Manolo logotype

Fråga Manolo x 2

Bild 312277

Hej! Jag har alltmer börjat sukta efter bruna brogueskor. Dessvärre vet jag inte riktigt var någonstans i Stockholm jag hittar dem. Jag har varit på NK Skor och hittade där ett par snygga Church, men inte så värst många fler än just detta enda par. Har ni några tips på affärer där jag kan hitta brogueskor?

Vidare undrar jag om läder- kontra gummisulor: Så fort jag tittar på lite tjusigare/dyrare skor så verkar det vara nästintill obligatoriskt med lädersula. Men är det en bra idé ifall man tänkt ha skorna på sig också ute på gatan? Och om man bestämmer sig för att sula om dem, ska man se till att göra det direkt? Eller byter man först när man märker att lädersulan börjar fara illa? Frågorna hopar sig i min mun. Tacksam för svar! Hälsningar, Fredrik

Kolla in exempelvis Hallmans skomakeri på Birkagatan 14, som säljer Loake. Grafford Skor på Humlegårdsgatan har ett brett utbud av Crockett & Jones. Ett ytterligare tips är Bäckmans skoservice på Nybrogatan 15 som bland annat säljer Church's, Alfred Sargent och Allen Edmonds.

Din andra fråga är något svårare att svara på. Många skomakare rekommenderar att alltid sätta på en slitsula av gummi för att bättre skydda skorna. Men det kan vara ett bra tips att bära dem lite innan du sätter på en gummisula för att skorna bättre skall formas efter dina fötter. Märker du att lädersulan snabbt blir väldigt sliten med stora märken efter smågrus bör du besöka skomakaren för att be dem om råd. Väljer du att behålla lädersulan så försök att undvik att använda skorna när det regnar och var noga med att låta skorna torka om regn inte går att undvika.

För ytterligare information rekommenderas artikeln: Lädersula i Sverige?. Skorna på bilden kommer från Crockett & Jones.

Hej Manolo! Jag skall ner till mellanöstern under sommaren och kommer att arbeta på ett stort globalt företag. Detta land i mellanöstern är relativt väst-inspirerad vilket leder till att folk har på sig likadana kläder som man har här på arbetsplatsen. Så jag behöver lite tips på "business" kläder som man kan ha på sig utan att svimma av överhettning? Mvh Herr S

Grunden till att klä sig snyggt även i varmt väder ställer är genomtänkta materialval och en smart konstruktion. Även om det idag finns ett relativt brett urval av kavajer och kostymer som är anpassade för varmare väder kan det vara svårt att hitta något som lämpar sig för såpass extrema förhållanden. Mitt tips är därför att måttsy plagg. Inte nog med att passformen blir bättre utan dessutom kan du välja tyg och ofta även en ofodrad konstruktion.

Idag finns tyger som är superlätta och med en suverän andningsförmåga. Problemet är att de sällan används för konfektion på svenska marknaden utan kan endast beställas när du måttsyr plagg. Hör av dig om vart du bor i Sverige bland kommentarerna så kan jag eller någon av er läsare säkert ge lite tips om vart du kan måttsy plagg.

Bild 312278
Zegna Cool effect blazer

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Brogues

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Johan H säger
2009-05-30 16:43 - Anmäl

Är också intresserad av fråga två då även jag kommer att åka väldigt mycket till mellanöstern och jobba framöver. Tips på ställen där man kan måttsy i Göteborg vore tacksamt!
#2 T säger
2009-05-30 20:16 - Anmäl

Nån som vet hur Hallmans Loake-sortiment ser ut och var priserna ligger? Kan de mäta sig med nätpriserna, eller är de sprungna ur fantasin?
#3 Anders säger
2009-05-30 20:48 - Anmäl

Man kan måttbeställa på Pari (Kyrkogatan 29) här i Gbg. Dock har jag inte gjort det själv (ännu), så jag skulle gärna vilja veta om någon annan har någon erfarenhet av dem.

Förövrigt, herr S, måste din arbetsgivare vara överlycklig över sådan diskretion att du inte ens nämner landet du skall åka till! :) :)

Zegna! Jädrars va de alltid har snygga grejjer! (naturligtvis sånär som på det enda Zegna-plagg jag har, som alltså ser ut som fään på mig).
#4 Lars säger
2009-05-31 08:50 - Anmäl

Har själv en Cool Effect Blazer från Zegna. Tyget är en vidarutveckling av deras High Performance och sanlöst skönt i värme samtidigt som tyget håller sitt fina fall (har kostym i traditonella High Performance så kan jmf). Zegna är ju leverantör till bl a Tom Fords kostymer & skjortor. Har själv 8 måttbeställda kostymer, och ett par blazer, som visserligen inte var billiga i inköp men en njutning ta på sig. När ni måttbeställer så rek jag er att beställa två kostymbyxor samtidigt. Sköter man om kostymen så håller de i många år men byxorna är mer känsliga för nötning så ett extra par är bra ha.
#5 Jonas säger
2009-05-31 10:25 - Anmäl

Lädersula kan man ha oavsett väder och pajas sulan så är det bara att byta den. Jag har hört att den slits dubbelt så snabbt om man använder den i regnväder - detta gäller bara de blöta dagarna! Så en dags användning i blött väder motsvarar därför två dagars användning i torrt väder. Visst skall man undvika lädersula vid snö och rusk.

Gummisula ger ett bättre grepp, men är fult och inte lika bekvämt, tenderar att dra in mer smuts inomhus.
#6 F säger
2009-05-31 13:15 - Anmäl

Hej Olof,
På jakt efter ny kostym, tacksam för tips som ligger runt 8-10 000. Har kollat på bla Zegna och Pal Zileri men då hamnar man runt 15 000.
#7 Jerker säger
2009-05-31 13:51 - Anmäl

Har skor med ren lädersula, påklistrad gummi-slitsula, samt Dainite sula. Efter mina erfarenheter så kan jag klart säga att Dainite sulan är skönast att gå med. Den är dock inte lika snygg som den rena lädersulan och gör sig bästa på svarta skor för att inte sticka ut så mycket. På mina bruna skor lägger jag på en tunn slitsula, tycker komforten höjs och att de håller sig snygga mycket längre.
#8 Rickard säger
2009-05-31 14:38 - Anmäl

Om jag inte har helt fel så fixar märken som Church's sulorna när de är utslitna mot en symbolisk summa. Dvs. skorna blir som nya i någon form av garanti. Om du väljer att lägga en extrasula på de Churchdojorna du kikade på kan du tokglömma att de fixar dem åt dig då deras garanti dör. Om jag inte misstar mig vill säga!
#9 Fredde säger
2009-05-31 17:45 - Anmäl

#6: Kolla in Mabro. Välsydda italienska kostymer i denna prisklass.
#10 Roland säger
2009-05-31 19:14 - Anmäl

#8 - Church, och de flesta andra tillverkare av bättre randsydda skor, har "refurbishing" service. Skorna är som nya då de kommer i retur. Men, räkna med att det kostar ca 1000 kr plus frakt. Du får oxå räkna med att vara utan skorna i rätt många veckor. Knappast en symbolisk summa och det har ingenting med garanti att göra.

Men, oxå duktiga skomakare i Sverige (som Bäckmans i Stockholm, Danielsson i Uppsala osv) gör jobbet lika bra.
Kostar ca 750 kr och du får dojjorna på en vecka.
#11 Roland säger
2009-05-31 19:17 - Anmäl

Sorry, Davidsson i Uppsala ska det så klart vara, inget annat.
#12 Joakim säger
2009-05-31 19:35 - Anmäl

I vilka butiker i Stockholm säljer Church?
#13 andreas säger
2009-05-31 21:04 - Anmäl

F #6

Letar du kostym i en såpass hög prisklass som 10000kr skulle jag verkligen rekomendera måttsytt från t ex Pari som finns i Göteborg och Malmö bla.

Deras kostymer börjar på ca 4000kr för s100 ull samt linne och 5000kr för s120 ull- sen kan du få italienska tyger i nästan hur fin kvalitet som helst om du vill gå upp i pris och för 10000kr kan du få en fantastisk kostym gjord med ca 25 mått och av väldigt bra tyg. Arbetet tar de inget extra för utan priserna baseras helt på vilket tyg man väljer. Svårt att se om man hittar ett bättre helhetsalternativ till den summan du nämner då du ändå kommer behöva avvara en viss slant till skräddarändringar även på en fantastisk kostym från Mabro.
#14 Olof säger
2009-06-01 07:08 - Anmäl

F - Som Fredde säger är Mabro ett bra tips. Jag tycker även du skall kolla in Raffaele Caruso. Det är riktigt bra kostymer för en vettig prislapp. Sedan kan du få måttsytt från exempelvis J.Lindeberg och Jens Dahlström i den prisklassen.

Andreas - Har du testat Pari? Jag måste säga att jag är något skeptisk till hur märket marknadsför sig själva som ett märke med italienska rötter utan att ha någon som helst information kring vart kläderna produceras eller sin historia. Med den prislappen har jag väldigt svårt att se att det faktiskt skulle produceras i Italien. Vilket absolut inte behöver betyda att det är dåligt, men det känns något missvisande.
#15 Anders säger
2009-06-01 12:17 - Anmäl

Var inne och prata med Pari i Gbg idag; enligt dem själva så är kostymerna handsydda i Italien. Vidare så menar de att de inte klistrar mellanläggen, utan att dessa är flytande. Och priset alltså mellan 4000 och 7000. För mig låter det väldigt billigt... ugglor i mossen? Vore verkligen bra att höra vad några köpare har att säga om deras produkter!
#16 andreas säger
2009-06-01 18:46 - Anmäl

Jag håller för tillfället på och skapar en mörkblå kostym från Pari men har möte med Niklas på onsdag om detaljerna.

Tygerna kommer från Barbera tror jag de hette, iaf ett av de mest klassiska tygleverantörerna i Italien. Självklart inte i klass med Zegna och Loro Piana men de kan erbjuda en mycket hög tygkvalitet.

