Manolo logotype

Nio råd om solglasögon

Bild 312347

För att ytterligare spinna vidare i temat solglasögon. Här nio råd över vad du bör tänka på när du väljer modell.

Tänk på glaset. Välj glasögon som är CE-märkta för skydd mot UV-strålning. Glasen är även indelade i olika filterkategorier i skalan 1-4 beroende på hur väl de skyddar mot solljus. Den som utsätter sig för starkt ljus som vid segling eller skidåkning bör välja glas med kategori 3-4. (Källa: Skyddsnätet.se)

Välj rätt färg på glaset. Gröna och gråa sägs ge bäst färgåtergivning, medan bruna rekommenderas vid bilkörning. Blåa glas rekommenderas inte eftersom de riskerar att släppa igenom skadligt blått ljus. Om bäraren nödvändigtvis vill ha blåa glas rekommenderas ett dubbelslipat glas med brun insida. (Källa: testfakta.se)

För maximalt solskydd är det viktigt att välja relativt breda skalmar, som skyddar sidorna från sol. Det är långt ifrån bara glaset som skyddar.

Tänk på att de flesta solglasögon går att få med slipade glas för personer med nedsatt syn. Modeller med välvda glas är i regel något svårare att slipa än raka diton. Hör alltid med din optiker om de glasögon du vill ha går att få med styrka.

Välja aldrig solglasögon efter logotyp. Vanligtvis pryder vräkiga logotyper solglasögon för att kompensera en medioker form.

Välj aldrig solglasögon uteslutande efter rådande mode. Låt dig inspireras av rådande solglasögontrender, men kom ihåg att en snygg form är en form som passar ditt ansikte avsett vad modejournalister säger. Bättre då att satsa på bågar, vars form håller några säsonger.

Besök flera optiker för råd. Förtroende för sin optiker är centralt för att kunna hitta snygga bågar. Vissa optiker har tyvärr en väldigt snäv bild över vilka glasögon som bäraren passar i.

Våga bära ljusa bågar. Ljusa bågar till mörka glas är en snygg kontrast som framförallt passar en något solbränd hudton.

Färgmatcha. Bruna sköldpaddsmönstrade bågar till bruna skor är svårslaget.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Glasögon

#1 Diskus säger
2009-06-14 14:12 - Anmäl

tänkte fråga om du vet några bra ställen där man kan inhandla solglasögon?
#2 Diskus säger
2009-06-14 14:14 - Anmäl

i stockholm utan att vara alltför dyra och ändå håller en viss kvalitet.
#3 Erik D säger
2009-06-14 19:51 - Anmäl

Ett tips är att besöka sin frisör för råd om bågar. Har du inte redan hittat en frisör som har bra koll på ditt ansikte och vad som passar till det bör du dock först göra det! :)
#4 Jonas säger
2009-06-14 20:28 - Anmäl

Jag har köpt tre par solglasögon på http://www.fashionisland.se
Är supernöjd med alla tre. Ett par svarta från Vasuma, ett par skölpaddsfärgade i Club Mastermodell från Cheap Monday (190 kr!!!) som jag bär just till bruna skor och ett par vita ihopfällbara från Le Specs.
#5 ma säger
2009-06-14 20:38 - Anmäl

www.synsam.se dom enda med riktig service
#6 Daniel säger
2009-06-15 11:17 - Anmäl

#4 Jonas, hur upplever du kvaliteten och finishen på Cheap Mondays solglasögon? Så länge inte skalmarna är sneda, gångjärnen glappar osv så ser dom klart intressanta ut till det priset. Medföljer fodral också?
#7 Jakobb säger
2009-06-15 22:12 - Anmäl

Köpte ett par Cutler and Gross solglasögon idag, är nämligen i london.. coolaste brillorna jag nånsin sett!
#8 Daniel säger
2009-06-16 11:52 - Anmäl

Svar till mitt eget inlägg (#6), jag gick och köpte två par från Cheap Monday idag. Finish i förhållande till pris var över förväntan, klart bättre än Prestige och liknande lågprismärken. Blev ett par "The Night Porter" a'la Clubmaster i sköldpadda och ett par svarta "Night Watch".
#9 Hårfin gräns « The Drones Club säger
2009-06-17 11:58 - Anmäl

[...] slog mig när jag läste ett inlägg om solglasögon i Manolo här om dagen. Några få rader som visserligen bekräftade min egen åsikt, men som ändå [...]
#10 åsa säger
2009-06-21 10:33 - Anmäl

Bruna glas brukar höja kontrasten något.
#11 Markus säger
2009-07-29 08:07 - Anmäl

Solglasögon och klockor är de snyggaste accessoarerna till killar. Sjävl har jag haft hur många olika glasögon som helst och många perioder då diverse saker har varit viktiga. Det kan handla om märke eller modell eller funktionalitet. Men det viktigaste för mig när jag köper solglasögon är kvaliteten och framför allt kvaliteten på glaset. Den här sommaren har jag varit ute efter ett par klassiska pilotbrillor. Har kommit över märket Randolph Engineering. Glaset ger otrolig färgåtervinning och kvaliten är super! Rekommenderar dem starkt!
#12 Erik säger
2009-07-29 08:48 - Anmäl

Markus, jag har också ett par Randolph som jag är mycket nöjd med. Har tidigare haft Ray Ban men det går inte att jämföra kvaliten. Randolph känns mycket stadigare och ordentliga. Har nu aviator modellen men funderar på att köpa concorde. Var har du fått tag i dina? själv har jag köpt Randolphs hos pilotbrillor.se
#13 Johan säger
2010-01-03 18:51 - Anmäl

Vart köpte ni Cheap Monday solglasögonen?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen