Manolo logotype

Fråga Manolo: Köpa skjortor på nätet?

Bild 311469

Hej! Jag sitter och ska köpa min en skjorta över nätet för första gången och måste medge att jag är lite nervös. Det är trots allt lite pengar det rör sig om. Så jag undrar om ni som är lite mer erfarna kan dela med er av lite info rörande lite funderingar om skjortor som jag har? Ska troligen köpa en från Shopthefinest och då en Barba Napoli eller en från Thomas Pink eller Hilditch & key och undrar då om det är några större skillnader mellan dessa märken rent kvalitetsmässigt och isåfall vad? Funderar även på om det skiljer något på modeller och storlekar vida/smala? Hur är de jämört med tex stenströms i storlek och kvalitet? är slimline från TP/barba lika slim som stenströms slimline? om man ni kan jämföra? Hursomhelst skulle jag vara mycket tacksam om ni kunde ge några tips och åsikter rörande detta ämne. Med vänliga hälsningar Tobias.

Vi får en hel del frågor kring just detta ämne och det finns onekligen en rad olika aspekter att ha i åtanke för den som skall handla skjortor på nätet.

Först och främst finns det en viktigt skillnad för storlekar mellan att handla från amerikanska och europeiska sidor, där generellt sätt amerikanska skjortor är relativt vida. Detta gäller inte bara inhemska amerikanska märken utan även europeiska. Märken som exempelvis Borrelli använder ofta olika båler för olika marknader. Vad amerikanska sidor definierar som klassisk passform motsvarar därför ofta en något vidare form än vad vi är vana vid. Likaså innebär även amerikanska slimfit en något rakare modell än den europeiska definitionen.

Eftersom det därutöver finns stora skillnader mellan olika tillverkare är det enda sättet att vara helt säkert på att skjortan kommer att passa att be om så exakta mått som möjligt. Shopthefinest.com skriver ofta flera mått utöver halsmåttet, vilket gör det lättare att välja. För sidor som inte ger skriver ut dessa mått rekommenderas det att fråga efter bröst- och axelvidd, midjemått, ärmlängd, samt ärmvidd.

Valet mellan italienska och brittiska skjortor är till stor del en smakfråga varför det heller inte är helt rättvisande att jämföra dessa. Lika lite som fantaster av italienska skjortor lär byta ut sina skjortor från Truzzi eller Barba lär anglofiler vilja byta ut sina från Turnbull & Asser. Det som ofta framhålls som fördelarna med italienska skjortmärken som Borrelli, Finamore och Barba är att många detaljer är sydda för hand, vilket stärker följsamheten. Generellt sett är brittiska skjortor något formellare i sin form, med kragar som inte sällan är att tillverkade för att bära med slips. Italienska skjortor är ofta något djärvare i sin form med relativt stora och vågformade kragar. Samtidigt är de brittiska skjorttygerna ofta något mer framträdande med kraftiga mönster och färger.

Bild 311470
Knappar med karaktäristiskt neapolitanskt trepunktstygn från Kiton (Virtual Clothes Horse)

Att relatera dessa skjortor till svenska märken är svårt. Rent storleksmässigt skulle jag säga att exempelvis Stenströms är något smalare än de brittiska, men det finns en alldeles för stor variation mellan olika tillverkare för att det skall gå att säga rakt av. Jag har provat Thomas Pink klassiska passform som är relativt vid, vilket speglar de allra flesta brittiska skjortor. Jag vågar inte säga hur Thomas Pink Slim är, men skulle tro att den motsvarar Stenströms Fitted body, det vill säga en silhuett mellan mellan classic och slimline. Kanske har någon av er läsare bättre erfarenhet?

Jag inte provat Hilditch & Key, men antar att de liksom Pinks klassiska är raka i sin form. Alltså inget för den som vill ha smala och kroppsnära skjortor. Det bör också sägas är att amerikanska sidor som Shop the Finest eller Virtual Clothes Horse säljer utgångna modeller av italienska skjortor, varför prisnivån är långt under den ordinarie. Därför går det att fynda riktigt kvalitetsskjortor till ett vettigt pris, men ofta finns det färre storlekar kvar än för de brittiska sidorna. Och som alltid med amerikanska sidor är det viktigt att ta hänsyn till att det tillkommer moms.

Bild 311471
Barba Napoli (Shop the Finest)

Översta bilden, Thomas Pink.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Barba Napoli Kiton Thomas-Pink
#1 Gäst säger
2009-01-04 16:24 - Anmäl

Jag tycker att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få till ultimat passform när man köper på nätet. Det gäller väl iofs all konfektion.

Det är emellertid inte så dyrt att lämna skjortan till en skräddare för att sy in den om man vill ha en smalare passform.
#2 Johan säger
2009-01-04 17:06 - Anmäl

Vad ska man beräkna att det kostar att lägga in en skjorta? förstår att det är olika men hade vart bra om nån kunde ge nån riktlinje att gå på så att man inte betalar överpris hos en skräddare!

E lite sugen på att köpa ett par skjortor via nätet och sen lägga in dem!
#3 laphroaigman säger
2009-01-04 17:08 - Anmäl

Har själv köpt mina skjortor på nätet hos T.M Lewin, och är mycket nöjd med kvalitet och passform. Då kostade de 100 pund för 4 skjortor, plus någon hundralapp i frakt. Just nu är det rea både där och hos Charles Tyrwhitt; båda dessa är dock något billigare alternativ än de du nämner i din fråga. Även Thomas Pink har rea nu, många skjortor för mellan 45-60 pund, vilket är klart prisvärt.

Generellt kan man nog säga att slimfit på de engelska skjortorna är lite vidare än på svenska märken.
#4 Jarek säger
2009-01-04 18:22 - Anmäl

HAr också köpt mina skjortor hos T.M. Lewin och är mycket nöjd. Köpte slimfit modellerna och de sitter bra. Annars kan du beställa måttsydda hus Suits & Shirts (www.suitsandshirts.se) för ca 900 kr.
#5 Gäst säger
2009-01-04 18:28 - Anmäl

Har köpt skjortor från budgetmärkena Charles Tyrwhitt och TM Lewin. Jag föredrar Tyrwhitt framför Lewin. Har dock inte någon av de bådas finaste bomullskvalitéer. Håller också med att typ Stenströms har schysstare passform.
#6 Gäst säger
2009-01-04 18:28 - Anmäl

*testat
#7 Alexander säger
2009-01-04 18:31 - Anmäl

Har en Sea Island-skjorta från Tyrwhitt och kvalitén kan man inte klaga på. Tyvärr är deras normal-fit ungefär lika stort som ett 4-manna tält. Har beställt två slimfit från Tyrwhitt som väntas komma i veckan, hoppas på att de är lite tightare...
#8 Gäst säger
2009-01-04 19:01 - Anmäl

Ja, Jag har bara köpt slimfit och de är väl som svenska normal.
#9 Jonatan säger
2009-01-05 00:39 - Anmäl

Brooks Brothers och Harvie & Hudson tillhör de bredare och Pink och Turnball & Asser tillhör de smalare. Men man ska ha i åtanke att skjortorna är gjorda för brittiska tjänstemän som i regel är överviktiga (speciellt kring magen). Har du ett normalt midjemått beställ slimfit.

Är du rejält smal kring midjan får du nog ta skjortan till skräddaren. Jag har aldrig gjort det personligen, men drönarna betalar tydligen ca 250 kr per skjorta (http://thedronesclub.wordpress.com/2008/07/29/inte-kan-man-val-bestalla-skjortor-pa-natet/).

De har för övrigt en lista på en hel rad med olika skjorttillverkare och kvaliteten på deras tyger. http://thedronesclub.wordpress.com/2008/10/09/kvalitet-i-skjortor-genomgang-och-undersokning/
#10 pata säger
2009-01-05 05:49 - Anmäl

Har aldrig köpt en skjorta på nätet men tänkte pröva.
Alltid varit lite nojig över det där med storleken men som sagt va, det är ju bara att gå till en skräddare.

Har för mig att det var en känd designer (kommer inte ihåg vem) som sa
"Det enda man ska köpa över nätet e porr".
#11 En Pojke säger
2009-01-05 08:30 - Anmäl

Köper man utanför EU är det inte bara 25% moms som läggs på utan man kan även råka ut för +12% tull samt +6% schablon.
#12 Gäst säger
2009-01-05 10:04 - Anmäl

Hilditch skjortor är riktigt stora i passformen, och Pinks skjortor håller ingen vidare kvalitet..
#13 ... säger
2009-01-05 10:12 - Anmäl

#10

Läggs moms mm på automatiskt eller är det något man själv ska redovisa (dvs kan man chansa och inte betala)?
#14 laphroaigman säger
2009-01-05 10:24 - Anmäl

#12
När jag köpt från USA läggs det på avgifter motsvarande moms mm som jag måste betala när jag löser ut paketet.
#15 JT säger
2009-01-05 11:30 - Anmäl

Jag köper numera alla mina skjortor på nätet. Tailorstore.se tycker jag har en utmärkt sida. Har beställt från dom vid flera tillfällen och är mycket nöjd. Du kan mäta dina mått på dig själv direkt eller på en skjorta som du har sedan tidigare och som du anser sitter bra.
#16 Snuffy säger
2009-01-05 12:20 - Anmäl

Måste rekommendera Shopthefinest, där jag köpt skjortor, kostymer, byxor och en yterrock med 100% tillfredsställelse. De har mycket mer i sitt lager än de visar på sin hemsida, så för kostymer från Attolini och Borrelli lönar det sig att mejla och fråga. En bra sak är att ett flertal mått på alla klädesplagg är angivna.

Som Olof sa så är Borrellis skjortor för amerikanska marknaden stora (och de är inte direkt slimmade i Europa heller). Eftersom de är stora även i halsen skulle jag rekommendera att gå ner en storlek om ni köper från USA (fast Borrellis Luxury Vintage-serie är ofta betydligt smalare, så kolla etiketten). Annars är Barba Napoli mycket prisvärda hos Shopthefinest. de har nu även en "extra slim"-variant (med svart lapp i nacken) som mer motsvarar en bra slim fit på svenska marknaden.

Jag har som sagt beställt från Shopthefinest ett flertal gånger, både till Schweiz och Sverige då jag bor i båda länderna. Har aldrig behövt betala moms/tull i Sverige (men jag kanske har haft tur?), däremot har jag åkt på tullavgifter i Schweiz vid ett flertal tillfällen.

Lycka till!
#17 tobbe säger
2009-01-05 17:13 - Anmäl

#11 angående kvaliteten på Pink, hur dålig är den? jämfört med våra svenska märken?

Synd att hilditch ska vara så stora gillar dem annars.

Någon som vet hur strl på barba Napoli är jämfört med stenströms?
#18 Daniel säger
2009-01-05 17:47 - Anmäl

Jag äöger skjortor från budgetalternativet Charles Tyrwhitt deras "slimfit" tycker jag känns lite mer som vanliga skjortor så jag vill inte ens tänka på hur pass breda deras standard är. Men sett till priset så tycker ajfg att det var ett ypperligt köp
#19 Gäst säger
2009-01-05 20:08 - Anmäl

#2 - Jag brukar jag betala cirka 200 kr för att sy in en skjorta i sidorna, och jag brukar bli nöjd med resultatet. Priserna och utförandet varierar säkert mellan olika skräddare.

Själv tycker jag att det är ganska smidigt att göra så när man beställer från nätet, eftersom vissa skjortor är stora som tält.
#20 MrPawa säger
2009-01-05 23:13 - Anmäl

Jag har samlat på mig 50-talet skjortor från Tyrwhitt och TM Lewin och får nog säga att jag är riktigt nöjd med båda. TM Lewin klart att föredra ocm man vill ha "cutaway"-krage medan Tyrwhitt är mer hemma på standardkrage.

#5 undrade lite om de olika kvaliteterna och jag har provat några stycken av Tyrwhitts super 180-skjortor (deras finsate). Det är en ljuvlig skjorta att bära i synnerhet i riktigt hett klimat eller svettiga förhandlingar då den är riktigt tunn. Dock en mardröm att hålla slät då den skrynklar sig vid minsta beröring (tänk aluminiumfolie).

Så jag kan både varna för den och rekommendera den - men gillar du den så köp i alla fall en för skoj skull. Välj en halv storlek stor i halsen, det kommer du att uppskatta...

Pawa - skjortsamlare
#21 annders säger
2009-01-06 03:58 - Anmäl

Thomas Pink haller bra kvalite.. Har 2 skjortor fran de,

Trots allt sa ar det allra bast att kopa fran Tailorstore eller Tailordor, da du far den perfektapassformen..
#22 Carl säger
2009-01-06 09:00 - Anmäl

Att sy in en skjorta bör kosta runt 200 kr. I Göteborg kan Skrädderiverkstan varmt rekommenderas. Detta gäller även vid justering av kostymer. De är mycket prisvärda och bra.

För den som vill fynda kan jag rekommendera att kolla in Tradera den här veckan då jag har lite rensning hemma och kommer att lägga ut mycket fina skjortor från Barba Napoli, Finamore, Stenströms ,TM Lewin samt Polo Ralph Lauren. Det är bara att söka där.
#23 Wes säger
2009-01-06 21:35 - Anmäl

Herregud, det står år 2009 i almanackan och fortfarande finns det människor som aldrig har/tycker det är läskigt att handla på nätet!

Nå, för mig är passformen viktigast varför många "fina" märken som Turnbull & Asser, New & Lingwood med flera faller bort på grund av att de endast erbjuder "tält" i sitt RTW-sortiment. T&A är förövrigt ganska överskattat enligt min mening - tygkvaliteten är superb men märkets standardkrage är lite konstig, liksom "hajfensformad", platt och lämpar sig enbart med slips. Och £115 + frakt är i överkant dessutom.

Vad gäller skjortor på nätet har jag på senare tid fastnat för T.M. Lewins slim fit-modell. Något vidare i snittet än exempelvis Stenströms slimfitmodell som dock nästan är för snäv anser jag. T.M. Lewins slim fit-modell har bra cutawaykrage och smal passform, därtill är priset väldigt lågt. Nackdelarna är dock två: De finns endast med dubbelmanschett vilket blir en aning tjatigt och trist i längden, samt att de är ganska korta, framförallt på sidorna vilket gör att skjortan lätt hoppar ur byxorna. Vet inte vad som är meningen med detta, engelsmän (och tyvärr även en hel del svennar) gillar ju att bära skjortan utanpå byxorna men det kan knappast vara meningen med en relativt formell businessskjorta med dubbelmanschett och cutawaykrage och som dessutom inte är rakt skuren nertill.

I övrigt gillar jag Harvie & Hudson och Ede & Ravenscroft men de faller dessvärre också på sina "tält" till skjortor. Funkar såhär vintertid när man kan ha en lammullströja över men hur kul är det att alltid tvingas dölja 90% av en skjorta varje gång man bär den?

Slutligen är mitt råd att prova sig fram, det kostar ju inga jättesummor att skicka tillbaka en skjorta till England om den inte känns bra.
#24 Delete säger
2009-01-06 22:18 - Anmäl

Att köpa en skjorta online är som att köpa en kostym online, man måste prova vissa plagg om ni inte visste det. Förövrigt så har jag arbetat på Pink i London och kan meddela att det är bättre kvalitet på ICAs papperskassar och TM Lewin är In the City skit.

Finns Svenska tillverkare som är 10ggr bättre än skräpet som finns i England, bara för att dom har ett namn som din morfar skulle uppskatta betyder det inte att det är kvalitet eller passform
#25 Wes säger
2009-01-06 22:56 - Anmäl

Att Pink är överskattat och av dålig kvalitet är ganska lätt att se utan att ha behövt jobba för företaget. T.M. Lewin gör inte heller skjortor av tip top-klass men klart bättre än Pink och för 330:- inklusive frakt och med en passform som tilltalar mig så är jag nöjd. Och vilka svenska märken är bättre? Stenströms? Kanske, men märket erbjuder få modeller med cutawaykrage och du får knappast en (snygg) Stenströmmare för 300 spänn ens på rea.
Personligen kan jag leva med något enklare tygkvalitet, men alls inte dålig, framför pösig och illasittande passform.

Vill man ha bra grejer så går man så klart till exempelvis Harvie & Hudson, Ede & Ravenscroft, Gieves & Hawkes eller Turnbull & Asser (jag sågade enbart märkenas RTW-utbud) och skräddarsyr sin skjorta.
#26 John säger
2009-01-07 13:47 - Anmäl

Trodde att det här var en seriös artikel som människor faktiskt kan ta del av. Men det verkar ju bara handla om "prestige" och om vad det är för skillnad mellan märken.

Är det så svårt att ta reda på om en skjorta sitter bra eller inte? Ta bara valfri butik du hittar. Leta efter en skjorta som sitter precis som du vill att den ska och ta reda på mått. Använd senare dessa när du ska göra ditt inköp på nätet, och beakta saker som regular, slimfit mm. Och ha inte allt för höga förväntningar, ni köper ju som sagt saker på nätet! Kan nästan jämföras med att köpa en platt-tv på nätet.
#27 Nelson säger
2009-01-08 01:02 - Anmäl

Jag köper skortor frân Ede & Ravenscroft, Duchamp, Kiton, Borelli och Pio Plano.
#28 Bob säger
2009-01-16 23:20 - Anmäl

exact, svensk kvalitet går jag på och väljer Bergmanns skjortor från Borås, dessa köper jag hos Berthas Eko - www.berthaseko.com.
Bästa sortens organisk giftfri bomull.
#29 sslazio säger
2009-02-18 10:14 - Anmäl

Hej

På senare tid har jag hört väldigt mycket om bla skjortor från Charles Tyrwhitt och Harvie&Hudson. Jag slås av det faktum att man kan få 3 eller 4 för 100£!

Det är i dagsläget ca 300-400kr/skjorta. Min fundering blir då följaktkligen är det verkligen bra kvalitet för dessa pengar?
#30 laphroaigman säger
2009-03-12 10:41 - Anmäl

#29
Jag har köpt skjortor från T.M Lewin, Charles Tyrwhitt, Hackett samt Crombie.

Kvalitetsmässigt skulle jag vilja säga att Crombie är bäst av dessa fyra märken, men då fick jag lägga upp £40-45/skjorta på rea. T.M Lewin och Charles Tyrwhitt är ungefär likvärdiga i kvalitet (beror dock på vilket tyg du väljer), men generellt håller de åtminstone samma klass som skjortor som kostar 800-1000 kr här hemma. En sak att tänka på, som även någon annan nämnt är storlekarna. Jag har köpt slim-fit från samtliga utom Hackett (tror inte de har slim-fit). Jag är inte jättesmal (188 cm, 80 kg), men Tyrwhitt var så vida att det var faktiskt gränsfall på att jag skickade tillbaka slim-fit skjortorna. Så om du är smal som jag är T.M Lwein eller Crombie att föredra. Har dock ingen uppfattning om Harvie&Hudson, men är sugen. Vad jag hört är det kvalitetsmässigt snäppet över T.M Lewin och Tyrwhitt. Är det någon som har koll på storlekarna där, de har ju nyligen lagt ut även slimfit på sin hemsida?
#31 sslazio säger
2009-03-13 21:54 - Anmäl

#30
Tack för ditt inlägg. Jag har hunnit beställa och fått hem 2 st classic fit skjortor från TM Lewin med POW krage. Jag gick till en skräddare här hemma som tog mina mått, kom fram till att jag behövde en 16"krage och 35" ärm.

Passformen tyckte jag var bra, men det visade sig att skräddaren tagit aningen för tight i halsen. Helt ok om jag inte ska ha slips (vilket jag kanske har 2-3gr per år). Ärmarna blev aningen men bara aningen för lång (detta sagt utan en första tvätt och kanske mer en smaksak). Men dock klart acceptabelt storlek, upplever inte någon "tältvarning". Dock ska jag testa ett par John Francomb Milan Slim Fit Shirts i storlek 16,5"/34,5". Med tanke på på priset så är det värt att testa.

Total upplevelse mer än godkänd och då har jag inte tagit hänsyn till priset. Det enda som kan få mig att inte beställa flera skulle vara att kvaliteten visar sig vara dålig. Men om det är som det verkar = samma klass som en 800-1000 skjorta, ja sorry då hamnar mina pengar i London:-)
#32 Medic säger
2009-04-18 23:54 - Anmäl

Bättre sent än aldrig, men en nätbutik som jag varit väldigt nöjd med är italienska Asole & Bottoni. De säljer skjortor med både vid och smal passform med olika kragar och manschetter som alla ser mycket stiliga ut för €40-50. Utbudet av färger och mönster är inte jättestort (vitt, ljusblått och någon enstaka marin och svart), men allting håller väldigt hög kvalitet. Hemsidan är också enkel och pedagogisk. Enda minuset är att skjortorna, likt många andra italienare, måste tvättas i 30 grader. www.asoleebottoni.it
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen