Manolo logotype

Klockbalans

Bild 317691

Krönika: Armbandsur har alltid varit en stark symbol. En accessoar män är beredda att prioritera högt. Men också en accessoar accepterad att spendera pengar på. Ofta helt i onödan.

Ur ett rent stilmässigt perspektiv är det alltid farligt att inte se till helheten. Taffliga skor kan förstöra den snyggaste kostymen. Liksom den omvända situationen. Sällan blir det så påtagligt som för klockor. Den kryllar av män i säckiga kostymer och fallfärdiga skor som istället för att prioritera en helhetskänsla tycks lägga hela sin budget på en vräkig klocka.

En tydlig motreaktion mot detta är kombination exklusiv och välskräddat kostym med plastklocka för 100 spänn som under senaste åren blivit allt vanligare. Det är onekligen något befriande med kombinationen italienska wholecuts, kostym i tyg från Zegna och Swatch klassiska plastklockor. Det visar på en lekfullhet och ett sätt avdramatisera ett välklätt stilideal. Men framförallt innebär det en käftsmäll mot klockan som statuspryl.

Parallellt med detta syns allt fler vintageklockor. Använda kläder och accessoarer upplevs alltid som mindre anonyma än sprillans nya. Och framförallt bra mer sympatiska. Att vräkig lyx successivt håller på att ersättas av lyx i sin rätta innebörd är tydligt. Vi vill förbi varumärket och tillbaka till hantverket. Att utvecklingen även får konsekvenser för armbandsuret är tydligt.

Klockan och armbandsuret har länge ansetts som accepterad manliga fåfänga. Ett intresse för klockor går ju ofta att se utifrån ett tekniskt intresse. Tyvärr är det fortfarande så att många män vill mäta stil i prestanda, vare sig det är super 100-ulltyger eller hästkrafter. Men med ett generellt ökat stilintresse börjat även armbandsuret ses ur nytt ljus. Klockan tillåts vara ett rent estetisk tilltalande objekt som går väl med den övriga stilen.

För alla er som planerar att investera i ett riktigt armbandsur är mitt tips därför att samtidigt syna den övriga garderoben och framförallt skodelen. Det enda sättet idag att befoga en riktig dyrgrip runt handleden är att den går bra mot Santoniskorna.

Foto: Emanuel Sandin

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Klockor

#1 Anders säger
2008-12-06 20:18 - Anmäl

Inspiration från "två dagar" ?
#2 Fredrik *Frisören säger
2008-12-06 20:44 - Anmäl

Klockor är nice..!
#3 Matt säger
2008-12-06 22:20 - Anmäl

Helt klockren krönika. Fick upp ögonen för Swatch i den genomgång av klockor du gjorde för King.

Olof:
Vad det gäller Swatchs plastklockor, ligger det någon vidare kvalité bakom?
#4 Falcone säger
2008-12-06 23:08 - Anmäl

Ställer mig något tveksam till slutsatsen - jag kan inte hålla med. Därtill finns många andra anledningar till ett intresse för klockor, de som tror att statusen är avgörande är inte klockintresserade, de är statusintresserade.
#5 Musketör säger
2008-12-06 23:17 - Anmäl

Sympatiskare är väl inget ord? Mera sympatiskt faller mera väl i munnen!
#6 Jonas säger
2008-12-07 00:56 - Anmäl

Tycker att ni har en bra poäng. Det är något störande med folk som uppenbarligen inte tänker på vad de klär sig i men tänker lite för mkt på vad de har för klocka... Ofta har de endast en klocka också och tänker inte på att matcha upp den med övriga accessoarer och skor...
#7 Scipio säger
2008-12-07 03:24 - Anmäl

Jag gillar klockor. Vintage passar min plånbok. Män är ofta intresserade av teknik och sånt. Dessuotom är vi böjda åt samlande. Många klocknördar är väl ofta intresserade av "historia" samt in-house-verk, complications som månfas och tourbilloner och skit, som inte imponerar på brudarna, snarare än de vräkigaste Panerai-, och Breitling-asen. Det är väl samma sak med folk som snöar på randsydda pjucks och sluttande axlar på kavajer och rutmönsterterminologi etc. Samma nörderi och tjusning (och statussymbolvärde bland invigda nördar om inte hos det motsatta könet). Sedan är ju det hantverksmässiga hos Schweiziskt urmakari (likt Savile Row-skräddanda och diverse skomakande) kanske något vissa tycker är "genuint" jämfört med de sweatshops där Swatch-klockor och iPods och ihoplimmade Commes de Garcon-skor tillverkas.
#8 Scipio säger
2008-12-07 03:29 - Anmäl

Men håller med om att det är smaklöst att matcha en guld-stål-submariner med smaklösa och illasittande kläder.
#9 Scipio säger
2008-12-07 03:54 - Anmäl

#3 Swatch tillhör Swatch-Group som är en av de 3 stora drakarna i klockvärlden och som också äger bl.a Omega, Blancpain, Certina, Tissot och Longines. Swatch gör ju mest quarts-ur (tillförlitga batteriur) i plast som är väldigt billiga att tillverka. De visar tiden och går varken snabbare eller långsammare än några klockor i samma kategori. Swatch lägger krutet på design. Klocknördarna gillar klockor med mekaniska urverk och gärna komplicerade sådana. (Enkla Scheiziska mekaniska kvalitetsur kan i och för sig också vara billiga att tillverka. Läste för några år sedan att de produktionskostnaden för de enklaste Rolex-klockorna, typ Air King, var någon 1000-lapp. Mycket av värdet hos statusklockor ligger förvisso i varumärket, och i materialet om det är ädelt.)

Förövrigt sägs både Bush II och Obama patriotiskt och folkligt ha burit Timex, som är ett billigt amerikanskt märke, offentligt.
#10 Pablo säger
2008-12-07 09:08 - Anmäl

Klockor är ju underbart, en plastswatch är otänkbart. De flesta har ändå ingen koll på klockor så det blir inte så skrytit att ha en kvalitetsklocka. Sen kanske man inte ska köpa en jättedyr klocka och sen köpa skorna på skopunkten, men det säger ju sig självt...
#11 Banankaka säger
2008-12-07 10:56 - Anmäl

Tipsa gärna om lite snygga, prisvärda vintageur!

Själv är jag en sucker för Omega Seamaster från sextio-/sjuttiotal, men backar än så länge inför att peta iväg 3000 spänn på ett smycke.
#12 LuDDish säger
2008-12-07 12:15 - Anmäl

Jag har personligen lite en klockfetisch och sannolikt en klocka som i de flestas ögon förefaller vräkig. Tycker personligen det är helt ok när folk bär vintage eller billigare varianter som är snygga, i min skeva kärlek till den klassiska gentlemannen tycker jag dock man någon gång borde införskaffa en "riktig" klocka. Jag tror att en bra bas består av två klockor, ett sportur och en som du kan bära till kostym. Jag brukar spana på kaplans, där finns en hel del fina klockor som säljes på auktion.

http://www.kaplans.se
#13 Fredde säger
2008-12-07 15:42 - Anmäl

Gillar själv kombon strikt blandat med lekfullt, beställde hem en klocka från watchyourself.se.. lite lång leveranstid men det var schysst kvalitet trots att det inte bandet var i äkta läder..
#14 Falcone säger
2008-12-07 16:31 - Anmäl

#8 - G/S eller i princip vilken T/T som helst är ju smaklös.
#15 JR säger
2008-12-07 17:10 - Anmäl

Snark... hur ofta ska man behöva höra folk rättfärdiga sina egna val? Det är inte mer fel med dyr klocka och billiga skor än motsatsen. Det viktigaste att det är snyggt och smakfullt och att man trivs med det. Det bästa är väl vanligtvis med hyfsat dyr klocka och hyfsar dyra skor, det brukar ge mest för pengarna, i alla fall om man har vänt sig till tillverkare som kan sin sak.
#16 Vladimir säger
2008-12-07 18:00 - Anmäl

I min nuvarande hemstad, Moskva, skulle man inom näringslivet aldrig tas på allvar med en plastklocka. Devisen är: ju dyrare och vräkigare, desto bättre!

När jag flyttade till Moskva bar jag en vintage-Omega jag ärvt från farfar. Den fick utstå mycket hån av diverse kollegor och jag ombads att inte bära den vid kundmöten. Som ersättare fick jag införskaffa en Rolex GMT Master II i helguld med grön urtavla. Den får jag istället ta skit för när jag vistas i Sverige...
#17 Falcone säger
2008-12-07 18:05 - Anmäl

# 16 -> Ja, det är ju en avvägning, accepterad i Ryssland eller hånad i resten av världen :) Skämt åsido, men helguldklockor funkar sällan, inte ens om det är en Newman (det är därför de är billigare än SS)
#18 Scipio säger
2008-12-08 01:59 - Anmäl

#16 Fett! ;)

#14 Hehe, blev erbjuden en s/g Seamaster-kronograf för 10 k av en bekant för några år sedan men tyckte nog att den var lite brackig och misstänkte att den trots papper, box (och hans goda tro) var stöldgods.
#19 Markus säger
2008-12-08 08:38 - Anmäl

För den som vill fördjupa sig lite i varumärkespositionering av lite exklusivare arbmandsur och vilken urmakare som köpt vilken rekommenderas Peter Anderssons uppsats på området. Den är förvisso skriven på uppdrag av Sjöö Sandström, men det får man väl ha överseende med.

http://www.uppsatser.se/uppsats/b5c07fb305/

Har för övrigt själv en Rado Original, har precis bytt stållänken mot en dito läder. Funkar som sportur, men är lite för grov till kostym. Suktar efter en Jaeger le Coultre, men det får nog dröja ett tag till...
#20 Figge säger
2008-12-08 21:10 - Anmäl

Dålig och poänglös krönika, som tycks gå ut på att det är vulgärt att lägga pengar på klockor. Jag förstår inte resonemanget, men anar att det handlar om ett slags snobbism som riktar sig mot dem som finner glädje i det utsökta hantverk som kännetecknar schweiziska kvalitetsur. Jag tänker inte i alla fall inte skämmas över mitt klockintresse och har inget behov att "rättfärdiga" bärandet av en en dyr klocka med att bära handgjorda skor. Jag gillar inte den typen av pekpinnar.
#21 H säger
2008-12-08 23:38 - Anmäl

Håller med en del skribenter ovan om att texten har lite mycket av pekpinne över sig. Självklart är en vräkig Breitling i guld inte smakfullt. Lika lite som ett par svindyra sneakers med guld på från dolce är det. Men på samma sätt som man måste välja skor med omsorg kan en vacker klocka vara både stiligt och har samma typ av känsla över sig som ett par randsydda monk shoes.
#22 Pelle säger
2009-01-05 11:00 - Anmäl

Jag såg en vintageklocka på NK Street häromdagen. Den heter Lip och jag går suger lite på om jag inte behöver en sådan... =)

kolla på <a href="www.tictoc.se" rel="nofollow">www.tictoc.se</a> om ni inte bor i Stockholm...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen