Manolo logotype

Få bukt på skäggväxten

Bild 312825

Att hålla sin skäggväxt i trim med rakapparat eller hyvel är en ständig tvistefråga. Manolo frågar Monika Ustarbowska, produktansvarig på Philips, som i samarbete med Nivea for Men lanserat en ny rakapparat med inbyggd lotionkräm, anpassad för att användas i duschen. Hyvel eller rakapparat? Vad är egentligen bäst?
- Vi är självklara lite partiska i frågan, men det finns fördelar med båda teknikerna. Att raka med hyvel gör att man får en helt slät rakning. Samtidigt är risken att skapa irritation större eftersom det saknas avstånd mellan rakbladet och huden. Men oavsett märke är det med dagens rakapparater svårt att komma närmare huden, säger Monika.

Jag trodde annars trenden rörde sig mer mot rakning med hyvel?
- Vi har identifierat två typer av kunder, dels de som uteslutande rakar sig av praktiska skäl. De vill ha en så funktionell och snabb rakning som möjligt. Sedan har vi kunder som värderar själva känslan av att raka sig väldigt högt. Den kundgruppen är i regel mer intresserad av att använda rakhyvel, men är även mer intresserade av hudvård generellt. Vi ser egentligen inte att man måste välja utan ofta kan det vara bra att växla mellan hyvel och rakapparat. En rakning med hyvel per vecka är en bra grund och sedan kan man komplettera med rakapparat under vardagarna.

Känslan av att rakapparaten rycker ut skäggstråna, vad beror den på?
- Det är framförallt äldre och sämre rakapparater där det är ett problem. Den typen av modeller saknar ofta galler under själva rakhuvudet, vilket ger en känsla av att skäggstråna rycks ut. Vi använder en design med tre roterade rakhuvuden som är rörliga i alla led. Det gör det lättare att komma åt svåra ställen som halsen. Sedan finns små gummilister runt rakhuvuden som sträcker ut huden något, vilket gör det enklare för rakapparaten att kapa skäggstråna.

Vad är viktigt att tänka på vid rakning med apparet?
- Främst att ha gott om tid. Svep över ansiktet långsamt utan att trycka för hårt. Att ha bra belysning är också viktigt.

För den som står inför valet att köpa en ny rakapparat; vad är skillnaden mellan en rakapparet i 1000 kronors-klassen och en för 3-4000 tusen?
- Skall man vara helt ärlig blir själva resultatet detsamma, bara att det tar lite längre tid med de billigare modellerna. Skillnaden ligger framförallt i batteritid. Sedan är det självklart en fråga om design och känsla. Många är beredda att betala lite extra för en rakapparat som förmedlar en robust känsla och som är snygg att ha ståendes i badrumsskåpet.

Rakapparet på bild: Philips Nivea for Men. Från 1199 kr.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skönhet

Andra artiklar om varumärkena: Philips
#1 Daniel säger
2009-09-17 18:11 - Anmäl

Jag kör apparat (en Philips) mestadels. Brukar dock lyxa till det då och då och gå till en barberare för rakning. En väldigt skön start på dagen men lite väl dyrt om man gör det i Stockholm.
#2 lano säger
2009-09-17 18:11 - Anmäl

Jag rakar med rakkniv en gång i veckan, oslagbar känsla när man väl fått in 'snitsen'. Men övriga dagar är det rakapparat som gäller. Har en philips batteridriven variant som kostade mig 500 kr för två år sedan och den duger fint :D
#3 Leo säger
2009-09-17 18:23 - Anmäl

Har inte övervägt att kasta hyveln för en apparat sedan jag var tonåring. Tvivlar inte på att dagens apparater är bättre än den jag hade för 10 år sedan (hyvel sedan dess), men finns det någon som inte ser ut som en patetisk laserpistol?
#4 laphroaigman säger
2009-09-17 18:39 - Anmäl

Har kört Gilette's olika hyvlar under drygt 20 år, men har sedan några månader gått över till en "safety razor" från Merkur. Kommer aldrig byta tillbaka igen, tio gånger bättre rakning, och bladen kostar bara 10% av vad Gilette-bladen kostar. Enda nackdelen är att det tar 2-3 minuter längre på morgonen men det är det värt. Rakapparat är i princip otänkbart, sliter faktiskt mer på huden tycker jag och ger mycket sämre resultat.
#5 Robin säger
2009-09-17 18:42 - Anmäl

Liselott säger att de som "vill ha en funktionell och snabb rakning" väljer apparat och de som "värderar känslan" väljer hyvel. Jag tycker både känslan och tiden det tar att raka sig talar för att använda rakhyvel. De erfarenheter jag har av apparater (var la dock fem år sedan jag använde en senast) är att man ändå får byta ut dem efter 1-2 år, antingen pga. att de blir slöa och rycker bort stråna eller för att batteriet blir dåligt precis som på en gammal mobiltelefon.

Jag röstar med andra ord för rakhyvel. Är det någon som föredrar engångsrakhyvlar? Det har jag faktiskt aldrig provat men de ser inte alltför sköna ut.
#6 Gustav säger
2009-09-17 18:52 - Anmäl

Jag tycker resultatet och känslan med hyvel är klart bäst. Däremot tycker jag att min hud lätt blir irriterad om jag rakar mig med hyvel varje dag. Därför börjar jag varje morgon med att raka mig snabbt med apparat och tar då bort det mesta utan att vara så noggrann, (1 min). Därefter använder jag hyvel och får den nära känslan utan att ha slitit på huden så mycket. Har ganska grov skäggväxt och detta här sättet funkar bra för mig.
#7 Nils säger
2009-09-17 19:01 - Anmäl

"Philips, som i samarbete med Nivea for Men lanserat en ny rakapparat med inbyggd lotionkräm, anpassad för att användas i duschen."

Jag har en Philips apparat som har dessa funktioner. Den fick jag för ca 6 år sedan, så nytt är väl att ta i (så länge de inte menar en ny version).
Den är dock bra. Att man kan skölja den under kranen/duschen medan man rakar sig är super! Jag använder knappt lotionfunktionen och föredrar den ändå framför hyvel. Men smaken är som baken. Att raka sig med kniv är väl rätt "coolt", men det verkar vara mycket jobb och teknik.
#8 Gäst säger
2009-09-17 19:26 - Anmäl

#5: Jag provade sådana där gula från BIC en gång då jag råkat glömma mina vanliga rakdon på annan ort. Rekommenderas ej. Det gick åt en massa blod, men skäggstubben förblev i stort sett opåverkad.
#9 Daniel säger
2009-09-17 19:44 - Anmäl

Robin, valet av rakmetod kommer inte avgöras genom omröstning utan var och en använder den metod man tycker funkar bäst. Att du har handhavandeproblem med dina rakapparater påverkar inte min upplevelse av rakning med rakapparat.
#10 Robin säger
2009-09-17 20:02 - Anmäl

Daniel, jag tror att de flesta förstår att jag inte förespråkar någon statistisk analys över vilka som föredrar rakhyvel gentemot rakapparat. När jag skrev "jag röstar" så förstår nog de flesta att jag syftar på vad jag föredrar och om du inte förstår detta så är det beklagligt.

Mina handhavandeproblem påverkar din rakning lika lite som dina inlägg påverkar mina handhavandeproblem. Anledningen till att jag gav min synpunkt på rakapparaters funktion utöver själva rakfunktionen var för att pris och design diskuterades under sista stycket.
#11 Björn S säger
2009-09-17 20:36 - Anmäl

#8 har rätt. Jag provade att torraka mig med en BIC-hyvel i brist på annat, en gång när jag hade lite mindre skäggväxt, för en 5-6 år sedan. En dålig idé visade det sig.

Jag tycker inte jag kommer åt tillräckligt bra med apparat, och kör därför hyvel, och upplevde en stor skillnad när jag gick från två till tre blad. Däremot är jag tveksam till att fler skulle göra någon skillnad. Viktigast är dock att man hinner fukta/värma huden ordentligt för att undvika skärsår.
#12 Uffe säger
2009-09-17 20:40 - Anmäl

Jag har mycket grov skäggväxt kombinerat med känslig hy. Jag har provat alla de tre vanligaste metoderna och tycker typ såhär:

1. Rakapparat: skonsammast, men det tar längre tid än med (3), och huden blir aldrig lika len som när man rakar mothårs med hyvel.

2. "Safety razor" (Merkurhyvel med Trufitt & Hill-lödder och grävlingsborste): Samma resultat som (3) men det går lite långsammare än med (1) och (3), och risken för små skärsår är rätt hög -- även när man har fått in vanan.

3. Vanlig "cartridge"-hyvel (Gillette Mach3 med rakolja): förutom att den är lite mindre skonsam än (1) så har den här allt: det går snabbt, huden blir superslät och man slipper bök med batterier.
#13 Gustaf i Lund säger
2009-09-17 21:40 - Anmäl

Jag kör safety razor från Merkur, har 2 st, en Futur och en Slant. De med ett bra blad och en bra, klassisk raktvål av bättre kvalité är det enda som biter på den ståltrådsskäggstubben jag har.

Kan slå ett slag för Niveas aftershavebalsam, "Ultimate Comfort", mycket bra, en av de billigaste, men ändå bästa jag provat faktiskt.
#14 1 säger
2009-09-18 02:19 - Anmäl

Jag upplever att hyvel är MYCKET snällare mot huden + att den verkligen tar bort allt skägg. Tricket är ju att man ska raka sig direkt efter duschen/badet, men det visste ni nog redan. Har kört med både Braun och Philips-varianter, och jag blir bara röd och öm på halsen.
#15 Murray säger
2009-09-18 06:21 - Anmäl

Själv bär jag helskägg, och för precisisionens skull använder jag hyvel, samt kompletterar med en trimmer.
#16 Lundabon säger
2009-09-18 10:51 - Anmäl

RAKOLJA! !
Somerset! ! !
Det är grejor det, med vanlig hyvel behövs inget mer!
Rakapparat - tja det klipper ju skäggstråna, men rakning är det INTE ! ! !
Solingen kniv är ju allra bäsy när man har tid på sig.
#17 Olof säger
2009-09-18 13:10 - Anmäl

För att korrigera: produktchefen på Philips som medverkar i intervjun heter Monika Ustarbowska, inget annat.
#18 Sodermalm säger
2009-09-18 16:37 - Anmäl

Kul med en annorlunda artikel. Jag har mycket känslig hy och kör oftast med apparat. Jag har kört bättre modeller av både Braun och Philips och upplever bättre kvalitet och resultat med Philips. Annars kan hyvel eller maskin tillsamans med Decleors rakolja rekommenderas
#19 laphroaigman säger
2009-09-18 16:41 - Anmäl

#18, Decleors olja är riktigt bra, men den kostar ju en del. Nu senast snålade jag och köpte en flaska mandelolja på Apoteket, funkar jättebra.
#20 Sodermalm säger
2009-09-18 19:20 - Anmäl

laphroaigman: Ja Decleor är inte gratis men dock dryg. Jag ska testa mandeloljan. Visste inte att apoteket hade sånt.
#21 laphroaigman säger
2009-09-19 07:16 - Anmäl

#20, oftast får man fråga efter den, den finns inte framme i butiken utan bakom disk.
#22 PBrandt säger
2009-09-19 19:12 - Anmäl

Roligt med en lite annorlunda artikel! Pesongen kör jag med rakapparat, har faktiskt aldrig ens provat rakhyvel, men blir ju lockad när man läser kommentarerna ovan =)
#23 Jonas säger
2009-09-22 09:14 - Anmäl

Har hört att en del människor har hållt på att skada sig rejält med rakkniv. Själv kör jag Gilette Fusion Power vilken jag tycker är skonsam, snabb och enkel att hantera. De som jag känner som har provat safety razor har aldrig bytt bort förutom en vän som gick över till rakkniv - och den killen hade verkligen ingen stubb.

Angående maskin så har jag bara använt det en enda gång - och då på jobbet på en annan person och jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig något mer krångligt sätt att raka sig på. Det flög hudrester överallt, dammade, det blev aldrig slätt och man fick hålla på hur länge som helst och även trycka en hel del mot halsen. Hyvel är så mjukt och skönt. :S

Resten av kroppen ? Då är det epilator och vaxning som gäller.. Om ni undrar varför så kan jag säga att jag cyklar och måste minska luftmotståndet.
#24 Axel säger
2009-09-22 22:16 - Anmäl

produktens konstruktion är mycket bra, men bladen av Philips Shavers är inte så bra. Jag använder nu en Panasonic rakapparat -> bra raka och genomsnittlig design.
#25 LoHi säger
2009-09-23 00:27 - Anmäl

#Angående engångshyvlar... Bic's brukar kosta rätt mycket blod, kan man hitta engångshyvlar med dubbel eller trippelblad så funkar det bättre, fast det är väl inte direkt den där perfekta rakningen.
Jag använder Wilkinson's FX, med dubbelblad och böjligt "sviktande" skärhuvud. Tycker det är ganska OK.
#26 Nicke säger
2009-10-04 11:23 - Anmäl

Alltid tyckt att rakapparater är klart bökigare än hyvlar. Man får ju ingen precision med en sån stor maskin, ser inte riktigt vad man gör, man får gnugga över samma ställe flera gånger, och ofta blir det nåt enstaka strå kvar.
(Kan iofs bero på att jag har en dålig apparat och bara är van vid att använda hyvel)
#27 pirre säger
2009-12-02 21:55 - Anmäl

Håller med tidigare läsare, somerset´s rakoljor som finns att köpa med gratis leverans ifrån deras hemsida slår allt i pris och kvalitet. www.somerset.com/sweden
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen