Manolo logotype

Fråga Manolo: Business Attire?

Bild 311955

Hej! Jag har en fråga angående dresscoden "business attire". Har inte helt förstått mig på den och undrar om jag är rätt ute? Vi är två killar som ska på en gala och ta emot ett pris i Bryssel. Vi tänkte vara lite synkade genom accesoarerna och tänkte köra på gråa kostymer med matchade slipsar eller eventuellt flugor. Vad innebär dresscoden egentligen? Och hur långt kan man gå för att "skruva" till det? Tacksam för ett snabbt svar! Med vänliga hälsningar Benjamin

Det är onekligen svårt att tolka begreppet business attire. Guiderna kring olika klädkoder för en kontorsklädsel är ofta lika många som spretiga. Generellt sett ses business attire som en halvformell klädsel, stilmässigt under den formellaste tolkningen med mörk kostym, vit skjorta, slips och svarta skor, men samtidigt ovan vad vad som ofta betecknas som business casual.

Grunden är en enhetlig kostym i svart, grått, blått eller möjligtvis en mörk nyans av brunt. Uddablazer med uppklädda byxor (inte chinos eller jeans) ses som ett fullgott alternativ. Likaså kan kostymen ha ett diskret mönster där kritstrecksrandigt klart är att föredra framför rutigt. Till detta rekommenderas en långärmad ljus skjorta i exempelvis ljusblått, lila eller rosa. Även där är diskreta mönster att föredra framför allt för tongivande. För skorna rekommenderas snörskor i mörkbrunt eller svart. Stilfulla loafers med klack kan vara ett snyggt alternativ.

När det gäller slipsen så är det som alltid viktigt att välja en modell i mörkare färg än skjortan för att slipsen inte skall ta över klädseln helt. Friheten bland mönster begränsas egentligen bara av sunt förnuft. Flugan är en jättesnygg accessoar, men kan ses som en väl excentrisk detalj till en övrigt dämpad detalj.

Överlag gäller det att inte skruva till klädseln för mycket. Det är viktigt att skapa en balanserad helhet som känns välklädd snarare än utstuderad. Om ni vill sticka ut är mitt främsta tips att satsa på en mönstrad bröstnäsduk. Det är en enkel detalj för att liva upp klädseln något.

Bild 311956
Skjorta och slips Charles Tyrwhitt
Översta bilden Ermengildo Zegna

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 laphroaigman säger
2009-04-01 20:18 - Anmäl

Snygg skjorta från Tyrwhitt, jag köpte just en sådan i deras web-butik för några veckor sedan. Dock värt att notera att även slimfit-modellen var så vid att jag fick ta den till skräddaren och sy in den 6 cm...
#2 Viktor säger
2009-04-01 22:22 - Anmäl

Bara jag som tycker att Benjamin inte skall klä sig precis som sin kollega? Att köra på ungefär samma färger låter bra, men att vara identiska känns väldigt ... Tvillingar ?
Annars låter väll allt perfekt
My 2 cents
#3 whatever säger
2009-04-02 00:00 - Anmäl

Beror på vad för typ av gala det är. Om deltagare från länder i Asien och södra Europa har framträdande roller så är bruna skor ett big no no.

Ang flugan så håller jag med manolo. Satsa på en slips.. det kommer alla andra på galan att göra!
#4 Lee säger
2009-04-02 07:03 - Anmäl

Om det inte är någon form av dansbandsgala så undvik matchande "roliga" slipsar. Kostym rekommenderas, inte kavaj med matchande byxor. Långärmad skjorta. Om galan på något sätt är bankrelaterad gäller bara vit eller ljusblå skjorta. Svarta skor.
#5 Nelson säger
2009-04-02 09:01 - Anmäl

Jag skulle köra en ljusgrâ kostym med en snygg rosa skorta, slipsen, en blyertsgrâ med rosa dotts och Svart siden näsduk och svarta skor.
#6 LK säger
2009-04-02 09:07 - Anmäl

jag gillar tanken med bröstnäsduk, kanske lite tajtare/smalare snitt på en diskret kostym, kanske även en "rolig" färg på strumporna kan "liva" upp det hela. Matcha mot näsduken vettja!
Grattis förresten!
#7 Puss-Jonas säger
2009-04-02 09:45 - Anmäl

Så som jag har förstått Business Attire så tolkas den olika överallt. På en del ställen är alla kostymer, läderskor, slipsar och skjortor accepterade så länge de används, på en del ställen är det bara mörka kostymfärger, svarta skor, diskreta skjortor (med normal krage) och diskret slips i blått, rött eller lila som gäller.
Så det är nog bättre att ta det säkra före det osäkra och inte köra på bruna skor, inte ha rolig slips, inte matcha varandra och inte ha en utmanande skjorta. Kostymens form? Rak silhuett och breda slag om man skall vara traditionell. Puss
#8 Jocke Z säger
2009-04-02 11:40 - Anmäl

Jag jobbar i Bxl sedan rätt många år nu. Business attire är mitt mellannamn. Mitt enkla råd är att inte försöka för mycket. Svenska män är berömvärt måna om sin klädsel och Stockholm är utan tvekan en betydligt stiligare stad än Bxl på alla sätt. Men ibland kan den svenska trendkänsligheten vara lost in translation här nere. Det som är fräscht och lite skruvat i Stockholm kan uppfattas om over the top eller t om töntigt här. Jag skulle ta det säkra före det osäkra och köra en mörkare kostym, ljusare skjorta och lite färg på slipsen. Inga konstigheter.
#9 Archibald säger
2009-04-02 11:48 - Anmäl

... Och för guds skull, försök Inte aktivt att på något vis matcha varandra! Jag kan inte komma på någon situation där det skulle vara smickrande, för någon.
#10 Johan T.K säger
2009-04-02 12:11 - Anmäl

Jocke Z sa det bäst.
/hälsningar en som är född i Bryssel och har bott där ett antal år
#11 P säger
2009-04-03 19:15 - Anmäl

Till 4
Ang. bankrelaterat - skitsnack. Har jobbar i invest bank miljo x antal ar - London, Hong Kong, New York och Milano. Funkar utmarkt med andra farger pa skjorta el ex. randig sa lange de ar ljusa och diskreta. Enbart vitt och ljusblatt ar en skrona som inte galler langre...
#12 Nelson säger
2009-04-04 22:52 - Anmäl

#11

Hâller med, skröna ár áven mórka kostymer, Jag utvecklar
affärs strategier och komplexa utfallsteorier för Banker.
Jag kör bara ljusa kostymer eller udda kavajer, jag bara en av alla andra, Visst London är lite udda, men deras bank kultur ändras inte i första taget.
#13 kaktus säger
2009-06-04 10:50 - Anmäl

Jag är ingen expert på dresscodes precis men jag uppfattar business attire som att arrangören vill att alla skall komma rätt så formellt klädda för att det ska känna lite speciellt, men inte högtidsdräkt. Speciellt om det hela sker på kvällen skulle jag då absolut inte komma i en sån skjorta som på andra bilden. Jag skulle tänka att det är respektlöst mot arrangören och det är klar risk att man känner sig fel på middagen om det är det. Man är ju olika men jag vill själv inte sticka ut vid såna tillfällen, speciellt om jag som ni inte verkar bekanta eller hemma i gruppen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.