Manolo logotype

Rätt proportioner IV - kavajlängd

Bild 317554
Längden har betydelse. Få saker kan förstöra en snygg kostym så som en för lång kavaj. Benen försvinner och överkroppen blir oproportionerligt stor. Därför, hellre för kort än för lång i alla lägen.

Vanligtvis nämns två vanliga riktlinjer för kavajens längd. Den ena är att kavajen i stående ställning med armarna rakt ner skall sluta vid tummens knoge. Ytterligare skall kavaj täcka rumpan. Alan Flusser har sin bok Dresssing The Man en annan beskrivning som grundar sig i just proportioner. Flusser menar att kavajens längd från kragen till nedersta punkt skall motsvara avståndet därifrån ner till golvet.

Viktigt att ha i åtanke är att dessa riktlinjer grundar sig för proportionerliga kroppar. Ett begrepp som egentligen inte existerar i verkligheten utan det viktiga är som alltid att anpassa kavajlängden efter vad som är mest smickrande för sin kropp. En person med korta ben bör balansera upp sin längd med en kortare kavaj. En kavaj som är längre än riktlinjerna ovan är dock aldrig att föredra. Inte ens för den som har väldigt långa ben i relation till överkroppen. Långa kavajer gör nämligen att benen försvinner, en effekt ingen vill uppnå.

Längden är ju till stor del en fråga om smak. Senaste åren har moderna kavajer haft en relativt fyrkantig och kort silhuett, vilket knappast att föredra för en lång person. Kortare kavajer ger ett något sportigare intryck som många uppskattar. Nedan tre olika exempel:

Bild 317555
Domenica Vacca

Bild 317556
Aquascutum

Bild 317557
Modern kostymsilhuett från Blank

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Aquascutum
#1 Fluffy säger
2008-11-05 21:04 - Anmäl

Håller inte med om "hellre för kort än för lång"-mantrat. Hur lång kavajen är hänger mycket ihop med hur kavajen är skuren, och på flera av de napolitanska märena (t.ex. Attolini och Borrelli, och även Vacca som görs av Attolini) gör den ganska extrema skärningen att kavajerna blir relativt långa (iaf är det min erfarenhet). Detta ställer krav på byxan - med en för vid byxa skulle det se mycket märkligt ut.

Jag tycker nog att det ser märkligare ut med en för kort kavaj - och riktlinjen att den ska nå över baken är i mitt tycke den bästa. Den nedersta bilden är ett bra exempel som på hur det då kan se ut när detta inte uppfylls - förfärligt i min mening!
#2 PL säger
2008-11-05 21:11 - Anmäl

FLuffy
Håller helhjärtat med dig!
Nedersta bilden ser ut som ett skämt!
Den har inget med kostym att göra!
#3 PL säger
2008-11-05 21:14 - Anmäl

Längden av en kavaj skall hänga ihop med förhållandet mellan kroppslängd och arm- och benlängd. har man långa armar och ben måste kavajen vara längre.
Målet med en Kostym är inte att den sitter perfect, detta skulle vara mycket genant för de flästa av oss. En kostym ska skapa symetri och vackra propotioner!
#4 Olof säger
2008-11-05 21:28 - Anmäl

Fluffy - Hur silhuetten påverkar är en väldigt viktig poäng du nämner. Håller med om att de smalt skurna kavajerna från Attolini eller Kiton kan vara något längre, men med en vidare silhuett blir en för lång kavaj sällan särskilt smickrande. Framförallt bör den aldrig vara för lång om axeln är rak i sin form.

Blanks kavajer är ju ganska extrema i sin längd. Särskilt i förhållande till klassiska kavajer. Tanken att ha med dem var mer att visa hur mode förändrats. Sedan tror jag många har åsikter om deras längd.. :)

För övrigt bra exempel på något längre kavajer i en väldigt naturlig form.
http://thesartorialist.blogspot.com/2007/08/they-came-from-kiton-milan.html
#5 MarcusR säger
2008-11-05 22:29 - Anmäl

Folk här inne har ju ingen självdistans. Det är skillnad mellan en ungomlig kavaj med hög modegrad och en klassisk affärsmässig dito. Det ena är snyggare till chinos och det andra till kostym. Enligt mig.
#6 Kinesen säger
2008-11-06 02:14 - Anmäl

Ja de flesta har redan sagt bra saker dock har balanserar väl den dubbelknäppta kavajen från Aquascutum på gränsen till för lång. Sen klart en dubbelknäppt bär väl aldrig vara för kort. Blunda bara och se bilden framför er med en rund människa i för kort dubbelknäppt kostym..
Hemskt ! ! !
#7 andreas säger
2008-11-06 07:26 - Anmäl

Marcus R har helt rätt! Alla kanske inte är ute efter att se strikt, proper och korrekt ut i kavaj. Tycker att det är snyggt med en kavaj som är något kortare för en väldigt aktuell och avslappnad känsla...men så är jag 22 år och bär inte kostym i mitt arbete utan endast för att jag tycker det är snyggt stundtals. Måste också klargöra att jag tycker att man skall välja en kavaj som följer de proportioner som nämns ovan när man är ute efter en strikt eller klassisk modell för framtiden som kostar lite extra..
#8 eric säger
2008-11-06 10:34 - Anmäl

"Swingpjattarna började dyka upp i Sverige, speciellt i Stockholm, runt åren 1941-42. Man kände igen dem på de smala byxorna, de långa kavajerna som kunde gå ända ner till knäna, det för tiden chockerande långa nackhåret och hattarna "som regnskyddet på Stureplan". Vita strumpor, svarta skor och långa, långa slipsar, gärna med Hawaiimönster, fullbordade bilden.
Förebilderna fanns i USA, och nådde Sverige via England. Cab Calloway, den elegantaste av alla amerikanska orkesterledare, imponerade på de svenska ungdomarna med sin häftiga scenutlevelse och extravaganta klädstil."
tidskrift.nu/artikel.php?Id=568
#9 Oskar i Malmö_ säger
2008-11-06 12:59 - Anmäl

En liten detalj angående längd av kavaj.
Får man skräddarsydd kavaj så brukar skräddaren
göra kavajen en liten aning längre i stussen än framsidan för att få mera "dynamisk " form (vad det nu kan betyda.) Jag tror att det rör sig om ca 10 mm skillnad mellan fram och baksidan
#10 F säger
2008-11-06 16:53 - Anmäl

Blanks kostym är för kort hur som helst, oavsett om man vill undvika en "strikt" look. Det är helt enkelt inte snyggt att visa upp hela rumpan, väldigt få klär i det
#11 T säger
2008-11-06 16:55 - Anmäl

Olof tar upp en viktig poäng i inlägg #4, axlarnas form är avgörande för längden. Annars föredrar jag kortare snarare än längre, tyckte Vacca:n såg lite lång ut, men den från blank var å andra sidan absurdt kort.
#12 Il Barone säger
2008-11-07 07:49 - Anmäl

Om tio år kommer bilden från Vacca fortfarande att vara löjligt snygg, medan Blankbilden kommer att orsaka skrattfest.
#13 Farbror Barbro säger
2008-11-15 15:14 - Anmäl

Den orsakar skrattfest redan nu.
#14 Mr. Tweed säger
2009-09-20 11:08 - Anmäl

Dear all,
I know I am commenting an old post, but we recently published an article on the topic of jacket length on our website: "Jacket Length – Keeping Your Butt Covered". Our advice partly differs from the above discussion, and if you care to read it, just click on my signature.

In short (no pun intended) we think a shorter jacket is better made in a soft natural silhouette. The short straight shoulder jacket so common these days looks all too square in our eyes. However, a sharp British cut jacket, with marked shoulders, nipped in waist and a slight flair in the skirts, needs a classic butt-covering length and its pronounced shape successfully keeps it from looking outsized.

Yours,
Mr. Tweed
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen