Manolo logotype

Fråga Manolo / Skofrågor x 2

Bild 311822

Hej Manolo! Jag har bara en snabb fråga om matchning. Att man inte ska ha på sig bruna skor till svart kostym är väl allmänt känt, men vad händer i motsatt situation. Om man till sin bruna kostym har på sig bruna skor på dagen och sedan vill byta till mörka skor på kvällen. Är den matchningen då okej? Samma fråga ställer jag angående marinblåa kostymer. Tack på förhand MvH Björn

Det är en väldigt bra fråga. Egentligen vore en relevant följdfråga varför bruna skor inte skall bäras till svart kostym. Ingen kan påstå att dessa färger skär sig markant? Svaret är nog snarare att dessa färger anses ha en skiftande grad av formalitet. Svart ses fortfarande som den mest formella färgen, medan brunt historiskt sett varit en färg för landet. Detta gäller såväl kläder som skor. I riktigt konservativa kretsar är det fortfarande svårt att tänka sig en brun kostym i stadsmiljö. För att inte tala om att kombinera en formell klädsel (svart kostym) med informella skor (bruna).

Även om vi lever i andra tider så måste det formellt sett anses vara olämpligt att bära bruna skor vid tillfällen som kräver en svart kostym. Men för det omvända finns egentliga inga hinder. Om tillfället tillåter en brun kostym, tillåter det även svarta skor. Personligen kan jag tycka att bruna skor är ett betydligt snyggare val till brun kostym än svarta, men det är snarare en fråga om personlig smak. Samma sak gäller för en marinblå kostym, även om denna färg rent formellt sett står något högre än brunt.

Hej! Jag söker ett par snygga oxfordskor till studenten, gärna svarta. Har ni några tips, har själv hittat tigers variant, men de var så små. Har stort behov av hjälp, ge gärna lite tips samt vart jag kan finna dem. ps. er sida har hjälpt mig flertalet gånger :) Med vänliga hälsningar Carl

Hej Carl! Här följer tre lämpliga alternativ:

Bild 311823
Loakes kollektion 1880 innehåller en rad prisvärda kvalitetsskor. Kvalitén når kanske inte upp till många av sina inhemska konkurrenter, men då är också prisnivån betydligt högre. Här från Herring Shoes, där det finns en brett utbud av Loakes skor. Säljs även på Jerns och Nilson.

Bild 311824
Liksom Loake tillverkar Sanders sin skor i skomeckat Northamptonshire i England. Jag vågar inte riktigt säga hur kvalitén står sig, men kalvläder och randsydd konstruktion talar för hyfsad kvalité. Finns ett bredare urval på pediwear.co.uk.

Bild 311825
Herring Shoes säljer skor från Church's till något nedsatt pris. Fortfarande rätt dyrt, men att hitta bättre skor till det priset är svårt.

Översta bilden: Burberry

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

#1 fashionbycsn säger
2009-03-11 14:35 - Anmäl

något jag undrar över finns det kvar så konservativa människor att dom byter till svarta skor efter sex osv. som inte är 85+ britter?

för övrigt riktigt snygga skor dom övre svarta!
jag köpte ett par svarta nästintill identiska med dom övre på Ebay för 500 kronor med lädersula osv, lätt begagnade.
så för alla er med tight budget är Ebay en guldgruva
#2 Henrik säger
2009-03-11 14:56 - Anmäl

Nu skall vi ju komma ihåg att inte heller svart kostym är riktigt formellt (annat än i form av smoking, eller möjligen på begravning). Svart är liksom brunt snarare en modefärg.
#3 AcaneRezetti säger
2009-03-11 15:37 - Anmäl

Skorna är viktiga och kan vid olika tillfällen förstöra en klädsel. Har även sett skräck exempel på hur man använder fel strumpor till kostym, t.ex. ett var ljusgrå strumpor till svart kostym och svarta skor. En bra sida för snygga skor är www.emporioarmani.com som har ett par jätte snygga skor, dock inte helt perfekta till kostym i strikta sammanhang.
#4 Johan säger
2009-03-11 16:18 - Anmäl

Men herregud, glöm inte Crockett and Jones!
#5 Jimmy säger
2009-03-11 17:09 - Anmäl

men johan så fort man nämner läderskor måste man inte nämna crockett and jones, roligare med andra märken även om loake och Churh's är lika kända
#6 Bullock säger
2009-03-11 17:36 - Anmäl

Vad finns det för bra butiker i Stockholm om man är på jakt efter ett par cleana oxfords? I olika prisklasser.
#7 Josh säger
2009-03-11 18:58 - Anmäl

Jag förstår inte detta eviga tjat om C&J.
#8 Danne säger
2009-03-11 19:22 - Anmäl

Bor inte längre i Stockholm men det är väl NK som gäller för Church, Rose & Born eller Skomakaren på Humlegårdsgatan för C&J. Det var där jag gick iaf.

Såvitt jag vet finns ännu inte John Lobb i Stockholm.
#9 nuddis säger
2009-03-11 19:42 - Anmäl

Vad är det för skor som är på den första bilden?
#10 Bullock säger
2009-03-11 21:01 - Anmäl

#9

"Översta bilden: Burberry" ;)
#11 nuddis säger
2009-03-11 21:18 - Anmäl

hmm... så bra koll hade jag... tack
#12 Mr. Purple säger
2009-03-11 22:12 - Anmäl

Ljusa skor till svarta kläder drar alltid uppmärksamheten till sig (kontrastverkan) och oftast ser fötterna helt enkelt större ut. Om benen avslutas med ett par båtar är det kanske svart - eller åtminstone mörkt - man ska satsa på.
#13 BassEmpire säger
2009-03-11 23:06 - Anmäl

Är det bara oxfords som gäller till en svart kostym. Även jag tar studenten i vår och har bohov av att köpa skor. Kan man köra på någon annan model ? jag såg nämligen ett par jävligt snygga skor från Boss som var aningen nättare och smalare, gilla dem starkt.
#14 Walter säger
2009-03-12 04:38 - Anmäl

Nej BassEmpire, du måste faktiskt ha ett par oxfords.
#15 Jonas bzz säger
2009-03-12 15:21 - Anmäl

#7 Idag satt jag och åt lunch med mina bruna c&j och killen bredvid mig såg skorna och sa "shit vilken kvalité det är på de där skorna, man verkligen ser att det är riktig kvalitet" liknande kommentarer har jag fått om dem vid andra tillfällen. Jag har även ett par loake och då tittar folk på dem och många berömmer dem. Kan verkligen rekommendera Herring Shoe, har köpt därifrån två gånger, båda gångerna får man paketet hem till dörren (från ups). Andra gången fick jag inga skoblock men efter ett kort e-post så ringde en gentleman dagen efter och bad om ursäkt och sa att han skulle skicka skoblocken igen. Sedan att de skickar med skokräm och skohorn är bara trevlig bonus. Men det jag gillar med Herring shoes är de bra priserna på "sale"-skorna.


#14 Titta på james bond, han har aldrig oxfords, men alltid snygga skor (från church såklart). Vanliga enkla derbys utan några tåhättor eller mönster är minst lika formelt som ett par oxfords men man ser inte ut som man försöker sälja mormons bibel.
#16 Jonas bzz säger
2009-03-12 15:24 - Anmäl

Kanske borde säga det att derbys med tåhätta bara ser fel ut. Om man bara har ett par svarta skor skulle jag säga en slät derby i alla lägen - formelt korrekt elegant och gångbart till det mesta. Har man fela par kan man blanda med olika varianter av utformningen av tåhättor osv, varför inte en norsk sko eller en svart brouge av något slag?

Måste säga att jag gillar Manolos skoartiklar bäst, brukar bara bläddra förbi gamla artiklar och drägla.
#17 badabing säger
2009-03-12 17:52 - Anmäl

Är det bara jag som är tveksam mot att köpa skor (för ett par tusen) på nätet? Vill gärna klämma på dem och traska runt ett par varv i butiken innan jag slår till!

Finns det någon vettig skobutik i Göteborg? Tar tacksamt emot tips.
#18 Wictor säger
2009-03-12 18:23 - Anmäl

Jag gillar inte att köpa skor över internet, speciellt inte skor för flera tusen kronor innan jag åtminstone provat märkets storlekar.

Vart i Sthlm går det att hitta skor från C&J, Church, Loake etc? (antar det inte finns något ställe här i Västerås)
#19 n0ir säger
2009-03-12 19:06 - Anmäl

Loake kan man pröva på Jerns i STHLM, men endast ett begränsat sortiment. Provade storlekar där en gång innan jag fräckt beställde från http://www.herringshoes.co.uk/ . ;)

Annars är väl NK och Nitty Gritty bra på t.ex. Church.
#20 acros säger
2009-03-12 19:16 - Anmäl

badabing: Definiera vettig..

Jedviks på Östra Hamngatan har ett ganska bra utbud senast jag var där med bl a Italigenten och R. M. Williams som det pratas om en del här på manolo. De har även lite billigare märken som Tiger, Ben Sherman, GANT och liknande. Utbudet är ganska likt NKs.

Det finns två skomakare (säkert fler) som säljer Crockett & Jones, Larssons skomakeri på Södra Vägen (http://www.larssonsskomakeri.se/) och jNj Skoservice som ligger på Nordhemsgatan. De förstnämnda har även en del western boots som är väldigt roliga att kolla på om inte annat.

Vill man ha sneakers är Lester på Södra Larmgatan och Karltex.se som liksom Jedviks ligger på Östra Hamngatan bra tycker jag, men det finns säkert fler. Vill man ha riktigt spexiga sneakers så finns det några sköna street-butiker på Andra Långgatan men de har jag glömt namnen på.

Hoppas något kan vara till hjälp.. :)
#21 Jonas bzz säger
2009-03-12 19:30 - Anmäl

Tiger Ben Sherman och Gant är rena skitskor, köp aldrig. Budgetsko för 150kr på ica maxi har samma kvalitet.
#22 glencheck säger
2009-03-12 20:37 - Anmäl

Finns det några fördelar med att beställa skor från Herringshoes jämfört med Pediware? Frakten är dyrare för ett par skor (Herring: £15, Pediware: £10)

Jag beställde ett par Loake Aldwych-skor från Pediware och fick skohorn, skoblock, skopolish och sidenslips på köpet. Fraktpriset var som sagt £10 för skorna (och £7,5 för skoblocken). Jag beställde dem 24 februari och de anlände idag 13 mars, så leveranstiden var inte så imponerande i det här fallet.
#23 Adam säger
2009-03-12 21:01 - Anmäl

Generellt anser jag att C&J håller klart högre klass än Church's. Har två Church's-skor som känns sådär, medan samtliga tre par från C&J tillhör favoriterna. Måste även framhålla Alfred Sargent (Premier Collection förstås).
I regel skiljer det flera hundra kronor i pris att köpa kvalitetsskor på nätet jämfört med de butiker som tillhandahållet C&J och Church's. Är man av någon anledning skeptisk så är det ju bara att pallra sig till respektive butik och prova och därefter beställa på nätet.

#22: Pediwear har fri frakt för vissa modeller, exempelvis Crockett & Jones.
#24 Jonas bzz säger
2009-03-12 21:21 - Anmäl

#23 tittade på ditt inlägg nu, så därför beslöt jag mig för att besöka pediwear... förutom frakten är skorna cirka 1000 kronor billigare än i göteborg, då menar jag c&j.. Mums. Hoppas nästa lön är stor, annars blir det senare på året. Puss
#25 Jonas bzz säger
2009-03-12 21:30 - Anmäl

Shiet vad nice c&j är... Jag vill genast köpa flera par. Varför har jag en sådan begränsad ekonomi, om man bara kunde undvara mat i några månader så...
#26 Daniel säger
2009-03-13 22:32 - Anmäl

Väldigt tjat om c&j så fort skor ska avhandlas. Själv drömmer jag hellre om Gaziano & Girling eller Edward Green. Kan inte manolo skriva lite om de olika läder som används till skor (kalv, häst osv)?
#27 Adam säger
2009-03-13 23:11 - Anmäl

#24: Ja, kör hårt du! Sedan är det ju i och för sig av ringa betydelse om frakten på omkring 130 spänn är fri eller inte när man ska till att köpa loss ett par skor för omkring 3300:-...

#26: Tjat och tjat, det är ju trots allt de skor under det översta segmentet med John Lobb, G&G, EG, Berluti, Cleverly etc som är bäst och som de flesta har råd med.
Å andra sidan har jag sett väldigt få modeller från nämnda "supermärken" som jag skulle kunna tänka mig att köpa om jag hade råd. De känns lite för dressade och smäckra. C&J har modeller som både funkar till jeans och kostym och därtill har bra kvalitet.
Därmed inte sagt att en artikel om dessa märken skulle vara ointressant.
#28 Mr. Tweed säger
2009-03-14 10:41 - Anmäl

Dear Adam,
Speaking of best quality affordable shoes, I would like to suggest having a look at Tricker's. In their country range, they have several shoes and boots looking less formal to go perfectly with denim and informal jackets and suits.
Yours,
Mr. Tweed
#29 glencheck säger
2009-03-14 13:09 - Anmäl

C&J verkar skapa enorma känslor hos en hel del Manolo-folk. Min fundering är dock vad det är med C&J-skorna som gör dem så creddiga i sådana här sko-kretsar? Alltså, vilka speciella detaljer utmärker C&J-skorna och gör att höjer sig över övriga handgjorda skomärken (som t.ex. Loake)? För det måste väl gå att peka på några konkreta faktorer och inte bara säga nåt allmänt som att "kvaliteten anses bättre". Okej, men på vilket sätt i så fall?

Om man inte kan nämna några specifika faktorer lutar det mer åt att det handlar om att man vill kunna ansluta sig till gruppen av C&J-bärare, vilket i sin tur gör att man känner sig lyxigt speciell. Därmed inte sagt att detta är nåt negativt. Åtminstone sålänge man har råd med att köpa denna känsla.
#30 Jonas bzz säger
2009-03-14 15:43 - Anmäl

Jämnheten på stygna, det faktum att det är läderfoder och inte halvläderfoder som på vissa loake-modeller. Bättre läderkvalitét (känns mjukare, prova att dra fingret lätt på en budget-randsydd kalvskinsko och en c&j-sko) sedan så sitter de längre på lästen vilket gör att de har en mjukare form. Bara för att nämna några grejer. Sedan så om du håller ett par loake (inte de där hemska sekunda varorna som finns i varje affär i sverige) så ser man ibland ojämnheter i klacken, sulan, fodret osv - mycket små - som inte förekommer på c&j.
#31 JP säger
2009-03-15 02:53 - Anmäl

Jag undrar hur många här som exempelvis jämfört Church/C&J/Green/Lobb osv i dagliga livet under en 5-10-årperiod? De är väl först då man märker hur skon håller stilen?
Just nu känns det som en ganska meninglös namedropping fyller kommentatorsfältet så fort engelska randsydda skodon kommer på tal.
I vilket fall som helst så är ju ovanstående fabrikat, samt Sanders och Loake som nämns i artikeln, ett klart steg upp från Din Sko/Wedins/Stormarknad-träsket.
#32 glencheck säger
2009-03-15 10:25 - Anmäl

Jonas bzz: Okej, make sense. Menade du förresten att Loake levererar "sekunda varor" (eller snarare modeller) i svenska affärer eller syftade du på att övriga skor/märken som är vanliga i svenska butiker är sekunda?

