Manolo logotype

Klä upp / Klä ner

Bild 311865

Det pratas ofta om vikten att klä ner en viss stil eller ett plagg. Att vara välklädd, men
samtidigt inte överklädd. Klädseln skall vara stilfull, men inte för elegant. På många sätt är denna mentalitet klart missvisande. För varför inte vända på inställningen och istället klä upp vår vardagsklädsel?

Välkläddhet är långt ifrån uteslutande en fråga om att välja rätt blazer. Många tillfällen kräver en ledig, men samtidigt stilfull klädsel. Samtidigt är det viktigt att se att modern stil knappast sitter i själva beteckningen på ett plagg, utan sättet det bärs och inte minst silhuetten. En skräddad jacka kan vara ett fullgott alternativ till en blazer liksom stilfulla sneakers är ett minst lika bra alternativ till en modern kostym som klassiska läderskor. En riktigt stilsäker person behärskar garderobens hela registret. Från kostym till sportjacka och jeans. Att våga klä upp en ledig stil blir därför minst lika viktigt som att behärska en formellare klädseln på ett naturligt sätt.

Tanken med ovanstående bild är främst att visa på hur det går att använda tidlöst eleganta detaljer även till en vardagsbetonad klädsel. De kastanjfärgade munkskorna från Sutor Mantellassi skulle liksom portföljen lika gärna kunna bäras till välskräddad ullkostym som i detta fall en sportig funktionsjacka. Men det skulle lika gärna gå att byta ut skorna mot ett snygga sneakers. Allt beroende på bärarens humör.

Scarf Harrods
Jacka Aspesi (Andreas Murkudis)
Skor Sutor Mantellassi
Byxor Fifth Avenue Shoe Repair
Tröja John Smedley
Portfölj Salvatore Ferragamo (Barneys)
Solglasögon Tom Ford (Farfetch.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Liam säger
2009-03-17 20:10 - Anmäl

"Allt beroende på bärarens humor. "

Avsaknaden av självdistans hos svenskar tillåter föga dylika utsvävningar, då skratt skär sig mot den ofta grå, avskalade munderingen.

Förmodar att Olof menar: humör.
#2 Härligt säger
2009-03-17 20:21 - Anmäl

Olof!!

riktigt snyggt. Jag vill ha jackan. Dock hittade jag ingen direkt länk där man kunde beställa den. Kan du ordna fram en sådan?


/ hängiven läsare
#3 gentlemannensval säger
2009-03-17 20:52 - Anmäl

Jag gillar approachen artikeln har, dock vet jag inte riktigt om jag håller med dig om att jacka ersätter blazer. Jag är definitivt inte överens med dig när du säger att sneakers skulle ha något med kostym att göra.

Är man välklädd bär man ett par ordentliga lågskor till kostymen, sen får vad som helst vara hur modernt det vill. Däremot skulle säkert sneakers passa utomordentligt till en jacka...

Olof, du har en bra approach, och du är enormt kunnig. Då är det lite tråkigt när du faller för modets nycker och totalt förkastar det som är verklig stil.
Missförstå mig inte, de plagg du visade är exempel som jag själv lätt skulle kunna bära vid en mer ledig tidpunkt, men ribban ligger där, under den går man inte.

MVH
Jonathan http://www.gediget.se/
#4 Jonas bzz säger
2009-03-17 21:19 - Anmäl

#4 Fel där, uppmana istället Olof att slänga ihop lite kostymer och matcha dem med sneakers. Jag har sett flera exempel på det, både när det rockat fett och när det varit riktigt dåligt (här skulle det stått lite svordomar). Men en tråkig grej med sneakers är att de är obekväma och blir snabbt fula och att de är orimligt dyra. Dessutom så ser man ut som vilken idiot som helst i sneakers oftast.

Vissa jackor ersätter dessutom blazer, jag har på länge varit på jakt efter en riktigt snygg jacka (jag vet hur den skall se ut) men om ingen kommer med en sådan snart så går jag och ritar den för en skräddare.. Men det är en senare historia. Puss
#5 Olof säger
2009-03-18 07:11 - Anmäl

Gentlemannensval - Jag tycker alltid det är svårt att förkasta plagg och kombinationer generellt. Det är ju precis som Jonas säger att det går att göra på bra och mindre bra sätt. Personligen är jag övertygad om att en person som vågar inspireras av ett brett spektra av mode också kommer att skapa sig en snygg stil. Det handlar både om förståelse för det klassiska, men också att våga tolka stilen på ett modernt sätt. Tyvärr finns det en tendens att haka upp sig på alla negativa exempel. Visst Triple & Touch lyckades inte riktigt med kostym och sneakers, men det finns många andra som gjort det föredömligt. :)

Liam - Humör skulle det självklart vara ja!
#6 Samuel säger
2009-03-18 08:18 - Anmäl

Gillar tankegången.
Triple & Touch är ett kul exempel, ta även killarna i Ekwall & Co i Fotbollskanalen på TV4.

Samuel
www.industribolaget.blogg.se
#7 Carl säger
2009-03-18 10:25 - Anmäl

Jackan var väldigt fin!
#8 Lance Uppercut säger
2009-03-18 10:42 - Anmäl

Jag kräks på gentlemannens val...

Ni är så wannabe Manolo. Skillnaden är att ni helt saknar den fingertoppskänsla och distans som Manolo gör så bra.

Dessutom är killen som visar "jeans i praktiken" helt kobent:
http://www.gediget.se/index.php?page=readblogg&bloggID=137

Ursäkta påhoppet men jag tyckte det behövdes sägas. Och eftersom ni lagt upp bilderna i egenskap av någon typ av självutnämda stilförebilder så kan ni säkert ta den gliringen.

Kram kram!
#9 Lance Uppercut säger
2009-03-18 10:44 - Anmäl

behövde skall det vara
#10 gentlemannensval säger
2009-03-18 11:02 - Anmäl

#4och#5, hur allvarligt tar man någon som kommer med sneakers till kostym? Visst, det finns alltid tillfällen då det kan tyckas lite hippt, ungdomligt och modernt, men det är inte stiligt.

Självklart skulle man kunna bära ett par sneakers som är designade att i så stor utsträckning som möjligt likna ett par lågskor. Man vill ju inte associeras med gangsterrappare till exempel. Dock skulle jag själv inte bära dem till kostym, till en enkel och ledig kavaj kanske...

Tricket när man köper sig en jacka som ska ersätta kavajen är att man utgår ifrån en basic kavajstruktur. Själv har jag inte hittat många, men de jag hittat är svindyra. Dock har jag funnit en som är ok.
Jackan på bilden ersätter dock inte en kavaj, oavsett hur snygg den är. Hela outfiten skriker Porsche Design, och jag dreglar lite i mungipan, hehe...

Under dagen lägger jag upp exempel på ett par relativt dressade sneakers och en jacka som till viss del ersätter en kavaj på http://jonathan.gentlemannensval.se/
så får vi ta diskussionen utefter det...

Jonathan
#11 B säger
2009-03-18 12:04 - Anmäl

De länkade jeansen är nog det fulaste jag sett.
#12 Martin säger
2009-03-18 13:39 - Anmäl

Jag instämmer till fullo med #9,

http://jonathan.gentlemannensval.se/
är detta ett skämt, ett resultat av den ironiska generationen?

vad är det unika, det egna?
ska alla se ut som skit eller?
#13 Jonas bzz säger
2009-03-18 16:21 - Anmäl

Jonathan; jag gillar inte din stil med att bestämma hur andra ska se ut. Jag läser manolo för att jag får schyssta ideer, kanske bara för att komma på att brunt passar ihop med brunt. Hade Manolo sagt "Köp vita sneakers nu annars skjuter vi dig" så hade jag blivit väldigt skeptisk. Det kanske är fel forum för att säga det här - men dina hugo boss jeans är fel storlek - alla tre. :(

Bara det att Olof skriver en del om silhuett som en röd tråd - skornas silhuett, jackans silhuett, kostymens silhuett osv ger oss alla andra en inspiration. Men Olof skriver inte "ha en snygg silhuett annars är du ful".

