Manolo logotype

Fråga Manolo: Rutigt och randigt?

Bild 311562

Hej! Under en lång tid har jag undvikit att kombinera rutor och ränder när man dressar upp sig, detta för att jag fått för mig att man aldrig använder den kombinationen. När jag nu surfat runt lite på Manolos sajt har så har jag sett att många stora modehus använder sig av den här kombinationen. Vad säger ni? Är det OK att kombinera ränder och rutor? I sådana fall, hur långt kan man gå? Med vänliga hälsningar Jimmy!.

Det här är en ständigt återkommande fråga. En viktigt punkt som ofta lyfts fram är vikten av att välja mönster som varierar rent storleksmässigt. En smårutig skjorta bör bäras tillsammans med en bredrandig slips, och vice versa. Mönster med liknande storlekar riskerar alltid att gå in i varandra för att upplevas som ett enda stort myller.

En annan viktigt punkt är mönstrets intensitet. För skjortan innebär det att ju större skillnaden mellan skjortans grund och dess mönster är desto större uppmärksamhet kräver den. Mönster i svala färger som ljusblått är alltid lättare att kombinera än intensivare färger som rött. Likaså spelar materialet en väldigt viktig roll. Jag rekommenderar ofta ylleslipsar eftersom det dämpar klädseln, vilket gör det lättare att bära starka färger och mönster.

Även om det är fullt möjligt att bära exempelvis en rutig skjorta till randig kostym och slips är det i nio fall av tio bättre att bryta av med ett något mer levande mönster. Problemet med randigt och rutigt är att det innebär väldigt hårda linjer, vilket kan skapa obalans mot ansiktet. Därför är det alltid bra att att välja exempelvis en paisleymönstrad eller prickig slips om klädseln i övrigt innehåller mycket rutigt och randigt.

Nedan följer några exempel för att förtydliga:

Bild 311563
Enligt konstens alla regler, svagt rutmönster till färgstarkare randig slips. Charles Tyrwhitt.

Bild 311564
Trots två mönster i liknande storlek upplevs det inte rörigt eftersom färgerna dämpar. Charles Tyrwhitt.

Bild 311565
Hickey Freeman

Översta bilden Paul Stuart. Flanellkostymen och de svala färgerna balanserar hela klädseln. Trots relativt många mönster upplevs det inte som iögonfallande.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 n0ir säger
2009-01-22 20:55 - Anmäl

Hickey Freeman-bilden var grymt snygg...
#2 Apa säger
2009-01-22 21:41 - Anmäl

Har länge följt Manolo dagligen, men det är inte förrän nu som jag känner för att kommentera. Riktigt bra "artikel", men framförallt fantastiska bilder i allmänhet och den från Paul Stuart i synnerhet. Samspelet mellan alla mönster är rent av sjukt. Egentligen vill jag låta superlativen hagla som ett aprilväder men det är nog inte så intressant för någon.

Att även slipsen på bild tre är otrolig i all sin enkelhet gör inte saken sämre...
#3 Robin säger
2009-01-22 22:17 - Anmäl

Håller med föregående skribent - en riktigt bra artikel. Är det bara Olof som skriver för Manolo numer? Hur som helst gör han det grymt bra.

Hur ser ni på randig skjorta till randig kostym (i ungefär samma randstorlek)?
#4 Deloma säger
2009-01-22 23:26 - Anmäl

Robin det undrar jag också.

Skulle just vilja se en artikel som kombinerar alla alternativ

Rutigt/Rutigt
Ränder/Rutor
Randigt/Randigt

Olof kan du följa upp denna med fler artiklar som handlar just om att blanda mönster..
#5 Olle säger
2009-01-22 23:35 - Anmäl

Det är väl bara att prova sig fram?
Men skippa chalk stripe och skotskrutigt.

här är ett coolt exempel:
http://www.thesartorialist.com/photos/1139LucaRPortraitWeb.jpg
#6 P säger
2009-01-23 08:17 - Anmäl

Bra artiklar om mönsterkombos på Permanet Style:
http://permanentstyle.blogspot.com/search?updated-max=2009-01-04T16%3A53%3A00Z&max-results=10
#7 Simon säger
2009-01-23 08:18 - Anmäl

Underskatta heller aldrig en snygg slipsknut. Det är den som utgör pricken över i på bild tre.
#8 Mr. Purple säger
2009-01-23 15:04 - Anmäl

Alan Flusser rekommenderar något mer komplicerade kriterier: om mönstret är av samma typ skiljer man dem åt genom formatet.
Exempel: breda kritstrecksränder i kostymen kräver smalare ränder i skjortan, tätare placerade.
Är det fråga om olika sorts mönster ska de däremot hållas ungefär i samma storleksordning. Alltså krftigare rutor i slipsen om skjortans randmönster är djärvt.
Detta alltså enligt Flusser. Vill man vara äventyrlig och ha mönster på allting, kan man enligt den här principen ro hem det, men då det blir ju rätt komplicerat. Risken är att man ser ut som en clown eller ger omgivningen huvudvärk.
Till sist är det så klart ögat som måste avgöra.
#9 Jimmy säger
2009-01-27 10:46 - Anmäl

Tack för artikeln och nu även den nya som förklarade lite till.

Med vänliga hälsningar
Jimmy
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.