Manolo logotype

Fråga Manolo: Alternativ till slips?

Bild 312019

Hej! Jag och min sambo ska vara toastmasters i sept. I och med det har jag som amatörfashionista börjar klura på kläderna redan nu. Till mig är det inget problem, det gäller bara att välja vilken klänning och vilket i vilket tyg jag ska sy. Men sambon är en annan fråga, han är en inbiten slipsvägrare, får panik av allt tätt runt halsen som slips, fluga och polo. Finns det några alternativ för honom? Då han är lång och smal funderar jag på att sy en indisk inspirerad kavaj åt honom med nehrukrage, och en väst med hög knäppning och skjorta med nehrukrage till.

Efter lite googlande inser jag dock att dessa plagg oftast kombineras med en kravatt, kan man strunta i den och fortfarande vara tillräckligt uppklädd för toastmaster-rollen? Finns det andra alternativ till högtidskläder som han kan vara bekväm och snygg i? Tacksam för all hjälp jag kan få! Mvh Louise

I rådande bröllopstider lär många ställas inför denna typ av frågor. Det kan framstå som något konservativt, men för bröllop är det väldigt noga att följa utsatt klädsel. För även om tanken är att vara extra fin för sina vänners bröllop kan en klädsel som skiljer sig markant från övriga gästers och brudparets upplevas som ett sätt att stjäla uppmärksamheten. Och för ett bröllop skall självklart all uppmärksamhet ligga på brudparet.

Om klädkoden är högtidsdräkt så innebär det frack, folkdräkt eller militär högtidsuniform för mannen. De två sistnämnda bör ses som mindre vanliga i detta sammanhang. Står det civil högtidsdräkt på inbjudan är frack det enda alternativet. Frack kräver liksom smoking fluga. (vit till frack, svart till smoking). Står det mörk kostym på inbjudan kräver det skjorta med slips eller fluga. Klädkoden kavaj innebär en enhetlig kostym, där en något ljusare färg går bra. Ett alternativ är uddablazer med kostymbyxor till. Ej jeans. Även för kavaj bör slips bäras.

Om nu brud och brudgummen inte tillåter en klädsel som inte innefattar slips så är tyvärr det enda alternativet för din sambo att lära sig bli bekväm med slips eller fluga runt halsen. Det är inget ovanligt att känna sig stel och begränsad med slips eller fluga runt halsen utan det krävs övning för att par allvar uppskatta dessa accessoarer. Att testa framför spegeln långt innan bröllopet är ett bra tips.

Likaså är det viktigt att tänka på att slipsens kvalité spelar väldigt stor roll. Sämre slipsar kan ofta upplevas som väldigt stela och orörliga, vilket förstör både känslan och helhetsintrycket. Välj därför en slips som känns mjuk och följsam. Likaså är färdigknuta flugor ofta hemskt stela. Att knyta flugan själv höjer inte bara stilgraden markant utan upplevs dessutom som betydligt bekvämare.

Och kom ihåg om värdparet inte skrivit ut klädsel eller om det finns frågor kring klädseln är det allra bästa att fråga vad som gäller.

Överst smoking från Isaia.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Seriestrip säger
2009-04-13 14:07 - Anmäl

Förstår honom! Att gifta sig i slips eller fluga måste kännas som att ha ett rep runt halsen. Kan ni inte bara vara förlovade? Då är det som att komma undan med en fotboja. ;-)
#2 David säger
2009-04-13 14:57 - Anmäl

Bara han inte har en uppknuten fluga liggande som en Zorro-mask eller stiliserad lösmustasch runt halsen. Det. Ser. Idiotiskt. Ut.
#3 JP säger
2009-04-13 15:36 - Anmäl

Jag tror att många som känner sig obekväma med slips eller fluga i själva verket störs av för liten krage. Köp skjortor med tillräcklig kragstorlek! Alltför ofta ser man män med så små kragar att översta knappen absolut inte går att knäppa. Frågan är hur bekväm man känner sig då.
#4 Victor säger
2009-04-13 16:17 - Anmäl

Håller helt med. Jag måttsyr alla mina skjortor pga att jag har extremt stor nacke (46), och förstår inte vad folk har emot slips! Tror definitivt att det måste vara för små kragar.
#5 Uffe säger
2009-04-13 16:25 - Anmäl

Kan bara instämma. Sett till passformen behöver jag typ en 37:a, medan jag behöver en 41:a i halsen för att inte känna mig halvt kvävd. Men måttsytt är relativt billigt så jag klagar inte. :-)
#6 DeTomaso säger
2009-04-13 17:27 - Anmäl

"får panik av allt tätt runt halsen som slips, fluga och polo. Finns det några alternativ för honom?"

- Halshuggning?
#7 R säger
2009-04-13 18:32 - Anmäl

#3: Tänker snarare på motsatsen - väldigt många män har skjortor med för stor kragstorlek. Jobbar själv i en herrekipering och har mer än en gång stött på kunder som tycker att skjortkragen känns som en snara, trots att den egentligen är två nummer för stor (på grund av att de "lider" av samma problem som "Uffe" ovan).
Precis som när det gäller storleken på kostym tenderar väldigt många (svenska) män att låta bekvämlighet gå före rätt passform. Vet inte hur många kunder jag haft som utfört små gymnastiknummer i sina perfekt (nåja) sittande kostymer men tyckt att de sitter för tajt.
#8 T säger
2009-04-13 22:43 - Anmäl

Tycker själv att det spänner runt magen när jag har byxor som är lite för lösa jämfört med byxor som sitter perfekt. Kanske uppstår samma fenomen om kragen blir lite för vid?
#9 Katrinna säger
2009-04-14 05:57 - Anmäl

"Står det civil folkdräkt på inbjudan....." Sedan när betraktas frack som folkdräkt ?
#10 Olof säger
2009-04-14 06:39 - Anmäl

Katrinna - Fel av mig, skulle självklart stå civil högtidsdräkt.
#11 Micke N säger
2009-04-14 10:43 - Anmäl

Nu ska jag berätta.

Bär jag en krage med för snäv hals får jag huvudvärk. Jag kan inte förklara det men det spänner på musklerna på framsidan av halsen och det, om det får fortgå i mer än 30 minuter ger mig alltid huvudvärk.

Ja men köp rätt halsstorlek säger då någon. När jag hos flera ekiperare mätt min hals säger de att jag är en 38. Jag har ingen skjorta med hals 38 som jag är bekväm i. 39 eller 40 brukar krävas och det beror lite på märke. Dels har jag förstått att olika märken, likt skoföretag, tolkar en viss storlek olika. Så en 39 av ett märke är inte alltid samma storlek som en 39 hos en annan tillverkare. Exempel, jag har Stenström i 39, Borelli i 39 och 40 i Eton.

Jag förstår att folk som inte har detta problem står sig oförstående men det är ett problem för vissa, tydligen. Till historien hör att jag trivs i slips och gärna bär det, därför har jag lagt ned extra tid på att hitta skjortor som passar både i hals och kropp. Kanske nått för de ursprungliga frågeställarna.
#12 R säger
2009-04-14 12:30 - Anmäl

#11: Ja, snäva skjortkragar får nog alla ont i huvudet av. Själv har jag skjortor i både 38 och 39 i halsen och samtliga funkar. Hos exemeplvis Stenströms är storlekarna väldigt ojämna - en 38:a kan sitta perfekt ena stunden, medan en annan skjorta i samma storlek och passform kan kännas som en 41:a.
Däremot har många män skjortor som är flera centimeter för stora vilket blir fel åt andra hållet. Personligen föredrar jag skjortor som sitter precis mot halsen. Aningens för stor krage och jag får skavsår när kragen knögglar sig vid slipsåtdragandet.
Så alla får ju prova sig fram till det som känns bra, men en krage som glappar även med en åtdragen slips runt ser aldrig bra ut.
#13 Victor säger
2009-04-14 13:22 - Anmäl

Testa min sists, 46 i nacke, 40 i kropp. Gissa om jag blev glad när jag upptäckte det måttsydda drömlandet.
#14 Oskar E säger
2009-04-15 21:51 - Anmäl

Olof, det blir otydligt när du skriver "Klädkoden kavaj innebär en enhetlig kostym, där en något ljusare färg går bra. Ett alternativ är uddablazer med kostymbyxor till". Det kan nämligen uppfattas som att som att att klädkoden "kavaj" innefattar såväl kostym som udda blazer och byxor, vilket ju inte är fallet.
#15 Henrik säger
2009-04-17 13:26 - Anmäl

Måttsytt är enda alternativet. Och den som klagar över att skjorta och slips sitter för tätt, den har nog helt enkelt aldrig haft på sig något som passar just denne. Rätt storlek ger rätt känsla, frihetskänsla även i slips. Eller fluga.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.