Manolo logotype

Modern Blazerkultur

Bild 311855

Guide: Nya kavajvanor gör att uddablazern har fått en helt annan roll. Idag måste den gå att kombinera med i princip hela garderobens register. Från jeans och sneakers till ullbyxor och läderskor. Manolo tipsar om hur blazern blir så användbar som möjligt.

Modell / Silhuett
Den första punkten för blazern form att fundera över är själva knäppningen. Tvåknäppta modeller är tveklöst de mest lättburna och passar i princip alla. Tre knappar kan upplevas som väl strikt och tillknäppt, speciellt till ledigare byxor som jeans eller chinos. Men det beror också på om slagen är pressade eller sydda för att vikas vid mittersta knappen. En knapp är relativt vanligt för moderna blazrar, och rekommenderas framförallt för de som söker en något kortare modell. Dubbelknäppta kavajer är alltid ett stilfullt alternativ, som visserligen också ställer höga krav på passformen.

Själva silhuetten är till stor del en smaksak, men bör också anpassas efter den övriga klädseln. Klassiskt sett är blazern timglasformad med relativt raka axlar och makerad midja. För att kunna använda kavajen vid en ledig vardagsklädsel rekommenderas det att leta efter modeller med framförallt något mer naturligt fallande axlar. Likaså är det viktigt att syna kavajens sprund. Dubbel sprund ger maximal rörelsefrihet, medan enkelt ofta ger kavajen en något rakare form nedtill.

Bild 311856
Brittisk silhuett i uppdaterat format från Kilgour (Matches).

Bild 311857
Blazerns lediga form förstärks här av utanpåliggande fickor. Från Fay.

Bild 311858
Rickard Lindqvist kombinerar klassiskt herrskrädderi med högre modegrad. (+46 online store)

Material
Det är något underligt att så många håller fast vid sina tunga ullkavajer från studenten när det idag finns betydligt bättre alternativ i allt från bomull- och linnekavajer till moderna ullkvalitéer. Linne och bomull är klart att föredra för den som vill ha en ledig vardagsblazer och kan acceptera att tyget blir lite skrynkligt. Ett annat alternativ är kombinationer med ull för att ge tyget lite stadga. Samtidigt är både bomull och linne relativt tunga tyger. Inte sällan är finare ullkvalitéer betydligt lättare.

Överlag är matta tyger att föredra eftersom de är betydligt lättare att kombinera med den övriga klädseln än glansiga diton. Speciellt för en blazer som skall passa till vardagsklädseln. En detalj som inte bör ignoreras är knapparna. Den klassiska klubblazern karaktäriseras av sina guld - eller mässingsknappar. Ett mer nedtonat alternativ är bruna naturknappar i exempelvis buffelhorn som med fördel bärs till bruna läderskor. För sommarkavajer i linne eller bomull kan även kontrasterade knappar i pärlemor vara ett snyggt alternativ.

Bild 311859
Tiger of Sweden är första svenska märket att tillverka kavajer i Loro Pianas tyg The Wave, en blandning mellan tunn merinoull och siden, vilket ger ett lika lätt som tålig tyg.

Bild 311860
Mohair är ett uppskattat ullmaterial, främst för vår- och sommarblazern. Här från Zegna (Matches).

Färg
Blazerns färg är en ständig tvistefråga. Personligen tycker jag att mörk- eller marinblått klart är att föredra framför svart eller grått. Men även detta är självklart en smakfråga. För den som väljer svarta kavajer är det dock viktigt att välja ett tyg med lite struktur för att blazern inte skall upplevas som strikt och stel. Linne ger liksom finare ullkvalitéer en snygg yta, vilket gör kavajen mer vardagsbetonad och mindre begravningskostym.

Bild 311861
Corneliani

Bild 311862
J.Lindeberg

Bild 311863
Zegna (luisaviaroma.com)

Bild 311864
Burberry

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

Andra artiklar om varumärkena: burberry Corneliani Fay J.Lindeberg Kilgour Tiger-of-Sweden Zegna
#1 Sundholm säger
2009-03-16 16:13 - Anmäl

Jag undrar om någon har ett bra tips på var man kan införskaffa sig lite trevliga knappar? Har en klassisk marinblå klubblazer som skulle må bra utav bruna buffelhornsknappar eller liknande.
#2 Olof säger
2009-03-16 16:24 - Anmäl

jag skulle kolla på knappkarlsson
#3 andreas säger
2009-03-16 16:36 - Anmäl

måste berömma inlägget för dess längd. Tycker det är trevlig läsning.
#4 NCF säger
2009-03-16 16:43 - Anmäl

Sundholm: Inte så mycket buffelhornsknappar, men annat smått och gott i blazerknappsväg.

http://www.bensonandclegg.com/catalog/index.php?cPath=21
#5 Jocke säger
2009-03-16 17:30 - Anmäl

Olof: När kommer en artikel om full canvas varor, för oss som tröttnat på limmat och dom som ännu inte förstått skillnaden?
#6 jl säger
2009-03-16 17:41 - Anmäl

Hur kan man rent konkret urskilja, blazer från ett vanlig kostym? förutom knapparna då...
#7 Svante säger
2009-03-16 17:46 - Anmäl

I diskussionen om knappar till blazern skulle jag vilja flika in att knappar i silver (vilket fungerar till både svarta, gråa och marinblå kavajer) i mitt tycke är väldigt sobert och ger en modern känsla till skillnad från det klassiska alternativet med mässingsknappar till en marinblå kavaj. Jag vill minnas att Ralph Lauren säljer någon kavaj med just sådana silverknappar som kan rekommenderas.
#8 Olof säger
2009-03-16 18:03 - Anmäl

Jocke - Det är en mycket bra idé! Skall absolut fundera lite på hur en sådan artikel kan utformas!

Jl - Jag skulle inte säga att det måste vara någon direkt skillnad mellan en blazer och kostymkavaj idag. Många av dagens kostymer är avsedda för att använda kavajen även separat. Men det är lite förvirrande eftersom begreppet blazer på svenska innefattar alla typer av uddakavajer, medan det på engelska är vad vi skulle kalla för klubblazer. Inte blir det lättare av den enkel- och dubbelknäppta klubblazern har helt olika bakgrund... :)

Tanken med denna artikel var att se blazern ur ett lite bredare perspektiv än just klubblazer, som ofta (och ibland något felaktigt) framhålls som den perfekta uddakavajen.
#9 Samuel säger
2009-03-16 18:04 - Anmäl

Olof,

Läsvärt inlägg, verkligen

mvh

Samuel
www.industribolaget.blogg.se
#10 gentlemannensval säger
2009-03-16 18:48 - Anmäl

Mycket bra inlägg!

Gillade biten om material ganska mycket. Bra med en känga till studentkostymsbärare också. Fast, egentligen, vad finns det som säger att man inte kan bära studentkostymen? Själv skulle jag vilja säga att det beror på att de flesta köpt sina utan att tänka efter och därför gått mer efter märke än kvalitet.

Själv använder jag min marinblå studentkostym ganska ofta, (dock bör det tilläggas att jag köpte den långt innan studenten) men den är en tunn Alto (Cerruti) i super 120's.
Nu blev det ju ull likväl, men det känns dumt att förkasta det...

Dock skulle jag gärna vilja se en artikel som behandlar passform på dubbelknäppta kavajer. Det kräver ju lite pundus...

Men återigen, bra!
Jonathan
http://gentlemannensval.se/
#11 Olof säger
2009-03-16 18:59 - Anmäl

Jonathan - Näh, det var kanske väl generaliserande. Kan bara säga att jag själv misslyckades fatalt med att köpa en studentkostym som gick att använda efter studenten. Vissa har bättre koll än andra vid den ålder. Jag hade det inte.. :)
#12 Anton.B säger
2009-03-16 19:21 - Anmäl

"Kan bara säga att jag själv misslyckades fatalt med att köpa en studentkostym som gick att använda efter studenten. "

Då är vi två, haha.

