Manolo logotype

Fråga Manolo: Strykfria skjortor

Bild 312984

Fråga: Tja, har en fråga angående strykfria skjortor, är det sant att dem exklusivaste skjortorna är strykfria eller skiljer det ens någon kvalitetsskillnad mellan strykskjortor och strykfria? Tack på förhand/// Adrian

Svar: En mycket intressant fråga. Även om det inte finns ett direkt samband mellan strykförmågan och skjortans pris så är det stora skillnader.

Något förenklat finns det tre aspekter som påverkar skjorttygernas förmåga at skrynkla: garnerna, vävtekniken och finisheringen. De allra bästa tillverkarna använder sig av långfibriga garner som upplevs som mjuka och samtidigt ger tyget klarare färger. Tygets vävstruktur är en viktig aspekt. Twilltyger, som exempelvis fiskbensmönster, är i regel följsammare än släta poplintyger och därför även något enklare att stryka.

Sedan finns det tillverkare som Eton som arbetar mycket med just strykfria tyger, vars egenskaper till stor del är ett resultat av finishiering. Tygerna behandlas för att få ett ytskikt som är lättare att stryka. Sämre skjorttillverkare kan försöka att uppnå strykfria egenskaper genom att uteslutande använda sig av en hård finishering. Inte sällan får skjortorna en stel yta som snabbt slits och förlorar sina strykfria egenskaper.

Min uppfattning är att skillnaden mellan bättre och billigare skjortor i fråga om hur mycket de skrynklar efter en tvätt är ganska liten. Den stora skillnaden ligger snarare i att bättre skjorttyger behåller sin lyster och mjukhet efter en rad tvättar, medan sämre skjorttyger ofta blir matta och svårare att stryka efter att ha tvättats några gånger.

Sedan är väldigt det lätt att dividera om de bästa skjorttygerna. Glöm inte att skillnaden mellan olika strykjärn är enorm.

Läs även: Eton, strykfri framgång

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Bud säger
2009-10-17 12:15 - Anmäl

Hur mycket får man då ge för att få en skjorta som vars strykfrihet håller i sig nåt år ?
(Nu snackar jag absolut minimum, -har studentbudget :) )
#2 Wictor säger
2009-10-17 12:21 - Anmäl

#1 Bud. Tycker du ska satsa på Eton faktiskt. Ligger strax över 1000kr. Beror lite på vart i Sverige och vilken kollektion skjortan är ifrån som jag förstått det.

Jag har en ljusblå från dem och är väldigt nöjd.
#3 Ralph säger
2009-10-17 13:53 - Anmäl

#1 The Shirt Factory är heller inte så tokiga och lite billigare än Eton. Du hittar skjortorna från ca 800 kronor.
#4 A säger
2009-10-17 14:21 - Anmäl

Visst har TSF okej skjortor men skillnaden mellan TSF och dyrare märken är så stor att det känns meningslöst att lägga 800kr på en skjorta från TSF. Skillnaden märks framförallt i material, detaljer och finishingen!
#5 Lundabon säger
2009-10-17 14:42 - Anmäl

#1 Verkliga budgetvarianten är Charles Tyrwitt, 4 skjortor för 100 pund om man står ut med att handla REA, även i strykfria kvaliteter. Funkar rätt bra. http://www.ctshirts.co.uk/ tänk bara på att det är engelskt snitt = tältvarning om du är smal...
#6 NCF säger
2009-10-17 15:51 - Anmäl

TSF handlar man på rea och liknande. De brukar ha stora utförsäljningar i sthlm några ggr om året, samt även mindre historier i butik (iallafall den på götgatsbacken) TSF är f ö ett av mina favoritskjortmärken, men det har mest att göra med att passformen på deras skjortor är i stort sett perfekt för min kropp (även om ärmarna kunde ha varit smalare).

