Manolo logotype

Effortless British

Bild 317623

Jag älskar brittiskt mode. En kärlek jag i år delar med valfritt svenskt modeuppslag. Aldrig förr tycks det ha frossats så i tweed och brogues som denna säsong. Även om det självklart är glädjande att allt fler får upp ögonen för en väldigt vacker stil finns det ett stort problem med rapporteringen kring brittiskt mode. Den innehåller alldeles för mycket yta och för lite känsla.

Fantaster av anglofilt mode utvecklar gärna skoskav för att gå in randsydda skor och svettas i något för varma tweedkavajer. I hög utsträckning definierar det precis vad brittiskt mode handlar om, nämligen gedigen känsla. En stil som är förenad med funktion. Och regn.

Tyvärr är genuiniteten på väg att försvinna ur speglingen av denna stil. Istället för att se till själen porträtteras brittiskt herrmode ofta som en karikatyr. Inte sällan är modebilderna skapade efter en standardmall med en Land Rover, brittisk fågelhundar, ett gäng ynglingar i tweedkostymer och färgglada strumpor fotade framför en herrgård. Ofta är kläderna så skruvat excentriska att de blir omöjliga att bära. Om du inte heter Bertie Wooster och lever på den brittiska landsbygden. 1920.

Även om jag älskar det ärkeanglofila modet som förekommer i exempelvis Jeeves & Wooster så är jag väl medveten om att vi lever i en helt annan tid. Det går inte att kopiera denna stil rakt av utan att resultatet blir just en medioker parodi. Men framförallt är det en stil där det inte går att kompromissa genom enkla genvägar.

Vi svenskar är väldigt duktiga att se mode ur ett snävt trendperspektiv. Om det någon gång blir extra påtagligt är det när brittiskt mode porträtteras. Att förpacka brittiskt stil i "höstens hetaste modemåsten" är att endast se till ytan. Lika lite som brittiskt mode är något nästa säsong kommer att försvinna, är det en stil som endast går att betrakta till ytan. Det är en stil som kräver hängivenhet.

Men det som kanske främst är bekymmersamt med rapporteringen av detta mode är att den i så hög utsträckning saknar förankring i modern brittisk stil. Modejournalister skriver gärna om hur utpräglade catwalkmärken som Marc Jacobs eller Dolce & Gabbana tolkar sinnebilden av den brittiska dandyn, men glömmer bort hur inhemska märken som Kilgour och Aquascutum definierar modern brittisk stil utifrån sitt historiska arv. Det är ju knappast för att de står för en konservativ stil som Savile Row-skräddaren Norton & Sons samarbetar med Kim Jones och Rag & Bone. För även om vi älskar nedanstående chaps så är det viktigt att blicka framåt.

Bild: Carlo Brandelli, kreativ chef Kilgour.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Aquascutum Kilgour
#1 My Heritage säger
2008-11-22 21:00 - Anmäl

Fast jag önskar att man kunde klä sig som Bertie, men är fortfarande en stor inspirationskälla.
#2 Dansken säger
2008-11-23 00:28 - Anmäl

Attans, borde läst detta innan jag investerade i dagens väldigt brittiskt skurna windowpane-kavaj i grovmönstrat ylle, med dubbla sidfickor... Nu blir man mainstream mer än nånsin.
#3 Erik Dudezine säger
2008-11-23 00:41 - Anmäl

Du behöver nog inte vara orolig! Nästa år är det en annan trend och du kan götta dig åt att äga en go klassiker! Bra artikel annars!
#4 Sam säger
2008-11-23 06:06 - Anmäl

Alla dessa trender.. Arbetare, britt med skotsrutigt... Safaritrender som ebbade ut lika fort som den kom. Tröttnar folk aldrig? Känns mer krystat än någonsin.
#5 Olof säger
2008-11-23 09:34 - Anmäl

Jag skall inte lägga mig i diskussionen allt för mycket, men det hade varit intressant att höra er åsikter. Som jag känner det är det ju sällan kläderna i sig vi tröttnar på utan främst sättet de förpackas. Eller har jag fel?
#6 asdf säger
2008-11-23 11:34 - Anmäl

För en äkta anglofil look ska man nog ha några plagg som man har slitit in under några år. Därför är det svårt att bara hoppa på en säsong, om man inte handlar en del vintage.
#7 En Pojke säger
2008-11-23 12:25 - Anmäl

