Manolo logotype

Utnyttja Garderoben

Bild 311897

Det är lätt att tappa inspirationen och känna att klädseln ser likadan ut varje dag. Men en genomtänkt garderob är en mångsidig garderob, och ofta går att det att variera klädseln utifrån sin befintliga garderob i högre utsträckning än vad vi tror.

Det som tveklöst sätter starkast prägel på klädseln är skorna. Den som prioriterar välsydda skor kommer också att upptäcka att en snygg skoform går att bära till ett bredare spektra av kläder. Det finns självklart mer eller mindre utpräglade kontorsskor, men många av dagens skor passar faktiskt minst lika bra till kostym som en ledig klädsel med jeans. För en person som bär moderna och smala kostymer är det tvärtom viktigt att inte välja kontorsskor i allt för strikt form, vilka sällan skapar ett snyggt avslut till smalt skurna kostymbyxor då slankare skor är att föredra.

När det gäller den övriga klädseln är det främsta tipset att försöka bygga sin garderob kring en viss färgskala eller kombination av färger. Det följer egentligen ren logik, men tänk en en mörkblå och en mörkbrun kostym. Enskilt tillåter de bara en kombination, men tillsammans skapar de fyra möjliga kombinationer. Ytterligare en kostym ger nio möjliga kombinationsmöjligheter. Det gäller självklart inte bara kostymer utan för alla kläder är det viktigt att ha i åtanke hur plagget passar ens befintliga garderob.

Sedan spelar självklart accessoarerna en viktig roll. Med en enkel grund av basplagg och klassiker kan en bröstnäsduk, halsduk eller ett par strumpor bli tongivande för hela klädseln. Då blir det snarare viktigt att utifrån sin personliga smak ha en varierat urval av accessoarer.

För att ytterligare förtydliga följer här tre exempel som bygger på en grund av elva plagg:

Business
Bild 311898

Vardagsklädsel
Bild 311899

Ledigt
Bild 311900


Kläderna på bilderna:
Kostym Hickey
Trenchcoat Mackintosh (Andreas Murkudis)
Slips Kilgour
Bröstnäsduk Coles
Skjorta Armani Collezioni (Saks Fifth Avenue)
Skor Paul Stuart
Byxor Paul Smith
Cardigan J.Press
Halsduk Holliday & Brown (yoox.com)
Mockasiner Carshoe (Colette.fr)
Väska Isaac Reina

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

Andra artiklar om varumärkena: Hickey Isaac Reina J.Press Kilgour Paul-Smith Paul-Stuart
#1 Anonym säger
2009-03-23 17:34 - Anmäl

vad är det för trenchcoat?
#2 Olof säger
2009-03-23 17:45 - Anmäl

Sorry, glömde skriva med den, nu är det uppdaterat iaf!
#3 Pappabloggen säger
2009-03-23 18:50 - Anmäl

Neutrala färger, stilrent och endå något nytt för en hel dag...Nice, I like a lot...
/Pappa på heltid
#4 fashionbycsn säger
2009-03-23 21:01 - Anmäl

grym artikel, kul med något annorlunda, mer sånt här!
#5 Victor säger
2009-03-23 21:08 - Anmäl

Wow, grymt snygga outfits. Framförallt 1 och 2!
#6 milostyle säger
2009-03-23 21:32 - Anmäl

trenchen va snyggast!
#7 Alexander Chamberland säger
2009-03-23 21:34 - Anmäl

Hejsan!

Jag tänkte mest fråga varför ni har en blogg som fokuserar så mycket kring mode, fester? Mode står idag för en kommersialiserad, packeterad, produktplacerad individualism, där marknadskrafter tjänar pengar på människors upplevda individualism.

Den största motkulturen sägs vara hipsterkulturen, där status ges om en kan namedroppa och helst känna någon i de rätta mansbanden. Vintage går före H&M, men det spelar föga roll när utseende- och modehetsen är intakt. Det verkar ändå bli väldigt likriktat och förra våren verkade aaaalla ha den där lykke li-knuten och de stora glasögonen. Alla lika, alla unika! Och nu verkar till och med pälsmössor ha blivit på modet. Lyckligtvis finns det andra kulturer än bara mainstream och hipsterkulturen

Men det som är "trenden" just nu är tyvärr att mode, status, pengar och kändisar ska sättas i centrum och att övriga frågor som svält, våldtäkter, hatbrott, klimathot får vara i perifferin. Att bry sig om sig själv, sina kläder och kärlek i form av tvåsamhet, men skita i vart världen är på väg.

