Manolo logotype

Framtidslöfte, Anette Wahlström

Bild 311644

Anette Wahlström visade i januari sin examenskollektion för London College of Fashion. En kollektion som till stor del utgått från klassiskt herrskrädderi. Anette berättar om arbetet bakom kläderna och planerna inför framtiden.

Berätta, hur har din kollektion växt fram?
- Jag har känt en stark känsla för att vända mig inombords och studera mystiken kring människans psyke. Detta ledde mig till att observera min omgivning och en dag kom en silhuett och mötte mig på gatan. Det var Igor och han lider av Manodepression eller som det idag kallas Bipolär sjukdom. Han sneddade in från det starka solskenet intill den mörka skuggan under trädet. Hans silhuett växlade från guldvit till silverbeige och i hans hand höll han en käpp gjord av trä med blänkande detaljer, skapade av hans egna mänskliga tårar. Igor, en fiktiv individ skapad av forskningen jag gjort om sjukdomen och personer som drabbats av den genom en nära relation med en man som kämpar mot sjukdomen i Kanada samt ett personligt besök på ett mentalsjukhus. Det var här grunden lades för att skapa en kostymkollektion eftersom kostymen verkar som en mask som döljer individen och på så sätt skyddas Igor från omvärlden.
- Detta är mitt sätt att skapa. Jag målar upp en hel historia och skapar kläderna utifrån den jämsides med den kontemporära världen. Dagens lyx handlar om individualitet och det skräddarsydda för personliga behov, vilket även jag har anammat.

För kollektionen har du arbetat nära en skräddare. Vad fick dig att välja det?
Främst grundar sig det i min passion för det personliga och känslan som bara det skräddarsydda kan skapa. Att arbeta med skräddare med mer än 30 års erfarenhet av deras specialiteter såsom kavajer, byxor eller västar har givit mig möjligheten att skapa plagg av kvalitet, passion och kärlek.

Hur har det färgat klädernas silhuett och stil?
-Självfallet ger det skräddarsydda den perfekta passformen. Eftersom mönster skapas av mått tagna av personen och inte utifrån industriella standardmått eller mallar ger det bäraren ett uttryck och en självkänsla som inte kan uppnås inom konfektion.

Hur skiljer sig designprocessen för skräddarsydda kläder från konfektion?
-Designprocessen skiljer sig från konstnär till konstnär eller från designer till designer. Men i grova drag så skiljer sig det skräddarsydda från konfektion på så sätt att inom konfektion arbetar man ofta med en trend eller look för en speciell kundgrupp till en speciell säsong och som skräddare skapar man unika plagg till en unik individ.
Som skräddare lär man känna sin kund och skapar plagg som tillfredsställer just honom eller henne.

En återkommande plagg i din kollektion är västen. Vad är det som gör detta plagg så fascinerande?
-Västen är ett magiskt plagg. Den är sensuell, sofistikerad och ger individen ett intellektuell och attraktivt uttryck. Att addera västen till din vardagsklädsel ger dig möjligheten att se klädd och proper ut även när du tar av dig kavajen som man ofta gör i dag med luftkonditionering och ett varmare klimat.

Ett annat spännande inslag är träkäppen. Hur uppstod idén till den?
-Eftersom jag skapat denna kollektion utfrån den saga jag målat upp kring Igor så skapades käppen som ett slags support för honom så han kan stå upp mot ett samhälle som inte ännu är redo att fullt ut acceptera denna stigmatiserade sjukdom. Ett stöd för Igor då han behöver räta på ryggen och gå rakt då omvärlden dömer honom. Käppen ger även kollektionen ett klassiskt uttryck som jag vill uttala med denna kollektion.

Slutligen, vad är planerna inför framtiden?
-Vara kreativ och skapa. En dröm är att få underta erfarenhet inom skrädderi och mode.

Bild 311645
Bild 311646
Bild 311647
Bild 311648
Bild 311649
Bild 311650
Bild 311651
Bild 311652
Bild 311653

Foto: Michael Tomlinson

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Jocke säger
2009-02-11 21:19 - Anmäl

Jag får inte ihop det här med skräddaren? Skräddarsys kläderna eller är det full canvas Olof?

Känns som någon ny subkultur kan födas här, sartoriemosar typ..
#2 Mr. Purple säger
2009-02-11 22:16 - Anmäl

Fascinerande. Fast jag tycker bättre om skisserna än fotona.
#3 P säger
2009-02-11 22:28 - Anmäl

Intressant, gillar den sista bilden på de färdigställda produkterna bäst.
#4 Alex säger
2009-02-11 23:12 - Anmäl

Håller med, skisserna ser bättre ut än resultatet.

<b><a href="http://nyheter24.se/noje/film_tv/80087-se-christina-lindbergs-guldkorn" rel="nofollow">&amp;gt;&amp;gt; Christina Lindberg var sjukt snygg, nån som håller med?</a></b>
#5 pichao säger
2009-02-12 08:15 - Anmäl

Intressant skrivet om den skapande processen bakom en kollektion.
#6 Anette Wahlström säger
2009-02-12 09:35 - Anmäl

Svar på Jockes fråga angående om det skräddarsys eller inte;

efter jag tagit min masters har jag fortsatt med det skräddarsydda och tar nu emot kunder för beställning av kostymer för båda dam och herr. Nu samarbetar jag med brittiska erkända skräddare för att framställa kostymerna och vad jag gör är att jag möter kunderna för måttagning, design, kvalités val och avprovningar. Detta med anledning att jag vill leverera den bästa kvalitén och tyvärr kan jag inte ta alla bitarna själv.

Till masterskollektionen så skräddarsydde jag även då plaggen för att de skulle få den perfekta passformen och ge den rätta känslan till bärararen.
#7 Svante säger
2009-02-12 12:22 - Anmäl

Ni har stagnerat. Tyvärr.

Visst, Manolo har hittat ett mönster och en rutin som fungerar för en stor del av läsarna. Utmaningen för er nu är att utvecklas och bibehålla spänningen. Annars Exit utan Voice.

De senaste månaderna har jag gått in på sidan och redan på förhand känt till vad jag kommer att mötas av.

Det bästa på senare tid var harangen med skomakaren som fick komma till tals. Utöver det har ni mest kört på i invanda mönster.

Det är synd. Manolo var riktigt intressant ett tag.

Om ni vill ha nya idéer och uppslag, maila gärna.

Mvh,
Svante
#8 Therese säger
2009-02-12 20:06 - Anmäl

Strålande arbete!! En stor applåd till detta unga framtidslöfte!!
#9 Mattijahs säger
2009-02-13 08:37 - Anmäl

Helt klart har designern potential. Om tio år har hon kanske ritat något man skulle vilja bära. Nu verkar det vara lite för mycket postmodernism för min smak

#7 - helt klart har man stagnerat. Numera är kanske en artikel av fem läsvärd. Men å andra sidan är den läsvärda femtedelen riktigt bra.
#10 Gäst säger
2009-02-13 09:18 - Anmäl

Anette! Finns någon möjlighet att köpa dina plagg? Hur?

/K
#11 LoHi säger
2009-02-13 10:05 - Anmäl

Käppen är en spännande accessoar som man ser alldeles för lite av idag.
Helt klart en spännande kollektion - skulle gärna se den på lite mindre "konstnärliga" bilder, där man ser mer av plaggen. - Och varför inte en kollektion av käppar?
#12 Anette Wahlström säger
2009-02-13 21:24 - Anmäl

Svar till Anonym, absolut kan det diskuteras emaila gärna för vidare konversation: anette.wahlsrom@gmail.com
#13 Anette Wahlström säger
2009-02-13 21:29 - Anmäl

Svar till "lohi"- kollektionen ligger ute på www.catwalking.com under London College of Fashion från pressvisningen på Victoria and Albert museum. Så där kan du titta på plaggen i rörelse.

Till din glädje så skapade jag en kollektion om 10 käppar som visades upp tillsammans med kostymerna. Kul att du uppskattar accessoaren, enligt mig är den mycket stilig!
#14 Anette Wahlström säger
2009-02-13 21:31 - Anmäl

Svar till anonym: rättelse av email adress-
anette.wahlstrom@gmail.com
#15 Josh säger
2009-02-13 23:28 - Anmäl

Resultatet var 100 gånger bättre än skisserna. Skisserna ser ut som min dotters skojteckningar.
#16 SuraSune säger
2009-02-18 11:38 - Anmäl

Kul att se plaggen växa fram.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.