Manolo logotype

Fråga Manolo Kritstrecksrandigt?

Bild 312090

Jag har en nyinköpt kostym. Den är en Corneliani Trend, kritstrecksrandig. Svart botten, vartannat streck går lite åt grått, vartannat är vitt. Materialet är bomull, lin och siden. 3 knappar.Jag gillar kostymen i princip, men när jag har den på mig känns det lite överdressat, alternativt får jag lite cirkus-känsla av ränderna. Vad bör jag ha till kostymen? Ska säga att jag normalt har en ganska ledig klädstil på jobbet. Ibland chinos+skjorta, ibland kompletterat med kavaj. Ibland mörk kostym, oftast utan slips. Bör jag ta klivet och köra helt formellt eller kan jag göra den lite mer informell utan att få för mycket cirkus-känsla. Villrådig

Materialmässigt låter det som att du kan använda kavajen till flera typer av uddabyxor. Både chinos och jeans. Linne och bomull brukar ge en vardaglig känsla medan siden ger tyget lite glans och bättre fall. Sedan är det självklart en fråga om kavajens snitt och passform. Vill du kunna bära den till exempelvis jeans är en relativt smalt skuren kavaj klart att föredra. En rak modell till jeans riskerar att ge ett något mossigt intryck, Personligen tycker jag tvåknäppt något kortare modell är snyggast till jeans, men det är självklart en smaksak.

Ett annat alternativ är bruna eller sandfärgade byxor, gärna i linnekvalité under sommaren. Det sägs ju ofta att brunt och svart är en dålig kombination, men som alltid är det farligt att generalisera utan jag tycker själv det är en bra kombination. Det viktiga är snarare att tygernas kvalité passar ihop.

Ett annat tips om du inte vill känna dig överklädd är att i övrigt välja plagg med få och diskreta mönster. Satsa på skjortor i lugna färger som vitt eller ljusblått. Det ger alltid ett fräscht intryck samtidigt som det lyfter fram kavajens tyg. För accessoarer råder dock något av motsatsen. Det är alltid bra att bryta av de raka linjerna med mönster som paisley eller prickigt. En tongivande näsduk är alltid ett bra sätt att ge klädseln eller något mer levande intryck framför stelt businessmode.


Bild: Hickey Freeman

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

#1 Dagligen kostym säger
2009-04-26 07:03 - Anmäl

Det låter som om frågeställaren faktiskt skulle behöva rådet att komplettera sin garderob med flera kostymer? Att försöka dressa ned en svart kritstrecksrandig kostym känns krystat för mig. En mellangrå eller ljusare brun kostym kanske?

Annars är blå skjorta med en rätt matchad gul slips ett något neddressat alternativ för den svarta kritan. Men det kräver lite personlighet av den som bär det..
#2 Fluffy säger
2009-04-26 17:25 - Anmäl

Frågan blir ju egentligen inte besvarad i texten. Jag tycker det beror lite på hur markerade ränderna är. Om de är som på bilden, så håller jag med om att det är ganska svårt att dressa ner (mindre kontrast i ränderna minskar "cirkus-känslan"). Olofs tips om lugna färger i skjortan låter bra, men bröstnäsduk och paisley-mönstrad slips gör nog dig ännu mindre ledig (även om det onekligen skule bli väldigt snyggt).

Själv brukar jag klä ner min mörka kritstrecksrandiga med mellanbruna skor och matchande bälte, men min kostym är mörkblå i botten snarare än svart, vilket gör det lite lättare.

Jag håller inte riktigt med om tipset att använda kavajen som udda-blazer. Kritsteckrandiga udda-kavajer är lite knepiga som de är (eftersom de gärna ser ut som just en halv kostym), och om de inte är gjorda för att vara udda-kavajer så blir det ännu svårare. Med det inte sagt att det inte funkar, men jag skulle nog själv inte göra det.

Lycka till!
#3 Dansken säger
2009-04-26 21:39 - Anmäl

Jag tycker som #2 att mycket hänger på hur markerade ränderna är. Har själv en kostym med mycket diskreta kritstreck, och där går kavajen bra som uddaplagg med andra byxor. Jag har undvikit de med mer markerade ränder av just det skälet. Och förstås pga den uppenbara Bronett-stämpeln...
#4 wheeper säger
2009-04-27 07:55 - Anmäl

Hej,

Jag är väldigt interesserad var man kan hitta en snygg mörkblå kritstecksrandig (med markerade vita streck, liknande den på bilden) i Stockholm, gärna Aquascutum om det kan finnas i Stockholm, gärna i prisklass under 6000 kr.

Tacksam för svar!

/Wheeper
#5 Olof säger
2009-04-27 08:16 - Anmäl

Wheeper - Kolla Nitty Gritty som bland annat säljer Aquascutum, Polo Ralph Lauren och egna märket Nitty Gritty.
#6 wheeper säger
2009-04-27 08:57 - Anmäl

Olof: Tack

Har du några andra förslag där dom kan sälja den typen av kostymer, dvs kritstecksrandiga av brittisk typ med väldigt markerade vita ränder,

/wheeper
#7 n0ir säger
2009-04-27 11:03 - Anmäl

#6: Lewin (som ju mest är kända för sina prisvärda skjortor) säljer en mörkblå kostym med markerade ränder: http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/MenswearSuits!23755 . För £195 och med diverse roliga detaljer som löst mellanlägg så känns det prisvärt, men jag har själv inte vågat beställa än...
#8 n0ir säger
2009-04-27 11:04 - Anmäl

Länken blev lite konstig där... Det är alltså "Leicester Navy White Chalk Stripe 3 Button Suit - 23755" jag tänker på.
#9 wheeper säger
2009-04-27 12:20 - Anmäl

Noir: Tack, men ränderna skulle kunna vara ännu mer markerade, vore tacksam för förslag i Sthlm.

/w
#10 Olof säger
2009-04-27 12:35 - Anmäl

Wheeper - Kolla exempelvis Hackett vars kostymer är väldigt brittiska i sin form. Likaså vet jag att svenska Morris och Oscar Jacobson brukar ha en del av den typen av kostymer. Alla tre finns på NK. Annars rekommenderar jag klassiska herrekiperare som Lund & Lund, Hans Allde, Götrich eller Rose & Born. Även om fokus ofta är på italienska märken brukar de ha ett visst utbud av kritstrecksrandiga kostymer.
#11 Italiano säger
2009-04-27 19:06 - Anmäl

Rose & Born säljer kinesiskt skit tillverkat i italien, mer italienskt än så är det inte och det är absolut inte en klassisk herrekiperare. De andra butikerna är ju dock att rekomendera.
#12 Thomas E säger
2009-04-28 13:35 - Anmäl

"kinesiskt skit tillverkat i italien" Hur kan något som tillverkas i italien vara kinesisk skit?
#13 Italiano säger
2009-04-28 17:52 - Anmäl

Kineser som sätter upp tillverkningsställen i italien för att kunna sätt labeln "made in italy" på kostymer mm. Det håller tyvärr på att bli vanligare och vanligare.

Rose & Born rebrandar ju förövrigt en del standardaccessoarer också och "markar" upp priset på dessa.
#14 Anders E säger
2009-04-29 15:18 - Anmäl

Italiano: I en perfekt värld skulle man självklart bara gå klädd i Kiton, Brioni och liknande. I en inte så perfekt värld, där ekonomiska realiteter existerar, är Rose & Borns kostymer väl prisvärda i jämförelse med andra i samma prisklass (Tigers hopklistrade alster mm). Etniciteten på skräddaren bryr jag mig mindre om.
#15 Italiano säger
2009-04-29 17:49 - Anmäl

Det är just prisvärda de inte är eftersom deras produkter ligger högt i pris i förhållande till kvalitet. Jag ser heller ingen motsättning mellan prisvärdhet och att ärligt varu- och urspungsdeklarera produktet, information kan ju aldrig vara negativ. När sådan information inte ges kunden måste man fråga sig varför.

Rose & Born kör väl också på limmade kavajer precis som Tiger mfl, rätta mig om jag har fel?
#16 Ägare av två säger
2009-04-29 19:17 - Anmäl

Rose and Born kör sytt och inte limmat som tex Tiger! Tiger om något är överprisat skit. Har själv två Rose and Born och är väldigt nöjda med dem.

På vilket sätt har du upplevt att Rose & Born är skit?
#17 Anders E säger
2009-04-30 07:30 - Anmäl

Italiano: Vilka andra kostymer i 5-6 000 kronors-klassen tycker Du är bättre? Eller har snyggare design?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.