Förövrigt så var detta mycket intressant och givande läsning.
#13 Juggi säger
2009-03-16 19:22 - Anmäl

Superbra inlägg!

Hur ska jag komplettera denna klädsen(under blazern) utan att den blir för stel så att jag slipper skämmas i plugget :) :

Mörk/marinblå linne blazer
Ljusare chinos svårt att sätta en färg, ljusblå/grå något glansiga
Skor:
http://www.asos.com/Ben-Sherman/Ben-Sherman-Slant-Slip-On-Shoes/Prod/pgeproduct.aspx?iid=553502&cid=5771&clr=Brown&sh=0&pge=2&pgesize=20&sort=_None
#14 Jonas bzz säger
2009-03-16 20:03 - Anmäl

Olof: kalasbra artikel! Hög klass, bra information och objektiv information, det tycker jag om :)

#11 Jag lyckades köpa studentklädsel, både med skor och kavaj och skjorta. Egentligen inte skjortan... Kanske man får läsa lite studentklädseltips längre fram på terminen? Slipsen då? Får be mamma ta fram någon studentbild så jag får se hur den såg ut, inte omöjligt om den såg ut som skit.
#15 Garderners delight säger
2009-03-17 07:12 - Anmäl

Tack för en trevlig och ambitiös artikel om ett av våra viktigaste plagg. Om vi håller oss till vår -och sommarkavajer så är det min erfarenhet att en finare ull-kvalitet är att föredra. Kavajen håller sin form bättre och får ett vackrare fall. Linne är tungt och faller isär efter en tids användande och dess yta förtärs av allt strykande. Jag har under många år varit förtjust i just linnekvaliteten och dess vackra struktur i väven men har nu börjat tröttna på dess konstanta skrynklighet så om det ska finnas linne bör den vara uppblandad med ull och gärna helfordrad. Bomull av god och bearbetad sort kan fungera men blir enligt mig också aningen tung och otymplig under sommar-månaderna. Om man vill ha en mycket avslappnad kavaj för sommaren och i ett material av hög kvalitet så rekommenderar jag ett besök hos Patric Hollington i Paris. Irländaren som verkat där sedan 70-talet och arbetar med s.k. "unconstructed jackets". Oftast med referenser från sekelskifteskavajer. Hans materialkvaliteter är mycket höga men som sagt man bör tilltalas av hans idéer om design. Och se upp med byxorna! De är riktigt gubbiga... vida i lår och höft och höga i midjan. Jag slår ett slag för ull men gärna uppblandad med silke, linne, mohair för strukturens skull.
#16 andreas säger
2009-03-17 07:47 - Anmäl

Fantastisk Artikel!
#17 P säger
2009-03-17 08:32 - Anmäl

Bra artikel. Bloggen Permanent Style har också bra texter om silhuett och passform.
Men varför är alla kavajer i bilderna knäppta med nedersta knappen? Inget Olofs kan påverka såklart men ändå ett mysterium.
#18 n0ir säger
2009-03-17 13:21 - Anmäl

#1: Jag har lyckats få tag i ganska mycket roliga hornknappar på Ebay. Rekommenderas! Finns en del säljare som säljer hela kit, med matchande ärmknappar och vanliga.
#19 Chris säger
2009-03-17 14:39 - Anmäl

Bra artikel!

Blazern är ett utmärkt all-round plagg. Fungerade lika bra på universitetet som den gör idag på jobbet (ganska casual, blandat kostym/casual).

Neddressat fungerar den klockrent med ett par jeans.

Kanske inte att rekommendera vid mer formella möte/tillställningar men helt klart ett klockrent plagg.

Är inne på min 3:e från PRL just nu.
#20 Mr. Tweed säger
2009-03-17 14:50 - Anmäl

Dear Olof,
Thanks for this modern guide to odd jacket smartness. The blazer is so firmly rooted in clothing history it can be successfully reinterpreted by every new generation of gentlemen.

If your readers are interested in the traditions behind this iconic garment, I would like to recommend them to read a recently published article available at our website: The Blazing Blazer. Not surprisingly, we stay fairly close to the British definition of a blazer...

Yours,
Mr. Tweed
#21 blazer säger
2009-03-17 21:06 - Anmäl

Hej!

bra artikel, jag undrar bara om det är någon som har tips på någon lite billigare variant av en ofordrad mörkblå bomullskavaj för vårbruk? second-hand kan ju vara en idé
#22 Dansken säger
2009-03-18 08:02 - Anmäl

#21: Charles Tyrwhitt har (hade iaf förra säsongen) en mörkblå uddakavaj i 100% bomull med utanpåliggande fickor, väldigt tunt foder och "okonstruerade" axlar. Just nu hittar jag dock bara en i bomull/linnekombo på deras hemsida.
#23 Pelle säger
2009-05-05 20:26 - Anmäl

hej
Köpte en kavaj på H&M liknande den J.Lindeberg i reportaget.
Men det jag undrar över e hur lång skall den vara, det är en slimfit modell, så skalla den täck hel baken då?
Tycker själv att det känns gubbigt, men denna täcker knappt halva baken. De på H&M sa att den satt bra å inte skulle va längre, men kan man lita på dem? vill inte att folk skall tycka att den ser för liten ut, samtidigt vill jag inte själv känna mig gubbig..

Den kommer att bäras till chinos i samma färg på studenten.
#24 Olof säger
2009-05-06 07:29 - Anmäl

Pelle - Det är något av en smaksak. Klassiskt sett bör kavajen täcka hela baken, men många föredrar idag något kortare modeller, som den från J.Lindeberg. Själv tycker jag något kortare modeller är att föredra om de skall bäras till jeans eller andra lediga byxor.
#25 andreas säger
2009-05-06 13:28 - Anmäl

#23 Pelle

Att tänka på när det kommer till längden på en kavaj är vad du avser att bära den som. Är det frågan om en kostymdel vid mer formella tillställningar så är en modell av klassisk längd att föredra (till knogarna och precis täcker baken).

De senaste åren har ju den korta kavajlängden varit i stort fokus genom bla Thom Brownes syn på manligt mode. Gillar man dessa korta silhuetter så är det inget fel med det men ur trendsynpunkt så kommer det inte hålla i sig på sikt.

Ett annat tips angående kavajlängden är att utgå från din kropp. Är du förhållandevis lång kan en kort kavaj ge dig en oproportioneligt kort överkropp. Är man istället något kortare blir effekten samma för benen med en längre modell.
Vill du satsa på en kavaj av mer klassisk längd så kan det vara värt att välja en modell med markerad midja för en smal passform är klart lättare att bära i längre utförande än en vid. Dock är det inte lätt att hitta kavajer av dessa längder i Storkedjor som Zara och H&M då dessa fokuserar på trend mer än tidlöshet. Testa t ex brothers eller holmens herr eller för en något större peng Herr Karl och Twins.

Det är en fråga om trend vs klassiskt och Det finns inga rätt eller fel i vad man väljer enligt mig. Endast vad som passar dig bäst.

Lycka till

//Andreas, fashion4fun.com
#26 Mange säger
2009-05-11 17:36 - Anmäl

Olof et al,

Vad säger stilpolisen om färgerna på Blazern?
Blått, grått och svart känns ganska givet men kan/får man bära en i grönt, brunt el rött utan att vara under 80 år, hetta Lasse Berghagen el jobba på cirkus?
#27 kaktus säger
2010-01-01 19:43 - Anmäl

Hej
jag behöver förlänga ärmarna på nya kavajen. Kan någon ge tips på bra ändringsskräddare i Stockholm? På de tidigare ställene har det inte blivit så bra.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen