Manolo logotype

Inspiration Mocka

Bild 317657

Det är svårt att inte gilla mocka. Ett levande material som åldras med värdighet. Men också ett material med två kontrasterade sidor.

Mocka är på många sätt ett material som anpassar sig efter bärarens önskemål. För en rockig stil tänker vi kanske främst på en smalt skuren kort mockajacka eller ett par boots i materialet. Ett par mockabrogues lämpar sig dock minst lika bra till en kritstrecksrandig kostym i oborstad ullkvalité som slitna jeans.

Som alltid med matta material är det väldigt enkelt att kombinera med den övriga klädseln. En mockajacka och sidenscarf utgör en enkel och snygg kombination för den som efterfrågar en elegant vardagsklädsel. Tänk dock på att silhuetten bör vara smal och relativt kort för att inte kännas gubbig. För ytterligare inspiration följer här tre enkla kombinationer med mocka.

Bild 317658
Den bruna halsduken och naturfärgade kavajknapparna tar upp den bruna färgen i skorna.

Bild 317659
Mocka passar utmärkt till flanell. (Foto: Olof Enckell)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 M säger
2008-11-29 16:19 - Anmäl

var ju bara två bilder?
#2 Mattijahs säger
2008-11-29 19:01 - Anmäl

Ja, var är den tredje inspirationen?

Dessutom passar väl slitna jeans endast i soptunnan?
#3 rolf säger
2008-11-29 19:25 - Anmäl

Det är tre bilder om man räknar med den översta.
#4 Simon säger
2008-11-29 21:19 - Anmäl

Bilderna blir snyggare och snyggare medan texterna dessverre blir tråkigare och tråkigare. (Jag vet det var inte så konstruktivt, men inbland måste man tillåtas vara lite oreflekterad. Blir helt enkelt inte inspirerad längre. Inte till annat än att möjligen börja fota mer).
#5 Magnus säger
2008-11-29 21:21 - Anmäl

Mocka aer ett material som passar på maanga plagg, finns i olika kvaliteter, getmocka som aer elegant, kalvmocka, som blir lite mer casual. Det finns ocksaa svinmocka - Men den syns ofta spår från borsten (haalen efter svinets haar) - Mocka är köttsidan på ett skinn. På aeldre noetdjur saa splittar man huden, saa man far fram "spaltmocka" - den funkar bara om man tar fraan baesta delen; krupongen (ryggen) - paa andra delar blir materialet sladdrigt, sitter ofta i billiga skor och kaenns igen som laanghaarigt. Att haalla efter mocka aer enkelt, en borste, eller vid flaeckar, ett fint sandpapper. Faar man saltraender (ser man ofta paa skor vintertid, och kan lika gaerna vara salt fraan huden som kryper ut daa materialet torkar, eller salt fraan vaegverket. Ta ljummet vatten, pressa i saften fraan en citron, saa foersvinner de vita raenderna. Maanga skor aer gjorda med vattentaet mocka, ofta genom tillsatser av kemikalier som scotchguard, huruvida de aer miljoevaenliga eller ej laater jag vara osagt, men hur som helst... Bruna mocka skor aer snyggt. Men det skall vara bra mocka, med lyster, ingen billig spalt. En fin mocka aaldras med vaerdiget, en billig mocka aaldras inte alls, den blir slit och slaeng, och haaler max en saesong, om ens det innan aegaren troettnar paa att gaa sjaskigt klaedd.
#6 P säger
2008-11-29 23:11 - Anmäl

Jag gillade det.
#7 x säger
2008-11-30 00:15 - Anmäl

Snyggt! Var har du hittat näsduken? Exakt vad jag behöver.
#8 J.E.N. säger
2008-11-30 00:19 - Anmäl

Har dessvärre sett för många hemska mockajackor från nittiotalet för att uppskatta materialet i större ytor än skor och accessoarer.

Men jag är villig att ge det lite tid. Kanske om några år.
#9 Han säger
2008-11-30 10:10 - Anmäl

Någon som har bra tipps för mockavård? Till skillnad fram artikeln har jag upplevt att mina mockaskor ofta blir tråkiga och tappar färgen.
#10 Herr K säger
2008-11-30 11:00 - Anmäl

#5 Magnus! Toppeninformation, vi bugar och bockar. Mocka kan även "resas" igen och återfå viss färg och lyster genom att ångas. Ta fram den hederliga gamla kaffepannan (den med pip). Koka upp vattnet och för mockan genom den varma ångan. Akta er dock för att skålla er själva. Skorna blir nästan som nya.
#11 Simon säger
2008-11-30 11:11 - Anmäl

Han - Först och främst måste du ha en bra mockaborsta. Eller före det måste du spraya skon med impregnering! Absolut om du ska ut när det är lite fuktigt. Hindrar väta från att förstöra skon. Detta görs typ varannan dag under en regnig vecka. Annars vid behov. Impregneringsspray finns i nästan alla skobutiker och hos alla skomakare. För att göra rent skon håller du den i ångan över kokande vatten för att lösa smutsen. Sen borstar du av dem ordentligt (med den bra mockaborsten). Sen finns det pigmenterad skokräm enkom för mocka för att återfå färgen.

Gå tillbaka några reportage och läs skomakarens råd om du vill veta mer.
#12 Magnus säger
2008-11-30 13:57 - Anmäl

Impregneringsspray... Ooops, inte bra foer naturen... anvaend saa lite om moejligt... Vattenaanga och citron aer baettre! Men... Vill inte tillbaka till stenaaldern, saa anvend spray med maatta, inte varje dag. En gaang i maanaden, max. Den sitter laengre aen man tror.
#13 Martin säger
2008-11-30 15:41 - Anmäl

Till #12: impregnieringsspray behöver inte vara skadlig för naturen, däremot gäller det som alltid att välja sina produkter med eftertanke. Gällande spray så vill jag rekommendera svenska Armour som jag upplever fungerar mycket bra på alla produkter jag har testa den på (både skor, kläder och andra saker).
Köps t.ex. hos Addnature
http://www.addnature.com/product.asp?dept_id=0&pf_id=Armour
#14 I. säger
2008-11-30 20:07 - Anmäl

Jag bara älskar en diarréfärgad mockajacka med långa pösiga ärmar.
#15 LoHi säger
2008-12-01 15:50 - Anmäl

Ang mockavård så kan ett radergummi göra underverk när en bosrste inte räcker, men man inte vill ta till sandpapper.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen