Manolo logotype

Axel Einar Hjort - tillbaka på NK

Bild 311586

Möbeldesign ligger visserligen något utanför Manolos bevakningsområde. Samtidigt är det viktigt att hämta stilinspiration från olika håll. Som Nordiska Kompaniet (NK) Stockholms utställning om varuhusets tidigare chefsarkitekt och möbelformgivaren Axel Einar Hjort, vars formspråk inspirerat en rad svenska modedesigners.

Axel Einar Hjorts bakgrund innehåller en lång tid både med praktiskt hantverk som snickare och tapetserare, men även studier på Högre Konst­industriella avdelningen på Tekniska skolan (idag Konstfack). Efter arbete på olika möbelfabriker och under egen firma tillträdde Hjort tjänsten som NK:s chefsarkitekt 1927. NK var då en hörnsten i svensk möbelarkitektur och under Hjorts ledning kom varuhuset att delta i en rad viktiga utställningar som världsutställning i Barcelona 1929 där Hjort presenterade en sällsynt påkostad monter på närmare 300 kvadratmeter.

Hjort beskrevs blanda klassicism med modernism, och formspråket innehåll såväl inslag av ambivalent art deco som en stramare funktionalism. För världsutställningen i Bareclona lät Hjort djupsvart korkmatta pryda golvet med väggar och möbler i i starka färger som lackrött, grönt, guld och koboltblå, vilket var talande för möbelarkitektens stil. Det exklusiva materialvalen vilket blev något av ett signum möttes av kritik under 30-talet med funktionalismens intåg i svensk formgivning. 1938 lämnade Hjort NK efter att möblerna blivit allt för dyra att tillverka.

I modesammanhang ses Axel Einar Hjort en stor inspirationskälla. Whyreds chefdesigner Roland Hjort har för höstkollektionen 09, som visades i veckan under Fashion Week by Berns, hämtat inspiration från just möbelarkitekten. Likaså har Acnes kreativa chef Jonny Johansson uttryck sin fascination för Axel Einar Hjort.

NK:s utställning som äger rum 5-22/2 är den första sedan 30-talet där det går att beskåda Hjorts möbler. För den lyckliga som äger en möbel från Hjort finns det möjlighet att få den värderad av Bukowskis under utställningen. I samband  med utställningen lanseras även en bok om Axel Einar Hjorts fascinerande liv och verk av Eric Ericson. Boken ges ut på Atlantis Förlag och kostar 450 kronor.

Bild 311587
Bild 311588
Bild 311589
Roland Hjort tolkar Axel Einar Hjort för Whyreds höstkollektion 09.
 
Källor: Antikvärlden
Sköna Hem (PDF)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Acne Whyred
#1 Anton säger
2009-01-31 19:19 - Anmäl

Något annorlunda men mycket intressant artikel! Tack för den Olof.
För övrigt så är bilden från Whyreds höstkollektion 09. extremt snygg.
#2 Hans säger
2009-02-01 00:24 - Anmäl

Jag kommer aldrig förlåta NK för att de gick från att vara varuhus med egen tillverkning till simpel galleria.
#3 O säger
2009-02-01 10:53 - Anmäl

#2 Det var ju tyvärr så att då NK höll på att gå i konkurs med den gamla inriktningen på varuhuset så hade man inget annat val än att ändra inriktning. Men visst är det sorgligt. Affärerna säljer vad konsumenterna efterfrågar så enkelt är det.
#4 T säger
2009-02-03 00:05 - Anmäl

Skåpet är ljuvligt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.