Manolo logotype

Intervju med en skjortfantast

Bild 312316

Som grundare av exklusiva skjortmärket Ign.Joseph, engagerad anhängare av klassiskt herrmode och oklanderligt välklädd dandy är Ignatious Joseph en fascinerande stilpersonlighet. Med starka åsikter. Joseph vill återerövra ett närmast utdött stilideal, grundat i individuell elegans. För Manolo berättar han hur.

Joseph bor och driver idag sitt företag från Düsseldorf, men är uppväxt på Sri Lanka. Tiden som brittisk koloni har tydligt präglat landet, vilket fick Joseph att i sin ungdom drömma om att på allvar få uppleva europeisk kultur och inte minst dess herrmode. Intresset för stil har alltid funnits där och Joseph minns tydligt hur han som elvaåring blev han utskälld av sin mamma efter att målat sina första vita tennisskorna röda. Idag är Joseph 56 år och bär uteslutande röda skor.

Efter en framgångsrik karriär inom hotellbranschen där Joseph själv upplevt hur resande affärsmän klätt sig väldigt likformigt med säckiga kostymer till stela skor och anonyma skjortor växte idén om att starta ett eget skjortmärke. Trots att de allra flesta i Josephs omgivning skrattade åt projektet åkte Joseph till Italien med en tydlig idé om hur skjortorna skulle se ut. Efter en rad bakslag hittade Joseph slutligen en fabrik utanför Florens som tog sig an tillverkningen.
- Jag besökte en rad olika fabriker, men ingen riktigt lyssnade på mig. För dem var jag helt okänd. Det var inte förrän jag berättade att jag planerade att producera 10 000 skjortor som en fabrik blev intresserade. Första året sålde jag dock endast 148 skjortor så fabriken var inte särskilt nöjd med mig. Lyckligtvis stod de ut och idag känner jag faktiskt att även italienska tillverkare respekterar det jag gör, säger Joseph.

Varför valde du just Italien?
- Italien har kommit att definiera stil över hela världen. En tysk industriman skulle aldrig representera sitt företag i traditionella tyska kläder. Han kommer i en kostym från Kiton eller Attolini och en skjorta från Borrelli. Britterna har visserligen lagt grunden, men italienare har förfinat och gjort kläderna mer lättburna. Idag försöker de flesta tillverkare lägga produktion där det är så billigt som möjligt, men det är i Italien som kunskapen finns.

För att ytterligare förbättra skjortorna och distributionen valde dock Joseph att i likhet med bland annat Ermenegildo Zegna flytta produktionen till Schweiz. Med närheten till Italien och sin kultur, men samtidigt med schweizisk noggrannhet i såväl tillverkning som leveranstider trodde Joseph att han hittat ett framgångsrecept. Något som snabbt visade sig felaktigt:
- Problemet var att skjortorna blev för bra. De var verkligen helt prickfria. Tyvärr tappade de också lite av den personliga känslan. Så efter tre år flyttade jag tillbaka produktionen till Italien. Idag brukar mina italienska leverantörer skoja med mig och påpekar så fort jag är missnöjd med något att jag borde flytta tillbaka produktionen till Schweiz där aldrig någonting går snett. Men det är sant, det går tveklöst att producera likvärdiga skjortor i andra länder. Italienares känsla för kläder är dock helt unik.

Hur skulle du beskriva dina skjortor?
- Jag har tagit en väldigt traditionell neapolitansk stil och blandat den med sin brittiska motsvarighet . Italienska skjortor är ofta något för extravaganta för resten av Europa. Där såg jag en tydlig potential. Skjortorna har samma mjuka konstruktion som de italienska med handsydd krage vilket ger en väldigt naturlig form. Modellen är smal utan att vara jättetight. Sedan har jag inte dragit mig från att använda mönster och färg. Många framförallt yngre bärare vill inte ha de traditionella vita businessskjortorna utan efterfrågar något lekfullare modeller.

Bild 312317

Du har själv en väldigt karaktäristik stil. Vart kommer den ifrån?
- Jag har alltid varit svag för dandystilen och klär mig väldigt flamboyant. Tyvärr har närmast all form av individuell stil försvunnit. Det förvånar mig alltid när jag vandrar längs gatorna i europeiska städer hur människor tittar på mig som om jag vore helt galen.

Vad har du för tips för män som vill klä sig snyggt?
- Jag säger till alla jag träffar att stil aldrig går att köpa för pengar, men det kräver tid och framförallt genuint intresse. Det kräver att personen letar noggrant efter de bästa av alla varor. Det behöver inte nödvändigtvis vara så dyrt. Det finns små tillverkare världen över som är beredda att tillfredställa kunder med höga krav. Det kräver bara engagemang för att verkligen hitta dem. Idag är det tyvärr ingen som intresserar sig för kläder. Människor lägger hellre tid på annat. Samtidigt tror jag att yngre bärare börjar få upp ögonen för genuin kvalité. Vi har sett en tid där många välkända modehus gått från att ersätta sitt historiska arv med ett varumärke. Jag tror att många har börjat ifrågasätta detta.

Ign. Joseph säljs i dag i över 20 länder med toppbutiker som Al Bazar i Milano och Frans Boone i Nederländerna. Kollektionen innefattar utöver skjortor även slipsar och damblusar. Märket och Joseph själv har fått stor uppmärksamhet ibland tidningar som Finicial Times, Forbes och The Robb Report. Joseph är dock väldigt mån om att behålla märkets personliga prägel.
- Ambitionen har alltid varit att tillverka kläder med mycket kärlek och personlighet. Jag vill att kännedomen om märket skall spridas från mun till mun. Om en person köper en skjorta i Berlin lär han berätta om den för sin vän i Köpenhamn och så är det igång. Samtidigt skall de veta vem som står bakom märket. Mannen med de röda skorna.

Än säljs Ign. Joseph inte i Sverige, men Joseph hälsar att det absolut inte är otänkbart.

Bild 312318
Bild 312319
Bild 312320
Bild 312321
Bild 312322

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Ign. Joseph
#1 Joakim säger
2009-06-08 14:23 - Anmäl

Fantastiskt! Bra arbetat Olof!
#2 Wictor säger
2009-06-08 14:50 - Anmäl

Coolt!
#3 andreas säger
2009-06-08 14:55 - Anmäl

Underbart!

Hm, en kompis befinner sig i Tyskland, man kanske ska be han köpa med sig en hem, hehe.
#4 AD säger
2009-06-08 20:53 - Anmäl

Behöver lite hjälp Olof. Befinner mig i London veckan ut och letar efter en kostym, Raffaele Caruso eller liknande. Skulle vara tacksam för tips.
#5 Ola säger
2009-06-08 23:23 - Anmäl

fruktansvärt snygga skjortor - vad ledsen jag blir att de inte säljs här.
#6 Oskar i Malmö_ säger
2009-06-09 08:36 - Anmäl

Skjortorna tycks vara i trevliga tyger. Utan tvekan trevlig design.
Undrar om själva sömnaden är lika bra?
Av foton att döma så är inte ryggstycket (oken) delad och det skall det vara för den bästa passformen.
- Är nedre delen av sidosömmen förstäkt?
- Är det riktiga knappar av perlemo
- Hur är knappar sydda (trådar i kors=fel, det skall vara paralellt)
- Hur ser nedersta knapphållet ut, horisontell eller vertikal (skall vara horisontell)
- Hur är skjortan sydd, sömnad hur ?(single thread?)
- Storleksystem , kan man välja olika ärmlängder till olika kragar
Det är många detaljer utöver själva tyget som gör en bra skjorta som bekant!!
#7 Olof säger
2009-06-09 10:05 - Anmäl

AD - Jag vågar faktiskt inte säga om Caruso finns i London. Kanske någon annan vet det? Det är ju inte bästa staden för att handla italienskt mode. :) För liknande alternativ skulle jag rekommendera Canali, Corneliani och Pal Zileri på Bond street.