Jag måste förresten fråga er om råd kring mina nya Loake Aldwych. Detta är mitt första par skor med lädersula och självklart är jag orolig att en regnig eftermiddag ska förstöra sulan.

- Bör jag sätta på gummisula? Varför? Varför inte? Enligt medföljande sko-råd påverkas "balance and comfort" negativt vid applicering av gummisula, hur kan det göra det? Det låter lite överdrivet, men eftersom jag inte använt lädersula tidigare kanske jag inte förstår känslan (om den nu skiljer sig markant från gummisula?).
- Hur mycket kostar det normalt att lägga på en tunn gummisula hos skomakare?
- Lädersula ser rätt tunn ut. Slits inte denna ut ganska snabbt om man inte lägger på gummisula?
- Hur mycket kostar det att byta lädersula hos en "normal" skomakare?
#33 Thomas E säger
2009-03-16 09:11 - Anmäl

Det finns kvalitetsskor med gummisula och med lädersula, välj det du vill ha. Att köpa skor med lädersula och lägga på en gummisula har jag aldrig förstått mig på. Jag har två par C&J Grasmere, insmorda med "snoseal" som har funkat bra under två göteborgsvintrar. När det inte är snöslask eller ösregn så är ju skor med lädersula mycket trevligare att ha på sig, den fördelen försvinner ju om man lägger på en gummisula.
#34 LoHi säger
2009-03-16 10:24 - Anmäl

#32
Att sätta på en gummisula är för mig en smaksak. Man kan kanske, kanske inte säga att det förändrar känslan i skon till det sämre. Jag har slitsula av gummi på några av mina skor och inte på andra, och visst känner man en skillnad, men inte så mycket. Som nämnnts tål lädersulor väta sämre, och de kan vara blixthala på is och på en del typer av golv.
Att sula om en sko skall traditionellt kosta lika mycket som en 37:a, enligt skomakaretraditionen. Det är i alla fall på den nivån det rör sig, några till flera hundralappar.
Om du lägger på en slitsula av gummi är denna biligare att byta, jämfört med att lägga på en ny lädersula. Annars slits inte lädersulan mycket fortare än gummisulan.
http://www.skomakare.com/ finns en del info.
#35 gentlemannensval säger
2009-03-16 10:30 - Anmäl

Det verkar som om det är en debatt mellan de som tvunget vill ha C&J (inte för att jag klandrar dem) och de som inte förstår tjusningen.

Skillnaden, bör tilläggas, är inte enorm mellan C&J och andra märken som bl.a. Church's och Loake's. Dock kan det ibland finnas en skillnad i priset.

Men om man vill gå ner ytterligare ett steg finns det många andra skor, som kanske inte tilltalar anglofiler, men väl folk som gillar skor.

http://www.mey-edlich.de/mey-edlich-de/pages/productDetail.jsf?productid=mey-edlich-de/FF25-4702

Är ett par underbara skor som enligt mig är väldigt likvärdiga C&J, framför allt eftersom de råkar vara lite billigare...

C&J har dock en speciell känsla som är svår att uppnå på annat håll...
#36 P säger
2009-03-16 10:49 - Anmäl

Sluta med C&J tramset nu.

C&J ar riktigt bra skor, men forstar inte den har stjarnstatusen man fatt i Sverige. Bor i England sedan 10 ar tillbaka och visst C&J har hog status har men likasa en massa andra likvardiga skor. C&J fixeringen existerar inte i skornas hemland sa jag tror det ar ett svensk fenomen. Har sjalv en vild blanding skor av foljande market:
C&J
Church
Alfred Sargent
Edward Green
Kan utan tvekan saga att alla dessa haller likvardig kvalitet (Edward Green ar dubblet sa dyra men ej dubbelt sa hog kvalitet).
#37 gentlemannensval säger
2009-03-16 13:21 - Anmäl

Som alltid betalar man alldeles för mycket för märket. Istället bör man kanske leta efter okända märken med hög kvalitet, så hamnar vi på mer marknadsmässiga nivåer...

Jonathan, gentlemannensval.se
#38 helena129 säger
2009-03-16 13:33 - Anmäl

Min pojkvän använder också C&J och även RM Williams som han tycker är de bästa skorna som man kan använda. Han har de i flera timmar i sträck varje dag och inte en enda gång har han klagat på att han har ont i fötterna. Jag själv köper inga märkesskor och jag klagar hela tiden på att jag får ont i fötterna, ska nog också investera i ett par handsydda skor av engelskt märke. Min pojkvän köpte sina skor i GBG i en skomakari som jag tror heter larssonsskomakare eller något sånt, ska kolla om de inte kan beställa något till mig också....

Så det lönar sig verkligen att köpa handsydda läderskor då man skyddar sina fötter.

Tack för mig
#39 Jonas bzz säger
2009-03-16 13:42 - Anmäl

#38, inte för att vara sådan, men bor du i Göteborg så finns Mephisto som gör randsydda "fotriktiga skor" och ett märke som heter "Bekväma skor" som ligger vid Svingeln. Mephisto-skorna har dock skitdåligt läder, usch. Men det är väl hållbarheten och det faktum att skorna känns som gjutna i randsydda kvalitetsskor som gör dem bättre, för annars borde rimligtvis de ortepediska märkerna jag beskrev vara bättre.

Sedan får man inte ha samma par skor två dagar i rad - någonsin, speciellt inte om man är rädd om sina fötter. Man kan lätt få fotsvamp och en del andra otäckheter. Byt skor ofta! Då har jag inte ännu nämnt att om lädret inte får torka slits det onödigt.


Usch för att lägga gummi på läder, har jag själv gjort en gång och tänker aldrig göra om. Då är det bättre att planera sina skoköp och köpa några med gummisula och flera skor med lädersula. Mums :)
#40 Thomas E säger
2009-03-17 09:53 - Anmäl

Appropå C&J haussen på Manolo. C&J har en importör med en hemsida! och återförsäljare i metropoler som Borås och Örebro. Detta skiljer ut C&J från alla andra tillverkare av kvalitetsskor. Det finns så klart bättre och dyrare skor, det finns kanske till och med bättre och billigare skor men om man måste åka till Paris eller Budapest eller beställa dem oprovade på nätet så är de ju ointressanta för de flesta av oss.
#41 Dansken säger
2009-03-17 14:19 - Anmäl

Hmm, vissa inlägg påminner väldigt mycket om såna på t ex träningsforum: "Jag har hört av en kompis/pojkvän/brorsa att märket X är jättebra, och han har verkligen nått fantastiska resultat med X. Dessutom har jag på avvägar hört att det är rea på X på butiken Y i min stad..."

Hörde just ett program om smygreklam på nätet. Märks det?
#42 glencheck säger
2009-03-19 19:32 - Anmäl

Jag har använt mina Loake Aldwych för första gången idag och det var tyvärr ingen angenäm upplevelse. Skorna känns överlag väldigt hårda i materialet jämfört med de skinnskor jag använt tidigare. Och då talar jag både om ovandelen och lädersulan/klacken. Värst var emellertid att de var ganska trånga på bredden - i linje med tårna. Min lill-tå fick knappt plats på bredden. Och när jag avslutade dagen med att gå en knapp kilometers gångtur så kände jag ett begynnande skoskav.

Är det här ett vanligt första intryck av denna typ av skor om man inte är van vid dem, eller har ni andra njutit av era "kvalitetsskor" sedan första steget med dem? Som mina fötter mådde efter en heldag med dessa skor så kan det iaf kvitta att de klassas som "kvalitetsskor".

Loake Aldwych: http://www.pediwear.co.uk/loake/products/2603.php
#43 Leo säger
2009-03-19 19:46 - Anmäl

#42: Säker på att du valde den bästa storleken? Att du inte valde "helt rätt" storlek verkar ju vara fallet, men frågan är om dina skor finns i en storlek som är riktigt riktigt bra för dig.

Kan tyvärr inte dela några erfarenheter då det enda jag har som ens kommer i närheten av kvalitetsskor är ett par skinnloafers med lädersula, från Boss. Åtminstone gjorda i Italien. ;)
#44 Petter säger
2009-03-19 21:31 - Anmäl

Loake skorna på bilden är ju snygga (och säkerligen överkomliga i pris) men var kan jag testa dom i Sverige? Nilson väljer ju som vanligt att bara ta hem fula skor.
#45 Carl säger
2009-03-19 21:32 - Anmäl

Är loake 1880 stora i storlekarna eller?
Jag har vanligtsvis 45-46 med breda fötter, tror ni de passar? (var kan man finna dem i Linköping?)
#46 Jonas . säger
2009-03-19 22:20 - Anmäl

Loakeskor finns i olika bredder till varje storlek, i svenska affärer används franska storlekar och det är ofta missvisande och krångligt att lista ut vilken bredd och läst osv som man provar jämfört med att sedan ta på sig dem från online. Loake finns ju lite överallt på en hel del skoaffärer, borde inte vara några problem att hitta de skorna. Har ni bara gått in i en affär eller har ni frågat också?
#47 Jonas . säger
2009-03-19 22:22 - Anmäl

#42 läste du inte brochyren som loake skickar med? Du skall absolut gå in skorna, i flera omgångar och på torrt underlag några timmar om gången, både det att du förstör skorna och förstör fötterna om du gör annorlunda. Sedan skall inte ha skorna två dagar i föjld i vilket fall.

Loake-skorna finns i olika bredder, kanske du skulle haft en bredare - men hoppas du går in dina snart. Puss
#48 NCF säger
2009-03-20 13:07 - Anmäl

glencheck:

Har själv haft liknande problem (förutom det där med tån, då) med ett par Loake-skor, men nu sitter de som en smäck. Fick dock gå till en skomakare och få de värsta områdena 'tillmjuknade'. Men ha dem inte på dig för ofta i början. På väg till jobbet och på väg hem från jobbet, kanske? F ö något jag tycker att man bör ha som rutin även när man inte går in nya skor, dvs byta skor flera ggr om dagen. Bättre för skorna och framförallt bättre för (iallafall mina) axlar och rygg. Sen så spenderar ju jag stora delar av min arbetsdag stående.
#49 glencheck säger
2009-03-20 18:37 - Anmäl

Leo #43: Nej, jag är inte säker på att jag valde den bästa storleken för mig av just Loake Aldwych, men jag provade en annan liknande Loake-modell (Cagney) i butik här i Gbg och beställde den storlek som satt bäst. Om jag hade beställt en storlek större hade antagligen skorna glappat en aning och det bör väl inte vara så bra, eller hur ska man tänka gällande storlekar?

Jonas #47: Jo, jag har läst Loake-broschyren och gått litegrann med skorna i lägenheten innan jag bar dem en hel arbetsdag. Ska tänka på att bära dem kortare stunder de närmaste gångerna, men jag har svårt att se varför det skulle vara så förrädiskt att ha dem en hel dag. Jag har emellertid inte burit dem två dagar i rad som du antydde.

NCF #48: Du menar att dina skor var tillräckligt breda för dina fötter? Det är nämligen det som jag är mest orolig för, dvs att den här modellen är för smala för mina fötter.

Är det andra här som haft problem med bredden på skor av den här typen vid ingångsperioden, men som efterhand föredrar hur skorna sitter? Även om så skulle vara fallet så undrar jag hur bra mina lill-tår mår efter en tids användning eftersom de uppenbarligen måste pressas ihop pga sko-bredden. För jag har svårt att se att skor med så hård ovandel töjer sig nämnvärt. Eller hur funkar det?
#50 Leo säger
2009-03-20 22:29 - Anmäl

Ja, större storlek vore kanske inte bättre. Du vet säkert hur det är; det sägs att man kan kompensera med en extra innersula, men när det kommer till kritan så tycker i alla fall jag att de hjälper föga. Resultatet blir ändå glapp i hälen och risk för skav.

Vad sägs om stora skoblock då, som du pressar in i skorna? Kanske möjligt att tänja ut skorna en smula? Skoblock bör man ju iofs ha i vilket fall som helst. Även detta har jag dock testat själv, med tveksam framgång. Dock ett relativt billigt sätt att försöka förbättra passformen.
#51 Jonas ^ säger
2009-03-21 02:14 - Anmäl

Skall du göra skorna bredare skall du gå till en fackman, kolla upp på skomakare.se och se vilka som bor nära dig med mästarbrev (mästarbrev får skomakare som erlagt ett kunskapsprov i skomakeri och har fyra års yrkeserfarenhet. En nödvändighet om man inte vill chansa och råka fördärva skor - hur enkla grejer man än vill göra. ) Försöker du själv förstora skorna med skoblock så förstör du kanske dem - jag har nämligen själv provat en gång.

Jag har i mer än ett års tid gått i ett antal randsydda kängor och skor och kan säga som såhär - man kan få skavsår i början -- men skorna blir bara bättre och bättre för varje gång man använder dem. Och efter ett tag så har du världens skönaste skor på dig.

Läder har en töjningsriktning - dvs ett visst håll som fibrerna kan töja sig åt. Skorna kan aldrig töjas på längden men alltid på bredden, men gör det genom att gå i dem eller ge dem till en fackman som sagt.

Puss
#52 Leo säger
2009-03-21 07:54 - Anmäl

Jonas, menar du att skor alltid har skinnet fäst mot sulan så att dess riktning medger töjning på just bredden? Är detta något generellt?
#53 glencheck säger
2009-03-22 10:09 - Anmäl

I ett tidigare kommentarsinlägg funderade jag på att lägga gummi-sula på mina nya Loake-skor. Jag valde att inte göra det eftersom jag vill se om känslan av att gå med lädersula är bättre än med gummi-sula.

Så här ser framdelen av lädersulan ut efter en dags användning:

http://yfrog.com/0hdscf7340j
http://yfrog.com/0adscf7337j

Jag läste nånstans att lädersulor är lika tåliga som gummi, alltså att livslängden är lika lång, men det betvivlar jag starkt på efter att ha tittat på mina skor. Visst, det kan ju skilja mellan lädersulor av olika kvalitet, men det här är en Goodyear-lädersula, som bör väl vara av hyfsad kvalitet.

Självklart beror slitningsgraden på gångstil och underlag, men jag jämför såklart med hur jag vet att mina skor med gummisula brukar slitas.

Jag hoppas och antar att slitning ner till tråden - som går intill kanterna på sulan - inte påverkar sulans förankring till ovandelen av skon, dvs att tråden mest fyller en estetisk funktion. Eller funkar det? Det är ju inte många millimeters slitningshöjd ner till stygnen.

Jag är medveten om att jag har en ganska negativ ton gentemot mina nya skor, men jag tycker att det är viktigt att nyansera bilden av dyrare "kvalitetsskor" så att de inte bara ses med ett rosa skimmer. Jag hoppas att jag kommer att omvärdera min syn på skorna och med tanke på hur många förespråkare som handsydda kvalitetetsskor har så kommer jag självklart att visa tålamod.
#54 Jonas . säger
2009-03-22 15:04 - Anmäl

Visst syns det att du har gått i dem. Min skomakare säger att en sula håller i 2-3 år. De mest slittäta punkterna (normalt tåspetsen och hälen) kan du sätta gummi/järn på. Istället för att titta på slitmärken så titta på hur djupet är. Läder slits snabbare än gummi men gummi är absolut inte därför ett evighetsmaterial. Sedan kommer det estetiska in. Men fortsätt du använd dina skor och förbjud allt vad gummi heter. Det finns väldigt små tunna gummilappar du kan sätta på.

