Manolo logotype

Swedish-Italian

Bild 317641

Reportage: För ett år sedan lanserades Italigente. Ett svenskt initiativ att producera italienska toppskor, som fick många att höja på ögonbrynen. Företagets grundare, Magnus Ericsson, berättar om året och sitt mål att förändra vår inställning till skor.

Magnus Ericsson tillhör femte generationen skomakarefamilj med rötter i Kumla. Som 16-åring inledde han sin internationella karriär i en skoaffär i Zürich för att senare studera skodesign och tillverkning i Frankrike. Efter att under åtskilliga år arbetat med massproducerade skor världen över ville Magnus tillbaka till skor med genuin känsla.
 – Design och varumärke får alltid stort fokus. Vi vill även prata om kvalitet, ursprung och miljö, vilket är grunden för att göra snygga skor. Själva namnet förmedlar våra värderingar. Att vara Italigente och att välja Italigenta produkter, säger Magnus.

 Målet har sedan starten varit att skapa ett internationellt varumärke med utgångspunkt från Milano. Tillverkningen sker i Montegranaro, en liten bergsby i Marche-regionen, söder om Bologna. Den lilla fabriken har sedan 1972 tillverkat åt en rad välkända varumärken.
 – De lever med en enorm passion för skor. Vi svenskar är oerhört duktiga på att se saker ur ett kommersiellt perspektiv.  Fabriken besitter ett fantastiskt hantverkskunnande och tillsammans skapar vi ett internationellt gångbart koncept, berättar Magnus.

Magnus beskriver Italigentes stil som en korsning mellan det anglosaxiska och italienska:
– Dels finns ju klassiker som Alden, Crockett & Jones  och Church's, vars form ofta är ganska formell. Sedan finns ju mer extravaganta italienska märken som Santoni, Cecare Paciotti och Silvano Lattanzi. Vi vill ligga mitt emellan. Seriösa skor med tydligt italienskt ursprung. Det är så man klär sig i Milano, seriöst och business, men gärna med en liten twist.

Hur står sig då italienska skor mot de brittiska?
– Det är svårt att jämföra.  Det är farligt att stirra sig blind på konstruktion, och tro att de är en fråga om rätt eller fel. Det viktiga är ju faktiskt att skorna ger bäraren rätt känsla.

Bild 317642

Italigente tillverkar de flesta av sina skor på dubbla lädersulor med en vertikal durksöm som går genom bindsulan och skons ovandel. Ytterligare en söm går sedan genom randen (sulkanten), bindsulan och yttersulan. Men det främsta kännetecknet för bra kvalité anser Magnus är val av material och hur länge skorna legat på läst.  
– Våra skor får ligga på läst under en vecka. Massproducerade skor värms upp och kyls ner direkt. En sko som legat på läst i en vecka får en mycket rundare och följsammare form. De som provar handgjorda skor förstår direkt vad det handlar om. Det säger "swosch" när skon suger tag i foten. Genom att jobba långsamt kan vi dessutom använda naturmaterial och vattenbaserade klister. Material som skapar bättre klimat inuti skon och ger skön helhetskänsla. Jämför det med att gå på en snygg ekparkett, mot ett golv av plast. Det handlar om känsla.

 Sett till hela tillverkningen av ett par skor ur Italigentes Crown Collection innefattar den över 200 enskilda processer som är utformade efter en över 150 år gammal hantverkstradition. Det begränsar produktionen till cirka 250 par skor i veckan.  Att det får ta tid är enligt Magnus en förutsättning, som speglar såväl märkets design som identitet. Lika mycket som detta är ett projekt att erbjuda snygga och bra skor hoppas Magnus kunna förändra vår inställning till skor. Ett arbete som även sträcker sig till svenska barnskomärket Kavat, där Magnus sedan 2007 är delägare.
– Tyvärr har många vant sig vid att hela tiden köpa nya billiga skor. Man accepterar att de håller i ett halvår, för att sedan slängas. Jag tror och hoppas att konsumtionen kommer att förändras. Att fler konsumenter kommer att söka nya alternativ där högre kvalitet och en längre produktlivscykel blir allt viktigare. Barn växer ju ur skor, och jag blir glad när ett syskon kan ta över en älskad sko, eller när de säljs på Tradera.

Bild 317643
Magnus Ericsson, grundare Italigente

Det är omöjligt att gå miste om Magnus uppenbara passion för material och kvalité. I något av ett sidospår berättar Magnus hur en svensk lag, som trädde i kraft år 1919, reglerade halten av sälta som skulle säkerställa lädersulans kvalité. Överlag handlar intervjun lika mycket om Magnus affärsidé som om varför bark från mimosa, kastanj och ek är det bästa materialet för att garva läder.
– Den främsta anledningen till att jag ville samla all produktion i Italien var för att de har en helt unik kunskap kring material och inte minst finish.  Allt från att helt ekologiskt framställa sulläder som har närmast helt vattentäta egenskaper till själva produktionen. Detta är kunskaper som riskerar att gå förlorade. Trender har ersatt hantverkstradition utan någon riktigt vet varför. Det kanske blir så när image blir viktigare än kvalitet, spekulerar Magnus.
– Egentligen skall det vara tvärtom. Men när kunskaper försvinner så finns inte argumenten kvar. Vi visste lika mycket om skor i Sverige för 50 år sedan. Bara i Kumla och Örebro fanns det 250 skofabriker. Och i på Göta Garveri i Alingsås gjorde man Cordovanläder till herrskor, men idag finns det arvet inte kvar.

Är det då inte lätt att skapa en romantiserad bild kring själva hantverket?
– I grund och botten handlar det om hur viktigt det är med bra skor. Det finns ingen produkt som ökar vårt välbefinnande så som ett par sköna skor. Många är tyvärr vana vid att ständigt använda varma och stötdämpande sport- eller fritidsskor som masstillverkas i Asien. Jag minns när vi firade att Reebok skeppade 4 miljoner par skor på en månad 1988 från Korea. Det är svårt att greppa hur mycket skor det egentligen är. Det hade aldrig fungerat utan stenhård marknadsföring, ett hårt målat ovanläder för att dölja defekter, mycket klister och syntetiska material.
- Det finns uppenbara fördelar om intresset för miljö och ursprung växer hos konsumenterna. Det är viktigt att nå ut med kunskapen om vilka material som är de bästa för att väcka en större medvetenheten. Tyvärr saknar många av dagens skobutiker denna kunskap, menar Magnus som med anledningen av detta arrangerat en kurs i skokonstruktion för Kavats återförsäljare.

Flera tycks dela Magnus passion för skor. Intresset för Italigente har varit stort, framförallt internationellt. Idag säljs märket i bland annat Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz och Japan. Idén är att fortsätta etablera sig långsamt för att kunna hitta de bästa butikerna. Under våren står New York och Los Angeles på tur. Magnus ser positivt på framtiden och hoppas att Italigente skall fortsätta att inspirera till en både stiligare och mer genomtänkt konsumtion.
– I framtiden kommer det att ligga prestige i vem som tillverkat skorna. Var, när och hur.  Jag tror absolut att ett ökat intresse för stil löper parallellt med en ansvarsfull konsumtion. Medvetna konsumenter vill handla bättre grejer som håller och är värda att vårda framför billigt slit och släng. Med sämre tider som tvingar fler detaljister att se om sitt utbud skapar det självklart goda förutsättningar för oss, avslutar Magnus.

Bild 317644

Bild 317645
Venezia, One-piece-shoe.

Bild 317646

Bild 317647
Stoccolma i mocka med sula av naturgummi

Bild 317648
Soprano

Sverige finns Italigente hos NK i Stockholm, Olséns i Malmö, Nordlunds i Växjö, Jedviks i Göteborg och Skosalongen i Alingsås. Skorna kostar från cirka 2900kr och uppåt.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Italigente
#1 LuDDish säger
2008-11-26 16:36 - Anmäl

Fantastiskt! Olof, kan inte du fråga Magnus om han söker trainees!? ;) Jag skickar isf en intresseanmälan
#2 Olof säger
2008-11-26 16:42 - Anmäl

Luddish - Jag har bett Magnus att kolla till artikeln och svara på era eventuella frågor!
#3 Matt säger
2008-11-26 18:18 - Anmäl

Det är onekligen fruktansvärt fina skor, har varit i Alingsås och klämt på dem!
#4 assar säger
2008-11-26 18:24 - Anmäl

italgente är fan ett skämt likt jacket & jones, bristen på både smak och funktionalitet är total.
#5 lenne säger
2008-11-26 18:29 - Anmäl

Otroligt intressant ämne och bra återspegling av branschen.
Kul att Magnus kunde bidra med inblicken och bra skrivet av Olof som vanligt
#6 Baltazar säger
2008-11-26 18:47 - Anmäl

assar,

Det är med smaken som med baken, en del har mer än andra.

Jag köpte mitt första par italigente i våras, ett par Venezia Brown. Jag använder de mestadels på fötterna och där är funktionaliteten total. Det var inte mitt sista par, det kan jag lova.
#7 Johan säger
2008-11-26 19:26 - Anmäl

Kanske låter lite sur nu.. Men är de randsydda? För om de inte är det är det tveksamt om de är värda mer än hälften?
#8 Erik Dudezine säger
2008-11-26 20:14 - Anmäl

Kul att det är svenskt oavsett!
#9 Micke N säger
2008-11-26 20:22 - Anmäl

Blev glad när jag såg de enda par Italigente jag äger i artikeln, Stoccolma. Måste säga att jag är mycket nöjd med dem. Mockan ser fortfarande ny ut efter ca 1½ månads användning.

Enda nackdelen är att det är en onaturlig vikning på ena insidan av skon. Inget som känns men lite störigt.
#10 LoHi säger
2008-11-26 21:14 - Anmäl

#7 Som står i artikeln är de inte randsydda, de är durksömssydda, eller durksydda. Durk kommer av tyskans "durch", genom, i övrigt står det i artikeln hur det går till.
För övrigt kan man i och för sig räkna med att få betala mer för en randsydd sko än en durksydd, på grund av arbetsinsats och materialåtgång, men det finns ett stort utbud av durksydda kvalitetsskor. Durkskor kan ofta bli lite elegantare och nättare, eftersom tekniken tillåter att sulan görs lite tunnare. Du känner igen en durksydd sko på att den har en söm inne i skon, under innersulan.
Många freakar ut och hävdar i någon sorts missriktad snobbism att de bara använder randsydda skor. Det är knappast det enda kriteriet för kvalitet eller stil.
Jag har förövrigt flera par durksydda skor, som med normal skötsel har tjänat mig väl i 10-15 år, och fortfarande pryder sin plats på skohyllan och på fötterna..
LOH
#11 *SOLD* säger
2008-11-27 07:12 - Anmäl

Skorna ser väldigt italienska ut lästmässigt, långa och ganska smala. Kommer inte bli någon större framgång i Sverige tror jag.
#12 En Pojke säger
2008-11-27 07:47 - Anmäl

Jag blev väldigt intresserad av Italigente när jag läste denna artikeln...tills jag läste att skorna inte var randsydda. Har man en sådan "passion" för kvalitet och känsla och samtidigt lägger skorna i 3000-klassen så ska de vara randsydda. Kan Magnus svara på denna fråga tro, varför durksydda?
#13 PK säger
2008-11-27 08:19 - Anmäl

Har genom åren haft många par randsydda, men har i år skaffat mig två par Italigente och kan bara understryka att detta verkligen är skor i världsklass.
#14 Magnus säger
2008-11-27 08:24 - Anmäl

Hej - Jag aer i Montegranaro, paa vaar fabrik, vi har kunder paa fabriken under foermiddagen, kommer att svara och kommentera alla inlaegg senare idag.
Ciao Magnus
#15 Anton säger
2008-11-27 09:32 - Anmäl

Bra artikel! Jag har två par Italigente och kan inte bärga mig tills jag skall köpa mitt tredje par. Känslan som Magnus vill framföra känns både genom att hålla skon i handen och att ha den på foten. För er som är kräsna skobärare och inte provat dem än, gör det! Ni kommer inte bli besvikna. En gång Italigente, alltid Italigente!
#16 Johan säger
2008-11-27 09:35 - Anmäl

Hur som helst, randsydda eller inte. Det är förbannat kul med ett svenskt sko-märke som gör skor med kvalitét. Och dessutom i så små upplaga. Önskar all lycka, blir kanske ett par sådana i framtiden.
#17 Jonas säger
2008-11-27 09:54 - Anmäl

Tack Magnus!
Detta är vad branschen behöver i tuffa tider, kvalitet och personligt ( Mervärde av produkten ). Det finns framtid!
På grund av gammal tradition hur man bygger en sko av kunnande. (Från : "Fackhandlaren")
#18 Pata Strata säger
2008-11-27 10:24 - Anmäl

roligt med någon som satsar på långsiktighet och kvalitet. Lycka till.
#19 carro säger
2008-11-27 10:24 - Anmäl

Nice artikel!
Först så vill jag bara tillägga till denna debatt om randsytt vs. durksytt : ITALIGENTE har båda sorterna, om du prompt måste ha randsytt så välj en modell ur "crown collectionen"...

Min man bar ett par Trovatore på vårt bröllop för ett år sedan, och sedan dess har han nästan bara haft dessa på sig.
Nu har han även ett par Stoccolma med gummisula, grymt snygga och fruktansvärt sköna. Han har tidigare inte kunnat ha ett par boots av denna modell då han inte fått plats med sina ilägg, men i ITALIGENTE funkar allt!
#20 Johan Hulthin säger
2008-11-27 11:35 - Anmäl

Hej,

Jag skulle vilja veta hur länge man kan behålla ett par sådana skor som artikeln beskriver?
Är sugen på att inhandla ett par riktigt snygga och välgjorda skor.
Men som student så vill man verkligen ha mervärde av produkten när de ligger i denna pris klass.
Vill att de håller sig fräscha i flertalet år utan en massa onaturliga veck etc som annars uppstår på skor i 1000:- klassen. Trött på sånt och vill som sagt ha hög kvalite, måste veta om det är värt pengarna först.

Mvh Johan Hulthin
#21 Anton säger
2008-11-27 11:50 - Anmäl

Johan Hulthin>
Jag har haft mitt äldsta par i snart ett år och sköter man dem på rätt sätt så håller de sig som nya väldigt länge. Mina har inte slitits på något icke normalt sätt trots hårt användande, och då bor jag i Göteborg med den här stadens klimat.
Jag har inte detta 100% färskt i minnet men jag vill minnas att Dagens Industris Diego förr hade en artikel där de skrev "vi avskyr när saker går sönder, därför listar vi sakerna som håller längre än vad du gör". Under den listan fanns Italigentes modell Foscolo. Det är en av modellerna jag har och den jag trivs allra bäst i.
Italigente gör kvalitetsskor. Söker du något att investera i har du hittat rätt sko. 3000:- i runda slängar för Italigente är mycket pengar, men nej, det är inte dyrt.
#22 Magnus säger
2008-11-27 11:52 - Anmäl

Buongiorno fraan Italien. Till Sold: Att goera leaster som ser eleganta ut, men samtidigt aer generoesa i passform aer en konst. Vaar laestmakare Geremia Veregra har gjort laester i 30 aar, tillsammans har vi jobbat fram en passform som aer nordeuropeisk, men med fransk-italiensk look, tror att det aer en av nycklarna till framgaang. Oavsett konstruktion, utan en schysst laest saa funkar det inte. Hoppas du kan prova vaara skor och kaenna efter sjaelv. Foer Holland tar vi dessutom fram en extra bred laest paa Venezia, men det har vi inte gaat ut med i Sverige aen. /Magnus
#23 Magnus säger
2008-11-27 12:07 - Anmäl

En pojke... Undrar varfoer durksydda... Vi goer baade och, men vaar randsydda konstruktion aer en variant av den engelska, men haaller ocksaa lika bra. men ger aen skoenare (mer flexibel) kaensla fraan boerjan om man jobbar med dubbla laedersulor. Prova och jaemfoer.
#24 Magnus säger
2008-11-27 12:12 - Anmäl

Luddish, skicka ditt CV till info@italigente.com - vill du jobba med skor, saa ger jag gaerna tips och raad.
#25 Magnus säger
2008-11-27 12:19 - Anmäl

TACK ALLA FOER DE FINA KOMMENTARERNA. VERKLIGEN KUL. JAG GAAR IN OCH LAESER IGEN SENARE IKVAELL. SAA HAR NI FLER FRAAGOR, LAEGG IN DEM. NI SOM UNDRAR, ELLER INTE PROVAT AEN...AER NI UTE PAA STAN OCH HAR TID, GAA OCH PROVA ETT PAR, KAENSLAN AER SVAAR ATT BESKRIVA I TEXT. HAELNSINGAR FRAAN MONTEGRANARO/MAGNUS
#26 Magnus säger
2008-11-27 12:24 - Anmäl

Johan - Vi vaeljer kaernlaeder till alla vaara skor. Som Anton skriver, de haaller formen, och blir som nya varje gaang man putsar upp dem. Oenska dig ett par i julklapp, de kommer halla livet ut om du skoeter dem vael, laater dem vila emellanaat. Vaara bruna skor blir bara vackrare oever tid. Som Whiskey, Cognac eller en fin Amarone.
#27 jolly jumper säger
2008-11-27 14:41 - Anmäl

Kanon!!
Vad jag har hört funderar Sveriges största och bästa skokedja, Eurosko, att ta in dom i sitt sortiment.
Bara att gratulera alla svenska män!!
#28 poker säger
2008-11-27 14:51 - Anmäl

#27: Jolly Jumper: för att ironi ska funkera behöver man referera till något som målgruppen har kunskap om. Förhoppningsvis så känner inte så många på Manolo till Eurosko....
#29 skämt säger
2008-11-27 15:57 - Anmäl

Italigente är ett skämt som är en skamfläck och förstör italienska skors rykte.... fjantigt, fånigt, men framförallt väldigt "svennigt"
#30 Gäst säger
2008-11-27 16:01 - Anmäl

Vad jag vet så har Eurosko inga skor i närheten
av Italigentes KLASS !!!.

De skall nog säljas i en riktig sko affär med känsla
för kvalitet, och så lukat läder i skobutiken.

Kräsen skokund som trivs i sina ITALIGENTE.
#31 LuDDish säger
2008-11-27 16:10 - Anmäl

Tack för svaret Magnus!
#32 CT säger
2008-11-27 17:16 - Anmäl

som någon sa om oss manololäsare, jag har faktiskt absolut ingen som helst aning om vad "Eurosko" är för något. Har dock en känsla av att jag inte skulle må bättre av att veta det heller.
#33 LuDDish säger
2008-11-27 17:27 - Anmäl

Inte jag heller... Vad är det för något? Kan man äta där? Säljer dom skor?
#34 lovisa säger
2008-11-27 20:43 - Anmäl

Bra artikel, viva Italigente. Passion och långsiktigt konsumerande!

Det finns ingenting som påverkar helhetsintryck så mycket som ett par fina skor. Jag jobbar på ett av londons exclusivaste herrskskor butiker och det är inte en tvekan om att Italigente håller kompromisslöst hög nivå, speciellt i materialen.

Mina italigente boots (ja, jag använder herrboots) har anvånds flitigt i drygt ett år och blir bara snyggare.

/L
#35 LoHi säger
2008-11-27 22:39 - Anmäl

#12 "En Pojke"
Med risk för att vara lite aggressiv, men går Du och talar om för andra än oss på Man0lo att Du har randsydda skor? Du verkar inte ha prövat något annat, eller veta så mycket mer än att randsydda är "fint". För mig innebär kvalitet betydligt mer än hur sömmarna är lagda på skorna. Det som syns är om skon är välsydd, väl formgiven, och om lädret är av hög kvalitet. Randsydd eller inte måste Du berätta om för din omgvivning. Huruvida skon håller eller inte beror på kvaliteten på materialet och hantverket, inte på tekniken. Själv vågar jag heller inte säga att mina randsydda skor sitter skönare på foten än de durksydda. Men det verkar vara någon form av nytt snobberi att prata om randsydda skor.
LOH
#36 Johan säger
2008-11-27 22:55 - Anmäl

Magnus! Det är mycket uppskattat att du går in och svarar på frågor, det är exakt sånt som gör att i alla fall jag faller för ett märke. Nu är jag visserligen student och utökar kvalitétsdelen av skokollektionen långsamt, men att grundaren går ut och svarar på frågor så här är oerhört respektingivande. Mycket imponerad, jag ska kolla in era skor så fort jag hittar dem i butik.
#37 poker säger
2008-11-28 07:38 - Anmäl

Måste hålla med LoHi här, det verkar som om många bara bestämt sig (baserat på något de läst kanske) för att randsydda skor är det enda gäller.

Jag har ett hyfsat stort antal kvalitetsskor, både randsydda och durksydda, och även på de runt 5-6 år jag haft de äldsta (är 31) har jag inte märkt någon skillnad på kvaliteten på grund av att vissa är durksydda och vissa randsydda. De som talar sig så varma om randsydda samtidigt som de aldrig skulle köpa durksydda skor får gärna berätta om sina erfarenheter eller vad de baserar sitt ställningstagande på.
#38 Kung size säger
2008-11-28 07:49 - Anmäl

eurosko är nordens största skokedja med över 600st butiker. Senaste förvärvet i Sverige är 59st Wedins butiker!

Att ta in italigente där är ironi med tanke på att målgruppen är familjen. Vill dock tillägga att mode- och kvalitetsgraden på deras produkter är väldigt bra.

Ni som inte känner till kejdan ta ett besök i någon av Wedins butiker till våren då dom konverterats till nya eurosko, t.ex. Sergelgången, Nordstan, etc.

Trevlig Helg Alla!
#39 poker säger
2008-11-28 09:06 - Anmäl

#38 Kung Size: "Vill dock tillägga att mode- och kvalitetsgraden på deras produkter är väldigt bra."

Ännu mer ironi....

För er som är intresserade kan ni kolla på:
http://www.eurosko.se/kategori/200/finskor.html
End of discussion...
#40 Mats säger
2008-11-28 09:37 - Anmäl

För mig som både är ekonom, mijövän och snobb är dessa skor ultimata. Har redan köpt ett par till. Lång livslängd i kombination med underbar passform och stil. Jag tror det nya konsumtionsmönstrret redan börjat. Helt rätt tänkt, "Italigent" helt enkelt!
#41 don Dandelion säger
2008-11-28 14:34 - Anmäl

Kul initiativ, men själv gillar jag inte lästerna över huvud taget, så något inköp lär det inte bli; jag håller mig till de litet mer konservativa brittiska märkena, även om jag absolut är med på idén om hantverk och anti-slit-och-släng.

Vad gäller durksytt vs randsytt har jag fått uppfattningen att det senare snarare ger en fördel vad gäller underhållet, än bekvämare eller bättre. På en randsydd sko är ju själva "skon" (ovandelen) endast förbunden med sulan via randsömmen, men på en durksydd är innersulan (och den invikta delen av ovanlädret..?) genomsydd, och ihopfogad med sulan. Detta gör, mig veterligen, reparationen svårare...

Rätta mig gärna om jag har fel (i sak då, inte i smak!!
#42 H säger
2008-11-28 15:38 - Anmäl

Det tar 6 veckor för skomarkaren Ludwig Reiter i Wien att tillverka ett par skor då de sitter på läst i flera veckor. I jämförelse låter 1 vecka inte så imponerande. Vad kostar skorna?
Har inte sett dem i verkligheten så kan inte uttala mig i övrigt...
#43 Magnus säger
2008-11-28 16:01 - Anmäl

Don D, Synd att du inte gillar vaara laester. Vaar konstruktion fungerar lika bra att reparera/byta sula, som Goodyear, klassisk randsydd om det handlar om dubbla sulor, som Italigente Crown Collection.

Beroende paa om det finns mellansula,generellt, saa laegger man oftast paa en ny yttersula, daa att fixa rits-soemen och sy dit en ny sula aer komplicerat. Vaar durksoem till mellansulan paverkas heller inte, utan man kan sy fast en ny sula med avlappsoemmen som gaar genom randen (sulkanten). Och dina randsydda skor tror jag kan repareras/faa en ny sula paa samma saett. Oavsett, verkar som du har koll, baade dina engelska skor, som vaara spelar i samma Champions League.
#44 Magnus säger
2008-11-28 16:08 - Anmäl

H, Ludwig Reiter goer enormt fina skor, kanske lite tyska i stilen foer att smaelta in i Milano, men vaar kund i Stuttgart saeljer dem bra. Men tror inte att skorna sitter paa laest 6 veckor. Det skulle kraeva stora utrymmen och massor av laester (som aer dyra), daeremot saa kanske produktionstiden ca 6 veckor, och det aer det hos ocksaa om man raeknar fraan det att man boerjar skaera ut delarna i skinn, foer att sedan naatla (sy) ihop dem, sedan pinna och till sist putsa upp dem till raett glans. Vaara skor kostar fraan 2700kr och uppaat beroende paa konstruktion. Crown Collection kostar 350 euro.
#45 don Dandelion säger
2008-11-28 19:08 - Anmäl

Tack för svaret Magnus! Jag har ju bytt yttersula på några par skor, jag var mer inne på om man tvingas lösgöra hela sulan från ovanlädret för en mer omfattande reparation - som jag förstått saken är detta enklare med en randsydd sko, och det skulle väl vara anledningen till att metoden blev populär när den lanserades. Ekonomi, helt enkelt, men jag kan ha fel.

Jag är inte förtjust i längre läster, det kan vara italienskt, eller Crockett & Jones på läst 348 eller 337; nej, en annan är svag för litet mer rundtåat! Vad gäller sömmar och läder har jag däremot inget att invända mot Italigente, baserat på vad jag sett på bild.
#46 Martin säger
2008-11-29 11:21 - Anmäl

Fin antikfinish på lädret, men vad är grejen med de uppåtpekande clowntårna? Det andas 1500kr-skor snarare än 3000kr-skor. Lästformerna verkar inte speciellt eleganta heller...
#47 H säger
2008-11-29 14:02 - Anmäl

Magnus: Tack för svaret. Nej de sitter inte på läst i 6 veckor men har för mig att de sitter runt 2-3 veckor..?
Nyfiken: var planerar ni att sälja Italigente härnäst? Nya marknader? Intressant med svenkt mode som inte är som Tiger, Filippa K osv. som lyckas utomlands.
#48 Magnus säger
2008-11-29 17:44 - Anmäl

H:Vi jobbar haart foer ett bra fotfaeste i USA, NY, LA, svaart att vara globalt varumaerke utan USA med i matchen - men jag aer hoppfull om en lasering paa naagot av de fina adresserna under foersta halvan 2009. Laeget i detaljhandeln aer sjukt daaligt paa de flesta marknader, det finns foer mycket av allt... Men det vi har aer mer unikt, och daerfoer blir det enklare att oeppna doerrar. Traegen vinner. Maanga koer bara design - foer att sedan laegga ut och tillverka hos nagon annan det som saeljs in... Vi utvecklar, saeljer och producerar. Det goer oss stolta naer man tycker om vaara produkter. Och nu blir detaljisterna mer intresserade av hela vaerdekedjan aen bara foer nagot aar sedan.
#49 Magnus säger
2008-11-29 17:53 - Anmäl

M, antikfinishen aer resultatet av bivax, vegetabiliska oljar, som putsas in med havssvamp - bara naturmaterial, skinnet innan putsen ser doett ut. Men faar liv och lyster med puts. VArje skomakare har sin egen mix foer att skapa baesta resultat, saa ocksaa vi -kul att du gillar nyansen. Jag fattar inte varfoer taarna blir som de blir paa foto, men i verkligen ser det annorlunda ut. Dont worry. Skorna ser bra ut.
#50 Magnus säger
2008-11-29 18:38 - Anmäl

Don D, det spelar ingen roll kosntruktion, baade CJ och Italigente kan bytas sula paa, den omfattande reparationen du naemner, man ger skon ett ny sula. Gordon McKay, general hos Abraham Lincoln under Amerikanska inbordeskriget uppfann durksoemmen och paa saa saett fick hans mannar baetrre paa foetterna, kanske vann kriget paa grund av baettre boots... Randsömmen kom ocksaa till eftersom paa den tiden saknades klister som var bra nog. Det hoell baettre med traad. - dessa kosntruktioner kom till tackvare det. Men nu naer vi gaar tillbaka till haalbaart taenk, miljoe med mera, boerjar lim och kemikalier granskas, likasaa paevrkas klimat inuti skorna om man har foer mycket klistermassa emellan foder, sulor etc. Saa med mer medvetenhet, saa faar vaara komplicerade konstruktioner en renaissance. Den lille skomakaren mot jaette-monster-loepande bandet... Skulle vara kul att aaterkoppla till denna artikel om 10 aar...
#51 girgendwo säger
2008-12-01 12:26 - Anmäl

Finns Stoccolmo-sulan på någon icke-moccasko ? Eller får man fixa det på egen hand ?
#52 Magnus säger
2008-12-02 21:13 - Anmäl

Girgendwo; Kan fixa det - tar ca 3 veckor. /Magnus
#53 Björn Domeij säger
2009-05-23 06:08 - Anmäl

Jag vill understryka att jag har breda fötter. Jag har ett par Italigente och kan bara understryka att dessa verkligen är i världsklass. Jag kommer köpa flera skor från Italigente. Jag köpte mina på NK i Stockholm.
#54 Raderad säger
2012-01-08 02:52 - Anmäl

Under året som gick (2011) fick jag det sällsamma nöjet att för första gången både prova och inhandla totalt 3 par Italigente skor. Jag citerar ur artikeln: "De som provar handgjorda skor förstår direkt vad det handlar om. Det säger "swosch" när skon suger tag i foten." Detta är ingen överdrift ! Mötet var omedelbart och hänförande och för varje par som jag inhandlade blev jag mer och mer entusiastisk må jag säga. Det första paret blev jag bekant med av en händelse i "hembutiken" i Alingsås, och där var servicen och kundkontakten utomordentlig, inte minst när jag fastnade i ett gemytligt och inspirerande skosamtal med Magnus Ericssons bror. Till min glädje fanns det senare under våren även ett bra utbud på NK i Stockholm där jag köpte nästa par. Hösten kom och ny genomresa till Alingsås, varvid ett höstpar (med gummisula) också inhandlades efter en målande beskrivning med tillhörande MMS hem till entusiastisk hustru ledde till årets tredje inköp.Att endast beskriva mig som "nöjd kund" vore ett understatement och jag ser med tillförsikt fram emot vad Italigente har att erbjuda till våren.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.