Jag lovar att införskaffa svar på frågor som vart de tillverkas, vad som gör att de kan hålla ett såpass lågt pris samt vad tygleverantören heter..
#17 F säger
2009-06-01 20:57 - Anmäl

Tack för tipsen. Testade Raffaele Caruso i Sverige för nåt år sedan, men det blev aldrig något köp vilket jag ångrar. Bor sedan en tid i London och har inte lyckats hitta märket här, någon som vet?
#18 JP säger
2009-06-01 23:54 - Anmäl

Pari verkar ju oerhört intressant. Kan man få en måttsydd ullkostym med flytande mellanlägg för runt 4000 SEK så är det ju extremt bra.

#16 Andreas, vi inväntar mer info med spänning!
#19 Lars säger
2009-06-02 14:39 - Anmäl

Kan inte annat än hålla med Olof. Den som köper en kostym av Pari med den kvalite tyg, uppbyggnad mm som sägs blir blåst. Totalt omöjligt att få pris på denna nivå med påstådd kvalite.
#20 Anders säger
2009-06-02 14:58 - Anmäl

Lars: Låter inte helt orimligt det du säger, men kan du utveckla hur du kommer till den slutsatsen?
#21 andreas säger
2009-06-02 18:39 - Anmäl

Jag tvivlar inte på att det är som Olof och Anders misstänker att helheten inte är fullt så briljant som först antyds..Det som är viktigt för mig är att veta vad de sparar på isf..Är det tygkvaliteen, tillverkningen (typ kina) eller konstruktionen (typ limmade mellanlägg m.m)

Jag kan nog leva med att någon av dessa delarna inte lever upp till påstådd standard men inte att alla delarna gör det för då är kvaliten inte bättre än på en svensk konfektionskostym ala filippa k eller liknande. Sen att plagget är sytt efter din önskemål är ju alltid positivt och ett pris på 4000kr är ganska bra oavsett då en konfektionskostym från tidigare nämnda svenska märken ligger på ungefär samma pris.

Jag lovar att skriva en utförlig rapport på min sida Fashion4fun.com efter morgondagens möte med Niklas på Pari.

Vissa kanske ser det som ett billigt sätt att ragga läsare men jag känner inte att det finns utrymme för något mer utförligt i kommentarsfältet.
#22 Leo säger
2009-06-02 19:26 - Anmäl

Det kunde nästan ha varit jag som ställde fråga 1, men nu var det inte det. Jag visste redan var jag skulle hitta mina drömskor, och idag gjorde jag slag i saken - beställde (kommer om ett par veckor) ett par Crockett and Jones. :) Modell Westfield, dvs en Oxford-sko i semibrogue-modell. Brun mocka.

Ser fram emot många år i dessa skor. På lite sikt så är de ju inte så värst dyra. Däremot så är det dyrt att köpa skor för 1000 kr eller aningen mer, som bara är aningen bättre än skräp. Nu får det vara slut på det!
#23 Anders säger
2009-06-02 20:19 - Anmäl

Andreas: Så det är du som ligger bakom Fashion4fun! Den gillar jag!
#24 Lars säger
2009-06-03 07:49 - Anmäl

Andreas: Det Pari lovar för priset <4000 kr kan du inte ens få om du får plagget uppsytt i Asien. Att kalla 25 mått nära Bespoken är svammel. En måttbeställd kostym av t ex Zegna (som jag har ett antal av) innehåller ca 30 mått. Jag har under mina resor kollat vad kostymer med Italienska tyger och flytande mellanlägg. Trots att plagget sys i Asien så kommer jag inte under priset 10000 kr. Tyg däremot som är uppblandat med plast (!) och kallas Super 100/120 mm samt är med klistrade mellanlägg samt sydd i Asien går på ca 30000-5000 kr.
#25 Anders säger
2009-06-03 08:52 - Anmäl

Helskräddad kostym på "Skräddarns Hus" i Gbg går på ca 10.000. Då är det, om jag minns rätt, Loro Piana (eller hur det nu stavas) och sys på plats.
http://www.skraddarnshus.se/

Kan ju fungera som ngn form av ref när man överväger vad man får för 4000.
#26 andreas säger
2009-06-03 09:56 - Anmäl

Lars #24

Precis som du säger så tror jag inte att Pari kan hålla allt de lovar. Det jag menade med att 25 mått närmar sig bespoke är att många made to measure tjänster (t ex suitopia.se) endast tillhandahåller 10 mått vilket är en ganska stor skillnad. Deras kostymer av hyfsat tyg ligger i ungefär samma prisklass som pari men de är en tjänst via internet så du har inte alls samma möjlighet till att få fram den känslan du vill ha i kostymen.

Du talar om att super 100 och 120 är utblandade med plast? Vad är det för ull du rekomenderar att man har i en kostym?

Jag skall ta med dessa tankar och försöka få svar på så många frågor som möjligt angående tyg, tillverkning, konstruktion m.m
#27 Lars säger
2009-06-03 09:58 - Anmäl

Re Anders. Det kan aldrig vara en skräddad kostym! En skräddad kostym hos t ex Bauer i Stockholm kostar ca 25000 med tyg Loro Piana. Du får inte ens en måttbeställd kostym, med den kvaliten mm för priset 10 000 kr. En måttbeställd kostym av samma tyg mm ligger på ca 15 000 kr. Inget fel på JL och deras måttbeställda kostymer men om ni måttbeställt hos Zegna i Milano av t ex deras 15 milmil så ser ni en helt annan klass än vad JL presterar, dock till påtagligt högre pris. Sedan är ju JL ljusår i kvalite från Dressman mfl som allt för många svenskar köper....;-)
#28 andreas säger
2009-06-03 10:00 - Anmäl

Anders #25

Svårt att avgöra hur man skall se på det där med vad man får för vad eftersom t ex Lund och Lund tar från ca 16000kr för en helskräddad kostym. Vad gör deras kostymer 6000kr dyrare?