På facebook finns applikationen compare people, där vi kan stå och klicka på vem av våra vänner vi tycker är snyggast, sexigast och roligast (snart införs väl ett ratingsystem över hur hög status människor har med utgångspunkt i pengar, utseende och så kallad social kompetens, som jag förövrigt tycker borde kallas för medvetenheten kring och viljan att anpassa sig till rådande sociala normer). Vi har ett övervakningssamhälle där vissa blir paranoida, medan andra verkar inte kunna sluta posera och ta ett hundratal posebilder om dagen på sig själva i spegeln för att lägga ut den snyggaste på internet.

Så varför då ha en blogg som kretsar kring mode, fester och posebilder? Varför inte lägga större vikt på frågor som feminism, rättvisa, djurrätt eller klimatfrågan? Ni når ut till otroligt många människor genom era bloggar, ni har en möjlighet att påverka och då pratar jag inte om att påverka folks konsumtion (vilket ni ju redan gör och överkonsumtion är en av de största miljöproblemen som finns), utan att få folk att känna att det är viktigt att engagera sig. Att en annan värld inte bara är möjlig – utan helt nödvändig.

Jag skriver liksom inte det här för att vara dissig eller för att ställa mig över någon, utan för att jag verkligen tycker att det är viktigt att sätta ett annat perspektiv på tillvaron. Vad kan vara mer meningsfullt än att jobba för en bättre värld? Jag vill inte klanka ned på någon, jag vill mest ge en tankeställare som kanske bidrar till att i alla fall någon får upp ögonen för det som verkligen händer i världen. Och har jag lyckats med det, ja, då är jag nöjd.

Jag avslutar med en länk till Lily Allens nya låt, The Fear. Ett mästerverk om hur sjuk vår tid är. Statushets, masskonsumtionsvapen, utseendefixering, modefixering – and we're killing them all on our own little consumption missions.

http://www.youtube.com/watch?v=q-wGMlSuX_c


Mvh,
Alexander

PS Ni behöver inte ta det här inlägget personligt, eftersom jag har skickat det till de 25 populäraste modebloggarna (och en liknande till ekonomibloggar och prylbloggar) på bloggtoppen.se. Om just din modeblogg faktiskt handlar en massa om samhällsfrågor och mode ur ett kritiskt perspektiv så ber jag om ursäkt.
#8 Jonas . säger
2009-03-23 21:50 - Anmäl

#7 ,
Vissa försöker rädda världen, Manolo försöker rädda västvärldens kräkreflexer då man får se dressmankostym, dressmanskjorta med snusduk från icamaxi och badtofflor med strumpor i, vita från intersport. Tack manolo för att ni räddar världen.
#9 Jonas . säger
2009-03-23 21:53 - Anmäl

Olof Bra artikel, bör poängteras att så länge man äger nästan bara basplagg så passar oftast hela garderoben ihop. Om man bara köper extrema outfits-kläder och randiga strumpor för 200kr paret så blir dels de kläderna uttjatade och outnyttjade då de oftast passar i så få tillfällen och matchningar. Puss
#10 andreas säger
2009-03-23 21:58 - Anmäl

nr #7

Förstår din tankegång men kan man inte få ha ett genuint intresse i något som inte handlar om missären i världen?

Vad säger att de personer som driver dessa sidor inte är intresserade eller brinner för de klimatfrågor som du talar om.

Det finns plats för både modeindustin och klimatfrågor i åtminstone min vardag...
#11 Daniel säger
2009-03-23 22:19 - Anmäl

Lily Allen? Menar du den Lily Allen som poserar halvnaken på senaste omslaget till Esquire? Har du postat på hennes myspace också?

Du har en poäng men livet innehåller mer än ständigt ältande av allt som är fel här i världen.
#12 Philip säger
2009-03-23 22:37 - Anmäl

Kan manolo inte skriva om klädagenturer, intervjuva någon i branchen som tipsar om hur man starta upp en, om import etc allt som har med branchen att göra!? Please!
#13 Mikael säger
2009-03-23 22:40 - Anmäl

Jag läser frekvent på denna sida, men har tills nu inte bemödat mig att lämna en kommentar, därför kan det kännas synd att denna första kommentar rör #7 snarare än artikeln.

Till en början misslyckas #7 med att förmedla en nyanserad bild av vad mode kan innebära. Det faktum att mode kan fungera som en inspirationskälla tycks ha gått #7 förbi. Att sedan vissa individer "köper" hela koncept är samtidigt ofrånkomligt, men det hindrar inte att det ändå finns positiva följder av mode.

För övrigt hade det varit ruggigt irriterande ifall varje inflytelserik "modeblogg" hade ägnat plats åt frågor likt de #7 tar upp. Detta eftersom vissa individer, likt mig, besöker denna blogg för att de är intresserade av just det som i dagsläget skrivs här. Hade intresset hos läsarna legat i det du anser att mode står för så hade de troligen sökt sig till andra forum, forum där de har för avsikt att diskutera frågor av den sorten.

Jag hoppas innerligen att ingen utav de 25 bloggar som du besökt gör om ens en liten konceptomvändning efter detta.

Angående artikeln så gillade jag Paul Stuart-skorna. Jag har dock aldrig tyckt om cardigans och detta blev inget undantag, jag tycker inte den tillför något positivt till outfiten.
#14 rasmus säger
2009-03-23 23:00 - Anmäl

#7:
Så alla som skriver om något som du inte uppfattar som tillräckligt "seriöst" bör alltså övertygas om att upphöra med detta? Det låter ju som ett alldeles utmärkt förslag om man vill leva i något sorts ultra-luteranskt slavläger, men för oss andra människor, vi som tänker ett steg längre innan vi påbörjar förment välmenande spamattacker, inser snart att det är ett hyffsat genomuselt alternativ. För varför stanna vid ytliga modebloggare? Litteratur, konst, arkitektur bör kunna kasseras rätt raskt med den världssynen. Varje individ bör bara vara en utbytbar bit i samhällskroppen, vars mål är Det Perfekta Samhället. Jag har för mig att den här idén prövats förut(något med industriella massmord och totalitär terror var det nog).
Även om man tänker sig att livet kan delas upp i det ytliga och det världsförbättrande(något ser som en tveksam tankemodell - vart hamnar t ex konst och litteratur?) bör det givetvis finnas plats även för just det som är ytligt och i en extremt utilitaristisk mening "onödigt". Varför annars leva? Jag hoppas verkligen att den genomsnittlige Manolo-läsaren har högre och mer nobla drömmar än den om en Louis Vuitton-väska, men det är en helt annan sak att kräva att alla modebloggare ska lägga ner vapnen och buga inför världsförbättringens övermakt. Den idén känns mer facistisk än något annat.
#15 Henrik säger
2009-03-24 04:55 - Anmäl

Kan vi inte nöja oss med att inse att vissa gillar mode, andra musik, vissa båda och att en del bara äter fallfrukt? Varför sönderanalysera och komma med teorier som personer här ovan uppenbart inte kan hantera.

Själv gillar jag att klä mig snyggt. Snyggt är utifrån min personliga utgångspunkt. Andra klär sig snyggt utifrån sin smak. Inget är rätt, inget är fel. Jag är helt säker på att om vissa lade mer energi på att lösa problem som befinner sig längre ner i Maslows behovstrappa/hierarki så skulle världen må bättre, än att vi bråkar om helt oviktiga saker. Det är väl isf bättre att vi håller konsumtionen uppe eftersom den ger näring åt utvecklingsländerna.
#16 Apropå #7 säger
2009-03-24 05:19 - Anmäl

Nike-kopior sydda av en fastkedjad unge i kina som jobbar 20 timmar om dagen är också handgjorda/handsydda skor.
#17 andreas säger
2009-03-24 07:30 - Anmäl

#14

Fantastiskt bra skrivet!
#18 ddd säger
2009-03-24 11:04 - Anmäl

Var köper man den där Mackintoshen?
#19 Jimmy säger
2009-03-24 11:43 - Anmäl

haha #7 du har nog missat att just manolo skriver väldigt mycket om hållbart mode och mindre slit och släng vilket bidrar mindre både till den globala uppvärmningen och till slit och släng samhället, sen pratar du om ytlighet m.m men herregud människor genom alla tider har varit ytliga, tillochmed rommarna hade ju sina ideal eller hur!?

Jag kan säga att jag engagerar mig väldigt mycket i frågor så som fattigdom, svält, jämställdhet osv. men jag har även ett intresse av mode, det ena utesluter inte det andra! sen ditt snack om att "marknaden" tjänar pengar på oss, NO SHIT! går du ner och handlar på ICA tjänar dom pengar på dig, syr du dina egna kläder tjänar dom som säljer tyget pengar på dig, köper du en skiva så tjänar produktionsbolaget pengar på idg osv. det är oundvikligt om man lever i en värld styrd av kapitalism.
det enda alternativet är byteshandel och då är mitt tips att du flyttar till typ nya guinea eller något sådant!

sen håller jag givetvis med om att dagens samhälle med slitochsläng mode m.m är rätt vridet och därför att det helt underbart med vattenhål som detta där man pratar om livsinvesteringar i klädesplagg, att hitta sin egen stil osv
#20 Jonas säger
2009-03-24 12:01 - Anmäl

Bra skrivet alexander. Det behövs i dagens klimat.
#21 eddie säger
2009-03-24 12:23 - Anmäl

#19, mycket bra skrivet. Att män överhuvudtaget bryr sig om kläder och inte bara sätter på sig valfri dressman-säck till kostym kan väl tolkas som ett steg närmare ett mer jämställt samhälle, och på samma sätt är Manolos fokusering på långsiktighet och kvalitet väl ett uttryck för medvetenhet om miljö och arbetsvilkor om något. Jag förstår inte varför det enbart är #7 som får bestämma hur man bidrar till att skapa en bättre värld. Dessutom utesluter väl inte ett sunt intresse för stil att man engagerar sig i rättvisefrågor på något sätt.
#22 Oskar i Malmö_ säger
2009-03-24 12:55 - Anmäl

Jag förstår inte varför just Dressman har blivit utvald till hatobjekt numero uno här bland Manolos läsare. Kan inte deras sortiment men är ganska säker på att man kan klä sig med någorlunda stil även i deras kläder. Man kan vara tämligen stillös även i dyrbara kvalitetskläder som bekant. Det kan var och en se på röda mattan till Oscars utdelningen. Inga billiga paltor och ändå så mycket fult!!
#23 Anton säger
2009-03-24 14:37 - Anmäl

Tilläggas bör väl att Alexander Chamberland är tidigare språkrör för Grön ungdom, miljöpartiets ungdomsförbund.

Killen är per definition emot uteckling. Lusekoftor i skogskojor for the win!
#24 laphroaigman säger
2009-03-24 15:45 - Anmäl

#22 Kan bero på att sömmarna lossnar så fort man blåser på dem och att skjortorna går sönder på konstiga ställen, typ att det blir hål mitt på bröstet efter tre tvättar...
#25 Jonas > säger
2009-03-24 16:42 - Anmäl

#24, dressman har evighetskvalitet på sina kläder, livtidsgaranti på knapparna osv. Men då kommer vi till en obskyr kläddetalj: hur mycket tråd får ett knapphål bestå av? Kan hända att Dressman har sänkt kvalitén på senare tid, men när jag köpte min dressmanskjorta för 7-8 år sedan var det så... Om jag använde den? Aldrig , det gick inte,, den satt som en säck och trots många tvättar var den hård som ett räkskal. En slimfit svart sopsäck har bättre passform än dressmans prylar. Men om man aldrig har kostym - skall ha kostym på studenten och ändå bära vita tubsockor i sina sandaler - varför inte ? Puss
#26 Uffe säger
2009-03-24 16:57 - Anmäl

#22 Jag tillhör -- misstänker jag -- en av de få här som faktiskt varje säsong går in i den lokala Dressman-butiken och ger ett antal plagg en chans. Mitt intryck är att kvaliteten, på det hela taget, är mycket hygglig, medan passformen och designen är dålig till usel. Utbudet av färger lämnar också en hel del övrigt att önska.

Jag bär normalt storlek 46 i kavajer och rockar, och då sitter plaggen rätt slimmat, men när jag i höstas provade en Dressman-rock i storlek 46 (den minsta storlek de tog in, enligt expediten) var den stor som säkert en 50:a från H&M. Av detta drar jag slutsatsen att de medvetet har positionerat sig mot män med korpulens. En inte helt dålig idé faktiskt!
#27 Jonas, säger
2009-03-24 18:49 - Anmäl

#26, känn på tygerna på dyra kostymer och känn på tygerna hos Dressman, känn på bälten från olika märken osv. Kvalitét känns. Mums.
Har läst att 70% av Sveriges män köper (alla?) sina kläder från Dressman , konstigt sammanträffande då att 70% av alla personer man ser ute ser ut som skit.
#28 Katrinna säger
2009-03-24 20:44 - Anmäl

Vem vill gå ut med en Dressmankille? Nä, jag vill ha en gedigen man att dejta. Snyggt klädd och trevliga maner.
generös och vältränad, det är sånt vi kvinnor tänder på.
#29 Eustace H. Plimsoll säger
2009-03-25 09:29 - Anmäl

En mycket bra artikel Olof. En väl genomtänkt garderob bjuder på näst intill obegränsade kombinationsmöjligheter.

Var köper #7 sina kläder? Var och hur är de tillverkade?

Är det dessutom inte ett uttryck av obildat förakt och samtidigt utomordentligt fördomsfullt med så grova generaliseringar som kommer till uttryck i inlägget?

Att sedan i ett massutskick kommentera bloggar man själv inte grundligen undersökt... Ja, vad säger man?

Skriver undertecknad som är intresserad av kläder av klassiskt snitt och som huvudsakligen köper brittisktillverkade kläder, och i sin övriga konsumtion väljer rättvisemärkt, närproducerat och KRAV-märkt. Det ena utelsuter sannerligen inte det andra.

Eustace H. Plimsoll
#30 Dansken säger
2009-03-25 11:45 - Anmäl

#22: Underskatta aldrig, aldrig vikten av att ha något att hata... En läsning av Lagerkvists Dvärgen ökar förståelsen för Dressman-kommentarerna...
#31 Sebastian säger
2009-03-25 11:55 - Anmäl

#28, hmm.. Det är inte för att imponera på det motsatta könet jag bär min kladerfria klädsel och randsydda oxfords. Kvinnor har som regel ingen aning om mina skor är gjorda av kalvskinn eller konstläder. Däremot bidrar mina kläder till att skapa förtroende och ge mig fritt spelrum i maktens korridorer.
En kvinnas hjärta vinner jag genom att vara väldigt duktig på det jag gör, visa respekt och uppskattning samt som du också skriver svara upp mot det biologiska mansidealet i form av en välbyggd kropp.
#32 Dansken säger
2009-03-25 11:56 - Anmäl

...och nej, jag har inte köpt ett plagg där sen högstadiet (vilket börjar vara ett tag sen), så att sätta dit mig på guilt by association funkar inte heller.

Det lustiga är att i en modeblogg så skulle man egentligen kunna vara betydligt mer yvig i sina bildval. Jag ger mig den på att bilder av plagg från Dressman, Brothers, ja t o m Kappahl(!) skulle kunna funka om man inte angav ursprunget, eftersom bilder är just bilder (om än i 10x15cm-format).

Med den relativa tvådimensionalitet och bildupplösning som tillåts i en blogg som denna så skulle man säkert kunna visa snygga plagg även från kassa tillverkare och inköpsställen. När man sen ska prova så inser man förstås (eller förhoppningsvis?) skillnaden.

Missförstå mig rätt, självklart vill jag inte att en av Sveriges bästa modebloggar ska visa bilder av skitkläder på pin kiv, men jag ger mig den på att flera av oss inte skulle märka skillnaden om manolo försökte. Och det säger oss något inte bara om hur svårt det är att bedöma plagg på en skärm, men kanske framförallt något om hur otroligt lätt det är att bli konformistiska, där t ex att håna Dressman bara är ett sätt att skyla över egna tillkortakommanden.
#33 Dansken säger
2009-03-25 12:01 - Anmäl

#31: Tvärtom, om man skulle gå efter "vad kvinnor vill ha" så skulle man ju se ut, om inte som Dressman-mannen, så åtminstone som en idiot. Sorry #28, detta gäller säkert inte dig, men skulle jag klä mig för att impa på det täcka könet så skulle troligen Oakleys, uppknäppt kortärmad, huvtröja, surfshorts (och -bräda) och Keen smälla nog så högt.

Finns Keen-sandaler att få randsydda?
#34 Räven säger
2009-03-26 10:53 - Anmäl

Utnyttja Garderoben- dölj din homosexualitet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.