Manolo logotype

Skjortyger med Eton

Bild 312399

Etonskjortor har blivit en svensk exportvara att räkna med. Hemligheten sägs vara tygerna och en perfektionistisk inställning till konstruktion. Manolo träffar en av märkets två designers tillika försäljningsansvarig för Stockholm, Sebastian Dollinger, som tveklöst kan bära epitetet Sveriges främsta skjortnörd, för att i en tvådelad artikelserie diskutera dubbeltvinnade bomullsgarner, sidosömmar och skjortmyter. Först ut jakten på det perfekta skjorttyget.

Sebastian är uppvuxen med Eton. Pappa, Jan Borghardt, som Manolo tidigare har intervjuat, var drivkraften bakom Etons internationella framgång och succén på Londonvaruhuset Harrods som gav eko över hela världen. Idag finns Eton representerade i över 40 länder och sålde 2008 500 000 skjortor. Och som designer på en av världens främsta skjortillverkare är det svårt att hitta något lämpligare person att diskutera skjortor med än Sebastian

Konsten att framställa ett skjorttyg innefattar fem övergripande steg: val av bomull, spinning, infärgning av garner, vävning och slutbehandling. Alla processer är minst lika viktiga för slutresultatet. För bomull efterfrågas långa och rena bomullsfibrer. Eton använder sig själva av Pima bomull från Peru och Egyptisk bomull, som av många anses vara de bästa kvalitéerna. Ländernas regelbundna och varma klimat lämpar sig väl för bomullsodling.

Inte sällan lyfts Sea Island fram som den främsta bomullskvalitén. Sebastian menar dock namnet kommit att missbrukas senaste åren:
- För bara några år sedan representerade namnet Sea Island riktiga kvalitetstyger. Då var det en kvalitetsstämpel som stod för West Indian Sea Island Cotton där bara ett fåtal öar i Västindien kunde odla de långa bomullsfibrer som tyget kräver. Idag använder sig en uppsjö av tillverkare av Sea Island Cotton Quality som ett slags samlingsbegrepp för tyger vars karaktär liknar den ursprungliga kvalitetsstämpeln. Det säger dock väldigt lite om själva bomullskvalitén.

En annan fråga som Sebastian framhåller som något missvisande är ekologisk bomull.
- Att ställa om hela sin produktion till ekologisk bomull tar i regel tre-fyra år. Det är något bara de riktigt stora bomullsodlarna klarar av. Mindre odlare har inte råd att vara utan produktion så länge. Det är självklart önskvärt att fler anpassar sin odling till ekologiska krav, men samtidigt får inte den humanitära delen ignoreras. Risken är att små tillverkare helt slås ut om uteslutande ekologisk bomull efterfrågas utan att de mindre får något stöd att även de ställa om. Dessutom har inte ekologisk bomull tillräckligt lång garnlängd i dagsläget.

Bild 312400
Oxfordtyg med ränder i satin

Själva infärgningsprocessen sker efter att bomullen spunnits till garner. Garnrullarna sänks ner i ett färgbad där färgen tränger igenom bomullsfibrerna. Det som kanske främst diskuteras när det kommer till skjorttyger är dock själva vävningsprocessen där valet av vävteknik formar tygets struktur. De allra vanligaste för bomull är poplin, oxford, pin point, twill och satin. Poplin kännetecknas av en helt sin släta och tunna yta. Oxford förknippas med sin robusta karaktär, som liknar pinpoint även om den sistnämnda vanligtvis är något tätare och finare i sin struktur. Twilltyger innefattar bland annat herringbone, right och left hand twill där själva väven är väldigt framträdande. Satin påminner med sin lyster om siden och används ofta i kombination med andra vävtekniker för att förstärka tygets mönster. Givetvis finns det många olika varianter av de olika vävteknikerna.

Valet av tyg menar Sebastian i hög utsträckning hänger samman med vädret.
- När det är väldigt varmt ute är linne och seersucker det absolut bästa valet. Sedan finns det en rad missuppfattningar kring de olika vävteknikerna. Oxford behöver inte alls vara ett matt tyg för fritidsskjortan eller en tvättad denim kvalitet, utan kan med rätt slutbehandling ge samma lyster som en twill eller two fold poplin.

Bild 312401
Herringbone twill med ränder i satin

Ett ytterligare kvalitetstecken som ofta framhålls är two fold cotton eller dubbeltvinnade garner. Även om Sebastian själv i regel föredrar two fold-bomull menar han att det är något förenklat att uteslutande leta efter det.
- Många av våra kunder blir frustrerade för att vi inte skriver ut two fold på våra skjortor. Vi har medvetet valt att inte göra detta eftersom det absolut viktigaste är att använda rätt konstruktion på väven beroende på mönstret. För vissa mönster eller kvaliteter är det helt enkelt inte alltid two fold lämpar sig bäst. Faktum är dock att 90% av våra tyger är Twofold.

Den sista processen i framställningen av skjorttyger är slutbehandlingen eller finishieringen som det ofta kallas. Det främsta målet är att stärka bomullsfibrerna för att tyget bättre skall behålla sin form.
- Detta är en del som ofta glöms bort. Etons finish består av en rad olika produktionssteg, vilket innebär att finisheringstiden tar tre och en halv vecka , medan den normala tiden är 1-2 veckor. Detta för att ge en bättre lyster, längre hållbarhet, möjligheten att tvätta din skjorta på 60 grader, samt ett strykfritt tyg. Sämre finisherade tyger ser i regel ut som rena dragspel efter att bäraren suttit ned med dem, säger Sebastian.

För Etons tyger sker denna process i Schweiz under extremt hemlighetsmakeri för att konkurrenterna inte skall kunna stjäla arbetsmetoderna. Processen kontrolleras av höga miljökrav där specialframtagen schweizisk nanoteknik är involverad i de flesta av processens steg.

Bild 312402
Rutigt poplintyg

Eton är relativt ensamma om att själva kontrollera och vara delaktiga i samtliga delar av tygernas framställning. Sebastian menar att det vanligaste idag är att en designer köper färdiga tyger som redan genomgått slutbehandlingsprocess.
- Fördelen med att vara med hela processen är att vi själva kan bestämma exakt hur vi vill ha tygerna. Tygerna blir då helt unika för oss. Samtidigt som vi kan säkerställa en hög kvalitet.

Varför har ni koncentrerat all produktion till Europa?
- Europeiska tillverkare är fortfarande tekniskt överlägsna exempelvis de asiatiska. Många av våra italienska och schweiziska underleverantörer har över 100 års erfarenhet. Det är mycket möjligt att Asien blir lika bra, men de är inte där idag och förmodligen inte där imorgon heller.
Hur väljer ni då olika väverier?
- Det beror till stor del på vilka egenskaper som efterfrågas av skjorttyget. De schweizisiska väverierna är tekniskt överlägsna och där lämpar sig vissa mönster bättre. Italienarna är överlag bättre på färg. De kan få till exakt rätt nyans, vilket är extremt viktigt. Vi vill att färgerna skall vara samma för hela vår kollektion, så vi inte använder oss av exempelvis 2 olika röda färgtoner.

Bild 312403
Satin

Bild 312404
Satin

Bild 312405
"Rib shirt with effect fabric"

Allra översta bilden är ett smårutigt oxfordtyg. Samtliga bilder är från Etons vårkollektion 2010.