#5 Btw, hur kommer det sig att ni aldrig diskuterar era artiklar med oss läsare? Är sällan man ser er i kommentarsfältet...
#8 Olof säger
2008-11-23 12:44 - Anmäl

En Pojke - Det är helt enkelt för att vi inte vill styra diskussionen i allt för hög utsträckning. Tanken är ju att artiklarna skall fungera som inspiration för diskussion, inte att vi skall bestämma exakt vad ni läsare skall diskutera. Men om ni tycker det vore en bra idé, är jag gärna med och diskuterar mer kring den här typen av artiklar!
#9 Jonas L säger
2008-11-23 14:55 - Anmäl

Trevlig jeeves and wooster-potpurri.

Själv är jag förtjust i det brittiska men vill inte gå hela vägen. Jag har inget gods och jag umgås inte på "The Drones Club" om dagarna, jag jobbar dessutom f.n. i en rätt konform bransch där man av olika anledningar inte bör sticka ut för mycket.

Därför kör jag gärna tweed men inte färglatt och rutigt, skippar bröstnäsduken om det är vardag, förederar rådenim framför flanellbyxor och enkla derbys och oxfords framför ornamenterade brogues etc. Resultatet blir väl någon sorts avskalad brittisk-skandinavisk stil. Jag trivs ganska bra med det.
#10 Erik Lindberg säger
2008-11-23 15:37 - Anmäl

Jag tycker att det är imponerande hur Manolos artiklar skapar debatt och diskussion varje gång! Det är ett extremt bra kvitto på litterärkvalité!
#11 Humbolt säger
2008-11-23 16:25 - Anmäl

För att gripa tag i Olofs fråga om det är kläderna eller "förpackningen" vi tröttnar på:

Jo, det är nog så. Ta t.ex. klassikern klubbblazern, plagget i sig är det inget fel på. Men tyvärr var det under ett tag så pass misshandlat av 80-tals bratsen att det knappt gick att använda. Barbourjackan är annat exempel på samma fenomen.

Vi får hålla tummarna för att tweedkavajen inte råkar ut för samma öde.
#12 HenrikBorg säger
2008-11-23 23:22 - Anmäl

skön läsning
#13 Garderners delight säger
2008-11-24 08:45 - Anmäl

Brittisk stil är i sig självt en hågkomst, en tradition, ett för-hållningssätt och en identitet. Det brittiska finns bakom det brittiska! Alltså, precis som Olof är inne på så landar trenden "brittiskt mode" endast på ytan och studsar iväg tills man tar den till sig och närmar sig den, förstår den och gör den till sin egen. sedan finns den där som en gammal god vän som du inte vill lämna. Ju mer vi strävar efter att se ut "som om"... desto mer av yta kommer vi att bära. Det är som missbruket av social kompetens, det kan verka så på ytan men om inget vettigt med förankring på ett djupare plan uppstår så blir det tomhet.
#14 Simon säger
2008-11-24 08:53 - Anmäl

Humbolt - Håller helt med, men det finns hopp! För det första att tweedkavajen inte börjat ses i allt för hög frekvens bland bratsen. Även om detta kanske bara är en tidsfråga så är kontaminationen ändå övergående. Jag har för första gången på många år kunnat köpa en rosa skjorta. Detta plagg som var signumet för handelsstudenten med kottlettfrilla. Nu kan den bäras igen av stilsäkra människor som inte vill sända signaler om varken klasstillhörighet eller viljan att upprätta spritbord på krogen!
#15 MrPawa säger
2008-11-26 21:08 - Anmäl

Som inbiten angofil ser jag ut som Bertie Wooster i alla fall ett par dagar i veckan. I många år har det medfört milt överseende leenden från kunder och kollegor men just denna säsong uppfattas jag som ett riktigt modelejon... Klart omväxlande och intressant - låt oss hoppas att det klassiska modet håller i sig och att det aldrig blir 80-tal igen.
:-)
Pawa, kostymsamlare
#16 Janne säger
2008-11-28 23:53 - Anmäl

Jag kör med tweed- chaps och oljerock
#17 Leopold säger
2008-11-29 11:32 - Anmäl

Kul inlägg med en liten kortfilm också, inspirerande inslag. Tack för bra artiklar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.