Manolo logotype

Att stjäla uppmärksamheten

Bild 311477

Det är sällan svart lovordas på Manolo. Men i vissa sammanhang är svart svårt att motstå till och med för den hängivnaste av välklädda. Som för att dämpa framträdande mönster.

Den finns en del kombinationer som framstår som löjligt enkla, men som i själva verket är noggrant genomtänkta. Det kan ibland räcka med små detaljmissar för att stilen bara skall upplevas som påträngande och utstuderad, inte minst när det kommer till starka mönster. Att därför kunna behärska några enkla tekniker för att kunna balansera klädseln är grymt effektivt.

Under hösten är det vanligt förekommande med kraftigt mönstrade kavajer som kan vara något svåra att kombinera utan att de helt stjäl uppmärksamheten från ansiktet. En personlig favoritkombination, som passar både mörka och ljusa personer, är att balansera framträdande mönster genom att välja en skjorta och slips som tydligt kontrasterar varandra. Effekten av att tillföra ytterligare ett kontrasterande element borde rimligtvis vara att klädseln upplevs som ännu rörigare, men faktum är att de ofta tar ut varandra. Extra tydligt blir det för kombinationen kraftigt mönstrad kavaj, vit skjorta och svart slips.

Kavajens mönster balanseras upp av kontrasten mellan skjortan och slipsen, vilket skapar en harmonisk helhetskänsla. Det går att anamma kombinationen på flera olika färger och självklart är funktionen samma för en fluga eller halsduk som slips. Den som tycker svart och vitt andas väl mycket begravning kan byta ut skjortan mot en svagt ljusblå eller välja en mörkblå slips. Kombinationen svart skjorta och ljus slips är dock aldrig att rekommendera eftersom det får bäraren att se väldigt blek ut.

En slips i ullkvalité eller grovstickad siden är extra effektiv, eftersom denna typ av slipsar upplevs som mer dämpade än konventionella sidensnaror. Likaså bör kraftiga mönstrade kavajer alltid bäras med en ljus bröstnäsduk för att ytterligare balansera klädseln. Om den mörka slipsen/halsduken dessutom kombineras med mörka glasögonbågar så är stilen på många sätt fulländad.

Bild 311478

Tyger Carlo Barbera, skjorta Gieves & Hawkes, slips och halsduk Drakes London

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Carlo Barbera Drakes
#1 JSL säger
2009-01-06 22:12 - Anmäl

Hej!

Tack för en artikel som visar på vikten av kunskap om hur mönster och färger påverkar varandra. Länken till Luciano Barbera stärker min bild av hur mode påverkar över tiden. Läs Barberas Style Tips, skrivet av en herre som har lång erfarenhet och stor kunskap i ämnet. Om ni sedan har tid se på deras underbara bild http://www.lucianobarbera.it/EN/scheda_collezione.asp?IDTipo=1&IDStagione=1&IDCollezioneSel=151
Kan man låta bli att rysa ända in i själen när man själv har uppnått mogen ålder. Tyvärr kanske vi inte är så många 50 ribbor här.

Vänlig mode hälsning
JSL
#2 Randsöm_ säger
2009-01-06 22:50 - Anmäl

Jag skulle vilja se bättre bilder som stärker detta påstående (gärna där någon faktiskt bär plaggen istället för att de ligger på rad).
#3 Carl säger
2009-01-07 04:43 - Anmäl

"Men i vissa sammanhang är svart svårt att motstå till och med för den hängivnaste av välklädda."

Som om människor som bär svart inte kan vara det.
#4 Olof säger
2009-01-07 10:08 - Anmäl

Carl - Näh, det var en väl hård formulering. Syftade på de som anammat ett stenhårt klassiskt stilideal där svart sällan förordas framför mörkblått eller grått, men hittade faktiskt inget jättebra ord för det. Hardcore-Sartorialister?

Randsöm - Jag tycker dessa två från The Sartorialist illustrerar det hela väl. Den nedersta bilden är visserligen ingen mönstrad kavaj utan en ljus, men även ljusa kavajer har ju en tendens att stjäla all uppmärksamhet varför det går att använda denna kombination på samma sätt där.

http://4.bp.blogspot.com/_qjpwnPW4c1o/Rg5aIwAsiDI/AAAAAAAAAxE/hnZTu3gva_0/s1600-h/BC2.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_qjpwnPW4c1o/Rg5aQwAsiEI/AAAAAAAAAxM/990wFBsqKSk/s1600-h/BC1.jpg
#5 Johan säger
2009-01-07 13:04 - Anmäl

usch blir irriterad på mig själv för att jag leker språkpolis men formuleringen.. "är dock inte aldrig att rekommendera" är ju ganska lustig... =)
#6 Olof säger
2009-01-07 13:29 - Anmäl

Johan - Uppdaterat!
#7 Oskar i Malmö_ säger
2009-01-07 15:57 - Anmäl

Sorry, tycker det är ganska löjligt att avfärda svart som en kulör från modekartan.
Speciellt som hela design och modevärlden är nästan uteslutande klädd i svart (med små färginsla här och där)Sysslar yrkesmässigt med design själv och tycker att svart som genomgående bas i min garderob är bara så bekvämt och alltid elegant.
#8 Olof säger
2009-01-07 16:47 - Anmäl

Oskar - Detta var inte på något sätt tänkt som en artikel för att skriva ner svart utan tvärtom inspirera till ett sätt att använda svart. Vi har i tidigare artikel diskuterat frågan mer djupgående.

http://manolo.se/2008/03/23/kronika-morkbla-alltid-det-nya-svarta/

För övrigt har Per Nilson en bra bild på Tod's chef Diego Della Valle, som på sitt stilsäkra maner anammat ovanstående kombination.
http://www.kingmagazine.se/Manniskorna/Pelles-blogg/
#9 Randsöm_ säger
2009-01-08 22:22 - Anmäl

Tack! Det blev lättare att förstå att slipsen balanserar upp det hela efter att ha sett bilderna. Bra tips!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.