet, men också en chans att få vara lite egen.
#13 LoHi säger
2009-10-19 18:51 - Anmäl

#4 Håller med dig Jonas. Dessutom:
Lundaprofilen Sten Broman sade en gång att vägrade ha dubbelknäppt kavaj eftersom han inte ville se ut som en "dräktig sugga"...
(och OBS att det var ett citat, jag kommer inte med några personangrepp)
#14 Julius säger
2009-10-19 19:11 - Anmäl

Vad är det för humbug,att den dubbelknäppta kostymen skulle vara svårburen? Sen när har någon typ av kostym varit förlåtande om passformen är dålig?
Kostymen är till för att smickra den manliga kroppen! Kostymen, eller snarare kavajen gör i stort sätt allt jobb. Problemet med den dubbelknäppta kostymen är att den är mycket klassisk och att merparten av manolos tycks tycka att filippa k/ acne kostymen är det ultimata men vill inte medge det (ett tydligt bevis på detta är alla hyllningar till de försmå, för tajta och för korta kavajerna och byxorna som ofta dyker upp bland komentarerna...). DEn dubbelknäppta kavajen ska inte vara snortajt, i varje fall inte på flertalet av oss. Detta passar endast de med en perfekt kropp. Men i alla andra fall ska kavajen väljas för att sträva mot den perfekta silhuetten. De enda som verkligen borde undvika den dubbelknäppta är de som är mycket smala för att de tenderar att ibland ha mycket mer tyg än enkelknäppta som fladdrar på ett avslöjande sätt... Har dock en mycket smal vän som passar utmärkt in hans dubbelknäppta. Men den är dock sydd efter hans fars mått och är i tweed. de grövre tygerna tycker jag ger den dubbelknäppta ett elegantare uttryck än tunna tyger. Slutligen måste jag bara nämna att den dubbelknäppta kostymen är den klassiska bussineskostymen, inget utstrålar lika mycket pondus!
#15 Lundabon säger
2009-10-19 19:24 - Anmäl

Snortight eller inte, detr viktiga med en dubbelknäppt kavaj är att den inte blir för kort. Det är INTE snyggt..
#16 Lundabon säger
2009-10-19 19:30 - Anmäl

Förresten #13, Den i övrigt gode Sten Broman, som förstås lät sy upp kavajer efter eget huvud, hatade ju bröstnäsdukar också "Vafan ska man stoppa näsduken där för-det är ju äckligt", så alla hans "egna" kavajer saknade således bröstficka.
#17 Aloysius säger
2009-10-19 20:51 - Anmäl

Snortight? Du bevisar gång på gåmg att du inte har något att göra med skräddade herrkläder. olof är fashion och just nu är det sartorial som gäller. Snart är det något annat och då är Olof där...
#18 Victor 2 säger
2009-10-19 21:15 - Anmäl

Jag har aldrig hajjat Olofs marknadsföring av idén att kostymkavajer skall användas separat. Har alltid tyckt att den blanka ytan hos kostymer sticker ut alldeles för hårt från den övriga klädseln. Det funkar okej om det är något annat än worsted wool, men inte annars.
#19 Uffe säger
2009-10-19 22:19 - Anmäl

#17: Jag håller i och för sig med om att vurmen för det klassiska herrmodet delvis är en fluga (börjar själv gå mer åt casual-hållet -- Bottega Veneta S/S 10 ftw!!!), men tanken du torgför, att det klassiska herrmodets drag skulle vara huggna i sten, är en tröttsam missuppfattning. Om du spanar in gamla klassiska Hollywood-filmer (jag har sett flera hundra) så märker du snabbt, dels att kostymmodet ändrades märkbart åren 1930-1960, dels att det fanns en enorm spridning på stilar även INOM ett givet år. Breda slag, smala slag, dubbelsprund, ingen sprund, säckig passform, smal passform -- allt fanns representerat, och allt var vad vi idag kallar "klassiskt herrmode". Hela tanken om att det finns eller ska ha funnits ett enhetligt herrmodeideal är alltså djupt illusorisk. Detta bara för att poängtera att det inte är kätteri att, som Olof, ibland förespråka tajta kavajer, jeans till kavaj, eller vad det nu må vara -- det är bara ett sätt att bygga vidare på en tradition som ALLTID har varit formbar och föränderlig.
#20 Olof säger
2009-10-20 06:20 - Anmäl

Jonas E - Jag tror anledningen varför utbudet av dubbelknäppta kavajer är så smalt helt enkelt beror på att de är extremt svåra att få till. Jag har provat ganska många dubbelknäppta kavajer och alltid blivit lika missnöjd. Det verkar tyvärr fortfarande finnas en uppfattning om att dubbelknäppt innebär boxigt silhuett och låg knäppning.

Aloysius - Jag tycker inte det går inte att komma ifrån att skall du bära en dubbelknäppt kavaj så måste den sitta som ett smäck för att det skall se bra ut. Annars blir det bara gubbigt. Därför är det också extremt viktigt att kavajtillverkaren behärskar denna typ av av smala silhuetter. Tycker du kavajen på bilden sitter för tight?

Sedan tycker jag definitionen av klassiskt herrmode är ett välskräddat snitt. Ofta har ju klassiska kavajtillverkare en betydligt smalare silhuett på sina kavajer än modemärkena, just för att de behärksar att sy figurnära kläder som går att bära utan att strama åt.
#21 Archibald säger
2009-10-20 07:50 - Anmäl

#1 m.fl. Vidare är det ju inte brukligt att sitta ner med kavajen knäppt (oavsett dubbel eller enkel knäppning), likaväl som man helst aldrig skall stå upp med den oknäppt. I fallet dubbelknäppt, definitivt aldrig.
#22 alexandru säger
2009-10-20 09:09 - Anmäl

Dubbelknäppt funkar i grövre material med udda byxor. En dubbelknäppt tweedkavaj med ett par manchesterbyxor och ett par chelseaboots är ingen dum höstoutfit.

Dock anser jag att den dubbelknäppta kavajen är groteskt ful att bäras som kostym. Det påminner mig om italienska mafiosos. Usch.
#23 Niklas säger
2009-10-20 09:37 - Anmäl

Tyrwhitt har en mycket snygg dubbeknäppt kritstrecksrandig i marinblått. Jag bär den vid lite mer uppklädda tillfällen. Inte vansinnigt dyr heller.
#24 Greve säger
2009-10-20 10:46 - Anmäl

Archibald:

Jag är av samma uppfattning, och om man ändå bär kavajen uppknäppt, t ex när man sitter i sammanträden, så behöver den ju inte vara snortajt...
#25 LoHi säger
2009-10-20 12:00 - Anmäl

#14 Håller med dig fullständigt. En "snortight" dubbelknäppt kostym är makabert på de flesta, medan en välsydd dito kan pryda de flesta som gillar dubbelknäppt (själv är jag inte så förtjust i dubbelknäppt)
Vill man se snyggt och välsittande dubbelknäppt skall man titta på Roger Moore i hans Bondfilmer, eller i "Snobbar som jobbar" (som för övrigt är en källa till inspiration på många sätt - Tony Curtis skinnjackor är inte så illa heller).
#26 Marcus säger
2009-10-20 13:39 - Anmäl

hej är det någon som har någon koll på var den här jackan kommer ifrån?

http://www.thesartorialist.com/photos/9109GreyDB8994Web.jpg
#27 GeorgeVII säger
2009-10-21 08:20 - Anmäl

Det här är i min mening en perfekt buren dubbelknäppt kostym.
http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_23/26110000-26119999/640x480/26115661.jpg
#28 Gäst säger
2009-10-21 09:59 - Anmäl

hei!vurderer å kjøpe en dobbelknept kavaj fra etro på nett,men er usikker på størrelsen,noen som vet om de er små eller store i størrelsen??
#29 Archibald säger
2009-10-21 12:02 - Anmäl

#24 Jag förstår din tanke. Dock känner jag att jag t.ex. själv nog skulle behöva ett ytterst figurnära snitt för att komma undan med dubbelknäppt.

Just den dubbla knäppningen och "omlottfronten" på kavajen den medför, gör i min mening gärna att kavajen ser säcking ut om den sitter det minsta för luftigt på bäraren. Sen kan man ju också diskutera definitionen av "snortajt".
#30 Paul säger
2009-10-24 18:46 - Anmäl

"hei!vurderer å kjøpe en dobbelknept kavaj fra etro på nett,men er usikker på størrelsen,noen som vet om de er små eller store i størrelsen??"

Deras kavajer sitter ganska figurnära. Tillverkas av Boglioli, har jag för mig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen