Manolo logotype

Kombination: Ytterrock och Kostymbyxor

Bild 311578

Artikeln trenchcoat-mentalitet gränsade tydligt till ämnet ytterrockar för våren. Lättare konstruktioner och tyger har ökat plaggets användningsområden markant, vilket för många leder till att ytterrocken blivit närmast ett substitut för kavajen. Parallellt med detta har även kombinationen ytterrock och kostymbyxor blivit allt vanligare.

Även om kavajen de senaste säsongerna blivit allt ledigare tvekar många inför att bära plagget till vardags om inte jobbet kräver det. Och än värre är det med kostymbyxor, vilket lett att den manliga uniformen lätt kan beskrivas i jeans, pullover och skjorta. Det är inte på något sätt en dålig kombination, men jag skulle vilja slå ett slag för kostymbyxor även för vardagen och speciellt i kombination med en skräddad ytterrock.

För jeans i all ära, det går inte att komma ifrån att kostymbyxor får ett helt annat fall, vilket gör det möjligt att i högre utsträckning variera klädselns silhuett. Exempelvis genom smala byxor och en något vidare ytterrock eller det omvända. Den kanske främsta fördelen med att bära ytterrock utan kavaj är att det tillåter en smalare silhuett. För även för en smalt skuren kavaj tar axlarna större plats än en cardigan.

Ett snyggt tips är att matcha ytterrocken på samma sätt som för en kavaj med exempelvis ljusa byxor till en mörkare ovandel. För våren är mörkblått och vitt en säker kombination. Det går även att varierar skorna med allt från sneakers och seglarskor för lediga stilar till ökenkängor, loafers och snörskor. En snygg kontrast är att bära ytterrocken utan strumpor.

Bild 311579
Burberry London

Bild 311580
Från italienska Allegri

Bild 311581
Michael Bastian

Bild 311582
Många av Mackintosh ytterplagg passar lika bra under våren som hösten.

Bild 311583
Burberry London

Översta bilden: Gant

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Allegri burberry Gant Mackintosh Michael-Bastian
#1 T säger
2009-01-28 16:47 - Anmäl

Alltid "kostymbyxor".
#2 bejgen säger
2009-01-28 17:01 - Anmäl

bära ytterrocken utan strumpor?

intressant text förövrigt!
#3 Mattijahs säger
2009-01-28 19:41 - Anmäl

Kostymbyxor med gympaskor? Nej, nog för att jag inte ger mycket för den allenarådande klassiska stilen, men där är gränsen för lekfullhet och stilbrytningar nådd.

Helt godkänd artikel i övrigt!
#4 Fredrik säger
2009-01-28 23:51 - Anmäl

Bra och innehållsrik artikel!
#5 Dave säger
2009-01-29 06:22 - Anmäl

"...gränsen för lekfullhet och stilbrytningar nådd."

Lekfullhet har inga gränser.
#6 andreas säger
2009-01-29 08:01 - Anmäl

Va tråkigt det känns när personer som #3 uttalar sig på det viset..Även jag är för en klassisk stil men man måste även öppna ögonen för nya influenser. Sneakers är här för att stanna!

Jag är en stor förkämpe för de klassiska herrskorna och tycker det är viktigt att värna om de klassiska hantverken så det är på inget sätt så att jag vill byta ut de klassiska modellerna mot sneaker.

Däremot vill jag hylla det faktum att Olof i artikeln lämnar utrymme för en mer varierad stil än bara den "korrekta" i form av oxfords eller derbys till kostym.

Självklart respekterar jag att alla har sin åsikt om just dessa plagg men då förväntar jag mig att även andra gör detsamma.

Tack för ännu ett bra inlägg!

//Andreas, Fashion4Fun
#7 stylebymats säger
2009-01-29 09:17 - Anmäl

Sveriges största modeblogg för män. Rösta på Style by Mats-Mats bästa dagens dagens genom tiderna.

http://www.1000apor.se/blogs/stylebymats/roesta
#8 Marcus R. säger
2009-01-29 16:29 - Anmäl

Jag vet inte om alla förstår det, men det är skillnad på klassiska herrskor och klassiska herrskor. Vi har ett par brouges från Santoni och vi har ett par gummisulor från vagabond - och det är inget fel med det!

Men, det är samma sak med snörskor/tygskor/lediga skor, alla samlade under aliaset sneakers. Vi har hantverkskunskap i mocka från Opening Ceremony eller Common Projects och vi har tennisskor från Stan Smith - och det är inget fel i det!

Vad jag försöker säga är att man måste kontextualisera. "Gränsen är nådd", vadå gränsen är nådd? Ja om du ska möta din banktjänsteman så tar du inte på dig vad som helst, men allt beror som sagt på kontexten, sammanhanget.

Det är lätt att göra det lätt för sig...
#9 Matt säger
2009-01-29 16:42 - Anmäl

Thanks Andreas, mer av din inställning vill jag se här på Manolo!
#10 Mattijahs säger
2009-01-29 19:35 - Anmäl

Mmm... Botten är nådd, då. Det ser alltid bedrövligt ut med träningsskor till kostymbyxor. Man kan bejaka sin individualism på många andra sätt.
#11 Hugo säger
2009-01-29 21:01 - Anmäl

Översta trenchcoaten från Gant e galet snygg!
Någon som vet vad prislappen kommer ligga på?
#12 andreas säger
2009-01-30 07:50 - Anmäl

Marcus R:

Ditt inlägg summerade precis det jag tänkte!

Det finns ett användningsområde för olika skor vid olika tillfällen..


Även om sneakers inte var menade till annat än "gympa" från början så måste man acceptera att de slagit sig in i den vardagliga garderoben.

Jeans var ju från början ENDAST ett arbetsplagg och även om det inte hör hemma i mest formella stunder så har även det plagget tagit en given plats i näst intill varje mans garderob.

//Andreas, Fashion4fun
#13 Stilpolisen säger
2009-01-30 10:20 - Anmäl

Eftersom det i kommentarstråden uppstått en liten diskussion är det dags att sätta ner foten: Gymnastikskor till kostymbyxor är inte ok!
#14 Mattijahs säger
2009-01-30 13:24 - Anmäl

#12 Nej, man måste verkligen inte acceptera ett crossover-mode vars enda innebörd är total smaklöshet.

#13 Som ungdomarna säger: "Word!"
#15 andreas säger
2009-01-30 14:29 - Anmäl

#13 och 14

Det är helt otroligt hur trångsynta ni är i era tankar och åsikter. Vem har utsett er till Stilpoliser eller över huvudtaget välklädda?

Det är otroligt hur många svenskar kan ha så klar uppfattning om vad som är Tabu i stilväg men ändå har vi ett land med stilkris när det kommer till kostymmode.
Med alla klädkoder som man skulle kunna hänvisa till tror jag inte att någon av er skulle klara er från stilmisstag.
Känn till koderna men välj en personlig stil.

Jag utgår från era kommentarer att ni inte heller tycker att det är acceptabelt att bära jeans till kavaj? Det är i princip samma typ av fråga, enda skillnaden är att jeansen haft något längre tid att etablera sig i vardagsgarderoben..

Människor som låter trend styra sin vardag må inte alltid ha stil men de har inte alla med "klassisk" stil heller hur många klädkoder de än försöker gömma sig bakom!

//Andreas, Fashion4fun
#16 Chris säger
2009-02-02 16:23 - Anmäl

Blev förälskad i trenchen från Allegri. Någon som vet vart den kan inhandlas eller någon annan modell som påminner starkt om den?

Tack på förhand!
#17 Jakob säger
2010-02-03 21:49 - Anmäl

Hejsan!

Någon som kan tipsa mig om några oversize kostym byxor?

tackar!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.