Oskar - Vågar inte svara på alla dina frågor, men Ign.Joseph har delad ryggbesparing på några modeller. Detta är dock ingen detalj som bör ses som ett kvalitetstecken. Många skulle tvärtom hävda att den är överflödig på konfektionssydda skjortor. Knapparna är sydda med neapolitanskt trepunktstygn (tror det heter så). Likaså tror jag överlag att skjortorna använder sig av single needle stitching. Vågar heller inte säga om det är pärlemorknappar eller en blanding.
#8 Uffe säger
2009-06-09 11:46 - Anmäl

#6: Jag har en 2 fold/140-skjorta från Turnbull & Asser med både korssydda knappar och det understa knapphålet vertikalt sytt, så den där checklistan är kanske lite väl drakonisk.
#9 Gustaf i Lund säger
2009-06-09 14:09 - Anmäl

Haha. Oskar i malmö har tydligen koll på skjortor, det är visserligen helt korrekt det han skriver men var det bara jag som skrattade och tyckte att det påminde om en fyraåring som vill glänsa inför sina föräldrar?=)
#10 Oskar i Malmö_ säger
2009-06-09 17:37 - Anmäl

ad#8
Du har absolut rätt, det är inte lätt att få alla önskningar tillfredställda på konfektionssömnad.
Inte ens Turnbull &Asser bryr sig om alla dessa detaljer. Kollade på mina och ser att knapparna är inte heller sydda på det sätt som jag tycker är snyggt.
Har en kompis som lämnar sina skjortor till sömmerskan för att ha knappar isydda på "rätt" sätt. Överdrift?

ad#9 Gustaf
Det var absolut inte min mening att "glänsa" på just denna sida.
Kunde ínte bry mig mindre om det!
Gillar bara att veta alla detaljer om kläder jag köper (eller vill ha ngn gång) så att jag kan avgöra om priset står i proportion till kvalitén.
Gillar inte när märkeshypen bestämmer priset till största delen (ta tex Margielas löjligt dyra struntskjortor). Säkert mycket nördigt attityd men det lönar sig i längden, garderoben håller bättre.
Det är dessutom roligt att kunna se och uppskatta äkta hantverket eller konfektion gjord med omsorg och stolthet.
#11 frans säger
2009-06-09 18:58 - Anmäl

Mr Joseph is a good friend, passionated and a key figure in the business... he makes an art of bring people tohether who are as passionated as he is... or even more... His shirts are his life so be a part of his life and you will be as gentle as he is..
#12 Oskar i Malmö_ säger
2009-06-09 20:38 - Anmäl

Det tycks finnas en affär i Sverige (enl label finder) som saluför IJ skjortor. Hittade på nätet Divanti i Gislaved som kanske har dessa skjortor. Någon som vet?
När man kollar Divantis märkeslista så hittar jag dock inte Ign.Joseph
#13 Snuffy säger
2009-06-10 06:52 - Anmäl

Har en Joseph skjorta som jag kopte (pa rea) i London for 1,5 ar sen. Inte sarskilt markvardig. Kragen verkar handsydd, men det ar det enda (inte manchetterna aller armarna alltsa). Trepunktstygn pa knapparna och oken ar delad, men som Olof sager sa kan det senare kvitta eftersom de bada halvorna ar identiska. Knapparna ar INTE parlemor, vilket ar en besvikelse for en skjorta med den prislappen. Tyget ar inte heller nagot speciellt for prisklassen. jag skulle inte kopa dessa skjortor annat an pa rea. Om man vill ha napolitanska skjortor sa ar det battre att vanda sig till de etablerade markena fran neapel: Barba, Borrelli, Finamore, Anna Matuozzo etc.
#14 J0han säger
2009-06-10 07:36 - Anmäl

Divanti i Gislaved har haft dessa skjortor tidigare, tror att det ska finnas nu också. I övrigt en mycket trevlig butik med många bra märken, såsom, Barba, Nino Danieli, Corneliani och Pal Zileri. Väl värt ett besök!
När det gäller skjortor kan man också designa sin egen Pasqui-skjorta där också, riktigt roligt!
#15 ajl säger
2009-06-11 10:07 - Anmäl

Herregud. Gislaved??
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.