Manolo logotype

Fråga Manolo: Skjorta för julfest?

Bild 317662

Hej Manolo! Nu börjar det vankas jul och ledighet, men innan man är klar så är det  dags för den obligatoriska julfesten som jobbet arrangerar. Jag tänkte ta  den enkla vägen ut och köra kostym, i det här fallet får det bli en kristrecksrandig sådan. Jag känner inte direkt för att köra vit skjorta och slips -för jag  vill fortfarande ha klädseln lite casual. Min fråga är alltså; vad ska jag köra på för färg på  skjortan? Tack! /Niclas

Detta är långt ifrån en enkelt fråga att besvara utifrån ditt mail. En passande skjorta beror framförallt på färgen på din kostym och ditt ansikte. Därför skall jag försöka att besvara din fråga med mer övergripande skjorttips för festliga ändamål.

Generellt sett tycker du bör undvika allt för storskaliga och framträdande mönster vilket främst kännetecknar skjortor för kontoret. Likaså är starka färger sällan att föredra eftersom det lätt ger bäraren ett blekt intryck. Alltså inga knallröda skjortor! Utgå då hellre från ljusa nyanser av ljusblått, lila eller rosa.

För enfärgade skjortor utan mönster blir det ännu viktigare att tänka på skjortans material och dess struktur. Sett till bomullstyger är det grövsta tyget, frånsett bomullsflanell, oxford. Det används oftast för ledigare skjortor inte sällan med button down-krage. Pinpoint liknar oxfordtygets struktur, men är mycket tätare vävt vilket ger ett lättare tyg. Det vanligaste bomullstyget är poplin vilket kännetecknas av sina jämna yta.

Bild 317663
Struktur Poplintyg

Bild 317664
Prinpoint som är något grövre än Poplin.

Bild 317665
Herringbone Twill, med framträdande fiskbensmönster. Alla tre skjorttyger från Charles Tyrwhitt.

För festligare tillfällen passar framförallt twilltyger och finare bomullskvalitéer som Sea Island. Twilltyger kan ha en struktur både med trådar som löper diagonalt (ribbed) eller varvat i fiskbensmönster (herringbone). Strukturen för dessa tyger ger skjortan liksom de tätt vävda Sea Islandtygerna en tydlig glans och lyster. Känslan blir ofta något exklusivare än för poplin och framförallt oxford.

Bild 317666
Ljusblått klär de flesta. Från Finamore Napoli (Shopthefinest.com)

Bild 317667
Svagt randig skjorta från Bagutta (Forzieri.com)

Översta Skjorta från Ermenegildo Zegna (Saks Fifth Avenue)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Finamore Napoli
#1 Niclas säger
2008-12-01 21:26 - Anmäl

Kom på det i morse när jag kom till jobbet. Kostymen är i det mörkare slaget, dock inte riktigt svart. Kolgrå kanske, om nu det är ett tillräckligt beskrivande ord.
#2 BroderAdam säger
2008-12-01 21:39 - Anmäl

Jag skulle ge mig på en sådan här manöver igår när jag skulle sjunga på en adventskonsert. Jag kände att en slips skulle hämma sångrösten lite så det blev mörkblå kostym, vit twillskjorta samt en vinröd bröstnäsduk i siden med benvita franska liljor på. Lika snyggt som idiotsäkert!
#3 Danne säger
2008-12-01 22:48 - Anmäl

Om kostymen är kritstrecksrandig bäres enfärgad skjorta. Inte svårare än så. Ljusblå, vit eller rosa är mitt tips och skippa herringbone..
#4 Erik säger
2008-12-01 23:21 - Anmäl

Någon som har tips på passande bröstnäsduk till en mörkgrå/kolgrå kritstrecksrandig kostym och en ljusblå skjorta?
#5 BroderAdam säger
2008-12-01 23:23 - Anmäl

#4: Vilken som helst skulle väl fungera. Välj en i siden som inte är enfärgad och som är lagom grillig. En blå med vita prickar skulle bli snyggt.
#6 Jonas säger
2008-12-02 08:51 - Anmäl

Ta på dig kostymen och spring till Nonno (finns i flera städer), de har säkert det största utbudet av näsdukar du kan hitta/behöva. Jag tänkte på en paisley-mönstrad med ljusblå paisley-prickar och mörkblå grund. Men det är ändå julfest vi snackar om, brassa på ordentligt, men hoppas att den tar upp färgen ljusblått.
#7 Ronin säger
2008-12-02 19:55 - Anmäl

Trist nog har jobbet valt tema "Pink" till julfesten. Man bör alltså ha något rosa på sig.
Rosa skjorta eller piké känns enormt tråkigt, så har någon nåt tips?
#8 Ted säger
2008-12-03 01:00 - Anmäl

strumpor, skor, manchettknappar, näsduk, slips, galosher?

nu är väll rosa skor kanske inte det snyggaste men du lär garanterat få blickarna på dig för den. galosherna gör sig ju inte inomhus direkt, men det finns rosa dito.

manchettknapparna lär folk kanske inte märka i första taget inte strumpor heller.. beroende på hur långa byxben du har förvisso..

beror väll på hur pass mycket pajas du är till vardags vad du kanske bör välja.

eller så tar du med dig din fru, som bär en rosa klänning.

finns mycket att välja på.
#9 Mr. Pink säger
2008-12-03 15:33 - Anmäl

Rosa är en fin färg.
#10 adde säger
2008-12-20 13:47 - Anmäl

Hej, lite off topic men vidare på skjorttemat; har observerat att vissa glider runt med knapparna på manchetten på sina skjortor uppknäppta. What's the story?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.