Manolo logotype

Mind the Details

Bild 311498

Reflektion: Det är långt ifrån lätt att alltid prioritera detaljerna. Än svårare blir det när de knappt syns. Som strumpor där det onekligen känns befogat att köpa billigt framför bra. Men efter att ha upplevt riktigt sköna strumpor är det svårt att fortsätta i samma mönster.

Det är ingen direkt upphetsande känsla förenad med att handla strumpor. Snarare snabbt in och snabbt ut i klädbutiken. Problemet är att strumpor i hög utsträckning är en produkt där kvalitén inte visar sig förrän efter ett antal tvättar. Det går visserligen att leta efter detaljer som sydd tå och häl, vilket förbättrar strumpans passform, men i övrigt är materialet det centrala. Något vars kvalité i många fall är svårt att avgöra i butiken.

Detta till trots, att väl uppleva skillnaden mellan kvalitetsstrumpor och mediokra storpack är en slående känsla. Det är faktiskt rätt svårt att föreställa sig att ett plagg som är så enkelt i sin konstruktion kan skilja sig så markant beroende på tillverkare. Jag tillhör själv dem som har prioriterat strumpor lågt och på ett alldeles uppenbart sätt underskattat skillnaderna. Efter att ha provat ett par knähöga strumpor med sydd häl och tå är det slut med det.

Jag har inte bara underskattat hur viktiga detaljer som just sydd tå och häl är för strumpans passform utan även hur bekvämt det faktiskt är med strumpor som täcker hela vaden. Att slippa oroa sig för att ett vinterblekt ben framträder mellan strumporna och byxorna, men också att slippa riskera att byxornas fall påverkas av strumporna.

Att nå denna insikt innebär en helt annan inställning till att handla strumpor. Plötsligt blev något så otroligt tråkigt som strumpor fundamentalt för en bekväm och stilfull garderob. En insikt i att det faktiskt aldrig går att kompromissa med detaljer. Och rådande reatider är onekligen ett bra tillfälle att köpa kvalitetsstrumpor till billigare prislapp och verkligen få uppleva skillnaden.

/ Olof, som firat sin 500:e artikel för Manolo med ett par mörkblå strumpor från Ermenegildo Zegna och blivit frälst.

Bild 311499

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Strumpor

#1 Musketör säger
2009-01-11 18:17 - Anmäl

Grattis Olof! :)

Personligen skulle jag dock inte kunna tänka mig att gå runt med strumpor som täcker vaderna. Får vibbar av 1700-talets Frankrike; och även om jag nu går vid namn Musketör så står jag ändock fast vid det jag har sagt.

Jag kanske skulle överväga det hela om det var ingick att bära slokhatt med fjädrar, och värja, med strumporna. ;)
#2 Lukas säger
2009-01-11 18:26 - Anmäl

Hejsan. Jag bär nästan bara 3/4 strumpor från Pantherella i antingen lammull eller merinoull under vinterhalvåret. Det är den skönaste känsla som finns när man kliver genom dörren och vet att oavsett hur stor snöstorm det kommer vara så kommer man inte frysa om benen. Men det går alltid hål i strumporna. Har nästan hål i alla mina ullstrumpor förutom de som bara är någon månad gamla. Jag handtvättar de alltid och låter de alltid torka hängande på ett element. Vet inte vad jag gör för fel? Någon annan som varit med om detta?
#3 Oskar i Malmö_ säger
2009-01-11 18:30 - Anmäl

