Manolo logotype

Fråga Manolo: Slimfit-rock?

Bild 311584

Hej, jag funderar på att köpa en ny vinter-rock och har lite funderingar kring detta. Jag skulle behöva en rock som klarar en kostym under, finns det olika designers som är kända för att designa detta stuk, eller borde jag bara gå upp en storlek från min normala? Är det möjligt att ha slimfit-rock med kostym under eller är normal-fit det enda möjliga?Jag är 1,72m, enligt mig själv, kort. Min senaste rock går ovanför mina knän, mycket längre kan jag nog inte gå, men anser ni att jag borde gå kortare, eller funkar "ovanför-knän-rockar" för min längd? Kan ni rekommendera några butiker i Stockholm som måttsyr rockar? mvh K.M

Det är en intressant fråga du ställer. Väldigt ofta rekommenderar herrbutiker sina kunder att välja en ytterrock som är en storlek större än sin vanliga för att få plats med en tjockare tröja eller kavaj under. Ett resonemang som förutsätter att kavajen och ytterrocken har exakt samma mått, vilket de självklart inte har. De allra flesta ytterrockar är anpassade för att bära över en kavaj. Tvärtom sys ofta ytterrockens axlar onödigt breda, vilket leder till att många bär onödigt vida ytterrockar i en onödigt stor storlek. Nu kan storlekar självklart variera mellan olika designers, men det är egentligen en annan fråga.

Det viktigaste att tänka på är att ytterrockens silhuett är samma som för den övriga klädseln. Smalt skurna kavajer tillåter även en smalt skuren ytterrock. Så om du skulle säga att din kostym är slimfit är det absolut möjligt att bära även en ytterrock som är det. Försökt dock att inte bara titta på hur den är skuren i midjan, där många lägga allt fokus. Det absolut viktigaste är axlarna. Kavajaxlarna får inte vara för vida i förhållande till ytterrockens eller tvärtom.

Angående längden tycker jag det låter som ett vettigt val att välja en ytterrock som slutar strax ovanför dina knän. Rockar som är längre tenderar att kapa bärarens ben, vilket sällan är särskilt smickrande för bäraren. Dessutom tycker jag att en rock med smal silhuett bör vara något kortare. Det självklart möjligt att bära en ännu kortare rock så länge den täcker hela kavajen.

Din sista fråga är jag inte rätt person att svara på har ganska dålig koll på vilka som måttsyr ytterrockar i Stockholm. Hoppas ni läsare kan ge fler tips, men någon av nedanstående kan vara till hjälp:

J.Lindeberg, flaggskeppsbutik på biblioteksgatan
Hans Allde
Rose & Born
Douglas Menswear
Jens Dahlström
NK Man

För ytterligare läsning:
Inspiration Ytterrock
Rätt Proportioner: Ytterrocken


Översta bilden: Domenico Vacca

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 MrPawa säger
2009-01-29 21:15 - Anmäl

K-M
Jag är själv av samma längd som du och köpte för något år sedan en mycket slimmad men klassisk rock från Tiger - bör ha varit storlek 50. De gör ju det mesta fokuserat för långa och smala och passar sällan mig som är mer formad för Hugo Boss - men detta var i alla fall en lyckad kombination och gav en mycket bra siluett som Olof beskriver det.

Ett annat bra tips är TM Lewin i England. Om du har en vikt på 75kg +/- 4kg till den längden så kan jag varmt rekommendera Lewins kostymer och rockar i storlek 40S - de sitter kanon. Just nu halva priset på rockar m.m. http://www.tmlewin.co.uk/ProductList.aspx/MenswearCasualwearCoatsJackets

Lycka till,
Pawa - kostymsamlare
#2 Mr. Purple säger
2009-01-29 22:29 - Anmäl

Christer Götrich skrädderi bör kunna hjälpa dig med en måttsydd rock.
#3 T säger
2009-01-30 02:20 - Anmäl

Glömde prova med kavaj när jag köpte min rock, köpte därför en som var kavajstor, den går ju inte att använda till vissa av mina kavajer men de kavajer som sitter bäst får plats under. Men jag hade tur.

Tipset är att ta på dig din kavaj och ge dig ut och prova.
#4 Gammal panda säger
2009-01-30 08:28 - Anmäl

Du kan gå ner en liten aning i pris eller leta second-hand och låta skräddaren ta hand om detaljerna i passformen om du har svårt att hitta nått du gillar (själv har jag lång rygg, smal bröstkorg , bred nacke och långa långa armar, så skjortor är i det änrmaste helt omöjligt utan en god relation till min skräddare).

Hans Allde har stans i särklass snyggaste skyltfönster! Skulle klä mig mycket därifrån om budgeten tillät. En dag när jag bli gammal och rik kanske:)
#5 Micke N säger
2009-01-30 09:05 - Anmäl

Jag kan rekommendera Hugo från Hugo Boss när det gäller ullrockar. Har två st från dem, en i svart och en i mörkblått och båda sitter riktigt bra på min speniga kropp.
#6 Emil säger
2009-01-30 09:25 - Anmäl

Vad är det för rock på bilden?
#7 K.M säger
2009-01-30 11:02 - Anmäl

Jag är tacksam för det snabba svaret från Manolo och även kommentarerna. Great job!

PS. Rocken från bilden är en Domenico Vacca

mvh K.M
#8 Knut säger
2009-01-30 15:57 - Anmäl

Åk ut till häggvik och köp en skön italienare för 50%, komfort, siluett, kvalitet och klass..
Allt från lyxig cashmere till cavalry twill.
#9 Danne säger
2009-01-30 15:57 - Anmäl

Jag beställde en made to measure av Jens Dahlström jag är nöjd med. Han borde ha olika tyger att välja på, jag valde en i Loro Piana ull med cashmere. Så skön och grym lyster, dyr var den inte heller.
#10 Emil säger
2009-01-30 17:02 - Anmäl

Olof,

Hur är det med rockar/kavajer som sitter lite tight (kanske ngt för smått) över just axlarna ur ett sartoriellt perspektiv? Är det också osnyggt som för stor axelbredd eller är det något som kanske eftersträvas såsom tighta ärmar och ärmhål?

Hoppas du förstår vad jag menar.
/Bredaxlad
#11 Knut säger
2009-01-31 10:08 - Anmäl

#10 Det är aldrig snyggt när axeln bygger ut under axelvaddarna, om det är så du menar med för smått över axlarna. Men dom smala italienarna har oftast ingen vadd, kanske är ragglan ärm något för dig?
#12 Olof säger
2009-01-31 14:14 - Anmäl

Emil - Det är en bra fråga! Jag är inte särskilt förtjust i begreppet tight. För mig är det samma sak som att rörligheten begränsas. Jag har försökt att förklara det i artikeln silhuett vs passform. Men något förenklat så kan man säga att det går inte att uppnå en smal silhuett genom att bära en kavaj som är för liten rent storleksmässigt. Då riskerar man att förstöra kavajens fall, vilket speciellt blir uppenbart för axlarna.

Om axlarna stramar åt riskerar ärmarna och inte minst ryggpartiet att bilda veck. Om du då är bredaxlad så kommer en kavaj som är för smalt skuren i axlarna att förstärka det axlarnas bredd, vilket knappast är önskvärt. Försökt istället att välja en kavaj med en så naturlig axel som möjligt, vilket smickrar breda axlar utan att överdriva.

http://manolo.se/2008/04/16/siluett-vs-passform/
#13 Knut säger
2009-01-31 20:30 - Anmäl

Olof; Agassi måttar från Mabro (www.mabro.it)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen