Manolo logotype

Hantverk med Laser

Bild 317718

Lodger Footwear lanserades i höstas för att erbjuda bekväma skor och samtidigt eleganta skor. Genom att använda sig av laserteknik kan företaget anpassa skolästen helt efter bärarens form. Inte sämre blir det av att företaget dessutom erbjuder ett riktigt vasst utbud av både brittisk och italiensk skokonst.

Bakom Lodger står Nathan Brown som tidigare arbetat för skojättar som Nike, Adidas och Puma. För en intervju med The Times berättar Brown om hur konceptet till stor del inspirerad av en intressant historia om italienska Tod's. När modeikonen och Fiat-bossen Gianni Agnelli bröt benet under en skidresa 1987 såg företagets då unga VD Diego Della Valle en möjlighet att utnyttja situationen.

Della Valle hade genom att introducera märkets idag karakteristiska mockasin Gommini på den amerikanska marknaden på allvar fått upp folks ögon för det italienska skomärket. Eftersom Gommini är tydligt begränsad till en viss årstid skapade Della Valle en vinterversion av modellen där ett par skickades till just Gianni Agnelli för att kunna erbjuda den italienska industrimagnaten bekväma och samtidigt eleganta skor. En bättre reklampelare kunde företaget inte få. Denna excentriska italienare har med sina något udda detaljer som att bära klockan utanför skjortmanschetten blivit en symbol italiensk stil. Vinterversionen av Gommini blev snabbt en succé och finns fortfarande kvar i sortimentet.

Bild 317719
Wholecut från British Contemporary

Att erbjuda komfortabla skor utan att behöva kompromissa med varken form eller kvalité har även blivit Lodgers mål. Genom att kombinera modern teknik med traditionellt hantverk kan Lodger footwear erbjuda specialanpassade skor till bäraren. Efter att en 3D-scanner läst av foten utifrån 50 olika punkter skapas en digital läst i datorn. Beroende på om kunden efterfrågar de italienska eller brittiska modellerna, skickas informationen vidare till antingen Neapel eller Northampton där skorna tillverkas helt för hand efter inhemsk hantverkstradition.

Tjänsten att få sina skor anpassade efter unika läster innebär ingen extra kostnad för kunden. Dock kan tjänsten endast erbjudas via butiken i London. För den som kan bära standardstorlekar går det att beställa skor från hemsidan. Priserna sträcker sig från 375 till drygt 550 pund. Kollektionen är indelad i tre olika delar British Classic, British Contemporary och Italian Contemporary.

Bild 317720

Bild 317721
Italian Contemporary

Bild 317722
Randsydda Brogues

Bild 317723
Informationen från mätningen i CAD.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

Andra artiklar om varumärkena: Lodger
#1 Matt säger
2008-12-13 18:26 - Anmäl

Teknik i all sin ära, här tycker jag personligen att det tar lite död på den genuina känslan bakom ett par kvalitetsskor.
#2 Bifurkation säger
2008-12-13 18:27 - Anmäl

Fantastiskt! Är det någon som provat dem?
#3 Matt säger
2008-12-13 18:28 - Anmäl

After all, det är bara ett par skor. Inte något kirurgiskt precisions instrument.
#4 Falcone säger
2008-12-13 19:58 - Anmäl

Hm... Detta måste provas. Särskilt som framförallt italienska skotillverkare bara tycks ha barnstorlekar i sina sortiment, jag menar högst en liten 45:a är ju inte acceptabelt.
#5 Falcone säger
2008-12-13 20:01 - Anmäl

Och Whole Cut Rosso Diablo var underbara, synd att det bara fanns upp till 9UK i lager.
#6 Loivsa säger
2008-12-13 21:32 - Anmäl

Wow, Imponerande. Det finns ingen anledning att inte använda teknink, vem säger att det är antingen eller? teknik eller kvalitet. För att man gillar "genuint" behöver man inte vara en bakåtsträvare.
#7 Falcone säger
2008-12-13 21:34 - Anmäl

#6 Word!
#8 Olof säger
2008-12-13 21:48 - Anmäl

För den som är vidare intresserad av tillverkningen har de en utmärkt blogg som beskriver stora delar av processen bakom ett par skor. Både från den brittiska och italienska fabriken.

http://blog.lodgerfootwear.com/
#9 En glad läsare säger
2008-12-14 10:14 - Anmäl

På sin blogg länkade lodger till en website som sålde deras skor. Åtminstonde de skorna sades vara tillverkade av alfred sargent åt lodger. Om så också är fallet för övriga standardmodeller är priserna löjligt höga med tanke på att A sargents egna modeller säljs för under halva priset.
#10 Thomas E säger
2008-12-16 15:24 - Anmäl

Jag lyckades inte hitta priser på de lasermåttade skorna, ett par måttsydda skor betydligt billigare än Melker Skomakare eller JP Myhre hade varit något att spara till och testa.
#11 Niels säger
2008-12-17 23:43 - Anmäl

Jag är bekant med Nathan Brown själv, och att erbjuda skräddarsydda skor efter kundens mått motsvarande savile row's skräddarsydda kostymer är Lodger genuina med att erbjuda. Konceptet kommer att gå hem bland Londons övre socitet som prioriterar tidlös design och kvalitet, som få andra kan uppnå. Butiken ligger perfekt precis runt hörnet från savile row, dit många som har råd kommer söka sig. Lodger's skor är svårslagna!
#12 Gösta säger
2009-01-05 10:01 - Anmäl

Hej
Har läst artikeln och kommenterna med stort intresse. Har under en tid funderat på att investera i ett par bättre skor. Bor i Stockholm och undrar - var skall jag vända mig? Tar gärna emot tips på bra affärer och märken
hls
Gösta
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.