Angående sömmen så är skon på rikigt fastsydd - men även fastlimmad, och sömmen håller även om den inte är hel. Så du behöver absolut inte var orolig för något, däremot randsömmen skall du oroa dig för - men den ser du inte.
#55 Jonas . säger
2009-03-22 15:06 - Anmäl

Smörj in sulan i skokräm (slipa den inte som en del förespråkar) så ser du att den inte är så farligt sliten - bara småful. Puss
#56 H säger
2009-03-22 19:22 - Anmäl

1. Löjligt att påstå att man inte får gå i samma skor två dagar i rad. Självklart kan man göra det då och då, sålänge det inte är en vana. Dock inte om skorna har blivit våta.
2. Ska man använda skorna på vintern eller när det är vått ute och man inte använder galoscher så ska man definitivt sätta gummisulor på dem.
3. Nej, man ska inte slita ner sulan så att sömmen försvinner. Sulan lossnar och om man vill byta yttersula så måste skomakaren sy och ha sig mer vilket naturligtvis också kostar mer
#57 Jonas ^ säger
2009-03-22 21:28 - Anmäl

#56 du har inte tillräckligt många par skor om du ens tänker på att ha samma skor två dagar i rad. Jag gör hellre en rotfyllning än har samma skor två dagar i rad.

påklistrade Gummisulor kräks jag på, byt skor istället. Dessutom hjälper inte påklistrade gummilappar mot riktig väta eller snö i alla fall. På vintern har man skor med tjocka gummi-sulor.

Nej, sulan lossnar inte.
#58 H säger
2009-03-23 18:59 - Anmäl

Jompa, jag har jääättemånga skor och bär dem i regel aldrig mer än en dag i sträck men inte desto mindre är det skitsnack att man aldrig någonsin skulle kunna ha samma skor två dagar i sträck.

Tjocka gummisulor lämpar sig inte på min arbetsplats, därför sätter jag gummisulor på vissa skor. Har du tillräckligt många så kan du kosta på dig det min vän.

Sulan lossnar i kanten jo.

Du som kör lektioner och pekpinnar kring skor här på Manolo borde veta att det heter brogues och inte brouges.

Det var allt.
#59 glencheck säger
2009-03-24 21:38 - Anmäl

#58 H: Du skrev: "Sulan lossnar i kanten jo".

Menar du att sulan lossnar från skon om min sko slits ner till och med sömmen? Alltså att inget annat håller fast sulan än den sömmen (som bara sitter ett par millimeter under sulans nivå)?

Det låter underligt i och med att det är förhållandevis dyra skor vi talar om (som isf inte lär hålla så värst länge innan det är dags för om-sulning).
#60 Jompa säger
2009-03-24 23:57 - Anmäl

#59 särskillt brouge bruges och brogar har absolut inte lim som håller fast sulan utöver sömmen. brouch borst burst brushe brosche bosch
#61 Gäst säger
2009-04-12 17:37 - Anmäl

vilken bra artikel, har själv ett antal C&J och tycker att finish och kvalité är helt ok i förhållande till pris. Vill man snäppa upp sig så finns ju alltid C&J Paris med startpriser på 1250 euro, men då snackar vi ju om en helt annan division om ni frågar mig
#62 andrew_Stockholm säger
2009-04-12 17:38 - Anmäl

vilken bra artikel, har själv ett antal C&J och tycker att finish och kvalité är helt ok i förhållande till pris. Vill man snäppa upp sig så finns ju alltid C&J Paris med startpriser på 1250 euro, men då snackar vi ju om en helt annan division om ni frågar mig
#63 Mäster säger
2009-04-26 19:19 - Anmäl

Bästa bröder.

Många undrar över hypen kring Crockett & Jones och det är ganska enkelt att svara på, även om många kommer att bli besvikna och svara med illasinnade kommentarer som så ofta händer här på manolo.

Crockett & Jones ÄR DET BÄSTA MÄRKET du kan få i Sverige. Därmed inte sagt att alla modeller är överlägsna alla andra märkens modeller. Som märke betraktat dock måste man titta på den extremt höga kvaliten som genomsyrar märket genom hela kollektionen. Du kan inte få en dålig eller icke prisvärd Crockett. Det riskerar du ofta med Church's som är betydligt dyrare men inte på något sätt bättre. Och när det gäller Loakes så är det så enkelt att om du köper det billigaste får du det sämsta. 90% av Loakes kollektion i sverige är av high shine skinn vilket är en slaggprodukt av riktigt skinn som klätts i en plastfilm och inte har en bråkdel av den smidighet, mjukhet, följsamhet och patineringsmöjlighet som ett riktigt bra kalvskinn har. När det gäller Loakes ska man dessutom veta att de använder fiberpapp i sina klackbaser och mellansulor istället för läder, vilket gör att sulorna "skiktas" inom kort och försvårar och fördyrar renovering avsevärt. Dessutom åldras klackbasen och sulkanten inte vackert utan fult och klackarna blir mindre behagliga att gå på. Många modeller har dessutom textilfoder. Inget är för heligt när det gäller kvalitet, bara man kan få ner priset. Skamligt. Man kan dock hitta bättre Loakes, men min senaste inspektion av sortimentet gav inga ledtrådar till någon sorts vägledning i form av pris eller namn på linjen.

Ytterligare en anledning att folk gillar Crockett är att de har en duktig generalagent i Sverige och mycket duktiga återförsäljare, som ger konsumenten tillgång till hela Crocketts sortiment. Vem ger samma tillgång av de andra märkena. Prismässigt ligger C&J mycket bra till mot de få andra märken som kvalitetsmässigt och namnmässigt flåsar Crockett i nacken.

Vidare håller Crockett en mycket hög klass modemässigt sett på modeller och nya läster, och återförsäljarna är mycket duktiga och ivriga att ta fram egna modeller i limiterade kollektioner, vilket ger konsumenten möjlighet att köpa unika skor som inga andra märken eller länder har.
#64 Dansken säger
2009-04-26 21:43 - Anmäl

#63: Det är mycket möjligt att jag inte har tillräckligt bra koll på skor för att märka någon skillnad mot mina Loake's. I guess I'm not good enough.

Men, om jag skulle få för mig att testa ett par C&J: hur är deras storlekar? I min sk. "stad" finns ingen möjlighet att prova ett par, så en hint om hur de passar skulle inte vara ivägen. Eller måste jag åka förbi den konungsliga huvudstaden för att prova skor? Mina Loake blev just ännu bekvämare...
#65 NCF säger
2009-04-26 21:56 - Anmäl

Glencheck: Mina var tillräckligt breda för tårna, ja. Dock sitter tydligen inte mina fotknölar som de bör i förhållande till skornas (eller rättare sagt bootsens) söm, vilket var ruskigt obekvämt. Tills jag fick det åtgärdat.

Mäster: "90% av Loakes kollektion i sverige..." Om man införskaffat donen utanför Svea rikes gränser, då? T ex. utomrikisk postorder?
#66 Mäster säger
2009-04-26 22:34 - Anmäl

#64: Du kanske har ett par OK dojjor från Loakes och då är skillnaden inte enorm. Min uppfattning av Crockets passform är att den är svår att mäta sig med. Crocketts skor sitter på läst i minst 4 veckor av den 8 veckor långa produktionstiden, vilket nästan inga andra skor gör, och för med sig en mycket bra "formfasthet", och skinnen är av mycket hög standard. Detta medför enorm komfort. MEN, alla läster passar inte alla fötter, och inget säger att Crockett är det bästa märket för DIG, även om de har många läster så någon borde nog passa fint. Jag ville bara påpeka Crocketts fördelar mot några andra märken för att förklara för de som undrade varför det är så stor hype kring Crockett. Det är inte utan anledning som det tyska modemagasinet "Edition Shuhe" en gång kallade Crockett & Jones "Best value for money in the world".

#65: Gissar att 30-40% av Loakes totala kollektion är high shine. Problemet är att skohandlarna som tar hem skorna tar alltid det sämsta för det är billigast, och naturligtvis det som säljer bäst. Antagligen även internationellt också. Men som jag sa: De har mer prisvärda skor i sortimentet också, som är helt OK kvalitetsmässigt i förhållande till priset, men du måste vara riktigt duktig för att kunna veta vilka de är.

I övrigt vill jag varna för att handla på postorder, om du inte har stenkoll på kollektionen och redan vet vilken läst du har. Då kan det vara OK. Men samtidigt finns det ett stort värde i att få personlig service, svar på frågor, ordentlig uppmätning av fötterna, och all service och garanti du får genom att handla i butik. Särskilt om du handlar av någon som verkligen kan sitt jobb.
#67 Dansken säger
2009-04-27 07:37 - Anmäl

#66: Ja, jag förstår. För mig är det bara inget alternativ att lägga fyra papp på ett par skor, så jag får vackert klara mig med division två. Dvs ingen personal shopper (/agent för C&J) och jag får stå ut med att "Dessutom åldras klackbasen och sulkanten inte vackert utan fult och klackarna blir mindre behagliga att gå på".

Frågan är om skillnaden mellan ett par Loake's på ebay för en tusenlapp och ett par über-C&J för det fyrdubbla är värd sin vikt i femhundringar?
#68 Jompa ^ säger
2009-05-03 20:57 - Anmäl

#67 bättre att köpa nya skor stup i kvarten än att köpa 12 par c&j direkt menar du? Puss på dig. Själv så sprider jag riskerna genom att handla brett på många märken. Bexley, loake, c&j mfl. Mums
#69 Dansken säger
2009-05-04 07:35 - Anmäl

#68: Ja, faktiskt. Och så ofta (puss) behöver jag inte köpa (kram) skor att jag direkt lider (puss) av det. Mums. Mfl tramsiga onomatopoetiska kommentarer. Mums.
#70 BW säger
2009-05-10 19:32 - Anmäl

Så... Ett par från Loakes 1880-kollektion, är det ett dåligt köp eller ett vettigt insteg i skovärlden? Läser man här så verkar det vara usla skor som knappt håller för att ens prova...
#71 Uffe säger
2009-05-10 21:01 - Anmäl

#70: Nä då, finns en massa här som diggar dem. Däribland jag. Grymma skor!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen