Manolo logotype

Comme des Garçons - avantgarde inom dofter

Bild 317599

Japanska Comme des Garçons, aktuella genom samarbetet med H&M, har länge varit ett av världens mest nytänkande märken när det gäller dofter och parfym. Märkets grundare Rei Kawakubo har sedan starten uppmärksammats för sitt progressiva mode med en särpräglad och modern estetik. Något som i allra högsta grad även speglar modehusets unika dofter.

Ända sedan märkets doftdebut 1994 har uppfinningsrikedomen flödat och till skillnad från många andra designers är Kawakubo personligen delaktig i utvecklingen av nya parfymer. I doftvärlden åtnjuter hon en stor respekt, inte minst för att ha revolutionerat användningen av syntetiska ingredienser utan att förlora respekten för klassisk parfymkonst. Abstrakta noter som "japanskt kaligrafibläck" och "vinylskivor" blandas sorglöst med mer traditionella ingredienser. Resultatet är alltid originellt men oftast förvånansvärt lättburet. Nedan följer fem favoriter:

Guerrilla 1
En skarp och kryddig Eau de Parfum med viss julstämning tack vare ingredienser som saffran och nejlika.

Bild 317600

Odeur 53
Typiskt avantgardistisk Comme des Garçons-doft som spelar mycket på kontrasterna mellan artificiellt och naturligt, ett tema som ofta återkommer i märkets dofter. Noter av bränt gummi, mineraler och ren tvätt skapar tillsammans en okonventionell blandning.

Bild 317601

Parfums*PARFUMS Series 3 Incense: Avignon
En mörk och mustig doft som bygger på den typ av rökelse som används i kyrkor. Lätt rökig med toner av myrra och mysk. Kul, annorlunda och perfekt för vinterbruk, men kanske inget för den som har dåliga minnen av söndagsskola eller påtvingade kyrkbesök.

Bild 317602
Foto: Très Bien Shop

Parfums*PARFUMS Series 7 Sweet: Burnt Sugar
Lättsam, upplyftande och söt. Doften av karameliserat socker minglar med kompletterande noter av kanel, honung och vanilj.

Bild 317603

H&M by Comme des Garçons
Doften som lanserades i samband med klädsamarbetet mellan Hennes & Mauritz är en bra introduktion till märket. Mindre utmanande än de flesta Comme des Garçons-dofter, men en bra och speciell blandning av sprakande cederträ och lätta drag av rökelse.

Bild 317604

Mattias Keresztesi, arbetar som handläggare i Europaparlamentet i Bryssel och driver doftbloggen monkeymanmatts.blogspot.com samt recenserar dofter på basenotes.net.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skönhet Parfym

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen comme-des-garcons
#1 Per-Cato säger
2008-11-18 01:00 - Anmäl

Jeg synes ikke at man skal glemme deres samarbeid med magasinet Monocle, Hinoki. Den dufter herlig skandinavisk skog med nyanser av japansk natur. Virkelig en frisk lukt som passer til de fleste annledninger.
#2 Oskar i Malmö_ säger
2008-11-18 15:48 - Anmäl

Är det bara jag som märker en plötsligt intressebrist/ responsbrist bland läsarna? Kan det bero på att redaktionen snöar in sig i diverse mysko ämnen + mystifierande rappakalja om strunt?
#3 Mattias säger
2008-11-18 16:29 - Anmäl

Re: Per-Cato, Hinoki är en riktigt trevlig doft som faktiskt
har nämnts på manolo tidigare: http://manolo.se/2008/09/09/att-valja-parfym/
#4 Gabriel säger
2008-11-18 21:14 - Anmäl

Oskar i Malmö--> Om det är så mysko så är det väl bara för dig attt strunta i att klicka på länken. Du kan ju surfa vidare till the Sartorialist (eller vart du nu surfar för att känna dig lagom)och njuta av det inte är insnöat.

På internet kan man med fördel välja själv vad man vill läsa. Det är således inget problem att Manolo publicerar för mycket innehåll som är för initierat, utan i så fall motsatsen. De senaste parfymartiklarna är exempel på texter som är betydligt mer ambitiösa än vad som går att läsa i dyra medier (typ Café el. King) samtidigt som de är mer lättillgängliga. Tack för det.
#5 Micke säger
2008-11-19 00:27 - Anmäl

Jag tycker det är kul med parfymrepotage! CDG gör helt fantastiska dofter, och det är ett intressant ämne som intresserar många med mig kan jag tänka mig, så jag är inte alls främmande för fler repotage av denna sort!
#6 Räven säger
2008-11-19 10:41 - Anmäl

När kommer det en utredande och upplyftande artikel om uniformer från andra världskriget?
#7 lovisa säger
2008-12-01 17:57 - Anmäl

CDG nr 2 - troligen basta parfymen nagonsin. nu i ny fin forpackning.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.