Manolo logotype

Fråga Manolo: Töja Jeans?

Bild 312418

Hej Manolo! Jag har ett återkommande problem i min jakt efter snyggt sittande jeans. Ofta försöker jag köpa jeans som sitter lite tajtare än önskat från början, för att de just ska töja sig på rätt ställen och efter ett par veckor få en skön och snygg passform. Problemet är att jag inte lyckas få alla delar i byxan att töjas som jag vill. Själva midjan har jag svårt att få till töjningen på vilket resulterar i att jag antingen får ett par jeans som sitter snyggt över rumpan och låren/knäna men alldeles för tight i midjan/höften, eller så sitter de bra i midjan/höften men blir säckiga på ett osnyggt sätt. Just midjan är ju ofta sydd lite annorlunda än resten av byxan, med sy-mönstret kanske på andra ledden och lite tjockare sömmar, vilket jag gissar är anledningen till att den inte har samma benägenhet att töja sig.

Har Manolo några tips på hur man får till det? Eller bli man tvungen att alltid gå till skräddaren och justera detta problem? Tack, Stephan

Svar:Jag är övertygad om att detta är ett problem många har upplevt. Denim är ett material som i väldigt hög utsträckning formas efter användning. Att det dessutom är väldigt stor skillnad mellan olika tyger och hur de töjer sig gör inte det hela lättare.

Tipset att köpa en storlek mindre som sitter något tightare än önskvärd passform är ofta väldigt bra, men problemet är att ju tightare jeansen sitter desto mer kommer de att töja sig. Likaså töjer sig jeansen mer på de ställen där de sitter tight och som utsätts för mycket rörelse. Låren och rumpan är klassiska exempel på detta.

Hemligheten är att hitta rätt modell. Om du vet att jeansen brukar töja sig mer över låren och rumpan än midjan bör du leta efter en modell som sitter bra i midjan, men som är något smalare för dessa delar. Det kan ju självklart vara så att du väljer en något smalare midja, men bara den inte är smalare än de delar som kommer att töja sig mer. Alternativet är att hitta en rakare och något vidare modell som inte sitter lika tight och därför inte heller kommer att töja sig lika mycket.

Nu är det inte alltid helt lätt att se hur modellen kommer att bli efter användning. När du väl hittat ett par jeans som nya sitter precis som du vill är därför ett tips att prova en storlek mindre. Då blir det ofta tydligare att hur jeansen kommer att formas.

Likaså spelar tygvalet väldigt stor roll. Min erfarenhet är att tyngre och otvättade tyger i högre utsträckning formas efter kroppen än tvättade diton.
Vad har ni läsare för erfarenhet av detta problem?

Jeans: Nudie Grim Tim Dry Dirt Organic

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Johan säger
2009-06-27 15:49 - Anmäl

Även ett problem för mej med detta, förut hade jag ingen cykel och då funkade det väldigt bra med mina jenas, sen köpte jag en cykel och började cykla på och vips så var passformen i midja och rumpa borta på häflten av mina jenas...blir väl så om man står och sitter ned mycket som man gör på cykel t.ex.

Jag brukar försöka hitta framförallt såna jenas som det inte är så mkt stretchmaterial i för dom kan töjas ut jättemycket tillslut
#2 S säger
2009-06-27 16:13 - Anmäl

Vill passa på nu när vi ändå pratar jeans och starkt avråda cyklister från att köpa cheap mondays slimfit-jeans. Med normal användningsfrekvens så håller de kanske ett kvartal om man cyklar dagligen. Det tycks som att detta beror på att denimen är tunnare än på jeans med lite högre prislapp såsom acne och filippa k.
#3 Pär säger
2009-06-27 19:22 - Anmäl

Jag tycker inte priset brukar avgöra hur länge mina jeans håller, snarare så att dyra jeans håller sämre för mig. När jag var yngre hade jag fler jeans från HM, Lindex m.m som höll för sanslöst mycket misshandel, medan dyrare jeans på senare år går sönder mycket fortare. Det beror lite på vilken kvalitet det är också, färdiga "stentvättade" verkar hålla rätt bra, medan t.ex. Nudies Japan Dry slits snyggt, men väldigt fort för mycket.
#4 Maurizio@artesano säger
2009-06-28 06:41 - Anmäl

Nästa gång du inhandlar ett par jeans, köp då ett par Shrink-to-fit-jeans, inte ett par som är sanforiserade som är förkrympta i fabrik och töjer sig sämre efter din kroppsbyggnad. Ett annat tips är att kolla efter tyngden per kvadratfot, vanliga jeans ligger runt 10-12 oz men satsa på nåt i lite tyngre (~14oz) om du vill ha ett par som håller i flera år.
Svenska Pace och Denim Demon har bra kvalitet på bomullen. Vill man läsa mer om denimmärken och höra andras åsikter så kan jag rekommendera http://www.superfuture.com/supertalk/showthread.php?t=12729
#5 Pelle säger
2009-06-28 11:49 - Anmäl

Jag bär bara Levi's 501 från 1955, snyggaste 501:an någonsin.
#6 Emil säger
2009-06-28 13:35 - Anmäl

Banta? kanske?
#7 Lance Uppercut säger
2009-06-28 19:25 - Anmäl

NUDIE = SKRÄP!

Min erfarenhet av Nudie är att det är riktigt urusel kvalité.
Köpte ett par i januari, i mars sprack de i grenen... Jag hade bara använt dem c:a två dagar/vecka och endast tvättat dem tre gånger.
Riktigt skräp, kommer aldrig köpa deras byxor igen.
#8 John säger
2009-06-28 21:39 - Anmäl

Begåvad eller bestraffad med två kraftiga lår har man varit ganska smal i vilka modeller som passar en efter senare års trend med tajta jeans vilket nu äntligen verkar vara stendött.. Hittade min model hos Acne, Moc, men sicken skitkvalitet. Fyra par har de blivit, alla har spruckit i grenen inom 4-5 månader och då har jag varken cyklat överdrivet mycket eller burit dem "baggy" (mer utsatt för påfrestningar) Provade ett par chinos av samma stil, dom sprack inte men sömmen lossnade.. Nöjd? Absolut inte, men tyvärr sitter dem jättebra.
#9 P säger
2009-06-28 22:47 - Anmäl

Min kropp äter acne-jeans... vet inte hur många par jag har förbrukat under endast några år... Mina jeans töjer sig också alltid till en för stor modell.
#10 ES säger
2009-06-29 15:30 - Anmäl

För mig är det en omöjlighet att ha jeans när jag cyklar. Det som händer är att knäna blir påsiga, och det gäller i synnerhet om byxorna blir lite fuktiga av regn eller svett.
#11 Anton säger
2009-06-29 16:35 - Anmäl

töntig diskussion nr 214
#12 Simon säger
2009-06-29 20:31 - Anmäl

#Lance Uppercut - för det första: Du har tvättat jeans tre gånger på tre månader med endast två användningar i månaden?

För det andra: Nudie är inte någon personlig favorit, men dålig kvalité kan jag inte skriva under på. Haft flera par som alla hållit mycket bra. Det paret du köpte var säkerligen felsytt och du skulle ha fått ett nytt om du reklamerat de gamla paret.
#13 max säger
2009-07-02 18:52 - Anmäl

Jag har ett par Acne som jag har haft i fyra år använda minst en dag i veckan. De 'är riktigt tunna i grenen men de håller än...
#14 Daniel säger
2009-07-06 12:06 - Anmäl

#2 Jag cyklar varje dag och ganska långt men har aldrig haft problem med mina Cheap Monday, däremot mina Nudie jeans är helt hopplösa slets enormt fort i grenen.
#15 snaggsippo säger
2009-07-09 18:29 - Anmäl

Hej!
Om du verkligen är mån om passformen kan du hoppa ner i ett varmt bad (inget schampoo eller liknande) med jeansen på i trettio minuter sen gå runt med jeansen på, det är jobbigt men är det 12oz tighta otvättade mörka jeans så blir passformen bra läs perfekt
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen