Manolo logotype

Well Dressed Casual

Bild 311464

Reflektion: Senaste åren har det diskuterats febrilt om hur herrmodet rört sig mot det välklädda. Det har frossats i preppystil, Brideshead-influenser, brogues, dubbelknäppta kavajer och kabelstickade kashmirtröjor. Men i denna våg av Slow Fashion är det lätt att missa hur det välklädda modet tydligt avdramatiserats och blivit allt ledigare.

Ostrukna skjortor, ofodrade kavajer, bomullsbyxor och seglarskor. Det är svårt att inte välkomna ett mode som är lika stillfullt som bekvämt. Trenden var tydlig redan förra våren då chinosen på allvar slog igenom på den svenska modescenen. Efter år av smalt jeansmode växte ett både ledigare och elegantare stilideal fram. Klassiskt med en twist, blev klassiskt för moderna krav.

Utpräglade och senaste åren hyllade märken som Lanvin, Burberry eller Yves Saint Laurent genomsyras alla av en stil med väldigt lätta material och konstruktioner. Inte sällan har kläderna ett helt naturligt fall, vilket skapar en tydlig kontrast till exempelvis Thom Browne eller Hedi Slimane för Dior Homme som varit tongivande under 2000-talet med relativt svårburna kläder som ställer höga krav på bärarens kroppsform. Men även märken med betydligt lägre modegrad har anammat stilen, inte sällan genom ett något murrigare tolkning av preppymode.

Det som framförallt är intressant med utvecklingen är hur den i hög utsträckning grundar sig i vårt sätt att bära kläder. Gränsen mellan en formell och informell klädsel har blivit allt suddigare. En klädsel kan lämpa sig lika väl till fest som vardags. Plagg som många drar sig från att bära för att inte riskera att känna sig stel och för uppklädd har blivit allt mer avslappnade, vilket få lär argumentera emot som något negativt. För det är på många sätt befriande att slippa diskutera välklätt mode utifrån stilregler och klädkoder för att istället jaga en avslappnat elegant stil som tillåter en personligare prägel. Bring it on 2009!

Bild 311465
Få personifierar stilen bättre än Michael Bastian.

Bild 311466
Ökenkängor för såväl vår som höstsäsong från Billy Reid.

Bild 311467
Lyxig ytterrock i kamelull från J.Crew

Bild 311468
Burberry Prorsum Vår 2009

Översta bilden: Skjorta Gant, Kavaj Oliver Spencer, Väska Mismo, Cardigan Pringle of Scotland, Oliver Spencer

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Billy Reid Gant J.Crew Michael-Bastian Mismo Oliver Spencer
#1 Malek säger
2009-01-03 19:37 - Anmäl

en av årets tungaste artikllar hitils. mer sont! ska du skriva mer om skor?
#2 Julius säger
2009-01-03 19:47 - Anmäl

Instämmer totalt! Har under den senaste tiden själv kombinerat en välklädd outfit samtidigt som jag haft något som neutraliserat denna iform av mer informell klädsel. Får en att se proper ut samtidigt som man visar sin öppenhet för andra outfits.
#3 Harald säger
2009-01-03 22:08 - Anmäl

Den sistnämnda trenchcoaten såg jag på Jonas Gardell i förra avsnittet av Stjärnorna på slottet. Den var precis som nu lika snygg.

Årets tyngsta artikel, konstigt, med tanke på att det har gått tre dagar. Ler.
#4 andreas säger
2009-01-03 22:10 - Anmäl

Kunde inte sagt det bättre själv! Enligt mig är modet på väg åt helt rätt håll. Att behålla klassiska inslag i klädseln som varit grundläggande inom manligt mode i över hundra år som kostymer, välgjorda skor och finstickade tröjor. Men samtidigt ändrar man små detaljer som benvidd, struktur i kavaj eller material. Älskar stil som har en historia som inte bara har nya futuristiska inslag även om dessa kan vara intressanta stundtals med.

//Andreas
Fashion4Fun
#5 rja säger
2009-01-04 00:53 - Anmäl

Gillar inte trenden mot mer "avslappnad" klädsel... tacka vet jag uniformsmodet. Elegans och ledighet är lika ofta motsatser som komplement.
#6 JSL säger
2009-01-04 01:31 - Anmäl

Hej!

Efter ett halvårs läsande av denna blogg tycker jag mig se en aning ambivalent hållning till vad som menas med att vara välklädd, finklädd och ha stil. Detta till trots, Olofs pedagogiska sätt att förklara och ge modet ett utrymme i den svenska manens hjärta. Kanske börjar jag som en riktig besserwisser men låt mig ge min syn på denna mycket komplexa företeelse i samhället.

Välklädd är man när man förstått att klä sig ändamålsenligt i rena, hela och väl sittande kläder. Detta oavsett om kläderna är avsedda för grovarbete, jakt, friluftsliv, kontorsarbete eller fest. Modet påverkar samtliga genrer och styrs till viss del av de som vill sälja sina nya produkter. Vad som verkligen blir på modet avgör vi tillsammans i en slags symbios som påverkar tyckande och mod hos den enskilde individen. Modet att bära det senaste modet är i viss mån kopplat till plånboken och innebär inte alltid att man har stil eller uppfattas som välklädd.

Trenden med det mer avslappnade modet med ofodrade kavajer, ostrukna skjortor etc. är i och för sig välkommet om det används vid rätt tillfälle d.v.s. vardagligt flanerande på stan eller ska vi säga friluftsliv i stadsmiljö. I annat fall blir kläderna inte ändamålsenliga eller uppfattas som just "ofärdiga".

Miljön måste få påverka val av stil för att vi skall uppfattas som välklädda och modemedvetna. Fel stil i förhållande till omgivningen uppfattas alltid negativt av våra medmänniskor. Antingen blir stilen sammankopplad med bäraren och uppfattad som verbet stil/a eller så blir uppfattningen en omvända, vi uppfattas som sjaskigt klädda sluskar.

Den modemedvetna mannen är alltid rätt klädd i förhållande till sin omgivning. Den framgångsrike estradören har känsla för det subtila och väljer accessoarer och färgskalor med finess.

Till sist vill jag rikta ett uppriktigt tack till Olof som visat på vikten av de välskräddade detaljerna, och hur olika skärningar, siluetter, strukturer och färgskalor påverkar de signaler vi sänder ut.

Gott nytt mode år!
#7 pata säger
2009-01-04 02:26 - Anmäl

#5 rja,
nu ska vi inte va tråkiga.
Självklart så ska man klä sig lite mer ledigt och avslappnat.
Uniform bar vi i lumpen.
Läs även "klä ner kostymen" från 31/7-07.

#6 JSL,
du har rätt i det du säger.

Är det någon som vet vad det på ett ungefär kan kosta att låta sy upp en kavaj i Malaysia?
Ska ner till våren.

Dress well everyone.
#8 En läsare säger
2009-01-04 11:16 - Anmäl

#1 - "en av årets tungaste artikllar hitils. mer sont! ska du skriva mer om skor?"

Tänk efter innan du skriver Malek. Det skrivna ordet är inte det samma som det talade. Sannolikheten att ta dig på allvar minskar för varje felslag på tangentbordet. Ta gärna hjälp av stavningshjälpen i Firefox eller liknande om du känner dig väldigt osäker.
#9 Musketör säger
2009-01-04 12:49 - Anmäl

@JSL (#6)
Slusk kan man vara utan att vara "sjaskigt klädd". Förhåller mig dock gott till det du skrev, välformulerat och korrekt.

@Pata (#7)
Njae, jag tycker inte att du ska försöka pracka på någon annan vad du själv tycker. Din stil är - just din stil! När du skriver "tråkig" är det ju vad just du tycker.

Kanske menade rja kostymklädsel istället för uniformsklädsel, för jag har svårt att tro att någon skulle trivas med att gå omkring i militäruniform hela dagarna.

Dock kan samma sak (kostymklädsel) uppfattas elegant och älskvärt hos andra. Tänk vad tråkigt det skulle bli om alla gick klädda likadant!

Det är inget fel på att hävda sin åsikt, men ibland är gränsen hårfin när det övergår till att utsöka överföra sin/-a uppfattning/-ar på andra.
.
.
.
.
.

Nu blev det jag skrev lite väl långt, men jag hoppas i varje fall att du kom till insikt. :)

//
Musketör
#10 pata säger
2009-01-04 22:32 - Anmäl

#9 ja ja...får hicka och ber om ursäkt.

Va inte meningen att pracka på någon min stil.
Alla får se ut som dem vill och allt ser bra ut om personen kan bära upp plaggen.

Så länge man inte ser ut som en stel gullgosse som torkar sig i rö..n med svensk damtidning.

Om någon läsare finner de två övre raderna stötande så ber jag om ursäkt för det också.
#11 D säger
2009-01-05 11:06 - Anmäl

Bra skrivet!

Gillar stilen från Burberry Prorsum skarpt!!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen