Manolo logotype

Hallå där…

Bild 317704

Alexander Marchesan, utställare på Vintagemässan Bakåt Framåt kommande helg. Berätta, vad har fått dig att ställa ut på en vintagemässa?
- Det är egentligen ett projekt som pågått några år. Jag har märkt av ett väldigt stort intresse och därför börjat samla på mig olika vintageplagg. Tidigare har jag hållit allt för mig själv, men känner nu att jag har ett såpass stort lager att jag vill nå ut med det på allvar. Målet är att så småningom öppna en butik. Har även köpt in en hel del äldre butiksinredning vilket gjort att min lägenhet snarare påminner om en herrekipering än bostad just nu.

Hur skulle du beskriva ditt utbud?
- Jag utgår hela tiden från vad jag själv gillar. För kostymer är det mycket 20 till 50-tal. I övrigt finns allt från slipsar från E.Marinella och Borrelli till skor från Church´s och Allen Edmonds. Tanken är inte att inrikta sig på något speciellt årtionde utan jag vill erbjuda ett utbud av riktigt bra tidlöst herrmode.

Varför denna fascination för vintage?
- Det hela började på en fest. Jag hade köpt en 40-tals kostym efter att ha sett mig själv i spegeln insåg jag att jag aldrig varit så välklädd.  Då började jag fundera varför jag inte alltid klädde mig så här. Efter att ha skaffat mig kunskap och läst på har intresset växt ytterligare.  Det är ju en väldigt genuin känsla. Som idag har jag på mig en fantastisk 50-talskostym. Skulle jag köpa en ny kostym av samma kvalité skulle prislappen hamna på en helt annan nivå.

Hur upplever du det manliga intresset för vintagekläder?
- Tror generellt att det är större bland tjejer, men utbudet av herrvintage speglar verkligen inte intresset. Idag vänder sig 90% av utbudet till tjejer. Jag tror definitivt att det finns en större marknad även för killar. Det är också en viktig anledningen varför jag startat det här. Det saknas en vintagebutik som har fokus på just klassiskt herrmode med de märken som jag säljer.

Vad har du för tips för den som vill handla Second Hand?
- När det gäller kostymer brukar jag alltid utgå från kavajen. En kavaj är alltid svårare att justera så sitter inte den bra är det ofta bara att glömma. Detsamma gäller västar. Sedan blir man ju lite rutinerad och vet vad man skall leta efter. Jag brukar kolla på olika tvättmärken och etiketter för att se från vilken tid plagget kommer ifrån. Ett annat tips är att känna på fodret i fickorna. Kostymer från 50-talet eller äldre har aldrig syntetmaterial i fickorna.

Hur får du själv tag i alla kläder?
- Det varierar lite beroende på plagg. Jag har kontakter i USA och Storbritannien där jag främst köpt skor från bland annat Allen Edmonds. Sedan har jag faktiskt köpt en hel del vintageklockor från en urhandlare i Argentina. Parallellt med det så har jag dammsugit Stockholms Second Hand-utbud efter sådana plagg som jag själv skulle vilja sälja.

Vilket är ditt personliga favoritvintageplagg?
- Måste säga ett armbandsur från Girard Perregaux (1955). Påminner designmässigt väldigt mycket om IWC:s moderna klockor med väldigt stilren och avskalad form. Kommer även att ha med mig några riktigt snygga klockor från från just Perregaux på mässan. Annars är nog mitt favoritplagg en Borsalino Como som jag köpt i New York.

Bild 317705
Axplock ur Alexanders utbud. Bröstnäsdukar Gieves & Hawkes och Aquascutum. Foto: Vidar Sörman

Bild 317706
Skor från bl.a. Allen Edmonds, Church, Royal Tweed, Alden.

Bild 317707
Klassiska armbandsur 40- och 50-tal, från Girard Perregaux, Longines, Omega och Movado.

Bild 317708
Oxfords från Allen Edmonds.

Vintagemässan Bakåt Framåt pågår 13-14 december, på Enskilda Galleriet Kronobergsgatan 37, Stockholm. Inträde är 50 kronor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer

#1 Martin säger
2008-12-09 22:05 - Anmäl

Önskar då Alexander lycka till med framtida butiksöppnande!
Har redan spanat in mig på en del jag vill ha...
#2 Greven säger
2008-12-09 22:19 - Anmäl

Underbart med en man som äntligen förstår sig på stil!

Det jag ser på bilderna ser mycket intressant ut, G&H-näsdukarna skulle passa mig som hand i handske. Undrar vad mer som kan dölja sig i Marchesans lager? Får skippa kreditkortet denna gång, stoppa fickorna fulla med kontanter och bege mig mot mässan. Några andra här som skall dit?
#3 Murray säger
2008-12-10 01:44 - Anmäl

Mycket stilig herre med mycket stiliga bilder. Dock tycker jag personligen att hans hatt har en alltför hög krona, framförallt i förhållande till brättet. Bredare brätte skulle dock leda till en cowboyhatt, ett plagg som alltid bör undvikas (utom möjligen av infödda Texasbor). Lägre krona vore därför lösningen.
#4 andreas säger
2008-12-10 08:06 - Anmäl

Detta är en suverän affärside!

Va kul att kunna hitta second hand som inte känns trött och med kvalitet som består. Grymma klockor, skor och bröstnäsdukar även om jag har svårt att se vikten av att äga en bröstnäsduk från tex G&H. Kvaliten är väl inte jätteviktig i den accessoaren?

//Andreas
#5 Davéus säger
2008-12-10 08:29 - Anmäl

blev tipsad av en vän/bekant det ser trevligt ut, själv är skor ett stort intresse och jag äger naturligtvis ett par av de märken du nämner. Du får själva lista ut vem min vän/kollega är.
#6 Scipio säger
2008-12-10 12:21 - Anmäl

Skojigt initiativ. Besöker huvfudstaden den 15 och missar därför tillställningen med en hårsmån. Lycka till!
#7 LuDDish säger
2008-12-10 14:06 - Anmäl

Fy fan för att man inte bor i Stockholm
#8 Vulgus profanum säger
2008-12-10 18:05 - Anmäl

Någon som kan svara på om denne Marchesan's klockor & pochetter de facto kommer att vara till salu eller om de endast är utställningsobjekt?

Min eventuella närvaro hänger på detta.
#9 A. Marchesan säger
2008-12-10 23:08 - Anmäl

Hej allesammans! Har nu registrerat mig på Manolo så att jag ska kunna svara på eventuella frågor som dyker upp.

Greven: Du undrar vad som mer döljer sig i mina gömmor. Jag kan ge dig några exempel utöver det som syns på bilderna. Flugor från Turnbull&Asser, slipsar från Kiton, skjortor från T.M. Lewin, byxhängslen från Albert Thurston & hattar från Borsalino. Från den äldre eran kommer jag bland annat att ha med mig ett parti flugor i varierande färger och mönster, ett trevlig slipspress samt ett par vita 20-talsdamasker i nästintill perfekt skick.

Murray: Tack för tipset, dock använder jag bara hattar med hög kulle. Nästan lite komiskt att du kommenterade just hatten då det ligger ett på gränsen till sinnessjukt arbete bakom denna hatt. Den är alltså inget slumpval. Lägre kulle fungerar inte ihop med mitt huvud/ansikte, helheten blir uppenbart obalanserad. Vilket är synd eftersom jag tvingats välja bort många snygga hattar av denna anledning. Det är verkligen en lärdom man drar efter mycket hattprovande; snygg på hyllan=inte nödvändigtvis snygg på ditt huvud. Men jag håller helt med dig i fråga om brättet, det får inte vara mycket större än på min hatt. F.ö. kan du kan vara lugn, jag har nämligen flera snygga fedoras med lägre kulle i mitt lager, för er som passar i dom. Slutligen bör jag kanske för sakens skull påpeka att kullen ger intryck av att vara aningen högre på bilden än vad den är i verkligheten.

Andreas: Kul att du uppskattar själva idén! Givetvis erbjuder jag även mindre exklusiva bröstnäsdukar i siden. Jag kommer att ha med även dessa på mässan. Både enfärgade och mönstrade. Men jag tyckte det var roligt att "skylta" med näsdukarna från G&H eftersom jag personligen tycker att många av dom är otroligt tilltalande för ögat.

Vulgus profanum: Allt är till salu, utom inredningen! Vad det gäller de finare bröstnäsdukarna så kommer jag att ha med ca 10 olika mönster från G&H, samt ca 5 olika från vardera Aquascutum och Turnbull&Asser.

Slutligen vill jag tacka för den fina responsen bland kommentarerna, den uppskattas verkligen.

Har ni fler frågor så tveka inte!

Mvh Alexander Marchesan
#10 asdf säger
2008-12-11 09:06 - Anmäl

Jag hoppas att det blir en framgång och att du tar med det som blir över till Göteborg såsmåningom.
#11 Jocke säger
2008-12-12 10:09 - Anmäl

Jag vet inte alltså..

Han ser ut som en pajas i sin missmatchade hatt och alldeles för långa slips.

Ingen jag skulle vilja ha som "konsult" när jag handlar.
#12 Jocke säger
2008-12-12 10:19 - Anmäl

Fick lite dåligt samvete för mitt inlägg.
"I min smak" vill jag tillägga för att inte såra.

Skorna var riktigt snygga men vill man inte gå in ett par ex. church's själv för att forma skon efter sin fot?

Och ang näsdukarna:
Det är en jävla skillnad på en ex. dako och en borelli näsduk.
#13 A. Marchesan säger
2008-12-12 22:25 - Anmäl

Jocke: Att du uppfattar slipsen som lång beror på de högt skurna 50-talsbyxorna. Trodde inte att man skulle behöva förklara sånt här på en sån här sida.
Antar att du är van vid modernare kostymbyxor där proportionerna blir annorlunda.

Ang skorna, de flesta av mina skor är inte tillräckligt ingådda för att det ska bli ett problem, men som du säger, man vill inte gärna att skon redan ska vara formad efter någon annans fot som ser helt annorlunda ut än ens egen. Men som sagt, försöker undvika skor som nått den "nivån".

Håller med dig om bröstnäsdukar. Tycker att den skillnaden oftast är uppenbar redan vid första ögonkastet.

Och nej, du behöver inte vara orolig, den ende som skulle kunna såra mig när det gäller kläder är Bernard Roetzel.

Mvh A. Marchesan
#14 Christer säger
2008-12-14 12:36 - Anmäl

Bra med ett komplement till HERRJUDIT och www.gottoget.se
#15 Freddie säger
2008-12-15 19:01 - Anmäl

A. Marchesan: Oavsett byxornas skärning blir det ju dock snyggast om man anpassar slipsval och -knut efter den. ;)

Blev riktigt besviken nu när jag fann den här artikeln på att jag inte tog mig dit nu i helgen. Var där förra gången men tyckte utbudet på dels herrkläder och dels på kläder äldre än 60-talet (vilket är det som är av intresse för mig) var så uselt att jag inte brydde mig om att gå den här gången.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.