Manolo logotype

Intervju med Fifth Avenue Shoe Repair

Bild 311557

Dekonstruerat mode med ursprung från skrädderi. Fifth Avenue Shoe Repair, som nyligen tilldelades Elles Stora modepris och på tisdag öppnar en tillfällig butik i Sturegallerian, hyllas ständigt för sitt innovativa klädskapande. Märkets ena hälft Lee Cotter berättar om konceptet och planerna inför framtiden.

Ofta förknippas ni med något okonventionella arbetsmetoder med starkt fokus på konstruktion- och mönsterteknik. Hur skulle du beskriva ert sätt att arbeta?
- Vi arbetar egentligen utifrån tre olika principer; drapering, dekonstruktion och minimalism. Drapering är främst aktuellt för damsidan där vi bygger upp en form på en provdocka. Dekonstruktion innebär att vi bryter ner och återskapar enskilda plagg. För damkollektion köpte vi 20 skjortor second hand som vi senare sydde en klänning av. Vår minimalistiska del av kollektionen är till för att balansera de övriga kläderna. Ser man ett tongivande plagg måste ögat få vila på ett basplagg som en vit t-shirt eller skjorta för att det inte skall spåra ut helt.

- Den stora delen av arbetet sker från vår ateljé, som är hjärtat i hela märket. Där utgår vi väldigt mycket från provdockan för att prova och skapa nya former. Även om vi har en enorm respekt för klassiskt skräddderi, måste vi hela tiden våga utmana den traditionella uppfattningen kring kläder. Det är faktiskt väldigt sällan vi designar plagg utan främst försöker vi att hitta nya tekniker och mönster att arbeta utifrån.

Vad har fått er att välja denna moderiktning?
- Vi är är alltid lite rädda att gå för djupt på denna fråga, men både jag och Astrid är gamla dansare. Innan mode dedikerade vi våra liv åt dansen. Och vårt modeskapande inleddes med att skapa kläder åt just dansare och teaterartister. Även om vi då gjorde galna kreationer som en kopia av frihetsgudinnan i aluminiumfolie lever tanken att bygga kläder kvar. Ofta arbetar vi efter en klar bild av en yttre form för att sedan hitta tekniker och konstruktioner för att nå den, vilket innebär ett väldigt skulpturalt sätt att arbeta. Men vi kan också göra precis tvärtom och utgå från en teknik eller ett material för att lite se vart vi hamnar. Då blir det omöjligt att kunna förutspå själva resultatet.

Bild 311558

Många har vant sig vid att era kollektioner i princip bara innehåller svart, vitt och en accentfärg. Varför använder ni så få färger?
- Eftersom vi är fokuserar väldigt mycket på att skapa en viss form har det blivit ganska naturligt att använda få färger. Sedan är både jag och Astrid livrädda för färg. Färglära innebär ytterligare ett krävande moment. Accentfärgen slängde vi ursprungligen in mest för att vi tyckte det var tråkigt att inte ha några färger. Jag kan dock avslöja redan nu att vi inför i höstens kollektion har arbetat betydligt mer med färg.

På tisdag (27 januari) öppnar ni en 90-dagars Pop-Up-Store i Sturegallerian. Kan du berätta lite mer om den?
- Vi fick en förfrågan från Sturegallerian att öppna ett butikskoncept och såg egentligen det som ytterligare ett sätt att leka med form. Lokalen är inredd med hjälp av två arkitekter från Guise, som vi tidigare samarbetat med. Främst kommer vi att sälja vårkollektionen där, men vi kommer även att visa upp vår experimentella linje by the nr i butiken.

Hur skulle du beskriva vårkollektionen som snart når butik?
- För herr har fokus legat på att avdramatisera kostymen. Jag gillar välklädda män som inte bara bär jeans. Många av mina vänner vantrivs i plagget, varför vi velat visa att kostym inte behöver innebära strikt Windsorknut.Vi har sett kostymen som vilket annat plagg som helst. Den stora skillnaden är att vi tagit ut axelvaddarna helt, vilket gjort att kavajen blivit mer som en jacka. Sedan använder vi mycket tvättade tyger för att ge en ledigare känsla.

Hur ser kavajerna ut rent formmässigt?
- De speglar lite min hatkärlek för brittiskt uniformsmode. Har själv bott där och växt upp med skoluniformen. Även om vi har några väldigt klassiska tvåknäppta modeller är stora delen rätt smala, och korta kavajer i treknäppt utförande med nätta slag. För våren har vi även en del kostymer med dressade shorts istället för kostymbyxa.

Slutligen, vad är planerna för framtiden?
- I april kommer vi tillsammans med en rad andra svenska modemärken att öppna en shop-in-shop i PUB-huset, och i maj planerar vi att öppna en egen butik på Mäster Samuelsgatan. Sedan är vår målsättning att växa globalt. Vi startade på Bondegatan med butik, ateljé och kontor i samma lokal. Tanken är att överföra samma idé till först Paris och sedan övriga europeiska modestäder.

Bild 311559
Bild 311560
Märkets grundare Astrid Olsson och Lee Cotter.

Bild 311561
Klänning från kollektionen Shorepair by the nr. Att herrskjortor var inspirationskällan är tydligt. Övriga bilder är från märkets vårkollektion.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Fifth-Avenue-Shoe-Repair
#1 skurken säger
2009-01-21 19:48 - Anmäl

går fetbort!
#2 Gäst säger
2009-01-21 20:36 - Anmäl

Fult. Ring Peter Jihde. Han vill köpa upp ert restlager.
#3 Sam säger
2009-01-21 21:49 - Anmäl

Jag tycker faktiskt dom har en hel del coola grejer, utan att vara varken modeslav eller indiepojke.
#4 Victoe säger
2009-01-21 22:29 - Anmäl

Stil handlar om att sudda ut töntiga och insöade gränser för att skapa ett eget personligt uttryck i vardagen. Därför är det fantastiskt att Manolo, som helt riktigt, beskylls för att vara ett näste för rävjaktsromantiserande överklasswannabes, äntligen skriver om någonting annat än italienska kostymer eller brittiska skomakare och deras imitatiörer (Det bör sägas att Manolo gör detta mycket väl, men jag hoppas detta är ett första steg mot en bredare täckning av modevärlden).
#5 Marcus R. säger
2009-01-21 23:19 - Anmäl

Fifth Avenue Shoerepair tillsammans med Nakkna är i min mening det mest intressanta inom svenskt mode just nu. De leker på gränsen där avant guarde-paris-houte couture-inspiration når ut till konsumenter.

TACK för att ni tar upp dem även om de inte är paisleymönster och tweed. Det finns ett intresse.

För övrigt, kan bli upprörd över hur trångsynta människor är ibland. En musiker som enbart spelar sin egen genré kan bli en duktig musiker, men han kan bli en fantastisk musiker genom att inspireras av andra källor.

#2 Peter Jihde? Vad pratar du om?
#6 lachat säger
2009-01-22 01:59 - Anmäl

Victoe:

haha, helt rätt i det du säger :D
#7 Victor säger
2009-01-22 08:52 - Anmäl

Det enda jag önskar att jag kunde ändra med mitt inlägg är stavning och kommatering. Man ska inte skriva i sängen precis innan läggdags.

Jag tycker verkligen att Manolo ska ta chansen att marknadsföra en egen vision av stil som suddar ut gränserna mellan alla stela traditionalister och fjantiga hipsters.
#8 Olof säger
2009-01-22 09:13 - Anmäl

Victoe och Marcus R. - Roligt att ni uppskattar det! Manolos ambition är att bevaka manlig stil som är genomtänkt och spännande. Det rymmer såväl brittiskt randsydda skor som i detta fall ett relativt ungt svenskt märke. Att vi har ett starkt fokus på klassiskt mode är för att försöka skapa förståelse för själva grunden. Även om man inte själv gillar just det modet är det precis som Marcus R säger att den som vågar ta in influenser från andra stilar har väldigt mycket att vinna. Jag hoppas att ni läsare delar denna syn!

Sedan har jag skrivit det förut, men jag skulle gärna vilja be er som har kritik att utveckla den något. Vad är det ni inte gillar? Enskilda detaljer eller helhetskonceptet? Det är väldigt lätt att avfärda något, men att faktiskt komma med konstruktiv kritik ställer betydligt högre krav. Jag vet att ni sitter på många bra åsikter och var inte rädda att framföra dem! Då tror jag vi hade kunnat föra en ännu bättre diskussion.
#9 milo säger
2009-01-22 10:09 - Anmäl

Jag gillat FifthASP, dom gör verkligen inspirerande plagg som kanske inte alltid är så lätta att bära, men dom behövs i ett land som Sverige där dom flesta designers kör på ganska "trygga" kollektioner utan för mycket konstigheter.
Ska bli kul att gå på deras visning nästa vecka iaf!
#10 Victor säger
2009-01-22 10:16 - Anmäl

@Olof: Generellt så tycker jag att bloggen är mycket bra i de flesta dimensioner. Stundtals kan jag ha lite svårt för ditt skrivspråk (kommer aldrig glömma rader som att möta "gud i form av ett par sköldpadsmönstrade glasögonbågar från Paul Smith" eller vad det nu var). Men jag kommer ju ständigt tillbaka, så någonting gör ni ju rätt!

Jag uppskattar verkligen Manolos generella fokus på saker som ofta glöms bort av den moderna mannen, som kunskap om material, passform, mönster etc. Problemet är att det kan, som Simon Crompton ofta pekar ut i sin också väldigt traditionella blogg, ge uttryck för uppfattningen om att herrmode handlar om regler och en anal anpassning efter dessa.

I dessa tider när unga karriärister som jag själv måste få tid för ett hårt jobb, träning, vänner, jaga tjejer etc. är klädseln på morgonen ofta en av våra får möjligheter att uttrycka oss estetiskt. Jag uppskattar därför verkligen bloggar som The Sartorialist som verkar dela denna uppfattning (även om jag fortfarande tycker att han är lite traditionalistisk) och även butiker som Nitty Gritty. Personligen är mina fyra favoritbutiker Götrich, Ströms, Sneakers n Stuff och Nitty Gritty, och jag skulle vilja ha en blogg som speglar min syn på klädsel som skulle kunna kallas genreöverskridande (dvs himlen faller inte ner om du har en college tröja under tweedkavaj med manchsterbyxor och sneakers, linnenäsduk i fickan och ett par randiga färglada tumvantar).
#11 O.C säger
2009-01-22 10:51 - Anmäl

Victor skriver att stil handlar om att sudda ut töntiga och insöade gränser. Visst utvecklas olika stilar hela tiden, men det går sjukt långsamt. Jag tror snarare att alla väljer en grund genre. Denna grund genre väljer vi utefter social tillhörighet, värderingar m.m. I denna genre använder man sig sedan av de "insnöade" attributen för att uttrycka sig på något "nytt" sätt.
Olofs val av genre tycker jag är ganska tydlig och denna avgränsning gör manolo unik inom modebloggandet. Denna artikel rör väll sig på gränsen, men det är alltid bra att testa var dessa finns. Mitt råd är att Olof ska fortsätt som han gjort. Ev. utveckling av bloggen tycker jag ska ske med(fler skribenter) tydlig profilering av genre och område(ungefär som www.selectism.com).
#12 Thomas E säger
2009-01-22 12:28 - Anmäl

Var tillverkar skoreparatörerna sina kläder? Jag hittade ingen information om det på deras hemsida. Jag försöker i görligaste mån undvika kläder tillverkade av kinesiska barnslavar...
#13 John säger
2009-01-22 13:09 - Anmäl

Shoe repair ,nej , skumt att de vinner pris, när hela grejen känns så jävla passerat. usch
#14 Erik säger
2009-01-22 18:58 - Anmäl

Hej! såg för ett bra tag sedan en blogg som heter brighttherackus eller något liknande, en kille från sthlm som bloggade om kläder. Om det är någon som vet vilken blogg det är så posta gärna :)
#15 Olof säger
2009-01-22 19:12 - Anmäl

Victor - Jag uppskattar din ärliga kritik och kan i efterhand hålla med om att just den formuleringen var rätt kass. Men jag tycker också det är viktigt att våga variera sitt språk. Då får man riskera att resultatet ibland också blir platt fall.

Däremot håller jag inte med att vi ger uttryck för en strikt hållning till regler. Tvärtom försöker jag hela tiden att utgå från klassiska stilregler men samtidigt diskutera och ifrågasätta dessa. Det tycker jag är oerhört viktigt och är något som färgar min syn på mode.

Nu blev det kanske lite utanför ämnets ramar, men jag tycker det är väldigt viktigt att diskutera vad Manolo skall stå för.
#16 albin säger
2009-01-22 22:04 - Anmäl

FASR är helt klart ett av de mest spännande svenska märkena just nu

erik: http://bringthefuckingruckus.blogspot.com/
#17 Bottega Veneta säger
2009-01-23 13:05 - Anmäl

Markus R borde prisas för det bästa inlägget i Manolos historia!
#18 MG säger
2009-01-24 00:14 - Anmäl

Jag har faktiskt svårt att förstå mig på allt detta prat om att Manolo måste breddas etc.

Det finns hundratals modebloggar, men jag läser Manolo av en anledning, på grund av att den är unik i Sverige, och profilerar sofistikerat herrmode.

Outfits beskylls för att vara ovarierade m.m, men Manolo är vad den är för att jag kan hitta precis denna eleganta stil som jag letar efter. Vad skulle bloggen bli om inte en i mängden om den inte höll sig trogen till sina grundideal?

Manolo kan inte vara en blogg som passar alla. Det är endast bristen på bloggar av sådan här kaliber som får alla möjliga herrar att titta in just här, och sedan klaga för att de egentligen inte hittar det de är ute efter och skrika efter breddning.

Keep up the good work, Olof. Varje artikel jag läst på sistone har känts bättre än den förra!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.