1# Bud: Vill man ha hyfsade skjortor till vardagsbruk så skulle jag rekommendera t ex. TM Lewin. Billigt och i förhållande till priset bra (enligt min erfarenhet) kvalitet. Inte så speciella i övrigt, men som pundet står idag... Deras twill/herringbone-skjortor är tydligen inte så bra, har jag dock hört. 4 skjortor för 100 pund (=1130:-). Sen tillkommer ju frakt på det också.
#7 PK säger
2009-10-17 19:44 - Anmäl

Jag skulle absolut rekommendera Tyrwhitt framför TM Lewin, jag har en 5-10 av både. Charles Tyrwhitt är hyfsat bra skjortor, fast det kanske känns lite simpelt med en så prisfokuserad marknadsföring.
#8 Patrik säger
2009-10-17 21:07 - Anmäl

Till studenten rekommenderar jag Borelli, ready-to-wear för en mer human prisbild. Hoppas du studerar för en framgångsrik framtid.
#9 Sir säger
2009-10-18 06:28 - Anmäl

jag har hört att brooks brothers strykfria ska vara riktigt grymma, har dock ingen egen erfarenhet av dem!
#10 rja säger
2009-10-18 08:38 - Anmäl

Olof> Kan du inte skriva mer om strykjärn, vilka som rekommenderas osv? Det är ett område som många (inklusive undertecknad) nog saknar koll på.
#11 Jonas säger
2009-10-18 09:00 - Anmäl

Om man inte orkar stryka sina skjortor kan man betala omkring 100 kr för att få 4-5 skjortor tvättade och strukna. Chadburry gör trevliga skjortor för under tusenlappen.

TSF avskyr jag, usel passform - men jag har hört bra om dem från andra - så jag vet inte. Usch usch usch för dem alltså, jag har försökt prova dem i flera år för de är så billiga och och snygga men det går inte att ha på sig en av dem.


F ö om det där med engelska skjortor så finns det även engelska skjortor i slim fit och svenska skjortor i classic så. Ja? Vad vill ni egentligen?

Själv är jag lite sugen på en jersey, denim eller något annat fräckare skjorttyg. Lite mer robust - inne - manligt - mindre manolo "åh, jag går ut och rastar min hund i kashmirtröja och hercules-tofflor ifrån church"
#12 Leo säger
2009-10-18 09:34 - Anmäl

Som en fortsättning av #10 är jag intresserad av en djupdykning i tvättråd, främst i det faktum att ju dyrare kläder och finare märke, desto fegare tvättråd. Ofta. Köper man bomullskalsonger som det står 30 grader på så är något fel. Eller linneskjortor som skall handtvättas.

Sånt här bör vara intressant för oss alla, oavsett vilka sorters kläder vi gillar.

Tack på förhand Olof. ;)
#13 Oskar i Malmö_ säger
2009-10-18 09:55 - Anmäl

Hej, har aldrig brytt mig om att köpa strykfritt, gillar att stryka och är ganska benägen att få allergiska problem. Vad jag förstår så får man strykfria tyger genom något sorts behandling. Undrar finns det ökat risk för allergi då? Brukar tvätta minst en gång alla mina bomullsskjortor innan jag tar dem på mig. Bomullstyger lär vara riktigt indränkta i allehanda gifter
#14 MrH säger
2009-10-18 10:47 - Anmäl

Ett inlägg om strykning skulle vara ytterst välkommet! Allt från stryktips till vilket strykjärn som man ska använda, tack på förhand.
#15 Wilhelm JOhn säger
2009-10-18 10:50 - Anmäl

Stenströms Twoply Sea island Slimline 40 Inget snack!
#16 slipsknut säger
2009-10-18 10:52 - Anmäl

ett inlägg om strykjärn skulle nog vi alla uppskatta
#17 lano säger
2009-10-18 11:08 - Anmäl

Det var faktiskt inte alls dumt med ett test av strykjärn, däremot har ju Smartson två relativt färska(från 2009 men nåja, så mycket kan inte ett strykjärn förändras) test av ångstrykjärn. Bifogar en länk till det testet jag fann mest intressant!

http://www.smartson.se/test/hushall/test-av-8-angstrykjarn.htm

Sök bara på sidan på 'strykjärn' så kommer det upp flera tester.
#18 L säger
2009-10-18 11:48 - Anmäl

Ja tack, tvättråd fur alles!
#19 Lord Suggs säger
2009-10-18 12:40 - Anmäl

Strykfritt är rakt igenom bogus. Finns ingen genväg till den perfekta strukna skjortan.

Blöt skjortan ordentligt, med en blomspruta, och låt den hänga en stund innan ni ger er på den med ångan.

Stryk alla skjortor på en gång. Företrädesvis framför sportspegeln på söndagskvällen. Bara tjejer stryker skjortan samma morgon man skall ha den.

Strykning = kontemplation
#20 LoHi säger
2009-10-18 19:29 - Anmäl

#19 Väl talat! Kobra eller Dokument utifrån går också bra.

Man kan alternativt fukta alla skjortor man tänkt stryka och låta dem ligga i en plastkasse c:a en kvart innan man stryker dem, så fördelar sig vätan jämnt.
#21 Daniel säger
2009-10-18 22:01 - Anmäl

Test av strykjärn? Då är man verkligen ängslig. Köp det dyraste och påstå att det är en "investering" - the manolo way ;)

Apropå skjortor så är min erfarenhet av TSF:s strykfria (äger två) att de känns ungefär som att ha på sig en plastpåse under kostymen.

Etons strykfria är helt ok även om jag aldrig skulle bära en ostruken utanför hemmet. Dom är enklare att stryka, inte strykfria.

Skjortor från CT är visserligen billiga men har en mycket kort livslängd. Efter några tvättar blir de hårda och frasiga i tyget och hopplösa att stryka. Vill man köra budget så gör Zara bättre skjortor även om det kan vara svårt att hitta enkla vita eller blåa i deras sortiment.

Den mest strykfria skjortan i min garderob kommer från Brooks Brothers. Den skulle gå att bära ostruken på kontoret (förutsatt att man inte har några viktiga externa möten den dagen). BB är dock lite knepiga i storlekarna och har väldigt långa "skörten" fram och bak även om man väljer slim fit.

Skjortor i sea island och andra fintyger är generellt enkla att stryka och ser tusen gånger bättre ut än snikskjortor från CT, TSF et al, strykfria eller inte.
#22 Herou de Ville säger
2009-10-18 22:01 - Anmäl

I huset i sta'n har vi en liten människa som säkert skulle uppskatta detta med tvätt- och strykråd. Mera sådant som jag kan förmedla för att höja hennes bildningsnivå.
#23 Jonas säger
2009-10-18 22:32 - Anmäl

#21, kan du samla tyget i grenen är skjortan av rätt längd. Usch för att vara nervös för att man har en för kort skjorta på sig.

Angående att stryka samma dag som man skall använda kläderna -- de skall alltid vila 30-60 minuter efter strykning i alla fall. Så då måste man gå upp säkert halv fem på morgonen för att stryka innan man tar på sig hercules-tofflorna och går ut och hämtar morgontidningen och röker en cigarr och dricker kaffet som är utbajsat av ett djur i indien...
#24 Jonas säger
2009-10-18 22:33 - Anmäl

Jag skulle förresten också uppskatta en artikel - både i strykbrädor, strykjärn, ångstrykjärn, strykning, tvättning, tvättmaskiner, rivjärn och müsli.. Vilken müsli-sort matchar hercules-tofflorna bäst?
#25 Henrik säger
2009-10-19 09:12 - Anmäl

På tal om klädvård; är det någon som vet var man får tag på en bra klädborste för kostymvård? Här i Norrköping verkar det hopplöst...
#26 Sthlm säger
2009-10-19 14:19 - Anmäl

Råd kring strykning? Hoppas folk skämtar. Lämna in skiten på kemtvätt, så får du dessutom grym strykning alt. skaffa flickvän! ;)
#27 Jonas säger
2009-10-19 14:56 - Anmäl

Om du menar kemtvätt som ett ställe där du lämnar in kläderna på tvätt så är det inte kemtvätt utan vattentvätt de tvättar skjorta i - precis som hemma. Sedan använder de oftast ångstrykjärn och strykbräda - precis som hemma. Det enda man betalar för är alltså att någon annan skall tvätta och stryka skjortorna. Sedan är det långt ifrån alla tvätterier som borde få guldstjärnor i tvätta skjortor - men min tant är bra. Hon kemtvättar gratis skjortorna om det behövs.
#28 Sthlm säger
2009-10-19 17:27 - Anmäl

27# Öhhh... Nä, jag menar kemtvätt! Jag väljer själv hos min. Sen är det iof hela poängen att någon annan gör det ÅT DIG. Jag vet inte var du bor,men min tvättgubbe har en press. Klart får man totalt 30 skjortor i veckan kan man säkert avsätta en snubbe som står och stryker manuellt...
#29 stinsen säger
2009-10-20 13:58 - Anmäl

Jag har inte provat alla märken, men Derby of Sweden har fina skjortor i skön kvalitet. Har mest sålts som företagsskjortor tidigare, men såg att bland annat slipskungen.se har dem till salu. Som någon skrev högre upp är strykfritt inte helt 100, men väldigt nära och nöjer man sig med det är ju detta helt rätt.
#30 andreas säger
2009-10-20 14:09 - Anmäl

Är det bara jag som har skjortor från La Chemiserie?
Måttsydda skjortor där du kan anpassa allt ifrån kvalitet på tyg till vilken slags krage till ifall du vill ha monogram osv.
Är väldigt nöjd med dom sju skjortorna jag har därifrån både gällande passform och kvalitet och servicen i deras butik här i Göteborg är fantastisk!
Kostar från 650:- till 1800:- per skjorta beroende på hur man syr upp den.
Rekommenderas starkt!
#31 Leo säger
2009-10-20 19:03 - Anmäl

#30 Andreas: Jag har två skjortor från dem i Göteborg, är ganska nöjd men tycker inte att de lyckades i måttagningen av manschett och ärmlängd. Den första gjorde vi medvetet med tajt manschett och kort ärm, men det blev för mycket av båda, och den andra skjortan (köpte jag långt senare) fick för mycket av ärmlängd och manschettstorlek. Självklart skulle den tredje kunna bli perfekt men vid det här laget är jag lite besviken och trött på det hela.

Men trots allt skulle jag ändå rekommendera La Chemiserie, urval och service, samt tillverkning i Europa (Portugal eller Spanien, minns inte) talar enligt min mening för detta alternativ.
#32 Loffe säger
2009-10-21 17:37 - Anmäl

"Sma-lands-komplex" eller vad? Las ACL och besok manhattan lite oftare sa slipper ni kanske detta svensk-typiska, skitnodiga, kukmateri som irriterande ofta ar bosatt i landet Kvasi.

Vid kemtvatt anvands enzymlosningar (vatska- Ja, vatten- Nej) som loser upp allehanda fetter och dyl. som inte klaras genom vanlig tvatt. Daremot inte sagt att det klarar allt. Kan med enkelhet ofta undvikas savida man inte ager: 1# En pretentios sjalvbild. 2# En sa pass kanslig garderob att kladerna lider varje gang du maste aka kommunalt 3# Ett sa pass viktigt ambete att tyg-kalibern pa kladerna kraver detta... etc.

Handtvatt ar kanske det allra basta, bade ur miljosynpunkt och ur hallbarhetssynpunkt gallande kladerna. Det som absolut inte ska handtvattas kan tyckas uppenbart men: Fodrade kavajer, rockar, slipsar etc.

Ylleplagg handtvattas helst med ett fint schampo och efterbehandling av balsam i fingervarmt vatten. Skolj kallt. Proceduren i ett badkar bor ta runt 10 min. Kan tillaggas att ull ar ett overlagset material jamfort med bomull i manga avseenden. Det stoter naturligt bort smuts och klarar sig med vadring da och da.

Sista tipset ar: Kop flytande koncentrerad galltval. Vid allvarliga flackar nara hemmet, gnid in och lat ligga 10 min. Skolj, upprepa. Klarar motorolja om du ar tillrackligt snabb.

(intresserade av att stryka enklare? Kop en "Toby" eller en industri-angdocka.) Haha....
#33 Loffe säger
2009-10-21 17:44 - Anmäl

Oxford-skjortan... gar finemang att inte stryka. Symbolen for stilsaker manlighet. (vilket vager upp strykjarns-diskussionen litegrann...)
#34 Bud säger
2009-10-22 14:18 - Anmäl

Hej, det är #1 här igen. Tack för alla tips på billiga strykfria, men de är svårt att hitta några av sagda märken i butik (handlar inte kläder på nätet) om man inte bor i Stockholm.
Någon som känner till nåt vettigt märke som kan gå att hitta i vilken stad som helst? (i mitt fall Västerås)
#35 Jocke säger
2009-10-23 08:17 - Anmäl

Jag skulle nog vilja påstå att exklusivare skjortor inte är strykfria. Eton är en ren buisneisskjorta där tygerna doppas i ett skönt litet gift för att hålla bomullen slät.
Däremot är det fin långfibrig bomull i exklusivare skjortor vilket gör den ganska lätt att stryka ändå och den andas bättre än bomull med ett membran.
#36 Gäst säger
2009-10-23 11:13 - Anmäl

Bara en idiot går i ostrykt skjorta. Möjligt vis sinnesslöa barn.
#37 Gäst säger
2009-11-26 20:48 - Anmäl

Brooks Brothers non-iron är strykfria på riktigt. Har närmare tio stycken, och använder två till fyra i veckan, och har möjligen strukit den festligaste av dem ett par gånger. Vilka kemikalier de är doppade i vet jag inte, men de sitter i alla fall fast efter mängder av 60-graderstvättar. Har de centrifugerats länge brukar jag blöta dem med duschen och låta dem dropptorka.

Är man lite lat är det perfekt att ha BB som jobbskjorta och spara Eton till fredag- och lördagkvällar. Man kan putsa skor på den insparade stryktiden...

Nackdelen är att urvalet är ganska litet om man inte vill ha buttondown, samt att inte ens slim fit är särskilt slim.

Om man inte ändå är på väg till USA skulle jag rekommendera beställning på nätet. Trots att man får betala EU:s sjuka textiltullar utöver det angivna priset brukar man (vid dollarkurs under 8 spänn) kunna komma undan med drygt 2 000 för 3 stycken - billigare än TSF.
#38 Peter säger
2010-01-23 10:09 - Anmäl

De enda skjortor jag hittat som faktiskt är användbara utan att strykas (förutsatt att man hängt dem på galge direkt efter tvättning) är Van Heusen. Några ex har jag haft i 8 år utan att stryka dem. Tyget är kanske inte perfekt i känslan, men de är verkligen strykfria.

De fanns på NK i Stockholm tills för några år sedan, men sedan dess har jag inte hittat dem i butik.
#39 Casimir säger
2010-04-22 17:10 - Anmäl

Hittade idag en liten herrbutik på Västerlånggatan i Stockholm (Gamla stan) som till min stora glädje säljer Van Heusen-skjortor till överkomliga priser. I mitt tycke finns det inga bättre strykfria skjortor än dessa. Etonskjortor är som sagt inte strykfria, bara lättare att stryka. Min svärfar som har 40 års affärsresor bakom sig (och därtill resurser att köpa vilken skjorta som helst) lärde mig att uppskatta Van Heusen. Inte lika sköna som Stenströms iofs, men å andra sidan är kragarna impec och man behöver inte vara orolig för att se sjabbig ut. Etonskjortorna är i mitt tycke varken eller alternativet. Varken supersköna (som stenströms) eller skrynkelfria (som Van Heusen).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen