Manolo logotype

Mönster & form

Bild 311567

Reflektion: En tanke väcktes efter torsdagens artikel kring att matcha mönster och idén om att variera levande mönster med raka. Varför inte applicera samma idéer på form?

Ofta diskuteras mönstermatchning helt oberoende av plaggets form. Det finns en uppsjö av regler som förklarar hur rutigt, randigt, prickigt och ornamentaliska mönster bäst bör kombineras. De fyller absolut en funktion i att skapa riktlinjer. Men vad som kanske är än viktigare är hur mönster påverkar och påverkas av plaggets form.

En tydligt exempel är den kritstrecksrandiga kostymen. Sett till nederdelen blir ränderna en förlängning av byxornas relativt raka form, vilket ökar bärarens upplevda längd. För kavajen som har en mer komplex form blir det ännu intressantare att studera hur mönstret påverkar. För en rak och fyrkantig silhuett fyller kritstrecksmönstret i princip samma funktion som för byxor genom att förstärka kavajens raka form.

Men till en mer kroppsnära kavajsilhuett med insvängd midja, runda och naturligt fallande axlar blir mönstret snarare en kontrast som då förstärker kavajens runda former. Principen är egentligen ganska enkel; en rund form upplevs som ännu rundare bredvid en rak linje. Det sägs ofta att kristrecksrandigt gör bäraren smalare. Även om det till stor del beror på att ränder gör att vi ser längre ut så skulle jag vilja påstå att det även beror på att ränderna förstärker kavajens timglasformade silhuett. Det går självklart att applicera samma teori för rutmönster.

Bild 311568

Det finns också en intressant aspekt i hur mönster möter olika plagg, där skor är ett tydligt exempel. Att prioritera välsydda skor är till stor del en fråga om kvalité, men kanske främst form. Ofta nämns tiden skor fått ligga på läst som ett centralt kvalitetstecken. Den som jämför skor som fått ligga på läst en vecka eller ännu längre med skor som formats genom en snabb uppvärmning kommer se att det är stora skillnader. Skor som har fått ligga på läst en längre tid får en mycket rundare och följsammare form, vilket dels gör dem bekvämare för foten, men även betydligt snyggare.

Det kan tyckas vara en obetydlig detalj, men byxornas avslut påverkas faktiskt i väldigt hög utsträckning av skornas form. För byxor med mönster blir det extra tydligt, vilket bilden nedanför försöker att visa. Lägg märke till hur det raka rutmönstret skapar en kontrast till skornas runda form.

Att behärska mönsterkombinationer är en sak, men att dessutom skapa balans mellan mönster och klädernas form innebär ytterligare ett viktigt moment för att ge en komplett helhetskänsla. Tanken är inte att analysera detta till sin yttersta gräns, men en sak är enkel att konstatera. Detaljer är aldrig obetydliga.

Bild 311569

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Rickard säger
2009-01-24 14:06 - Anmäl

Har en fråga kanske lite off-topic men det gäller framfickorna på kavajen.
Finns det egentligen något syfte till att de alltid förses med "lock" i avsaknad av ett bättre ord.
Personligen föredrar jag att ha dessa instoppade, men skulle vara kul att höra lite bakgrundsinformation om deras egentliga syfte.

Tack för en jättebra blogg
#2 andreas säger
2009-01-24 15:09 - Anmäl

Perfekt byxlängd på bilden nedan och en intressant artikel med tankar som man inte hör så ofta.

//Andreas
Fashion4Fun
#3 rja säger
2009-01-24 20:04 - Anmäl

Oerhört bra artikel, inte minst eftersom att den säger något som är nytt och relativt unikt.

Tips: Skriva gärna något om blanka skor (t.ex. skinn) kontra matta skor (t.ex. mocka) och vad det har för betydelse för helhetsintrycket, implikationer för resten av klädseln osv.
#4 V säger
2009-01-25 09:22 - Anmäl

Detta "lock" har jag för mig är till för att skydda fickorna. Fickorna blir lätt lite smått uttöjda och påsiga om de används för mycket. Då ser kavajen rätt skräpig ut. Med locket på så blir fickan tåligare och dessutom kanske inte används lika mycket. jag brukar endast ha en korkskruv i mina yttre kavajfickor.
#5 Tonårsmorsa » Vilka jag röstar på och varför säger
2009-01-25 12:17 - Anmäl

[...] Här är jag minst insatt, men jag har fastnat för Manolo. Någon dag röstade jag dock på [...]
#6 August säger
2009-01-25 21:56 - Anmäl

Inte för att jag vet varför vi diskuterar det just här, men det finns ju de som hävdar att man inte alls bör sprätta upp de yttre kavajfickorna (förutom bröstfickan då) för att bevara kavajens fall. Själv har jag sällan upplevt behovet av att stoppa något i sidfickorna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.