Nästa vecka diskuterar vi skjortkonstruktioner. Om ni har några frågor kring dagens artikel och skjorttyger får ni gärna skriva dem i kommentarsfältet. Sebastian hälsar att han kommer besvara dem i mån av tid.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide Skjorta Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Eton
#1 B säger
2009-06-24 15:50 - Anmäl

pris?
#2 Hampus säger
2009-06-24 15:57 - Anmäl

Etons skjortor brukar väll börja på 1100 kr om man tittar på Åhlens i stockholm
#3 Dansken säger
2009-06-24 16:44 - Anmäl

Lite pedagogiska bilder på de olika vävtyperna samt en diskussion kring dessas "funktion" (inte bara utseende) dvs hållbarhet, tendens att skrynkla, lättstrukenhet, tjocklek/täthet (mtp värmen) mm vore intressant. Även en diskussion kring trådar; är det alltid "bättre" med högre trådtal (140 istf 100) etc?
#4 Samuel säger
2009-06-24 16:45 - Anmäl

Dom jobbar verkligen mycket med färg till skillnad från många andra "klassiska" skjortmärken, vilket jag uppskattar väldigt mycket!

Bra artikel!
#5 lano säger
2009-06-24 16:47 - Anmäl

Jag har alltid haft Eton som favorit faktiskt. De är den enda skjortproducent jag testat som gör skjortor som håller vad de lovar, kvalitet rakt igenom.

Kan dessutom passa på att tipsa om deras sporadiska utförsäljningar till extremt överkomliga priser, som hålls vid huvudkvarterat i Gånghester. Kruxet är bara att ha vägarna förbi gånghester vid rätt tid :P
#6 Wictor säger
2009-06-24 17:31 - Anmäl

Har alltid haft lite svårt för just deras skjortknappar.

Fula är de i alla fall inte och i övrigt är jag otroligt nöjd med min skjorta från Eton förrutom att man inte kunde ta ut de där "plastbitarna" (glömt namnet) som håller formen på kragen.
#7 eric säger
2009-06-24 17:44 - Anmäl

eton är en bra buisneisskjorta men jag tycker att dom håller på att prisa ut sig nu när dom ligger runt 1300-1500 spänn och det första man får göra är att klippa bort massa trådar..
#8 Benny säger
2009-06-24 18:13 - Anmäl

Är twofold samma sak som twoply?
#9 Sprezzatura säger
2009-06-24 19:21 - Anmäl

Jag vet inte var ni handlar men jag har aldrig sett en Eton-skjorta över 1000kr.
#10 glencheck säger
2009-06-24 20:31 - Anmäl

Frågan är när du senast handlade en Eton skjorta Sprezzatura ;D

De jag köper på NK här i Malmö kostar från 1095 - 1500 i.a.f

Mycket nöjd med kvaliten man får för pengarna!
#11 Wictor säger
2009-06-24 20:37 - Anmäl

#10 och #7

Jag har nog inte betalat över 1000-lappen för mig. Köpt i Västerås.
Märkligt.
#12 glencheck säger
2009-06-24 20:56 - Anmäl

#11 butikerna köper väl in olika delar av kollektionerna gissar jag väl då!
#13 eric säger
2009-06-24 21:04 - Anmäl

Bra artikel! Uppskattas verkligen, mer sånt här!

p.s Ska faktiskt köpa ett par skjortor från Eton nästa vecka, synd bara att dessa är 2010 :(
#14 eric säger
2009-06-24 21:05 - Anmäl

Någon som handlat eton i malmö?
Vilken föredrar ni: Paparazzi, Nordtrend eller Profva kläder?
#15 Jonas säger
2009-06-24 21:30 - Anmäl

Ja jag har handlat två Eton-skjotor i Malmö. De har en egen butik på gågatan. Utbudet är helt ok.
#16 Emil säger
2009-06-24 21:37 - Anmäl

ETON har fula knappar och tycks inte erbjuda pärlemor, dåligt!
#17 Olof säger
2009-06-25 07:47 - Anmäl

Dansken - Det är intressanta frågor du tar upp. Jag skall be Sebastian svara mer på detta!

Benny - Ja, det är samma sak.

Emil - Faktum är att Etons skjortknappar är pärlemor, men de använder sig av en något annorlunda process för att framställa dessa. Kommer skriva om det mer i nästa veckas artikel som tar upp skjortkonstruktionen i detalj.
#18 Carl-Olof säger
2009-06-25 08:20 - Anmäl

Är det någon som känner till om Eton i sitt beställningssortiment har en kragmodell som är mycket spread, dvs inte en cut away utan en modell som nästan "spretar" bakåt? Vad heter denna i så fall om man skall göra sig besväret att sy upp en skjorta?
#19 eric säger
2009-06-25 10:39 - Anmäl

Bra artikel! Väntar med spänning på nästa
#20 Carl säger
2009-06-25 11:43 - Anmäl

#10, NK finns inte ens i Malmö.
#21 David säger
2009-06-25 11:55 - Anmäl

Varför är inga skjortor fri ifrån sömmar på kragsnibbarna? Vore inte det vackrare?
#22 Gustaf säger
2009-06-25 13:18 - Anmäl

Bra artikel!
Vilket tyg (väv, kvalitet, täthet, etc) skulle ni satsa på för en klassisk vit kostymskjorta? Jag skall till min skräddare snart och vill skaffa mig ett par riktigt schyssta vita skjortor.

/Gustaf
#23 Uffe säger
2009-06-25 13:30 - Anmäl

Ni som efterfrågade en guide till de olika vävtyper och annat bör kolla in Alexander S. Kabbaz' guide här:

http://www.askandyaboutclothes.com/Tutorials/AlexShirtFabrics.htm

Vad gäller höga trådtal (eller vad det nu heter) så har jag läst -- och min erfarenhet bekräftar detta -- att höga sådana, alltså typ 120+ eller nåt, ofta gör skjortan mer benägen att skrynkla. Således är till exempel Sea Island Cotton långt ifrån alltid det bästa alternativet för den som ogillar att böka med strykjärn.

Jag är förresten i tagen att beställa en måttsydd skjorta eller flera från antingen Eton eller Stenströms, och jag skulle uppskatta om Sebastian eller någon läsare kunde svara på de här frågorna:

1. Är det viktigt vem som tar ens mått i butik? Har exempelvis Stenströms affär på NK mer "pålitliga" måttagare än om man skulle vända sig till La Chemise? Vad är era erfarenheter?

2. Är det någon som vet vilket av företagen som har störst utbud av tyger? (Jag är mest sugen på twill-tyger.)

3. Vad kan förvänta sig att få betala? Skiljer det mycket mellan olika butiker?

Tack på förhand!
#24 Dansken säger
2009-06-25 14:14 - Anmäl

#23: Tack!!! Fler får gärna lämna synpunkter, erfarenheter känns liksom mer tillförlitligt än marknadsföringssnack från t ex Eton.
#25 Jake the Snake säger
2009-06-25 15:30 - Anmäl

Uffe:
1. La Chemise är ett gammalt familjeföretag nischade på just skjortor och mått, på NK jobbar det finniga 19-åringar som inte ens kan stryka en skjorta.

2. Om det är just eton eller stenströms du ska måtta så har dom precis samma utbud. Dom tyger som finns för mått kallas always in stock och alla återförsäljare får nyttja dom.

3. runt 200 kr extra / skjorta om du inte ska sy upp flera på en gång.
#26 Anders säger
2009-06-25 17:02 - Anmäl

Carl-Olof: På vissa ställen ref man till den typen av krage som "full spread". Vet dock inte hur vedertaget det begreppet är...
#27 Sebastian Dollinger säger
2009-06-25 17:12 - Anmäl

Många frågor men ska försöka svara på ett par stycken i alla fall.

Dansken> Högre trådtal är alltid bättre, dvs. 160x2 är bättre än 120x2, men när man sedan rör sig över 240x2 är det många gånger väldigt bökigt att sy och tyget kan tyckas vara överkänsligt. Egenskaperna av högre yarncounts är att man ser allt skarpare, ränder, rutor, färger allt blir tydligare och klarare. För övrigt så började vi lite lätt med en översikt på tyger och gick inte in på för djupt vatten nu i första hand med tyger, men Olof och jag har diskuterat om att höra djupdykningar på exempelvis Twill eller Poplin framöver. Det krävs oftast tekniker inblandade i vissa förklaringar av vissa tygers egenskaper för att göra dom så tydliga som möjligt. Men f.y.i så är tjockleken på tyget aldrig detsamma som "bättre kvalitet" utan faktum är det att vissa tjocka twillar är oftast svagare för något som kallas seam slippage ( http://www.exova.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=1642 ) förklaring av det. I skjort termer mäts inget med så kallad täthet, det enda man kan prata om är densitet, och det har att göra med hur mycket Pix och Ends som finns i grundkonstruktionen och även vart i manzanto nivån finisheringen befinner sig i ( hur det andas ). Att tillägga så blir givetvis tyget tätare ju högre yarncount du har, dvs så andas 160x2 sämre än 100x2, och är såklart lite känsligare som kvalitet. Samt så hoppas jag att du har lite överseénde med att jag mestadels kan prata om vad just Eton gör, då jag arbetar där, men kan givetvis svara på generella metoder också!

#8 > Twoply är samma som twofold, lika så benämningen doppio ritorto.

När det gäller mått beställningar så är Amir på NK Man plan 2 i Stockholm grymt duktig. Lika så har stenströms duktiga på Entreplan herrekiperingen, lika så John på NK Eton entreplan. La Chemise i Stockholm är också väldigt duktiga. Utanför Stockholm har jag lite svårt att svara på med tanke på att jag bor just i Stockholm. I Göteborg skulle jag rekommendera Holmens Herr då jag vet att dom är otroligt duktiga på det mesta!

När det gäller måtbeställningar här i Sverige har Eton tillsammans med Stenströms det absolut största utbudet av made 2 measure, och alla återförsäljare som har varumärkena kan således ta måttbeställningar, mitt tips när det gäller mått är att först prova en så snarlik storlek som möjligt och utöver det göra ändringar. Då måttbeställning skiljer sig radikalt från Bespoke.


#22 Vita skjortan är kanske garderobens viktigaste, och därför är det trevligt att ha olika kvaliteter på just dina vita skjortor, en bra bas att ha är, 2 twill 2 poplin 1 oxford 1 satin och en vit linne skjorta. Roligt att dessutom ha olika kragar och enkel resp. dubbel manchett.

Hoppas jag besvarat några frågor nu, och som sagt i nästa del så blir vi lite mer tekniska när det gäller konstruktion allt från -Varför just inte vi använder löstagbara kraglattor samt knapp kvalitet, stygn per cm osv!

Ciao
#28 Alexander säger
2009-06-25 19:53 - Anmäl

#27 - Oerhört kul att du även kommer in och svarar på frågor, uppskattas verkligen!

Kan inte annat än att stämma in i lovorden. Är oerhört nöjd med de olika Eton skjortor men hur skall det det uttalas? Tycker jag hör olika var jag än går :)
#29 Sebastian Dollinger säger
2009-06-25 20:31 - Anmäl

#28 Ringer du till våran växel i Borås säger dom Etån Fäshön. :-D

Men vi vill givetvis helst att Eton uttalas med en Engelsk klang. Är bättre på kragar och garner än fonetisk skrift, men "iton" uttlar jag det i alla fall!
#30 Dansken säger
2009-06-25 21:49 - Anmäl

Ja, jag uppskattar också när "intervjuoffret" ges chans att lägga ut texten som svar på läsarfrågor!

Det där om att jag hellre får info från någon som inte säljer inom branschen var inte specifikt riktat mot Eton eller andra, det var bara en allmän önskan. Det är ju sällan man frågar företag A om "vilka gör de bästa skjortorna?" och företagsrepresentanten från A svarar "B, förstås!"
#31 Någon på internet säger
2009-06-26 01:08 - Anmäl

Bra artikel! Mer information om tyg, kostymtyger, denim-tyger etc efterfrågas härifrån. Tyg är så viktigt att folk av alla grader av modeintresse tittar på tyg och tyg... tyg är sktitviktigt !
#32 Fredrik II säger
2009-06-26 06:22 - Anmäl

#18 Carl-Olof: Det du letar efter heter Full Spread. Om Eton har det eller inte låter jag vara obesvarat...
#33 badabing säger
2009-06-26 09:52 - Anmäl

Otroligt bra artikel Olof! RESPEKT!
#34 mangbg säger
2009-06-26 15:53 - Anmäl

Högsta klass på denna artikel Olof och Sebastian!

Köper Eton och Stenström för att dom är bäst på tyger,storlekar och dessutom färger och mönster. Var i england i våras på Jermyn Street och var inte imponerad. Skjortorna var stora som hus och det kändes som att "gå över ån för vatten" då klassen på våra Eton och Stenströms är mycket bättre. Dessutom tycker jag att i dessa tider skall man verkligen tänka patriotiskt och värna om svenska produkter / företag då kvaliteten är minst lika bra om inte bättre än utländska märken.

Tack för mycket bra artikel och trevlig helg!
#35 klay säger
2009-06-26 17:56 - Anmäl

Jag har nyligen börjat köpa eton skjortor, och det är slim fit modellen som gör att jag har börjat intressera mig för skjortor igen, gillar ej stora skjortor. Där jag handlar har affären alla skjortor i "contemporary fit" men har också ert album med tyger, så det går bra att beställa.

Nu är det så att jag såg ett snyggt tyg i "contemporary fit" modellen som inte finns i "slim fit", jag undrar varför det skiljer sig i tyger mellan red ribbon passformerna.

Jag hoppas att ni utökar ert sortiment i "slim fit" modellerna och att hemsidan borde ha alla tyger så att det är lättare att välja än att stå i butiken och titta på små tyglappar.

Tack för en bra artikel!
#36 Boråsarn säger
2009-06-27 20:16 - Anmäl

Tack för en fin GARAGE SALES Sebastian!
Fick tag i några riktigt fina skjortor under dessa dagar. Tyvärr var den vita BLOMMIGA som var i reklamen i BT slut.

Du får även tacka tjejjerna som jobbade! De var riktigt proffsiga och hjälpte till att välja.

Jag har inga andra skjortor än era och är mycket nöjd med alla de jag har!

/Boråsarn
#37 klay säger
2009-06-28 13:44 - Anmäl

En till sak jag undrar över är att i tvättrådet på en red ribbon skjorta står det att den går att stryka på 3 punkter, det är den högsta värmen. Men på tvättrådsinstruktionerna på kartongen står det i versaler "do not use a hot iron!", om jag nu vill stryka skjortan så vill jag kunna använda 2 punkter så att ångan kan användas.

Varför står det att inte ett "hot iron" men ett "light iron" kan användas, trots att tvättlappen på skjortan visar 3 punkter?
#38 Mattijahs säger
2009-06-29 07:58 - Anmäl

Ja! Bästa guiden på länge!
#39 Tore säger
2009-08-12 13:04 - Anmäl

Cut away collar har kode 75.
#40 Matte säger
2009-09-14 13:26 - Anmäl

Håll ögonen öppna för Etons första webshop i Sverige.
www.etoncorner.com
#41 Etonmannen säger
2009-11-22 23:29 - Anmäl

22 Etonskjortor i garderoben.. Det säger lite om mina positiva erfarenheter av detta enastående märke. Min fru kallar det min fetisch men faktum är att jag aldrig, någonsin, använt bättre skjortor. "Strykfriheten" är definitivt bland dom bästa på marknaden. Hållbarheten likaså. Oavsett antalet tvättar så behåller dom sin lyster och ser som nya ut. Helt såld och köper numera inga andra skjortor än dessa. (vilket kanske inte alltid uppskattas av frun pga priset :)

Blir intresserad när jag ser att man kan få Eton för under 1000 kr. I Stockholm ligger dom runt 1100 - 1500 och jag har, tyvärr, aldrig hittat någon under detta pris på ordinarie..
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.