Olof
håller 100 % med dig.
Strumpor (och underkläder!!!!) av bra kvalitet är viktiga för känslan av välkläddhet. Man bygger den känslan inifrån och ut så att säga
Gillar också knälånga stumpor även om ibland känns dessa något varma.
Klart att det finns silkiga bomullskvaliteer också men är svåra att hitta och varar inte länge. Överhuvud taget är det svårt att hitta strumpor (även kvalitetsstrumpor) som det inte blir hål i nästan med detsama.
Kan någon ge tips?
Brukar använda Tommy Hillfigers till vardax (sisådär kvalite) och Donna Karans tunna silkiga till fest (hål direkt).
Finns kul strumpor i häftiga färger från italienska Rose&Born (tror jag dessa heter) med det blir hål i dem av bomullskvalitet också meddetsamma, tyvärr.
#4 filip säger
2009-01-11 18:30 - Anmäl

visst är det viktigt med detaljerna! Personligen värderar jag att häl&tå är aningens tjockare högt. Jag hade dock lagt mina strumpslantar på ett tygskärp från anrika RBC. http://www.classicwardrobe.co.uk/-/Designer/-/Regent-Belt-Company.aspx
#5 Andrei säger
2009-01-11 18:43 - Anmäl

"Det går visserligen att leta efter detaljer som sydd tå och häl, vilket förbättrar strumpans passform, men i övrigt är materialet det centrala."

Komigen Olof, bättre kan du. Varför inte säga ett ord om bomull vs. ull? Det har visat sig att bomullsfibern blir platt och orsakar skavsår när den blir blöt medan ull fortfarande andas och sprider fukten utåt. Kan rekommendera knähöga strumpor från Falke, särskilt modellen Airport som är 60% ull 23% bomull (insidan av strumpan) 15% polyamid och 2% elastan. De finns att köpa på nätet hos bland annat http://www.socksfox.com (för fler modeller kolla Falkes egna sida http://www.falke-shop.com/index_de.htm?welt=women — tyvärr skeppar de bara inom Tyskland). För att undvika hål tvätta för hand alternativt i 30 grader (vilket står på Falkes strumpor) med ett varsamt program i maskin.

För övrigt tycker jag alla borde läsa den här artikeln:

More Than You Ever Wanted To Know About Top Quality Socks

http://www.customshirt1.com/SockArticles/Sock_MoreThanYou_01.htm

Good luck
#6 Hannes säger
2009-01-11 18:53 - Anmäl

Jag vill bara framföra ett enormt grattis till dig och hela redaktionen på manolo, Olof!
Jag har följt manolo i snart ett halvår och har funnit stor inspiration i era artiklar.
Jag har dock upptäckt att stilen som sidan yrkade på innan du började skriva var helt hemsk. För att inte säga grotesk! Därför är jag (och förhoppningsvis) många andra omåttligt glada över att du börjat skriva! Keep up the good work!
#7 Caru säger
2009-01-11 20:37 - Anmäl

Denna artikel fick mig att damma av mina långa Ralph Lauren :D Ser fram i mot att använda dom. Förövrigt så gör ju Falke grymt sköna strumpor
#8 Joel säger
2009-01-11 21:25 - Anmäl

Äntligen!

När jag läste dessa ord: "Jag har inte bara underskattat hur viktiga detaljer som just sydd tå och häl är för strumpans passform" blev jag glad att ni och jag hoppas alla killar förstår betydelsen av bra strumpor.

Hur snyggt är det att se fula ingröpta i tåna strumpor på killar som köper Topeco och andra lågbudgetstrumpor. Dessutom killar som säger sig vara medvetna om sin klädstil.

Glad att fler fått upp ögonen. Sedan vet jag inte om knästrumpor är så snyggt!
#9 Mathias säger
2009-01-11 23:04 - Anmäl

Jag kan bara instämma i Olofs utmärkta artikel och tillägga att bra strumpor är förträfflig och oumbärlig "vardagslyx". I likhet med Lukas har jag dock drabbats av att vissa strumpor, i synnerhet tjockare ullstrumpor, går sönder snabbt . Jag vill därför passa på att rekommendera Hugo Boss lite tunnare ullstrumpor som har bra passform, kvalitet och slitstyrka samt är riktigt prisvärda.
Mvh
Mathias
#10 Gäst säger
2009-01-12 01:46 - Anmäl

tips på bra och prisvärda strumpor mottages tacksamt.
#11 Andy säger
2009-01-12 02:24 - Anmäl

Det där med knähöga strumpor för att slippa visa vaderna förstår jag inte. Ok att man inte vill visa vaderna så gärna. Men om man nu tvingas till det av någon anledning, så skulle jag hellre visa de bleka vaderna än att folk ser mina fula långa strumpor.
#12 Snuffy säger
2009-01-12 09:31 - Anmäl

Håller med om vikten av bra strumpor. Eftersom Pantherella och Falke redan nämnts (två utmärkta märken), vill jag slå ett slag för italienska Marcoliani. dessa är inte bara av högsta kvalitet, utan finns i förger och mönster som med fördel kan användas för att ge lite liv åt en kostym. Kan exempelvis köpas på nystartade howardyount.com, vilket för övrigt är en utmärkt sida för kvalitetsaccesoarer.
#13 FarmerBoY säger
2009-01-12 13:23 - Anmäl

Jag har ett par Falke på mig i dag.
Köpte några par på rea under mellandagarna, och är hittills nöjd. Har dock ej använt något par igen efter tvätt.

Mitt problem med strumpor är mer eller mindre aldrig hål, utan snarare att de blir urtvättade och fula.
Jag har mycket från Happysocks.com, liksom omnämnda 10-pack svarta från t.ex. Dressmann. Dessa fungerar utmärkt, även om det givetvis finns strumpor och strumpor.
#14 Gäst säger
2009-01-12 13:46 - Anmäl

Olof, testa Doré-Doré eller Pantherella de enda strumporna som är strumpor och inte sockor..
#15 iPato säger
2009-01-12 13:59 - Anmäl

Enbart Gant strumpor och Sunspel boxer shorts för mig tack
#16 Stefan säger
2009-01-12 14:23 - Anmäl

Burlington 100 % bomull passar mig bäst. Blir för varmt med ull.
#17 En Pojke säger
2009-01-12 14:26 - Anmäl

+1 för långa strumpor, en snygg detalj när man sitter + att man inte vill visa sina bleka vader.
För att förhindra att strumpor spricker följer mina råd:
1. Vårda dina fötter (klipp, fila naglar och smörj in ev torra hälar.
2. Efter att ha gått en dag på jobbet/i skolan, byt strumpor när du kommer hem. Svetten och slitaget under en hel dag tar kol på dina strumpor.
3. Tvätta dom ut och in så att de inte tappar färgen!

Min strumplåda består mest av:
Gant - Relativ ny på dessa men väldigt sköna strumpor som är rätt tunna. Till ett pris av 198 kr/paret.

RL Polo - Underbart sköna strumpor, dock lite tjockare.

Paul Smith - Väldigt sköna, och håller en evighet, även dessa rätt tunna.

Falke Airport - underbar kvalitet som även dessa håller väldigt länge. Finns tunna såväl som lite tjockare.


Holla!
#18 mega säger
2009-01-12 15:53 - Anmäl

haha, fy fan här kan vi snacka komik, visst att man satsar på kvalitet men vafan, att diskutera tvättråd för strumpor
#19 Daniel säger
2009-01-12 18:40 - Anmäl

Fick hem mina strumpor från Happy Socks idag. Verkar faktiskt ganska bra med tanke på det låga priset 60:-. Sen är det ju alltid kul att kanske pigga upp fötterna med lite färg.
#20 Icke barfota säger
2009-01-12 20:38 - Anmäl

Vill också tacka för att ni tar upp fenomenet med kvallitésstrumpor. Jag kör endast FALKE, vill slå ett hårt slag för deras enastående passform, och hållbarhet och stora utbud! AIRPORT modellen är superb, men kika gärna in deras LHASA, en av deras kashmere strumpor som är fantastiskta så här års..
#21 - säger
2009-01-12 22:38 - Anmäl

Det vore kul att få höra manolos inställning till raggsockar...?
#22 Robin säger
2009-01-13 04:21 - Anmäl

Även jag är frälst över Falkes strumpor. De är gudomliga!
#23 Robin säger
2009-01-13 04:22 - Anmäl

(De säljs bla på SOM i sthlm)
#24 andreas säger
2009-01-13 07:33 - Anmäl

Jag tycker om tanken med stil även i de minsta detaljerna...En hel Outfit som vid första anblicken ser magisk ut faller lätt om de små detaljerna som armlängd, strumpor och liknande är fel.

annars skulle jag sommartid vilja slå ett slag för den strumplösa stilen. Särskillt till ett par Oxfords och Bomull/Linnekostym. Blir en avslappnad detalj i det annars uppklädda.

Självklart inget för kontoret men för de som trivs i kostymmode till vardags kan jag varmt rekomendera strumplöst.
#25 Bottega Veneta säger
2009-01-13 08:35 - Anmäl

Sonia Rykiel kan vara värt att testa, för er som inte gjort det tidigare.
#26 LK säger
2009-01-13 10:06 - Anmäl

Jag fattar inte hur vissa kan ifrågasätta utseendet på knästrumpor. När f*n springer ni runt utan byxor? Det handlar om att se bra ut och känna sig bekväm och det gör man med knävarianter. Vidare tycker jag det är oerhört osmakligt att gå runt utan skor också, även inomhus så synbarheten av strumpor är ytan mellan sko o byxans slut, både sittande och gående. Gällande kortare, lägre pris varianter kan jag rekommendera Brothers faktiskt. En liten bomb kanske!! :-)
#27 En Pojke säger
2009-01-13 11:31 - Anmäl

När jag i #17 slog ett slag för långa strumpor vill jag påpeka att jag inte menade långa strumpor som i 3-kvart eller knästrumpor utan endast det faktum att strumpor skall vara uppdragna, inte nerhasade vid skon/ankeln.
#28 H säger
2009-01-13 16:03 - Anmäl

Tråkigt att köpa strumpor men verkligen stor skillnad i kvalitet. Kan rekommendera Ralph Laurens knästrumpor, finfina. Det är varmt och skönt på vintern.

Två andra ledord: Mörkblått och ull.

Såg ett par mönstrade tjusiga strumpor från Etro som jag tänkte köpa men inte ens det faktum att det var rea fick mig att slå till. Har för mig att de kostade 300 kr på rea...
#29 flyer säger
2009-01-15 23:27 - Anmäl

Använder bara Calvin Klein på vintern. Dom har en modell som har tjockare sula och ca 2 cm upp på sidorna.
Varmt och mjukt om fötterna utan att det ser ut som man har raggsockor.
Att dom bara kostar en hundring paret gör ju inte saken sämre...
En fördel med bomull som inte nämnts är tvätten, i maskinen bara tillsammans med kulörtvätten.
Gör det med strumpor av ull så är det uff-lådan nästa....
#30 Peppe säger
2009-02-10 08:39 - Anmäl

Hej ! Använder bara strumpor av nylon samt microfiber! Märken på dessa helt underbara strumpor är b.l.a Wolsey, Phantarella, Falke samt London City Socks! Har dessutom köpt Stacy-Adams och Golden-Toe från U.s.a!

Kanonkvalitet samt behåller färg och form tvätt efter tvätt! Dessa strumpor ihop med riktigt sköna läderskor ger minimalt med fotsvett samt andra fot-problem som kan vara strumprelaterade!
#31 Peppe säger
2009-02-10 08:44 - Anmäl

Gå in på den brittiska hemsidan: www.nylonsocks.co.uk helt suveräna strumpor mycket att välja på samt rekordelig service!
#32 Jonas bzz säger
2009-03-04 07:10 - Anmäl

Det syns aldrig att man har knästrumpor och skulle någon misstänka det är det alltid tusen gånger bättre än visa upp lurviga ben.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.