Manolo logotype

Halsduksromantik

Bild 317605

Att med enkla medel variera sin klädsel är sällan så sant som för halsduken. Om slipsen upplevs som tillknäppt är halsduken dess antites. Levande och sofistikerat elegant.

Det är lätt att romantisera kring halsduken. Det pratas ofta om sinnebilden av konstnären med en nonchalant virad halsduken runt halsen. Och även om det ibland kan framstå som något av en klyscha är få accessoarer lika levande som halsduken. Ur ett rent funktionellt perspektiv värmer den halsen, som med ytliga blodkärl är känslig mot kyla. Rent estetiskt sett ramar halsduken in ansiktet och ger halsen balans.

Det är egentligen svårt att ha för många halsdukar, men en bra grund bör åtminstone bestå av två stycken. Liksom för alla plagg är det bra att låta halsduken vila en dag för att den inte skall slitas i onödan. I basen om två halsdukar bör en kamelfärgad eller brun modell ingå. Färgen är suverän mot mörkblått, men passar även till brunt och mörkare nyanser av grått. Sedan är det bra att kompletterade med en mörkblå eller mörkgrå som även de passar det mesta. Detta utesluter självklart inte heller att välja mönstrade halsdukar.

När det kommer till material och form är det självklart helt en smaksak. Fördelen med finare ulltyger som kashmir är andningsförmågan, vilken gör att bäraren alltid skyddas mot kyla utan att behöva svettas. Dessutom ger det en behagligt mjuk känsla. Den dubbelsidade halsduken är ett effektfullt tips för att skapa kontraster och samtidigt ge ett elegant intryck.

Sätten att bära och knyta halsduken begränsas bara av ens egen kreativitet. Allt för krångliga knutar tenderar dock att se något krystat ut. Bra halsdukar behöver aldrig krånglas till. En enkel knut, ett varv runt halsen eller att bara låta dem falla helt rakt ger ofta en både snyggare och naturligare känsla.

Bild 317606
Martin Margielas dubbelsidade halsdukar hör till höstens snyggaste. Ena sidan alpacka och lammull, andra siden. (Foto: andreasmurkudis.net)

Bild 317607
Kabelstickad modell från Burberry (Harrods.com)

Bild 317608
Drakes anses av många som världens främsta halsdukstillverkare. Har varit banbrytande när det kommit till mönster och form inom området.

Bild 317609
Prickig prisvärd kashmirhalsduk från Charles Tyrwhitt.

Bild 317610
Ornamentalt mönstrad sidenhalsduk från Burberry Prosum (Matches).

Bild 317611
Collegerandiga halsdukar ger preppykänsla. J.Press höst 2008. Foto: Lee Clower (Även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Guide Halsduk

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen burberry Charles-Tyrwhitt Drakes J.Press
#1 Erik säger
2008-11-18 22:33 - Anmäl

Jag letar som en dåre efter sån halsduk som på första bilden! Ge mig!
#2 Bubbel säger
2008-11-18 22:40 - Anmäl

Någon som känner till kvaliteten på Charles Thyrwitt? Priset på deras produkter är verkligen tilltalande. 2st cashmere halsdukar för 70£, skjortor från 40£, smoking från 300£ osv. Kommentera gärna ifall ni har erfarenhet av CT's produkter.
#3 filip säger
2008-11-18 23:29 - Anmäl

#1
Hackett har flera varianter av collegehalsdukar, kolla på deras hemsida. Säljs på Nk i Göteborg & Stockholm
#4 Greve säger
2008-11-19 07:04 - Anmäl

Till Bubbel:
jag har köpt skjortor hos CT på rea, tror det var £100 för fyra st. Sedan köpte jag ett par skor också, ett par mockaloafers för £70.

Sammanfattningsvis är det mycket prisvärt, men får med kragpinnar och ålderdomliga finesser som delat ok. Möjligen kunde man begära bättre mönsterpassning mellan ärm och ok, men till det priset...?!

Tygerna är vackra och hållbara (tvättar ofta), och knapparna sitter fast.

Jag kan rekommendera CT!

Ha en fin dag, alla!
#5 don Dandelion säger
2008-11-19 07:49 - Anmäl

Håller med Greve om CT; slim fit-skjortorna i "sea island"-bomull är särskilt bra. Har även en Covert Coat och ett par tröjor därifrån, och allt är av bra kvalitet, speciellt med tanke på priserna.

+1 på rekommendationen, således!
#6 gentlemannensval säger
2008-11-19 08:10 - Anmäl

Är det inte ganska grundläggande att halsduken ska, på något sätt, matcha övrig klädsel? Missförstå mig inte, starka färger i stil med den första kan också matcha...
#7 Olof säger
2008-11-19 09:03 - Anmäl

Gentlemannensval - Nu syns det kanske något dåligt på bilden, men skjortan har en svag nyans av lila, medan slipsen är mörkblå. Vilket i mitt tycke matchar den mörkblå nyansen i halsduken perfekt, utan att det för den delen känns utstuderat. Dessutom är det ju strålande att addera en levande orange färg för att lyfta den bruna manchesterkavajen som annars kan kännas något murrig.
#8 Humbolt säger
2008-11-19 10:05 - Anmäl

Även jag kan rekommendera CT. Speciellt om du är på jakt efter basplagg. Själv har jag köpt skjortor, manschettknappar, slipsar, byxor och cashmere tröjor från CT. Är mycket nöjd. Det enda jag vill höja ett varnings finger för är deras strumpor. Köpte två par för 9 £ styck. De var stela i tyget och gick sönder snabbt. Men överlag är deras kläder prisvärda – samma kvalité och skärning skulle kosta det dubbla i Sverige.

don Dandelion: Hur upplever du passformen på CT:s cover coat? Har länge funderat på att införskaffa ett ytterplagg från CT men inte riktigt vågat slå till.

Har inte heller testat deras kavajer och kostymer, som om någon kan ge en recension av dessa skulle det uppskattas å det varmaste.
#9 Anders säger
2008-11-19 11:43 - Anmäl

hur smalt skurna är slim fit-skjortorna hos ct? är den lik brooks brothers?
#10 Micke N säger
2008-11-19 12:19 - Anmäl

Min upplevelse av CT är precis tvärt om :(

Har en vanlig ljusblå skjorta i slim-fit med dubbel manschett och en vit skjorta i slim-fit i seas island-kvalité med dubbel manchett från dem. Dessutom en kashmirtröja och en kashmirhalsduk.

Skjortorna tycker jag skrynklas alldeles för lätt, i alla fal jämfört med mina Stenström och Eton-skjortor. Kanske deras "strykningsfria" är bättre på den punkten.

Dessutom har båda skjortor efter bara ett antal användingar (~5) fått fula smuttsränder där man viker manchetten, som inte går bort, även det har jag aldrig upplevt på andra skjortor.

Kashmirtröjan är jag nöjd med.

Kashmirhalsduken är jag mindre nöjd med, den är mycket tjock och orörlig, den sticker (iaf på mig) och den fäller mycket.

Billigt är det dock, speciellt under de regelbundna reorna.
#11 Micke N säger
2008-11-19 12:21 - Anmäl

slim fit-skjortorna på CT är inte speciellt slimmade. Men de är ok om du som jag är smal som en tråd...
#12 Marc säger
2008-11-19 12:28 - Anmäl

Martin Margielas gråa dubbelsidade vill jag ha. Vart köper jag?
#13 HenrikBorg säger
2008-11-19 14:37 - Anmäl

De bästa halsdukarna kommer helt klart från JPress! Skrev om JPress i av mina senaste blogginlägg, check it out!
#14 Humbolt säger
2008-11-19 16:39 - Anmäl

# 13 Japp, J.Press halsdukar är verkligen fina. Har själv två i garderoben. Rekommenderas!
#15 Alex säger
2008-11-19 17:07 - Anmäl

För att fortsätta off-topic diskussionen om CT:
Någon som har koll på hur kvalitén är på deras skor?
#16 En glad läsare säger
2008-11-19 20:27 - Anmäl

CT-Skorna har iaf tidigare gjorts av Loake. De har varit prisvärda.
#17 don Dandelion säger
2008-11-21 14:27 - Anmäl

Angående CT:

Nej, Slim-fit-skjortorna är väl egentligen inte så värst smalt skurna; de är så gott som identiska med Stenströms Fitted Body, om det säger någonting. Perfekt, för mig som gillar det inte absolut figurnära, men inte vill ha Jermyn Street-pösigheten.

CT:s Covert Coat däremot upplever jag som förvånansvärt figursydd - jag är något av en perfekt 48, och deras UK 38 sitter helt perfekt på mig! Rekommenderas absolut! Jag är däremot inte säker på att man kan generalisera utifrån den vad gäller övriga ytterplagg, en del av dem ser aningen gubbvida ut redan på hemsidan...

Skorna görs även numera av Loake, och där ligger väl priserna precis rätt i förhållande till vad man får...
#18 CollegeDude säger
2008-12-01 14:16 - Anmäl

Vart kan man köpa en likadan halsduk som på den första bilden? Är det "University of Virginia" modellen från J.Press?
#19 e3fre säger
2008-12-14 17:47 - Anmäl

Letar efter en rosa Burberryhalsduk till min flickvän. Någon som vet om de finns att köpa på något annat ställe än NK Stockholm? (Bor i Göteborg!)
#20 Lasse Virpi säger
2008-12-14 22:23 - Anmäl

E3fre vad är det för löjligt namn?

Skitsamma, nu ska jag läxa upp dig.
Detta är väl herr forum eller har jag fel?

Hursomhelst. Rosa sjalar hör inte hemma här. Det är bara bögar och fruntimmer som har sånt. Rätta mig om jag har fel.

Jag tycker du ska göra så här.

1. Dumpa brudjäveln
2. Köp ett par snygga chinos till dig själv istället för dom pengarna
3. Flytta från GBG

/Lasse V
#21 Jonas säger
2009-01-21 18:24 - Anmäl

Lasse vad är det för löjliga åsikter?

Är du på riktigt? Vad du tycker om rosa är din ensak. Att detta är ett forum för manlig stil, javisst. Att däremot antyda att bögar inte hör hemma här tycker jag är den tråkigaste kommentaren jag läst på detta forum. Nej jag är inte homo, men jag anser inte att det skulle vara något negativt med det. Lägg av!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.