Manolo logotype

Den nya enkelheten

Bild 312080

Utsmyckat har blivit avskalat. Modehusen tycks med bakgrund av rådande ekonomiska läge röra sig tillbaka till sina kärnvärden. Både på varumärkesnivå, men även för enskilda plagg. Genom att ta bort onödigt innerfoder och överflödiga sömmar blir känslan bakom kläderna allt tydligare.

I skuggan av vårmodereportagens besatthet av färg och mönster genomgår en stor del av herrmodet en påtaglig förändring. Det syns inte minst i snittet. En stor del av rådande mode genomsyras av rena och tydliga linjer utan överflödiga detaljer. Minimalistiskt välskräddat med utgångspunkt från klassiskt herrmode. Tidlöst mode i modern tappning utan vare sig logotyper eller skruvande sömmar.

Men det syns även i materialen. Yves Saint Laurents Stefano Pilati väckte uppmärksamhet när han presenterade en vårkollektion som till stor del bestod av tyger starkt förknippat med dammode. Maskulint skurna kavajer men i lätta sidentyger. Vid sidan av slitna linne- och bomullstyger kommer allt tunnare tyger med egenskaper som gör dem närmast helt naturligt fallande.

Bild 312081
Aquascutum LTD.

Bild 312082
Z Zegna

Bild 312083
Bild 312084
Louis Vuitton

Bild 312085
Dries Van Noten

Bild 312086
Balenciaga har liksom Aquascutum hämtat inspiration från 60-talets kostymer, men i en modern tappning. (Matches)

Bild 312087
Zara

Bild 312088
Common Projects

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Balenciaga Common-Projects dries-van-noten louis-vuitton Zara
#1 Dansken säger
2009-04-23 15:06 - Anmäl

Bra med bilder denna gång, tackar! Är själv också sjukt trött på allt tjat om vårfärger, det blir lätt finesslöst att klä sig som Robert Brobergs gitarrer...

Men, detta modespråk! (i dubbel bemärkelse) Formuleringar som
"Genom att ta bort onödigt innerfoder och överflödiga sömmar blir känslan bakom kläderna allt tydligare." Blir känslan bakom kläderna tydligare om man tagit bort fodret? Möjligen får bäraren en annan känsla (åtm en känsla av hur yttertyget känns...)
Eller:
"Vid sidan av slitna linne- och bomullstyger kommer allt tunnare tyger med egenskaper som gör dem närmast helt naturligt fallande." Men de faller ändå lite onaturligt?

Välkomnar som tidigare önskats en rejält djupdykning i tygernas krångliga värld!
#2 Simon säger
2009-04-23 16:30 - Anmäl

Någon som vet en bra skräddare i Stockholm? Kan tänka mig att det här är rätt formum att fråga om något sådant :) Tack på förhand!
#3 salvator säger
2009-04-23 16:51 - Anmäl

Inge snyggt faktiskt:(
#4 Uffe säger
2009-04-23 17:01 - Anmäl

Balenciaga-kavajen är SÅ snygg!
#5 Josh säger
2009-04-23 19:11 - Anmäl

Baleciagakostymen är fruktansvärt snygg!
#6 Oskar i Malmö_ säger
2009-04-23 20:45 - Anmäl

#1 Tack Dansken
för att även Du uppmärksammar Olofs märkliga språkliga låtsas filosofiska analyser av mode!! Det blir tyvärr bara en rörig och språkligt förvirrad ordblaj av det hela.
Gillar ämnet (mode) och kollar sidan regelbundet , men tyvärr dessa analyser (dessa horribla syftningar och slutsatser) är rörande dåliga och pompöst uppblåsta. Påpekade detta flera gånger men de flesta här tycker bara att jag är gnällig. Gnällig är jag nog inte, ngt besviken på att det är så svårt att hitta en sida som behandlar kunnigt ämnen mode/stil/kläder/historia/samhälle. Ganska så fascinerande eller? Men då måste man kunna med mera substans än den i satsen ..."Genom att ta bort onödigt innerfoder och överflödiga sömmar blir känslan bakom kläderna allt tydligare." Vad betyder det??
#7 Hans Lök säger
2009-04-23 21:01 - Anmäl

@simon

Jag går till Bloms på Västmannagatan.
En riktig skräddare. Tygnörd ut i fingerspetsarna. (Han har nästan svårt att sluta prata, och det gillar jag)
Du kan få måttbeställda kostymer från 5.900:-.
Superkvalitets-cashmere-kostym för 10 papp.
Rekommenderas.
http://www.tailorblom.com
#8 Wictor säger
2009-04-23 21:20 - Anmäl

Förlåt för jag lånar "tråden" lite men börjar bli desperat.

Är det någon som har tips på fina fräscha kostymer i prisklass 3-7k?

Vad ligger J. Lindebergs "Tailoring"-kollektion på prismässigt?

Tack på förhand!
#9 Uffe säger
2009-04-23 22:45 - Anmäl

#11: För 3-7000 pix finns ju hur många bra kostymer som helst, såvida du struntar i handsytt tjafs, flytande mellanlägg och sånt.

Om jag var du och ville ha en mörkblå eller grå kostym skulle jag köpa den i butik för att vara säker på att passformen och silhuetten var perfekt. Kolla upp Oscar Jacobsson, J Lindeberg, Tiger (har numera en del fina i 100% ull) och eventuellt Canali, Corneliani och Z Zegna, och välj sedan den kostym som uppfyller minimikraven i den här prisklassen (ingen polyester, etc.) och har bäst passform och snyggast silhuett.

För exklusiva materialblandningar och/eller annorlunda färger skulle jag köra på Yoox + skräddare, men då är risken att kostymen inte sitter bra så klart betydligt större.
#10 Oskar i Malmö_ säger
2009-04-24 06:51 - Anmäl

#11
Jag tror nog att Cornelliani, Zegna , Cerutti tyvärr ligger prismässigt över din angivna 7000 kr övre gräns.
Jag kan dock rekommender Burrberys kostymer som ligger nog i klassen 5-7000 tusen. Jag tycker att dessa är välgjorda och prisvärda. Klassiskt ganska figurnära snitt utan fåniga utsmyckningar typ Tigers? dubbla knapphål i slagen. Du slipper B`s överexponerade rutor också, dessa finns inte i kostymer annat än kanske inne i fickans passpoal tack och lov. Bra ylletyger i fina diskreta mönster och bra skrädderi för priset.
Förmodligen inte flytande kanvas (det har Corelliani med då är priset mycket högre). Har man kostym med klistrat kanvasinnanmäte så får man välja kemtvätt med omsorg när det blir dax att tvätta kostymen.
Bra om en betrodd klädhandlare kan rekommendera dig ett bra sådan. Kemtvätt med för mycket vätska kan få innnmäte att lossna lite vilket gör att passformen blir sämre.
Nu vet jag inte var du bor, men i Malmö vet jag åtminstone en som säljer dessa kostymer.
#11 Simon säger
2009-04-24 08:06 - Anmäl

Hans Lök - Tackar ödmjukast! :)

Wictor - Hur formell vill du vara (framgick inte om du önskar använda den till en bal ett bröllopp eller kanske studenten?) Om du vill investera i en mer formell kostym för festligare tillfällen har Oscar Jakobsson fina och prisvärda (som nämkts ovan).

Vill du vara mindre formell så föreslår jag en i bomull eller linne från Our Legacy (om du har kroppen för kavajen, lite lurig passform). Lite mer avslappnat och både byxor och kavaj går alldeles utmärkt att var för sig senare. Glöm heller inte bröstnösduken!
#12 Wictor säger
2009-04-24 09:37 - Anmäl

#12 Jo, jag ville mest veta om tips. Vill gärna vet vart jag ska bege mig om jag åker till huvudstaden eftersom Västerås inte har så stort utbud. Tack!

#13 Samma svar som ovan. Tack!

#14 Jag ska ha den till studenten men kommer ju såklart att använda den även efter det.

Ska spana in J.Lindebergs blåa i Ull som varit med i artiklar förrut här. Tyckte om färgen på den väldigt mycket men va osäker på prisnivån på den.
#13 Sam säger
2009-04-24 11:24 - Anmäl

Om man kikar på common projects IRL så ger dom imo en väldigt klumpigt intryck och materialet ger en medioker känsla. Helt klart överskattade skor imo.
#14 Calle säger
2009-04-24 12:41 - Anmäl

Helt enig med kommentatorerna ovan angående språket. Det blir ibland närmast skrattretande övertydligt att syftet snarare är att försöka imponera med lingvistisk elegans, än att förtydliga och förklara det man vill ha sagt. Det avslöjas ju också i några av citaten Dansken har plockat ut. Tänk less is more.

Tack för en i övrigt en fantastisk sida!
#15 Olof säger
2009-04-26 15:28 - Anmäl

Jag vill först och främst säga att jag är jättetacksam för att ni är ärliga och samtidigt konstruktiva i er kritik. Det är viktigt för att kunna styra Manolo mer efter era önskemål.Det är absolut inte min mening att försöka "imponera med lingvistisk elegans" utan det är snarare ett försök att variera mitt språk, men om ni uppfattar det som luddigt så är kanske tanken bättre än själva resultatet. Men jag tar åt mig av kritiken och skall försöka skriva begripligt framöver.. :)

Sedan kan jag även säga att det inom kort kommer en hel del spännande mer djupgående artiklar. Vad det blir vill jag inte avslöja, men jag lovar att stilnördar inte kommer att bli besvikna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Everyday Denim shirts back in stock...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Happenings: The Horological Society Of...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen