Manolo logotype

Klädsel sommarbröllop: Smoking

Bild 312306

Det kommer många frågor kring klädsel för sommarbröllop . Därför tillägnas helgens artiklar klädseln för sommarens högtidliga tillfällen. Först ut smokingen.

Smoking Cesare Attolini
Att köpa en smoking kan med tanke på antal gånger den används kännas något överflödigt. Samtidigt går det inte att komma ifrån att en hyrd smoking sällan sitter lika bra som när bäraren själv lämnar in sin hos skräddaren för att få den justerad. Och passformen är allt när det kommer till smokingen. För den som vill hitta snygga modeller till en vettig prislapp är ett bra tips att leta second hand där det ofta finns ett ganska stort utbud.

Smokingskjorta Ede & Ravenscroft
Plisserat bröst är absolut inget måste för en smokingskjorta utan denna typ av modell med slät knäppning lämpar sig minst lika väl. Skjortans knappar är fästa på baksidan genom ett sidenband som går att ta bort för att istället bära skjortan med bröstknappar i metall. Och glöm nu inte att knyta flugan själv. Det tar en kvart att lära sig, vilket antagligen är lika lång tid det krävs för att förstå varför färdigknutna flugor totalt saknar karaktär.

Bild 312307

Manschettknappar Gieves & Hawkes
Sällan är devisen less is more så sann som för smokingen. Manschettknappar är dock närmast ett måste. Satsa på diskreta varianter i silver eller guld utan allt för framträdande logotyper.

Bild 312308

Lackskor Shipton & Henage
Även för skor gäller smakfullt diskret framför utsvävade former. En klassisk oxfordmodell med sluten snörning utan mönster och i lackat utförande slår aldrig fel.

Bild 312309

Paraply Swaine Adeney Brigg
Ett snyggt paraply är sällan så användbart som vid högtidliga festtillfällen. Skyddar klädseln utan att du behöver köpa ett regnytterplagg som passar smokingen.

Bild 312310

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini
#1 P säger
2009-06-06 15:26 - Anmäl

Smoking på bröllop är ej svensk tradition. Smoking är ett trevligt plagg men jag tycker inte att det hör hemma på bröllop.
#2 Victor säger
2009-06-06 15:40 - Anmäl

Kan väl hålla med 1# P att det är väl inte direkt någon svensk tradition. Men skulle ju gärna tycka att det borde vara så. Har varit på några bröllop i mitt inte allt för långa liv, tyvärr är det allt för många svarta dressman kostymer osv. delvis ingen som bär smoking eller frack förutom brudgummen. Sen bror det väl på vad för bröllop du är på, nu lever jag väl i vanliga svensson klassen men i lite högre levnad standarder kanske det är lite finare på bröllopen i Sverige?
#3 CF säger
2009-06-06 16:10 - Anmäl

Det tar verkligen inte en kvart att lära sig knyta en fluga. Det tar betydligt längre tid...
#4 Avgå säger
2009-06-06 16:33 - Anmäl

..om man är kass..
#5 P säger
2009-06-06 23:13 - Anmäl

Är det något jag har lärt mig om smoking så är det precis som du säger att passformen och en EJ färdigknuten fluga är helt klart värt att satsa på...
#6 CML säger
2009-06-07 07:25 - Anmäl

@1 och 2

"Därför tillägnas helgens artiklar klädseln för sommarens högtidliga tillfällen." Står det ju i det inledande stycket, alltså handlar väl artikelserien om tillfällen även utöver bröllop då det kan vara klädsamt att ha lite högtidligare utstyrsel.

För övrigt älskar jag det där paraplyet!
#7 Joakim säger
2009-06-07 10:41 - Anmäl

Man har inte smoking på finare svenska bröllop, man har frack. Jag har varit på ett överklassbröllop där en känd kyrka och ett slott i Stockholm abonnerades, och då var det naturligtvis frack som gällde.
#8 Joakim säger
2009-06-07 10:42 - Anmäl

Ps. Jag skall gifta mig i sommar så jag måste ändå säga att artikelserien är efterlängtad. Tack Olof!
#9 L säger
2009-06-07 11:37 - Anmäl

Jag har en fråga. Hur löser man problemet med ett dyblött paraply när man kommer inomhus? Personligen tycker jag det är svårt nog att knäppa paraplyet utan att själv bli blöt.
Om man t.ex. kommer in i en butik som inte har något paraplyställ, bär man då runt på det blöta paraplyet som droppar vatten?
#10 Herb. Gust. säger
2009-06-07 16:04 - Anmäl

Oxfordskor har tåhätta. Det har inte de avbildade lackskorna.

Den riktigt traditionella skjortan till smoking är faktiskt en frackskjorta. Den kräver dock att man bär väst. I dag väljer de flesta att bära gördel (cummerbund) i stället för väst och bär då skjorta med plisserad bröst och mjuk krage. Andra (exempelvis James Bond i någon film) har kråsskjorta till smokingen. Smokingskjorta med mjuk krage, slätt mjukt bröst och pärlemorknappar blir lite för likt en <i>vanlig</i> skjorta.

För övrigt ogillar jag smoking som bröllopskläder. Frack är värdigt. Smoking är party. Ett bröllop skall vara värdigt.
#11 Italiano säger
2009-06-07 16:33 - Anmäl

#10 Oxfords behöver absolut inte ha tåhätta, vad har du fått det ifrån?
#12 Pungi säger
2009-06-07 17:24 - Anmäl

P: Att inte följa dresscoden utan klä sig lite som man vill är däremot svensk tradition. "Det står kavaj på inbjudan men det är ju ett sommarbröllop så jag tänkte ha ljus (illasittande) linnekostym på mig".

CF: Fluga är ju busenkelt att knyta. Däremot är en kvart lite väl tilltagen tid för att inse att en färdigknuten fluga är lika fult som självknuten dito i vardagssammanhang på alla svennar som tror de har en egen stil.

L: Jag skulle veckla ihop paraplyet och bära runt på det. Man drar ju in minst lika mycket vatten med sina skor som ett droppande paraply och har inte butikspersonalen hyfs nog att ha ett paraplyställ får den skylla sig själv. Dessutom skulle jag nog inte lämna mitt SAB-paraply för 4000 spänn ur sikte.
#13 Whedda säger
2009-06-07 17:44 - Anmäl

Pungi:

"Det står kavaj på inbjudan men det är ju ett sommarbröllop så jag tänkte ha ljus (illasittande) linnekostym på mig".

- Varför skulle en ljus linnekostym inte kunna bäras till klädkoden "kavaj" ???

Om man fördjupar sig det minsta så vet man att "kavaj" som Olof skrev innebär fortfarande innebär kostym om än något ljusare.

Att välja ett illasittande alternativ har väl inget med själva klädkoden att göra?
#14 Pungi säger
2009-06-07 20:17 - Anmäl

whedda: Kavaj betyder så vitt jag vet mörk kostym, dvs. mörkblå eller -grå kostym. På senare år har dock svarta begravningskostymer på något sätt accepterats och även kritstrecksrandiga (!) svidar har setts mer än en gång på diverse bröllop.
Vill inte på något sätt insistera på att jag är världsalltets mästare på vett och etikett, men Olof har möjligen en egen tolkning när det gäller begreppet "kavaj". Exempelvis hävdar Camilla Thulin att "På inbjudan står det mörk kostym och ibland kavaj, men begreppen har blivit hopblandade: står det kavaj så är det mörk kostym som gäller!"
Huruvida det nu är ok att ha en ljus kostym på sig om det i inbjudan står "Klädsel: kavaj" ställer jag mig frågande till. Då får det nog läggas till "ljus kostym, sommarkostym" etc. för att inte bli förvirrande.
Bara för att det är sommar så innebär ju detta per automatik inte att det helt plötsligt är ok att ha en beige kostym på sig. Oavsett årstid så är kavaj = mörkblå eller -grå kostym i min bok.
Å andra sidan - hur många brudpar/värdpar har koll på vad som menas med, i det här fallet, kavaj?

Beträffande illasittande kostymer ville jag bara understryka hur passformen brukar vara på många svenska kostymbärare. Det liksom räcker för många att de "minsann har en Boss/Tiger/Sand-kostym på sig" och då är man tydligen immun mot allt vad taskig passform heter, enligt bärarens syn då.
#15 Whedda säger
2009-06-08 06:35 - Anmäl

Det är möjligt att jag mått klädkoderna fel men flertalet av de guider jag har läst hävdar detta när det kommer till de 4 första punkterna.

1. Högtidsdräkt, frack, folkdräkt

2. Smoking - (endast smoking) svart/midnattsblå, svart fluga, vit skjorta m.m

3. Mörk kostym - vit skjorta, Mörkblå ev mörkgrå kostym, svarta släta oxfords.

4. Kavaj - Mörk eller ljus kostym, EJ kavaj med uddabyxor, svarta eller bruna oxfords eller derbys t ex, vit ev. ljus skjorta.

5. "sommarfin", "ledigt", "casual" och liknande - Kavaj med udda byxor, EJ Jeans! bruna/svarta skor t ex loafers, munkskor m.m


Sen håller jag med Olof om att det har blivit vanligare att "kavaj" innebär udda byxor i finare kvalitet.

Har svårt att se varför kavaj och mörk kostym skulle innebära samma sak.

Sen är det alltid bättre enligt mig att välja den ljusa kostymen om man tvekar mellan det och udda byxor.
#16 Pungi säger
2009-06-08 12:41 - Anmäl

whedda: Det finns ju en uppsjö av tolkningar av diverse dresscodes. Det bästa är ju att kolla med värdparet vilken klädsel som föredras. Att kavaj kan innebära allt från mörk till ljus kostym blir ju väldigt mycket upp till tolkaren att bestämma vad man tycker är fint.
Ett visst mått av idividualitet är ju alltid välkommet, men om alla börjar tolka dresscoderna efter eget huvud blir det en salig blandning till slut. Om det exempelvis står "ljus klädsel" i samband med en begravning så visar man ett visst mått av disrespekt om man ändå kommer i svart kostym, anser jag.
Uddabyxor är inget jag tagit upp i mina tidigare inlägg men är inget som överhuvudtaget har på ett bröllop att göra om nu inte inbjudan säger valfri klädsel etc.
#17 Whedda säger
2009-06-08 15:45 - Anmäl

Ditt sista inlägg håller jag med om till punk och pricka!
#18 LoHi säger
2009-06-08 19:00 - Anmäl

Åtminstone fram till 1970-talet menades med "klädsel: kavaj" i inbjudningskortet mörk kostym. Varför kan jag inte svara på, antagligen i motsats till frack eller smoking...
Sedan har väl detta luckrats upp, men om jag skriver "kvaj" på en inbjudan förväntar jag mig att gästernaskall känna till att detta betyder kostym. Sedan kan man väl iofs tänka sig ljusare kotymer på sommaren. "Kostym" hör egentligen inte hemma på inbjudningskort, om man skall vara traditionell. Och beskyll mig nu inte för att vara "von oben", eller konservativ, jag vill bara kasta lite ljus över varför somliga tolkar inbjudningskort på ett visst sätt. Ananrs kan ni ju alltid fråga Magdalena Ribbing...
#19 Herb. Gust. säger
2009-06-08 19:38 - Anmäl

#11: Att Oxfords skall ha tåhätta har jag fått från Flussers <i>Dressing the man</i>, Nilssons <i>Snyggt</i> och Vass <i>Herrskor</i>. Varianter utan tåhätta kallas i dessa böcker derby, molière eller liknande beroende på snörning o s v.

Apropå kavaj/mörk kostym som klädselangivelse:
Traditionellt finns tre klädkoder för fest: högtidsdräkt (frack), aftondräkt (smoking) och kavaj (mörk kostym). Magdalena Ribbing använder fyra: högtidsdräkt, aftondräkt, mörk kostym och kavaj. Med kavaj menar hon mindre formell klädsel, exempelvis snygg uddakavaj eller kulört skjorta till kostymen. Med mörk kostym menar hon det som traditionellt kallas kavaj. P ga Ribbings stora läsekrets och totala dominans på etikettfronten i dag tror många att det är hennes variant som är den traditionella. När jag får inbjudningar som säger <i>kavaj</i> ringer jag alltid och frågar om det är <i>traditionell kavaj</i> eller <i>Ribbingsk kavaj</i> som avses.
#20 Pelle säger
2009-06-08 21:16 - Anmäl

#Herb. Gust.

Kommentaren om traditionell kavaj och Ribbingsk kavaj har stora likheter med en kommentar i Magdalenas etikett-spalt i DN.
#21 Herb. Gust. säger
2009-06-09 07:02 - Anmäl

#20 Pelle:
Skarpsynt. Kanske inte så konstigt eftersom de har samma författare (undertecknad) och handlar om samma sak.
#22 Mr. Tweed säger
2009-06-09 14:03 - Anmäl

Dear Herb. Gust.

The term Oxford is more often than not used for all closed lacing shoes, as opposed to Derby (open lacing), Monk (buckle closure) or Loafer shoes. Many oxfords do have a toe cap, but not necessarily so. The shoe on the picture is a U-throat (also called Adelaide) oxford, this one made almost like a whole cut.

However, the confusion regarding shoe terms is immense. The terms, of course mostly of British origin, have through history travelled all over the world, often changing their meaning in the process. I personally try to be true to the British definitions. After all, London is still the Mecca of shoemaking.

Yours,
Mr. Tweed
#23 Herb. Gust. säger
2009-06-09 16:53 - Anmäl

#22 Mr Tweed
Med den definitionen är även mina gymnastikskor Oxfords. De är av mörkblå smärting och försedda med gummisula. Även mina mockabrogues är faktiskt Oxfords när jag tänker efter. Liksom mina skidpjäxor från 1918 och mina knytsandaler. De har alla separat plös och möjlighet att dra ihop snörlapparna. Något mer innebär väl inte "closed lacing"?
#24 Marcus säger
2009-06-10 07:57 - Anmäl

Jag har en kopia av Herrskor här och jag kan inte hitta något i den om att oxfordskor måste ha tåhätta.

Varför skulle inte mockabrouges kunna vara oxfords?
#25 Mr. Tweed säger
2009-06-10 08:58 - Anmäl

Dear Herb. Gust.,

As long as you do not wear your oxford sneakers as part of your black tie ensemble you are welcome to call them what you like!

But seriously, I did think we were discussing traditional dressier shoes, not every type of shoe in the world. Traditional shoemaking and shoemaking terms have very little to do with sneakers I would say. There is nothing strange about entitling your closed lacing suede brogues oxfords. However, traditionally the term brogues was reserved for brogued derby style country shoes. Nowadays it is of course used also for oxford style brogued shoes.

Yours,
Mr. Tweed
#26 Daniel säger
2009-06-10 14:10 - Anmäl

Oxfordskor behöver inte ha tåhätta, och avsaknaden av tåhätta gör dem inte automatiskt till Derbys. Det finns Oxfords utan tåhätta och det finns Derbys med tåhätta. Det som avgör är hur plösen är konstruerad och infäst i ovanlädret.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.