Jonathan. Jag har bläddrat runt lite och tittat på dina skor,, och jag tycker att sneakers ser bra mycket bättre ut än en del av dina crapskor.
#14 Gäst säger
2009-03-18 16:43 - Anmäl

Länkarna från gediget ser ut som ett hopplock av random förotsunge från Partille som väldigt gärna vill. Men inte kan.
#15 gentlemannensval säger
2009-03-18 16:54 - Anmäl

Jonas, du har helt rätt. Man ska läsa det för att få tips, något som jag upprepar ofta. Det finns väl ingen som läser en stilguide för att sen springa runt och handla allt som finns på bilden. Man ska få inspiration, det är viktigt.

Att skjuta någon för att de köper fel saker verkar lite överilat, en strategisk försåtsminering? Nej, skämt åsido, det blir ju faktiskt deras förlust.

Det finns stil, och sen finns det stil. Hållningen jag har är att klassisk stil är det som gäller, därför propagerar jag för den. Har man en annan åsikt ska man självklart stå för den, men det finns alltid en risk för att man hamnar i strid med andra om vad man tycker, som nu.

Man brukar säga "Don't judge a man until you've walked a mile in his shoes." om du vill kan du få låna ett par av mig så får du se att de faktiskt är rätt bra:P
#16 Jonas bzz säger
2009-03-18 16:58 - Anmäl

Bra? Pappersbindsula kallar jag det för. För min del får du gärna gå runt med hemgjorda skor tillverkade i silvertejp.
#17 Johan säger
2009-03-18 18:00 - Anmäl

En sak jag tycker är lustig är att så många modebloggare känner sig tvingade till att kommentera artiklarna på Manolo..

Jag förstår att detta har att göra med att få ökad trafik till sina egna mer eller mindre bra sidor. Men det blir bara för mkt ibland.. Särskilt när det som i detta fallet varit en aningens mer gnällig attityd, för att sedan i sin egen blogg (skrivandes om samma ämne) faktiskt skriva:

"Efter denna redogörelse vill jag sammanfatta i att Olof trots allt hade en poäng. Man skulle kanske kunna använda sneakers till kostym, men, vill jag hävda, det blir aldrig lika uppklätt eller stilrent som en lågsko."

Kul att se att folk gärna uttalar sig om saker som de sedan står fast vid benhårt..

Om jag nu ska ge min egen syn på frågan (ja jag kommenterar utan att ha egen blogg) får jag säga att jag minns när jag var 19 och såg en solbränd "dörrvärd" i fixad mohikanliknande frisyr (ja jag hade en jag med, vi var många..) med en faktiskt välsittande kostym och sneakers. Tyckte det var sjukt snyggt. Nu vet jag bättre..

Men smaken är som baken..
#18 Anonym säger
2009-03-18 18:57 - Anmäl

Du har inte telefonnummer till den dörrvärden? Mums!
#19 Bear säger
2009-03-18 23:39 - Anmäl

Gentlemannens val> Hahahaha... Vadå gentleman, du är ju en liten pojke! Snälla låt oss slippa alla lillgamla gubbar på 19 år.
#20 Gäst säger
2009-03-19 10:45 - Anmäl

Varför klagar ni på Gentlemannens val. Det är ju en otroligt underhållande parodi på gentlemannablog och stilcommunity.

Språket, stavfelen, bilderna, förnumstigheterna och det spelade allvaret är så verklighetstroget genomfört att man lätt förleds att tro att det är på riktigt.

Inget ämne är för stort eller för litet för att med samma nit lustmördas av webbplatsens redaktörer, som går under uppfinningsrika pseudonymer såsom Ian Fernheden och Jonathan Jönsson. Extrema, uppenbart spelade, politisk åsikter blandas med "goda" råd om hur en gentleman nyser.

Dessutom sprider de sin humor genom att kommentera här på Manolo. Det tackar jag särskilt för!
#21 undrande säger
2009-03-20 22:28 - Anmäl

har någon koll på var jackan kan köpas?
#22 John säger
2009-03-21 11:47 - Anmäl

Som sagt... ett par snygga fräscha sneakers är ett perfekt sett på att "klä ner sig" och blir mer ledigt. Korta jackor har också en tendens till detta. Vad jag saknar i artikeln är avsaknaden av det inte nämns någonstans att den militära stilen. Speciellt den traditionella fotsoldaten, samt flygaren är perfekt att hämta inspiration ifrån om man vill vara ledigt-uppklädd.

För övrigt så är väl ordet gentleman definitionen om hur man är som människa och inte vilka kläder man har på sig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.