Manolo logotype

Fråga Manolo: Festklädsel?

Bild 312772

Fråga: Hej Olof! Jag hämtar trots min ringa ålder mycket inspiration från florentinarna på The Sartorialist. Mycket bygger på skjorta, kavaj, bomullsbyxor och brogues. Till vardags börjar man känna sig som kungen av skolan. Problem uppstår dock när det börjar skymma utomhus. Hur håller jag stilen på födelsedagsmiddagen eller nattklubben? Jag vill ju inte ha mina vardagskläder men samtidigt inte se ut som om jag ska vara med i melodifestivalen. MVH Erik

Svar: Hemligheten är ofta att hålla det enkelt. En välsittande marinblå kostym i klassisk modell och vit skjorta är en kombination som passar alla utan att för den delen upplevas som tråkig eller anonym. Välj gärna en snygg bröstnäsduk till utan att krångla till det genom att exempelvis matcha exakt med slipsen. För en ledigare stil går det utmärkt att bära ett par otvättade jeans eller mörkbruna chinos till ovanstående kombination. Eller en ljusblå, rosa eller lila skjorta.

Men framförallt, prioritera skorna. Brogues kanske är lite tråkigt att bära till fest. Satsa istället på ett par wholecuts eller slankare loafers med tunn sula. Och fest behöver inte alls betyda svarta skor utan ett par mörkbruna är ofta ett minst lika bra alternativ. Inte minst till en grå eller marinblå kostym.

Bild: Isaia

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Jonas säger
2009-09-05 20:39 - Anmäl

Randsydd lädersula, inga loafers... Jag skulle säga att du skall titta mer på tygerna, tunnare garner, tätare vävningar gör att tygerna ser mer festliga ut utan att du lägger in billiga inslagstrådar i fint eller ser melodifestival-bög ut. Kanske tänka mer på silhuetten också, ha smidigare kavajer och byxor än till vardags. Tänk dock på att du skall kunna dansa till dem. Är det riktigt party så satsa på så klara färger som du inte kan bära upp annars. Kontraster! Mörkgrönt, limegrönt, vinrött är schyssta festfärger. I höst är även brungrönt, mossgrönt och mörkgrönt heta färger! Så se upp för dessa!
#2 Jonas säger
2009-09-05 20:41 - Anmäl

Har du gummisula på fest så skjuter jag dig. Direkt.
#3 Victor 2 säger
2009-09-05 23:51 - Anmäl

Hur du bör klä dig beror helt på tillställningen. Ska du ut och dansa på en technoklubb i en gammal industrilokal bör du nog välja sneakers exempelvis. Det är också viktigt att inte känna sig för uppklädd. Då kan det kännas perfekt med bara en buttondownskjorta med rullade ärmar, chinos och sneakers eller vad du nu gillar att ha på fötterna (här är uddakavajen din bästa vän eftersom du kan ta av dig den om du känner dig för dressad). Man måste klä sig för tillfället. Går du på stekarklubb på Stureplan kan det vara perfekt med en rutig eller marinblå kostym och wholecuts, exempelvis. Det i särklass viktigaste är att du känner dig bekväm i situationen.

Annars tycker jag Olofs tips är bra, även om jag extremt sällan tycker att det funkar att bära en kavaj i super 120 ylle utan tillhörande byxor. Jag hade satsat på en casual uddakavaj i ljus färg med något slags mönster.

(Du kan förövrigt skita i vad folk säger om sulorna.)
#4 badabing säger
2009-09-06 00:58 - Anmäl

...eller skita i vad folk säger och tycker öht och vara dig själv. Men det är det VÄÄÄLDIGT FÅ som bär upp! (och nej, jag gör det inte heller.. tyvärr)
#5 Leo säger
2009-09-06 01:19 - Anmäl

#2 Jonas: Jag är benägen att hålla med dig, men om festen är på nattklubben så tar jag hellre gummisulor och ett skott från dig, än krossat glas och uppsuget urin i mina lädersulor. Vad har du för tankar kring detta? :)
#6 sslazio säger
2009-09-06 12:54 - Anmäl

Som sagt beroende på tillställning. Men själv tycker jag just bruna wholecuts är en riktig "racer"-sko som passar utmärkt på fest. Har du en svart blazer/kostym ska det självklart vara svarta skor.

För övrigt kan jag bara konstatera att det är extremt svårt (för mig) att hitta wholecuts här i sverige, har någon tips?
#7 P säger
2009-09-06 16:46 - Anmäl

Nu kommer vi till ett mycket intressant ämne som jag önskade att manolo kunde ta upp;
Utgångskläder på "bättre" nattklubbar.
Sneakers och grov buttom down är alltid strolade och funkar fint på lager lokaler och dylikt. Men hur gör man på klubb? Terrassen är ju nu stängd för sessongen och där funkade allt fint men nu när det är dags att flytta in?
Kashmirkavajer är underbara att dansa i (om de inte är för varma) men de förstörs så lätt. skor röjs. lädersulor blir vidriga men även skinnen repas och blir fula.

Hänger på Stureplans mer respektabla klubbar och har gjort det ett par år nu men har fortfarande inte listat ut hur man klär sig som en gentleman på klubben utan att gråta blod dagen efter!
#8 P säger
2009-09-06 16:47 - Anmäl

strunta snälla i mina särskrivningar och stavfel. TACK
#9 Uffe säger
2009-09-06 19:15 - Anmäl

#7: När jag går ut brukar jag oftast skippa kavajen (blir för varmt och kan verka lite fuddy-duddy) och istället köra på lite högre modegrad på skjortan eller skjort-/cardigan-combon. Typ ...

http://www.matchesfashion.com/fcp/product/Matches-Fashion/Knitwear/gucci-guc-w-224380-z7395-knitwear/12400?colour=black%20silver

http://www.thecorner.com/MARC_JACOBS/detail/tskay/F0AE7784/cod10/38131519EG/collection_id/7751
#10 Jonas säger
2009-09-08 07:49 - Anmäl

#5 Det är inte som att du kommer stå i själva pisoaren väldigt länge och suga upp all urin så det åker in i sulorna. Och krossat glas är absolut inga problem. Men orka dansa med gummisulor - man står liksom still - inga moves - ingen vill prata med dig, du får inga vänner, du får ett skott i huvudet. Tråkigt, men så är det. Det går inte dansa med gummi-sulor, sulor i tunit fungerar kanske dock. Puss
#11 Jonas säger
2009-09-08 07:51 - Anmäl

#3, kan för övrigt säga att det är ALLTID bättre att vara snäppet vassare än snäppet sämre. Mer uppklätt än fulklätt. Klart det finns en del klubbar där de tittar snett på dig om du kommer i kostym, precis som det finns en del klubbar där de tittar snett på dig om du går in i svarta boots, svarta läder-chaps, svart läder-jock, svart läderskjorta, svart läderväst, korta svarta polishandskar och en svart läderkeps... Men i andra klubbar så tycker folk att det är hett!
#12 Jonas säger
2009-09-08 17:08 - Anmäl

F ö så badade jag i somras i en linnekostym och ett par RM-williams. Under en kort tid så hälsade hon på kemtvätten på mig vid förnamn. Mmm, kemtvätt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.