Det som är intressant är om skräddarns hus syr den på plats för svenska arbetsvilkor är ganska höga vilket borde tyda på hög kvalitet.
#29 Lars säger
2009-06-03 10:58 - Anmäl

Andreas 26. De tyger som t ex ofta kallas super 100/120 ull i t ex Asien är inte alls det utan tyger som innehåller ull men med plast inbakad i sig (tänd en tändsticka så får du se vad som händer med tyget ;-)). Riktigt super 100/120 är dock utmärkta tyger. Det finns många fina tillverkare tyger i Italien och England med mycket hög finish. Finns ingen chans att få en kostym med tyg, kvalite mm som en från Bauer eller en måttbeställd/semiskräddad från Lund och Lund och min favorit Zegna för en pris under 15 000 kronor. Pari påstår att de kan fixa en för ca 4000 kr. Glöm det, att bara påstå en sådan sak gör att ett besök hos dem är totalt utesluten.
#30 Anders säger
2009-06-03 11:25 - Anmäl

Vad gäller "Skräddarns Hus": När jag trillade in där i höstas i ett annat ärende så fick jag en förevisning av hon som skräddar kostymer. Och om jag inte minns helt fel så var det skräddarsytt från scratch med vad jag kunde bedöma som fina tyger. Faktiskt ett rätt trevligt gratis-nöje att ta ett besök där (de syr upp hattar och jag vet inte allt).
#31 Gäst säger
2009-06-03 16:17 - Anmäl

Hej!

Jag skulle rekomendera ett par John Lobb skor. Jag har 2 par och det är det bästa jag haft.
Jag måste kommentera det ni skrivit om Pari skräddar sydda kostymer. Jag har 3 st och trivs grymt bra med dom.
Har även frågat min farbror(som jobbar på oscar jacobsson) om deras kvalite. Han berättade att det var fina ull tyger i 100% ren ull. Jag har även en mörk brun linne kostym från Pari som är grymt snygg.

Lycka till med skorna
#32 Lars säger
2009-06-03 17:02 - Anmäl

Re 31 Är det kul jobba på Pari?
#33 andreas säger
2009-06-03 17:42 - Anmäl

Jag har nu fått svar på mängder av frågor angående angående Pari och kommer ha en utförlig rapport ute i morgon bitti på Fashion4fun.com
#34 Whedda säger
2009-06-03 17:50 - Anmäl

En anledning att en måttsydd Zegnakostym på Lund och Lund går på så mycket mer än Paris alternativ är att Lund och Lund beställer kostymen av Zegna som tar en viss kostnad, sen skall Lund och Lund ha sin del (ca 5000-7000kr) och voila så är du upp i 16000kr

Pari har en egen fabrik som tillverkar deras kostymer. Därmed blir det en part mindre som skall betalas. Hade Pari sålt Zegnakostymer så hade de kostat minst 12000kr!
#35 Lars säger
2009-06-03 19:51 - Anmäl

Re Whedda. Jag köper mina kostymer av Zegna i Milano och har så gjort under ca 10 år (även skjortor). Det är marginellt billigare än att köpa dem av en svensk återförsäljare. Dock är servicen bättre. Så lessen ditt resonemang är en direkt felaktigt Whedda. Skräddaren Bauer som syr kostymer och endast köper tyget av t ex Loro Piana tar ca 25-30 för en kostym dock skräddarsydd och ej måttbeställd. Om någon är så naiv så han tror han köper en kostym med tygkvalite, kvalite som en måttbeställd Zegna i Milano för <4000 av Piri så visar det enbart att än är inte den sista idioten född
#36 Erik säger
2009-06-03 20:33 - Anmäl

Lars du som verkar veta så mycket om kostymer och tyger kan inte du berätta för oss lite mer.

Har du jobbat som skrädare?
Vilket är det finaste tyget man kan använda till en kavaj?

MVH

ERIK
#37 Pelle säger
2009-06-03 20:42 - Anmäl

Lars!

Vet du vad en skrädare kostar på landsbygden i italien?
Vet du vad en Skrädare kostar i sverige med skatt och arbetsgivar avgifter?

Intressant att du inte nämt något om det.

1 Månads arbete i Sverige = ca 40 000kr i Sverige
1 månad arbete i Italien = ca 10-15000kr
1 månad arbete i portugal= ca 7000kr

Jag tror inte att du har räknat på det. Det säger att du inte är så kunig inom textil.


Lycka till
#38 Oskar säger
2009-06-03 20:44 - Anmäl

Intressant det du nämde om arbetskostnaden pelle för en skräddare. Låter ganska logiskt.


God kväll
#39 Daniel säger
2009-06-03 20:48 - Anmäl

Låter som vi har en hel del att lära oss Lars angående skrädderi.
#40 Gäst säger
2009-06-03 20:58 - Anmäl

Lars jag jobbar inte på Pari. Jag tycker bara om deras produkter. Jag tycker även att det är ganska tragiskt när folk pratar negativt om saker som dom inte har någon aning om. Du vet väl inte ens vad John Lobb är för märke, det var därför du inte uttalade dig.

Lars Njut av dina 25 000kr Kostymer så länge det varar. Men man måste vara ganska förmögen för att köpa sådana kostymer.
Kostymer I 5000kr klassen är bättre för oss mänskliga.
#41 Lars säger
2009-06-04 04:45 - Anmäl

re 38 & 39 Jag jobbar inte som skräddare men kan dock stava till ordet. Jag har genom åren lärt känna två av de skräddare som Zegna har anställda i Milano. Av dessa har jag lärt mig lite om tyger, konstruktion mm men jag är en glad amatör. Ni kan mycket möjligt ha större kunksap om mig om kostymer och tyger och förmedla gärna dessa.

Re 41. Det är jätteroligt att fler personer vill ha en kostym av en bra kvalite som är prisvärd och inte bli lurade. Sedan måste man själv avgöra vad som är prisvärt i förhållande till kvaliten. Har man kostym som jag de flesta dagar av året är kvaliten avgörande. För mig blev de kostymer som köptes "billigt" dyrköpta erfarenheter då dem såg bedrövliga ut efter ett tag. De kostymer som jag har idag kostar mer i inköp men är avsevärt billigare per användningsdag. Sedan har jag inte alltid haft råd köpa den kvalite som ger bäst värde men så är de för de flesta av oss dödliga.
#42 Lars säger
2009-06-04 05:01 - Anmäl

Av skräddare lärde jag mig att det fanns tyger som kallades ull av olika kvalite men som var uppblandade med plasttrådar. Vid ett besök i Hong Kong så frågade blev jag visad ett antal kostymer med tyger av påstådd högsta kvalite (Dormeuil och Loro Piana tror jag det var) men med ett pris som var mycket lågt. När jag frågade vad som skulle hända om jag satte en tändsticka till tyget så drog de genast bort tygerna och så var den visningen avslutad. Är ni i Asien så be gärna att få se var kostymer & skjortor sys, kvinnorna och deras barn som syr dessa lever allt för ofta under skrämmande förhållanden som nästa liknar slaveri.
#43 Lars säger
2009-06-04 05:29 - Anmäl

Re 41: Är dina två par John Lobb bespoken från affären St James St eller är de made to measure alt konfektion från John Lobb Paris (som även har affär vid Jeremy St). Berätta gärna om dina upplevelse av dessa skor.
#44 Lars säger
2009-06-04 05:57 - Anmäl

Re Pelle. Vad gälle arbetskostnaden mellan olika länder så skiljer sig dessa åt (och tyvärr också arbetsmiljön i många fall). I flertal fall är svenska löner lägre än i många andra EU-länder. Även i Sverige så skiljer sig arbetskostnaden mellan olika hantverkare som säljer "samma" vara men det betyder dock inte att dessa levererar samma vara. Tror att flertal av oss har fått lära sig en dyr läxa av att på pappret anlita en "billig" hantverkare. Skräddare i Italien är högt aktade och de duktigaste tjänar i nivå om inte bättre än de få skräddare som finns i Sverige. Att anlita en skräddare i Portugal är gambling enligt de skräddare som jag känner. Bra finns säkerligen men allt för ofta är dessa tydligen med dålig utbildning. Sedan kan ju skräddare i Italien/Sverige prata i egen sak men bekanta som sytt upp i Portugal har inte goda erfarenheter. Jag har som du märker snöat in :-) lite på skräddare i Italien, andra har gjort det på skräddare i England. Konservativt eller fördomsfullt kanske men främst dyrköpt erfarenhet som talar.
#45 Pele säger
2009-06-04 06:35 - Anmäl

Lars. När jag diskuterade lönerna så har det att göra med något helt annat. Det är nämligen stor skylnad på ett mode företag som har sina egna skräddare sedan många år och att en privat person går till en skräddare som dom aldrig träffat förut. Jag tror att du inte har förstått skylnaden.
För du verkar jämföra tex Sevile row henry Pole, Gives & H som kostar ca 30 000kr för en kostym när du går in och köper den. Mot ett mode företag som har sina egna skräddare. Jag måste säga att det är något helt annat.

Går du tex in till Lund & Lund och ber Zegna sy upp en kostym. Så lägger lund och lund på ca 5000-7000kr för Jobbet. Det menas att zegna tar ca 8000-10000kr.

Så jag förstår varför Pari kan göra en liknande kostym för ca 6000kr med Super 120. Vitale tyg. För dom verkar använda sina egna skräddare. Jag skall ge dom ett försök.

MVH
PELE
#46 andreas säger
2009-06-04 06:36 - Anmäl

Jag tycker efter att ha läst både dessa kommentarer och pratat med Paris anställda att det onekligen verkar vara ett av de absolut bästa alternativen om man vill ha en kostym under 8000kr. Självklart finns det ännu vassare alternativ men då kanske du måste ha en budget på det dubbla och hela den här disskutionen startade med att signaturen "F" ville ha tips på en kostym i 8000-10000krs klassen. Allt över det är väl egentligen oväsentligt och säg vilka skräddare som kan erbjuda ett bättre måttsydd kostym till det priset så blir jag väldigt imponerad.

I 4000krs klassen tror jag inte ens du kan hitta en konkurrent som erbjuder måttsytt, 100% ull och tillverkning i Portugal. Du får ju knappt en limmad konfektionskostym från ett svenskt modemärke till det priset...
#47 andreas säger
2009-06-04 06:44 - Anmäl

Lars #43

Angående din kommentar om att tygerna är utblandade i Hong Kong så är det ju en stor skillnad mellan Asien och Europa, Pari köper tyger från bla. Barberi, Dormeuil och Santa Barbara och då är det inte via Asien. Jag har själv sett och kännt på de prover de tar 4000, 5500 och 6000kr och jag har ingen anledning att misstänka att det skulle röra sig om något annat än 100% ull.
#48 Gäst säger
2009-06-04 06:57 - Anmäl

Lars Jag köpte dom i Paris. Fantastiska skor. Men lite dyra.
Det finns märken som har ett extremt hantverk bakom sig. Som tex john lobb har sina egna in house shoe makers som gör allt för hand. Du kan inte jämföra det här med om en privat person som går till tex en butik som gör handgjorda skor. I hong kong som du nämner angående skrädderier.
Det är skylnad med kunskap och erfarenhet inom mode företag och Privat personer. Jag tror att Pari har gjort det samma dom har sina egna skräddare och tillverkar sina egna tyger in house. Som gör det prisvärt.

Det är min erfarenhet. Lars du verkar mera erfaren som konsument inte inom tillverkning och kvalite på tyger. Att jämföra ett besök på en av Hong-Kongs skräddar gator (en indier som rycker in en i Butiken) och en svensk butik är absurt.

Jag tror man måste vara erfaren inom tillverkning för att förstå och uttala sig om det.

Jag är nöjd med Pari´s kostymer och jag har jämfört mot min Hong Kong kostym det är dag och natt. Jag frågade i sverige när jag kom hem det var 60% polyester och 40% ull. Det som du lars kallar plast är (polyester, ryon, (kemiska fibrer) i textil industrin. ull är natur material.

Jag tog med min kostym till samma sömerska och hon sa att Pari´s var 100% ull och välsydd.
#49 Erik säger
2009-06-04 07:04 - Anmäl

Då jag inte fått något svar av lars angående världens finaste tyg för en kavaj. Om han skall vara så kunnig och inte kan det. Så är det lite skrämmande.

Till alla som vill veta så är det Vicuna.


ERIK
#50 Anders säger
2009-06-04 07:43 - Anmäl

Andreas: Bra sammanfattning på Fashion4Fun! Tack för detta!
#51 Lars säger
2009-06-04 08:17 - Anmäl

Re Andreas Har även jag nu läst din genomgång av besöket Pari. Mycket informativt och bra. Återkom gärna när du fåt kostymen och inte minst efter att du använt den under några år. Vad gäller tyger Asien så har ett par skräddare berättat (plus en agent för Loro Piana) berättat att dessa tyger kommer från Europa och inte enbart säljs i Asien utan även Europa. Så tro inte det är så stor skillnad mellan Asien och Europa ;-). Skojare finns det överallt och tyger är från Europa.
#52 Lars säger
2009-06-04 08:23 - Anmäl

Re Erik. Jag är en glad amatör som lyssnar på kunniga personer inom skrädderi och tillverkning. Frågar man dem så har de alla sina egna favoriter om bästa tyg. Du har Vicuna som ditt val på bäst. Tror de flesta skulle hålla med dig om att det är bästa ullen men det betyder väl inte med automatik att det ger bästa tyget i form av fall, kvalite mm? Berätta gärna mer om dina erfarenheter av kostym/blazer av Vicuna, alltid roligt lära sig lite.
#53 Lars säger
2009-06-04 09:22 - Anmäl

Först har vi två sign som stavar skräddare på samma sätt dvs med ett d. Sedan kommer sign Pele (45) och Anonym (48) som stavar skillnad på samma sätt, dvs skylnad (!!). Vad är oddsen för det ;-).

Re 45 Pele. Jag har inte köpt någon kostym i Asien förutom en för många år sedan. Idag har jag endast måttbeställda kostymer som jag beställer när jag är i Milano och i ett par fall London. Jag tror dock att det går hitta bra tyg och skräddare i Asien men det är en djungel och för mig inte värt mödan även om jag reser i Asien regelbundet (där min Cool Blazer från Zegna är helt suverän i värmen). Gällande pris köpa i Sverige eller direkt från tillverkaren . Att köpa min cool blazer direkt av Zegna i Milano under resa dit var marginellt billigare än om jag beställt den Stockholm mfl ställen. Då fick jag dessutom prova den 3 ggr innan den var helt klar.
#54 Whedda säger
2009-06-04 10:04 - Anmäl

till Anonym #31 och # 40

Du tipsar om John Lobb skor som alla vet börjar på ca 10.000kr...Sen i samma inlägg pratar du om hur man måste vara mycket förmögen för att köpa kostymer i 25.000krs klassen kostymer för 5000kr är bättre för OSS vanliga.
Vet inte hur många av OSS vanliga som skulle kunna köpa John Lobb skor för 10 tusen.
#55 Mats säger
2009-06-04 10:22 - Anmäl

zegna är väl helt ok, men armangildo Zegna är dom som gör dom välgjorda kostymerna. Zegna är som D&G inte samma kvalite som Dolce & Gabbana.

Ingen hade nämt det så jag ville bara nämna det.
#56 Anders säger
2009-06-04 10:24 - Anmäl

I respons till Lars, för att återknyta till vad Andreas sa och utifrån hur jag själv resonerar: Jag skulle jäääädrigt gärna sy upp en kostym på Savile Row, Zegna i Italien osv. Hade jag 25 - 30 kSEK över, inget snack om det. Men det är ju, pardon my french, befängt att jämföra Pari med sådant hantverk. Däremot: min kostymer från Tiger har klistrade mellanlägg, sys i Rumänien och Kina, och jämfört med dessa verkar ju Pari vara ett kanon-alternativ. 'Nuff said!
#57 andreas säger
2009-06-04 10:41 - Anmäl

Anders sammanfattade i sin kommentar exakt min poäng!

Sen säger jag inte att det inte finns plats för en tigerkostym om man hittar en på rea t ex..Man kan ju gilla silhuetten och detaljerna eller nu i studenttider inte hinna sy upp en måttsydd.


Till Mats #55

Det finns Ermenegildo Zegna och Z Zegna och jag utgick ifrån att alla här inne menade Ermenegildo då vi talar om måttsytt...Z Zegna är ju trendlinjen precis som du säger.
#58 Mats säger
2009-06-04 10:53 - Anmäl

Det känns som om Lars är negativ utan att veta fakta.
Jag är alltid öppen, inte trång synt. Att alltid dyrt är bäst.

Det är umgefär som en person som kör en Mercedes och kastar skit på en toyota utan att veta skylnaden. Utan att man testat en. Bara för en toyota kostar ca 200 000kr och en Mercedes i samma bilklass kostar 700 000kr.

Det är konstigt att toyota är utnämd till världens bästa bil
i kvalite utan att vara så dyr. Och Mercedes kom långt ner på listan. Allt måste inte vara dyrt för att vara bra.

Men det verkar som en Person Betalar 500 000kr utan att veta varför. Mer en klassfråga i mina ögon eller okunskap.

Kvalite och Pris är något helt annat i mina ögon.

En prisvärd produkt behöver inte vara dålig.
En dyr produkt måste inte vara bra.

Ta en titt på många dyra trendiga mode märken. Dålig kvalite och ett högt Pris. Det är oftast Klassiska märken som står för kvaliten.

Öppna ögonen
#59 Lars säger
2009-06-04 11:10 - Anmäl

Re 56 och 57. I sak håller jag med er till 100%. Jag önskar dig all lycka Andreas med kostymen från Pari och håll oss gärna uppdaterade när den kommer. Dock lika viktigt att veta hur den håller i längden ;-). Min erfarenhet av ftg som Pari (dem som jobbar där är ju inte nya i branschen) är inte den bästa och den delar jag med andra. Var och en måste ju dock göra sina egna erfarenheter. och jag önskar dig som sagt lycka till med köpet

För mig blev de kostymer som köptes "billigt" dyrköpta erfarenheter då dem såg bedrövliga ut efter ett tag. De kostymer som jag har idag kostar mer i inköp men är avsevärt billigare per användningsdag. Sedan har jag inte alltid haft råd köpa den kvalite som ger bäst värde men så är de för de flesta av oss dödliga.

Re Mats. Och så hade vi en tredje sign som stavar skillnad skylnad ;-) Riktigt farsot denna stavning av skillnad
#60 Gäst säger
2009-06-04 11:37 - Anmäl

Anders I ditt inlägg 15 skrev du "Vidare så menar de att de inte klistrar mellanläggen, utan att dessa är flytande." Av Andreas redogörelse på hans blogg så sägs det att mellanläggen är fixerade och inte flytande. Det kan ju vara ett missförstånd från säljaren men som sagt de personer som ligger bakom Pari är inte nya i branchen.
#61 Anders säger
2009-06-04 11:43 - Anmäl

60: Det var missförstånd från min sida - när det sa "ej klistrade" avrundade jag direkt till "flytande mellanlägg". My bad, som man säger i vissa kretsar.
#62 Lars säger
2009-06-04 11:55 - Anmäl

Re 61. Även om flytande är sanslöst bra så är ju detta bättre än klistrade som ofta helt förstör överdelens fall.
#63 andreas säger
2009-06-04 13:37 - Anmäl

Klistrade mellanlägg är ju ofta något som förekommer i konfektionskavajer där de tillverkas på band och blir klara på en timme. Limmet fyller där en tidsaspekt- I Paris fall så tar deras billigaste kostymer uppemot en månad att tillverka och därför finns inget behov av klistrat.
#64 Olof säger
2009-06-04 14:36 - Anmäl

Andreas - Det finns faktiskt många tillverkare som använder sig av limmade eller semifixerade konstruktioner även för måttsydda plagg som till exempel Oscar Jacobsson. Anledningen till att klistrade mellanlägg används är framförallt för att göra det lättare att pressa och forma kavajen. Det är som du säger betydligt mindre tidskrävande än att sy underarbetet för hand. Sedan är det som Christoffer Parling på Mabro förklarade i min artikel om flytande mellanlägg för några veckor sedan inte bara en fråga om själva mellanläggen utan det innefattar ofta att även krag- och ärmpåsättningen sker helt för hand. Gå till Herr Karl och be om att få testa en kavaj från Caruso eller Zegna så kommer du att förstå vad jag menar.. :)

http://manolo.se/2009/05/12/flytande-mellanlagg/
#65 andreas säger
2009-06-04 19:07 - Anmäl

Precis som du säger sa även en ansvarig på Pari att just flytande inlägg kräver jobb för hand vilket de faktiskt har i sina bespokemodeller där allt är gjort för hand. Dessa börjar på 10000kr med bra tyger. Sen tror jag personligen att en kavaj från caruso eller zegna är av vassare kvalitet är paris i form av konstruktion och eventuellt tyger men samtidigt så är dessa konfektion så om de inte sitter perfekt i axlar eller längden så är det ju svårt att ändra.

Sen måste man ju också hitta en modell med exakt rätt bredd på slagen, färgen på innerfodret, antal fickor, lutning eller ej på dessa m.m medans vid Made to Measure hos Pari kan man skapa en helt ny kostymmodell där man väljer exakt hur dessa detaljer skall vara.

Missförstå mig inte, jag skulle vara överlycklig om jag stod som ägare till en kostym från Caruso som satt så bra som jag vet att din gör på dig men då min budget ligger på ca 5000kr men helst närmare 4000kr så är det i mitt fall inte ett enda alternativ som ens konkurerar med Pari i form av kombinationen pris, kvalitet och passform.

Tack för att du ger oss möjligheten att disskutera dessa saker...Utan Manolo skulle internet vara betydligt fattigare på stilinslag!
#66 Mats säger
2009-06-06 12:48 - Anmäl

Hej Alla!

Jag var inne hos Pari idag och beställde en kostym i super 120´s ull från Vitale barberis Canonico.Tyget var darknavy 84% Ull och 16% Mohair. Jag valde en Made to measure. Pris 5900kr. Klassiskt snitt med Dubbel Vents, med 3 fickor. Jag valde sömmar på Fickor och slag och Ljusblå insida. Då jag använder kavaj ofta till jeans så beställde jag den lite kortare så att den även blir snygg till jeans.

Jag var inne på Vitalebarberiscanonico.it dom har grymt snygga tyger. Jag läste lite om det han berättade i butiken om tygtillverkarens hisroria. Verkar vara en av det främsta och älsta ull tillverkare i Italien.


Vill önska er en trevlig nationaldag.
#67 Anders säger
2009-06-06 22:14 - Anmäl

Jädrars, låter exakt som min kravspec... får hoppas att man inte hamnar på samma bröllop...! :)
#68 Leo säger
2009-06-11 20:28 - Anmäl

Lite skryt - jag hämtade mina första Crockett & Jones idag! Westfield i brun mocka (se #22). Den bruna nyansen var snyggare än på hemsidan tyckte jag, lite mer roströd än väntat. Hade dock sett bilder på eBay också så jag hade en aning.

Har aldrig någonsin sett så fina skor innan. Det är en förmån, ett privilegium, att kunna köpa C & J. Nu ser jag fram emot 15-20 år av bekväma, snygga skor... förhoppningsvis.

Ps. Beställde även ett matchande bälte i samma läder, det kommer nästa vecka.
#69 Dansken säger
2009-06-12 07:13 - Anmäl

Ja... jag sitter minsann och surnar till över min snöpliga belägenhet i en liten, perifer stad utan vare sig Pari eller skräddare...

Men, likt #68 hämtade jag härom veckan ut ett par eBay:ade C&J. De gick loss på en knapp tusenlapp inkl frakt och är precis de jag vill ha, inga kompromisser. Tyvärr är jag rädd att de kommer att utrustas med gummiyttersula när lädersulorna gjort sitt, skitklimatet häruppe är inte skovänligt (och använder man lädersulor på snö så slår man sig fördärvad!)
#70 Leo säger
2009-06-12 07:32 - Anmäl

#69: Nu var jag tyvärr väldigt otydlig. Jag såg bilder på eBay men mitt köp hade inget med eBay att göra. Tvärtom så beställde jag skorna nya hos en skomakare.

En tusenlapp bara? Måste ha varit begagnade C&J du köpte? Vilken modell var det?

Jag övervägar att behålla lädersulan som den är. Skall åtminstone gå så till oktober, sedan får vi se. Jag hade tänkt att lägga på gummi, men skomakaren är väldigt negativ till detta så jag tvekar helt klart. Skorna är så fina att de kanske får ställas av till vintern i stället - ungefär som en veterancabriolet man bara har i bra väder!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.